Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

R2D2XX0000, robotul-arbitru din Liga 1

Anul 2217.

În casele lor solare, cu geamuri cât pereții, microbiștii români urmăresc emisiunea holografică Fotbal Club, proiectată direct la ei în sufragerie. Pe moderator îl știu de-o viață, din viața în care nu se descoperise încă secretul nemuririi. Radu […]

Permalink to R2D2XX0000, robotul-arbitru din Liga 1
joi, 7 decembrie 2017, 4:50

Anul 2217.

În casele lor solare, cu geamuri cât pereții, microbiștii români urmăresc emisiunea holografică Fotbal Club, proiectată direct la ei în sufragerie. Pe moderator îl știu de-o viață, din viața în care nu se descoperise încă secretul nemuririi. Radu Naum se uită în ochii publicului cu privirea lui hipnotizantă, apoi spune:

“Îl avem acum prin proiecție telepatică pe domnul R2D2XX0000. Bună seara, cum a fost arbitrajul de la derby?”.

Robotul – care comunică mental cu moderatorul și audiența – dă politicos “bună seară”, apoi ia fazele la disecat. Vocea lui umanoidă explică scurt fiecare decizie luată la derby în timp real, cu o atenție la detaliu de care doar o mașinărie e capabilă. În timp ce vorbește, în mințile audienței apar prin telepatie indusă de R2D2XX0000 toate momentele controversate din jocul pe care tocmai îl văzuseră cu câteva minute mai devreme.

Terenul tridimensional e învârtit, răsturnat, răsucit, astfel că niciun unghi nu scapă. Din infinitatea de opțiuni, sunt folosite doar câteva, suficiente cât să se vadă ce e relevant. Ovidiu Hațegan luase cea mai bună decizie în 87,43 la sută dintre situații, R2D2XX0000 l-a corectat în celelalte faze delicate. Într-una, gamba fundașului atinsese glezna atacantului de la Dinamo doar cât să electrizeze jambierii, dar robotul de arbitraj a prins un cadru cu camera microscopică instalată în firele texturii ciorapului. Acest unghi a lămurit faza.

Nu fusese simulare, ci penalty evident pentru Dinamo.

În timp ce R2D2XX0000 explică, Naum tresare.

“Mi se spune în minte că îl avem acum prin telefon pe patronul Stelei, Gigi Becali. Bună seara, domnule Becali, ce părere aveți despre arbitraj?”.

De 100 și ceva de ani, de când telefoanele au dispărut de pe piață, eternul finanțator de la FCSB refuză cu încăpățânare să comunice telepatic de frică să nu-i intre cineva în minte. Nu se teme că ar putea să i se sustragă primul “11” pe care oricum continuă să-l spună el în direct în dimineața meciului.

Lui Becali îi e frică să nu-i descopere cineva codurile cu care poate virusa roboții de arbitraj. Principiul e simplu: virusul criptat, procurat de Luțu, pleacă într-un server din Elveția de unde se întoarce în baza virtuală de date gigantică la care sunt conectați R2D2XX0000 și ceilalți roboți cumpărați de televiziuni cu ajutorul unei firme malteze. Se spune că în spatele acestui offshore s-ar afla chiar președintele Ligii, Gino Iorgulescu.

Deși el e pionierul care a introdus în Liga 1 tehnologia video, strămoșul actualului sistem de arbitraj, Iorgulescu continuă de 200 de ani să vadă meciurile pe o plasmă, folosind un adaptor care captează proiecțile telepatice și le transformă în unde TV clasice.

La fel și Becali. Printr-un adaptor multifuncțional similar, finanțatorul FCSB intră la emisiuni folosind un Iphone 57s antic.

“Domnu’ Naum, mie în continuare mi se pare că n-a fost penalty. Ați văzut dumneavoastră scânteia din momentul în care s-au electrizat jambierii? Eu n-am văzut-o! E o bătaie de joc. O să vorbesc cu Gino, o să plătesc eu să aducă un sistem performant din America. Să terminăm odată pentru totdeauna cu suspiciunile și cu asta, basta!”.

Scena se repetă de două ori pe săptămână de peste două secole, dar de fiecare dată are farmecul ei. Auzind telepatic vocea lui Becali, microbiștii își programează creierul să proiecteze holografic la ei acasă discuțiile din studioul virtual de la Digi. Audiențele cresc remarcabil.

Și în seara asta, Naum e mulțumit. Se uită amuzat spre proiecția lui Duckadam, eroul de la Sevilla de acum 200 și ceva de ani, apoi se întoarce spre ochii publicului, pe care-i simte în creier precum o undă energetică.

“Îl avem acum în direct prin telepatie pe domnul Crăciunescu. Bună seară, Ioane”.

Acum 200 de ani, când Liga a introdus arbitrajul video, Ion Crăciunescu a crezut pentru câteva zile că Digi va renunța la serviciile lui de analist. La fiecare etapă disputată după implementarea sistemului trăise cu teama că-și va pierde locul și influența. Apoi s-a liniștit.

Digi a găsit rapid o formulă prin care fostul arbitrul internațional să supervizeze mai departe analiza video. L-au făcut analist de analiză video a arbitrajului, dar nu puteau să-i spună așa. I-au zis “expert legendar în arbitraj”.

De atunci, Crăciunescu s-a specializat în comunicare telepatică și analizează greșelile roboților de arbitraj. În seara asta, e în formă și, în plus, nu-l suportă pe R2D2XX0000 care a fost ales și delegat frecvent la meciuri de Kyros Vassaras. Favoritul lui Crăciunescu este R2D2YY7777, un robot care în trecut a luat un virus și a vrut să folosească programul de autodistrugere, dar apoi a fost resetat și s-a pus pe picioare.

“Poate că CCA ar trebui să se mai tempereze cu delegările lui R2D2XX0000 . N-a fost niciun penalty. Am introdus faza în baza mea de date și analiza arată clar că nu există contact. Există o fantă energetică microscopică evidentă între cele două picioare, o să vă arăt imediat”.

În holograma din sufragerie se vede cum Crăciunescu închide ochii și aduce în fața sa proiecția fazei. Zoomul este făcut pe cei câțiva centimentri pătrați din presupusa zonă de contact.

În momentul în care gamba se apropie de glezna jucătorului de la Dinamo, transmisia telepatică pică. Derutat, Crăciunescu se uită în jur:

“Cred că se gândește Porumboiu la mine, mi-am pierdut concentrarea”.

Cu un reflex deprins în cele două secole de transmisii, Naum preia rapid controlul mental al emisiunii:

“Nu, stai liniștit, Ioane! Mi se spune în minte că avem o problemă tehnică. Revenim după o scurtă pauză de publicitate”.

În timp ce pe sub ochii publicului se învârt șampoane, mașini și bani 3D virtuali, produse aduse holografic chiar la ei în casă, Naum se întoarce spre Duckadam și-i șoptește îngrijorat:

“S-a autodistrus R2D2XX0000. A luat un virus”.

PS – Gino Iorgulescu a anunțat, miercuri, că urmează să implementeze analiza video în Liga 1 și caută surse de finanțare. Proiectul poate costa 1,5 milioane de euro, iar George Becali s-a oferit să acopere integral această cheltuială.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

ticbis (20 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 17:49

Un text mai inept decat asta n-am mai citit de mult…)) Stucane, cine te-a indemnat sa te faci ziarist si-a cam batut joc de tine! No offence, incearca altceva, n-ai nicio treaba cu meseria asta…

Cohon (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 18:18

Ce naiba e asta ? Iar esti pe ciuperci Stucane ?

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 19:04

@ticbis
Ne revedem din nou. Nu e vina mea daca nu ai inteles. 🙂

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 19:06

@Cohon

doar funghi porcini.

ticbis (20 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 19:44

@Costin Ștucan: Te asigur ca am inteles perfect :)) Tu n-ai inteles: problema e la tine, nu la mine!!! Iti doresc o seara frumoasa!

FMP (4 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 20:07

Acum inteleg!Stucane, traiesti in lumea ta, bravo.Opriti, nu mai pot de ras, opriti hologramele, undele telepatice, proiectiile virusate si nebuneala.Omul este dependent de scenarita si amestecata cu rautatea si caracterul indoielnic rezulta mizerie in cantitate nemasurabila.

allblacks (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 20:09

Seamana foarte tare cu ce scriam eu prin clasa a 5’a.

Bob (6 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 20:19

Cea mai mare porcarie pe care am citit-o vreodata.
Daca isi inchipuie cineva ca peste 200 de ani va mai exista fotbal este rupt total de realitate.
La ritmul in care ne batem joc de aceasta
planeta in maxim 100 de ami rasa umana va disparea.

FMP (4 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 20:29

Au pus pe chituci celalalt ziar „mare” de sport si au inceput sa migreze pentru *** acestuia. Oameni norocosi…,fara competente, fara cultura reala asupra activitatii, fara talent…,cu incomparabila suficienta, cu genul de tupeu obraznic ce releva caracterul „mic”…Norocosi!Sa traiesti din asta, din manjirea altora si minimalizarea muncii lor, din perversitatea cuvintelor folosite pe post de berbece si otrava ar zice ca sunt plini de noroc si pentru ei asa este.Delerium…

cristian (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 20:52

stimate domle ,
ce fumashi ?
da-ne si noua 🙂

Pestele impachetat in ziar (1 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 0:08

Bai, oameni buni, voua va vine sa credeti cititi? *** asta isi bate joc de noi si noi citim ca prostii kilometri de aberatii. Si cica nu e vina lui ca noi nu intelegem. Sigur nu e nici vina lui ca lucreaza la gsp, ci a sefilor care tolereaza aberatiile. Noroc cu articole de-astea ca altfel ramaneau pestii neimpachetati

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 1:36

…un articol de anticipatie …dar trebuia sa l puna pe Fl Tanase in locul atacantului care simuleaza faultul in careu …

tavi_c (2 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 3:36

Absolut superb Costin!

Toni (1 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 7:37

Nu am obiceiul sa comentez pe aici, dar am vrut sa intru sa spun – FOARTE TARE. Am ras cu lacrimi, felicitari si multumesc pentru articol.

durden (12 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 8:56

Am ajuns sa facem misto si de lucrurile bune care urmeaza sa se faca?

NeeKo (1 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 9:50

Mirific Costin , multumesc ! Dar , ce ai avut cu Sebi , pardon R2D2YY7777 🙂

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 12:00

@allblacks

Și de ce ai renunțat la acest obicei?

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 12:05

@Toni și @tavi_c
Mulțumesc pentru aprecieri. Ați văzut comicul din spatele rândurilor. Alți cititori mai pragmatici au fost deranjați, nu poți împăca pe toată lumea, e clar.

FMP (4 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 13:45

Emotionant! Aha, este o comedie suprarealista si eu spirit limitat am uitat sa rad…:))). Mai baiatule, crezi tu ca toata lumea este rupta de realitate, ca seful tau ce si plateste aceste „opere”?Am treaba,unii mai si muncesc pentru bani,dar mai vorbim: ha, ha, ha…

onlinegsp (6 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 14:04

fds

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 14:15

@FMP

Poate erai prins cu munca și nu ai avut suficient timp să te relaxezi. Serios acum, e părerea ta, ți-o respect.

Spor la treabă. Promit să te mulțumesc data viitoare cu un articol pe gustul tău

gigimigi (4 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 18:18

baejnebun?!?

Comentează