Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Steaua și Rapid utopia o ucid!

Cum favorizează AMFB cele două cluburi care au fost, teoretic, construite pentru a curăța fotbalul de modelele alterate oferite de Becali sau Copos

Permalink to Steaua și Rapid utopia o ucid!
vineri, 15 decembrie 2017, 1:07

Un subiect legat de AMFB, adică Asociația Municipală de Fotbal București, este un test pentru nervii oricărui jurnalist sportiv. Dacă vrei să verifici ce om din redacție are o răbdare de fier, îi arunci în brațe un caz de abuz de la asociația care, conform statutului, “are drept scop organizarea activității fotbalistice la nivelul județului, cu respectarea statutului și regulamentelor FRF”.

Vedeți?! Deja v-am plictisit, dar mai răbdați un minut-două.

Anul acesta, AMFB are pe mână două echipe cum n-a visat vreodată: CSA Steaua și Academia Rapid. Asta înseamnă o expunere neașteptată și chiar nedorită.

La nivel declarativ, cele două cluburi au fost create pentru a evita greșelile trecutului. Suporterii nu mai vor finanțatori precum George Becali și George Copos, își doresc să fie implicați în viața și în deciziile clubului și să contribuie la construirea unor societăți sportive imune la bacteriile nocive care colcăie în fotbalul românesc.

Utopia realizabilă se construiește, chipurile, chiar acum și chiar aici, sub ochii noștri, sub patronajul AMFB. E aceeași asociație vizitată acum două luni de ofițerii DIICOT, care au plecat de mână cu secretarul general Claudiu Baboia, reținut pentru dare de mită.

“Nu mai are nimeni curajul acum să facă prostii!”.

Așa spun credulii după fiecare scandal de corupție din fotbalul românesc, iar impresia durează până la următoarea faptă de corupție, când naivii știu deja că “acum, nu mai are nimeni curaj să facă prostii”!

Sub protecția naivității, AMFB lucrează nestingherită pentru favorizarea celor două cluburi utopice înscrise anul acesta în Liga 4 în drumul lor fulgerător spre Liga 1.

La finalul lui octombrie, Gazeta a descoperit că Rapid a folosit un fotbalist fără drept de joc în două meciuri câștigate. Deși cazul era o încălcare gravă a regulamentului, comisiile AMFB au profitat de un paragraf absurd – introdus pe vremea lui Mircea Sandu și păstrat, inexplicabil, în mandatul lui Răzvan Burleanu – în care greșeala clubului poate fi iertată dacă se demonstrează că a acționat cu “bună credință”.

În loc să piardă 6 puncte din cauza incompetenței și a nepăsării conducătorilor săi și a oficialilor AMFB, Rapid a primit de la comisii eticheta de club de “bună-credință”.

Clubul CSA Steaua a protestat discret, fanii steliști au taxat decizia AMFB în câteva bannere, apoi fotbalul din municipiul București s-a întors la preocupările sale până joi, 14 decembrie, când au avut loc alegeri pentru funcția de vicepreședinte AMFB și pentru desemnarea unui nou Comitet Executiv.

Pentru primul post, singurul candidat a fost colonelul Cristian Petrea, comandatul CSA Steaua, ales cu 14 voturi pentru și 10 împotrivă, în timp ce alte 50 de mâini neridicate din sală au fost considerate “voturi pentru” de președintele AMFB, Marian Lumânare. Unui potențial contracandidat, Ilie Ștefan Drăgan, i s-a găsit o culpă, a primit o suspendare și nici măcar nu a fost lăsat să intre în sală de cei 6 bodyguarzi angajați de asociație pentru a păzi Adunarea Generală.

Adevărata aberație începe acum.

Conform statutului, vicepreședintele trebuie să reprezinte un club afiliat AMFB, dar CSA Steaua nu era afiliată permanent la momentul votului. Clubul armatei primise în vară o afiliere provizorie care trebuia aprobată prin vot de Adunarea Generală în ședința de joi în care s-au ținut și alegerile.

Doar că alegerea vicepreședintelui unic, Cristian Petrea, a avut loc la punctul 6 pe ordinea de zi, înaintea afilierii definitive a CSA Steaua care nici măcar n-a mai fost votată, ci anunțată – într-un mod nestatutar – de președintele Lumânare!

Închipuiți-vă acum că, la punctul 7 al ședinței, membrii afiliați nu erau de acord cu afilierea CSA Steaua și ar fi votat împotrivă! Pe cine mai reprezenta colonelul angajat într-o instituție publică venit să candideze pentru o funcție într-o asociație de drept privat?

Evident, există un singur răspuns: nu mai are nimeni curajul să facă prostii!

Cu echipe valoroase și bugete generoase, CSA Steaua și Academia Rapid își continuă drumul spre Liga 1, cu colonelul Petrea, primarul Tudorache și președintele Lumânare veghind la păstrarea unei competiții curate.

Deasupra tuturor stă, înțelegător, Răzvan Burleanu, în așteptarea preluării celor două cluburi în Liga 3 și, apoi, în Liga 2.  La anul sunt alegeri la FRF, iar AMFB și celelalte asociații județene sunt piese importante în mașina uriașă de vot.

Trăiască utopia!

Comentarii (32)Adaugă comentariu

bogdan (4 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 13:47

msnlp. unde s „vine” nu doar de la cska, ci si de la stucan

Ionnis (12 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 13:52

Cooperativa functioneaza 😉

acciduzzu (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:00

Bravo Costi, în sfârșit un articol cu tema, cap și coada, într-o mare de hatereli. Sa facă ce vor în liga clonelor, dar sa-și tina clonele acolo.

Marisu (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:01

Bun articol!

salut (2 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:02

repede pt a o lua inainte celorlalti. deci: esti vandut lui becali, fecesebist de (introduceti o insulta) ,fecesebe nu e steaua, ge se pe ziar de (introduceti o insulta), ce avtei cu noi ,va plateste becali ?
GATA. Hai acum sa discutam lucruri serioase, de pilda cum aceste doua clone .csa si academia, ne sunt bagate pe gat ca originalele.

salut (2 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:03

repede pt a o lua inainte celorlalti. deci: esti v.â.ndut lui becali, fecesebist de (introduceti o insulta) ,fecesebe nu e steaua, ge.se.pe ziar de (introduceti o insulta), ce aveti cu noi ,va plateste becali ?
GATA. Hai acum sa discutam lucruri serioase, de pilda cum aceste doua clone .csa si academia, ne sunt bagate pe gat ca originalele.

sasha8777 (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:26

MAFIE MARE

Marius-Traian (5 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:27

Presedintele Lumanare vegheaza… ce predestinare! Absolut superb 🙂

Marius (2 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:30

Asa cum spui si tu, aceste echipe au fost fondate (sau refondate) ca urmare a trecutului „sumbru” pe care l-au avut. Un trecut cu un Becali si Copos care au adus titluri si prezente consistente in Europa pentru ambele echipe. Si conform statului UEFA (ca un statut FRF se poate schimba peste noapte) aceste echipe vor trebui sa aiba din nou un Becali si un Copos pentru a putea participa in competitiile europene. In concluzie, timpul nu cred ca va avea rabdare cu Rapid si Steaua, iar aceste proiecte se vor duce pe apa sambetei daca nu va aparea un om potent financiar care sa sustina asa ceva. Dinamo are un Negoita sarac, si vorbim totusi de un Dinamo! Si culmea, clubul e deja in Liga 1!

Udristegeorge (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:32

Dl Stucan pt voi celebri ziariști sportivi de azi este mult mai bine și mai ușor sa scri despre echipe ca cele care au populat acum liga 1 gen Chiana ,Voluntari ,Colentina dintre simplu motiv :poți spune ORICE deoarece ni are cine sa te critice sa te certe aceste echipe neavind suporteri spuneți ați făcut ceva folositor ceva constructiv în activitatea dv nu va spun SINCER CA NU AM VĂZUT AȘA CEVA .Și credețîma urmăresc fenomenul sport de peste 45de ani .nu aveți cum sa faceți ceva bun deoarece sunteți un om mic fără valuare și ff RĂU .În rest sa auzim de bine .

Gabriele B. (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:41

Infloreste comunismul prin FC craiolguta , FC rapid, FC csa si curand FC militia

aham (10 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:42

armata si psd.. pai nu e nimic de mirare, de mirare ar fi sa se faca ceva in privinta asta. da cat exista un guvern care legifereaza practic coruptia si pune pumnul in gura justitiei.. n-o sa vedem. romanii s-au obisnuit sa fie jefuiti, grav e ca deja pare normal si inevitabil. nu mai exista nici reactie… doar simbolica, poate

undoi (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:42

E un subiect foarte interesant, insa tratat „diferit”. Pai ce, nu e logic sa pui pe picior de egalitate o depunctare de 6 puncte cu alegerea unui vicepresedinte AMFB? Not! Putem sa mergem chiar mai departe si sa comparam o schimbare de nume in timpul campionatului care ar atrage excluderea din competitie cu aceste doua situatii din liga a 4-a. Dar se pare ca asta nu e un subiect atat de important pentru gesepe ci micile cacaturi din liga a 4-a. Totusi e imbucurator faptul ca nu ai continuat delirul colegilor tai legat de tancuri, popota, salariile saracilor militari, etc.

Yo (5 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:45

Ma intereseaza cand se va vota marirea numarului de echipe care promoveaza din liga IV? Sau se va promova prin invitatie?

Denisa flore Deni (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:47

Intresant ,cand cs craiova afost invitata in liga 1ai tacut ,cand chiajna a luat locul rapidului ai tacut ?????????? Cand au intrat in liga unu chiajna ,voluntari si colentina Ai tacut???????? Cred ca nu mai ai subiete ce sa scrii !!!!!!iti dau eu unul ,fosti sandu si dragomir au facut praf footbalul romanesc si acum is din barlog si critica frf si liga este strigator la cer si ziaristi de sport impruna cu tine tac ????????

kla2005 (4 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:56

if you listen carefully, you will hear Talpan screaming

Arsenie (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 14:57

Nu cunosc foarte bine regulamentele de la liga a 4-a sau a 3-a si sincer nu ma intereseaza in mod special sa parcurg o asemenea maculatura. Faptic, ca un simplu privitor si cititor, cred ca de la liga a 3-a in jos competitia fotbalistica din Romania este una de amatori (ca dotari, bugete, mentalitati etc.). Abia de la liga a 2-a se poate vorbi despre o spoiala de semi-profesionalism, iar in liga 1 o competitie cat de cat profesionista, desi cu foarte multe lipsuri. Nu cred ca asa-zisele clone rapid si csa vor intampina vreo problema pana in liga a 2-a, se pare ca „sistemul” le vrea promovate cat mai repede. Din ce motive, vom afla la un moment dat..

Bogdan (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 15:08

Din moment ce la finalul campionatului va promova la barajul pentru L3 o singura echipa (deci teoretic este posibil ca niciuna din cele 2 sa joace la anul in L3) este un non-sens afirmatia ca „AMFB favorizeaza ambele cluburi”. Din punct de vedere sportiv cele 2 echipe nu au vreun rival, batalia pentru locul de baraj se da doar intre ele, restul sunt la distanta lumina.

Si cum intr-unul din cele 2 cazuri a fost invocat un regulament (bun / prost) este destul de evident pe cine favorizeaza AMFB …

Zagna (11 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 15:14

Aceste abuzuri nu sunt cercetate de institutiile statului ? Sunt folositi bani publici de la Min.Apararii Nationals (?!), de la Primaria S1! In ce tara traim ?

SAG (2 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 15:17

ILEGALITATI ! De ce Parchetul Militar nu cerceteaza manariile facute pentru inscrierea nestatutara de ex. a echipei de fotbal CSASteaua in liga a 4-a si pentru transferarea de jucatori profesionisti aflați sub contract de munca cu alte cluburi ? De ce nu se ancheteaza manariile financiare pentru transferul de jucatori si pentru acordarea de salarii la o echipa aflata in subordinea MapN cu sediul in cazarma(parca UM 02301 CSA Steaua !!?). Mai ales pentru faptul ca FIFA interzice participarea in competitiile interne si internationale, a cluburilor organizate ca si societati de drept public, cum este si aceasta echipa ! De ce Parchetul Militar nu vede cum MApN investeste bani aiurea pt. infiintarea si sustinerea unei echipe de fotbal in liga a 4 a( prin subterfugii !) pentru a satisface ambitiile unor Talpani-Lacatusi-Petrea etc ???. Este cea mai mare rusine ca o tara membra NATO in loc sa se ocupe de dotarea si modernizarea Armatei iroseste bani din bugetul de 2% din PIB..; mai ales stiindu-se ca adevaratul club Steaua Bucuresti este in Liga I, echipa recunoscuta de UEFA si care are continuitate in competitii si in performante in Romania si in Europa…….

Gigel (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 15:27

Misto va fi la vara, cand vor trebui sa „forteze” regulamentul sa promoveze amandoua: si armata si partidu’!

Sergiu (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 15:33

Esti plictisitor ca intotdeauna. Suntem satui de tine cu aberatiile si cu fixurile tale procomuniste Stucan. Daca Lumanare anunta afilierea CSA la inceputul sedintei si dupa aia Petrea era ales vicepresedinte ce mai scriai azi nefericitule? De fapt tu esti fericit ca a murit regele si ai asteptat sa l faci impostor si criminal dupa moartea sa. Barbatule care esti tu

Giordano (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 16:10

Avand in vedere ca promoveaza doar una… articolul nu are fond! Cand am vazut titlul am crezut ca au schimbat regula.

barbarosa (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 16:34

dar de bataia de joc la care a fost supus rapidul ca nicio alta echipa , nu spui nicio o vorba?, retogardat cand inchei campionatul pe locul 8 si adio bani din dreputurile de tv, promovezi, desi erai promovat, dupa barjul cu chiajna si din nou bani pierduti din drepturile de tv si iarasi promovat si falimentat..daca nu-i se furau toti acesti bani cuveniti de altfel pe drept Rapidul era si acum era in prima liga. dar asa e mai bine jucam cu voluntari, chiajna, navodari, dalga, etc..nici bietul Gica Hagi nu se bucura de respect cu academia lui….

Lucian (3 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 17:12

„Academia Rapid a fost construita pentru a curati fotbalul de modelul alterat folosit de Copos?”

viorel (12 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 17:29

Bravo Stucan! Ce aberatie! Ce abuz! Inca unul in sirul nesfarsit generat de revenirea brutala a bocancilor militari in fotbalul romanesc. Infiintarea FC Kaki CSA2017 s-a facut ilegal, primirea ei in Liga a IV-a s-a facut prin fortarea regulamentului, iar acum colonelul XXL Petrea (spaima popotei) este ales si pe functie de conducere la AMFB! Traim in Absurdistan, o democratie de mucava, in care institutiile nu functioneaza, nostalgicii epocii de aur revin la butoane si asa ne indepartam iremediabil de lumea dezvoltata. In nici tara UE si NATO aramata nu se implica in sportul profesionist, doar la noi se poate pentru ca Romania-Absurdistan, inca mai este trasa de o masa critica de nostalgici catre CAER si Pactul de la Varsovia! O rusine incomensurabila!

Belphegor (5 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 17:56

Blaaaa….Blaaaa…..Blaaaa….. Academia Rapid ESTE LEGITIMĂ și este Rapid București (se va rezolva și licitația stați liniștiți) , iar CSA Steaua ESTE adevărata Steaua. FCSB nu are nici nume nici siglă nici nume măcar… Dacă nun s-ar implica primăriile… Guvernul… PNL… PSD…Armata… Trump,,, Putin etc…etc… nu ar mai rămîne nici 5 echipe în fotbalul românesc. Și cu timpul SPORTUL romînesc ar cădea DEFINITIV în derizoriu… am fi la stadiul de amatorat. Dacă ASTA trebuie pentru reînvierea fotbalului , a sportului , a competiției , a READUCERII suporterilor pe stadion , atunci AȘA SĂ FIE. care e problema voastră? legea??? legea se poate schimba nicio problemă. Sa mai schimbat ea pentru cauze mult mai puțin nobile decît aceasta. restul este doar limvajul de lemn al Media (al UNORA din media) și al unor nemulțumiți de meserie… texte… vrăjeli. Eu vreau fotbal și sport și competiție și vreau să fim MĂCAR ce eram acum 20 de ani în sport și vreau Rapidul și Steaua (cea adevărată) și U Cluj și petrolul etc…etc… în Liga I , nu vreau o Liga I sătească fără suporteri fără istorie fără tradiție fără NIMIC. Așa să ne ajute Dumnezeu , AMIN. Restul sunt lozinci de doi lei și o FALSĂ corectitudine (vezi Doamne)!!!

Just Me (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 18:21

Mai oameni buni.Justitia este in mina PSD-ului,fina lui Becali e om important in PSD,cit de curind Becali va prelua tot inapoi.Trebuie doar sa gaseasca „solutia legala” 🙄

Gambeta (4 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 19:20

Brava, Stucane! Condamni o asociatie pentru faptul ca foloseste o prevedere regulamentara. Si cum ofaci? Ca, orice d-ala care sta in Piata Victoriei, fara sa stie de ce. Cica n-ar fi trebuit sa fie introdus acel articol! Pai care-i vina cluburilor ca „n-ar fi trebuit introdus”?. Ce-ar fi sa spun eu acuma ca n-ar fi trebuit sa fii angajat sa scrii prostii. Ce zcici esti vinovat ca ai fost angajat? Bine-nteles ca nu, dar pentru prostiile pe care le debitezi, sigur esti vinovat.

sirius (1 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 22:03

absolut de acord cu domnul stucan

aaa (10 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 22:17

Foarte corect articolul , insa prea putin apreciat tocmai datorita faptului ca autorul este cel care vede mai mereu blaturi, aranjamente, furaciuni,etc de cele mai multe ori cand nu e cazul, tipul care vrea sa iasa in evidenta cu orice pret. Prin urmare…cand strigi mereu-lupul-intri in banalitate !

Florin C. (1 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 6:16

Chiar daca asa „plictisitor” cum e, mesajul e bun si clar..
Bun articol..
Multumim!

Comentează