Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Priveghiul regelui în lagăr

Într-un astfel de moment sensibil, mii de români se gândesc încă la străbunicii, bunicii sau tații lor morți de-a lungul și de-a latul Rusiei unde au fost cărați cu bou-vagoane pornite din Moldova imediat după 23 august 1944

Permalink to Priveghiul regelui în lagăr
miercuri, 6 decembrie 2017, 12:07

”În ziua când moare Regele gândiți-vă la moartea voastră”, ne îndeamnă Alina Mungiu Pippidi într-o zi încărcată de emoție sinceră sau căutată.

Într-un astfel de moment sensibil, mii de români se gândesc încă la străbunicii, bunicii sau tații lor morți de-a lungul și de-a latul Rusiei unde au fost cărați cu bou-vagoane pornite din Moldova imediat după 23 august 1944.

Soldați pe un front în prag de prăbușire, întins între Carpați și Prut, aceștia au avut o singură vină. S-au încrezut orbește în proclamația regelui lor pe care-l auziseră la radio spunând răspicat: “Din acest moment încetează lupta şi orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum şi starea de război cu Marea Britanie şi Statele Unite. Primiţi pe soldaţii acestor armate cu încredere”.

Deși unii dintre camarazi i-au prevenit să fugă din calea Armatei Roșii, ei s-au abandonat sau au fost luați cu forța de sovietici. Aveau totuși o pavăză. Credeau în cuvintele trimisului lui Dumnezeu printre români, prin urmare capturarea lor era cel mai probabil o simplă eroare administrativă. Urma să fie eliberați în curând.

N-a fost așa. Armistițiul nu era semnat, dar ei nu știau asta.

Profitând de lipsa oricărui document oficial, prezumtivii aliați au încărcat peste 160.000 de soldați români ca pe vite și i-au dus în lagărele sovietice. Zi de zi, timp de 20 de zile, până la 12 septembrie 1944 când România a încheiat oficial armistițiul, la Moscova.

Prizonieri de război români și germani, în stepa înghețată

După război, în timp ce mulți dintre ei mureau de foame aproape de Cercul Polar, regele lor era decorat de călăul lor, Stalin, cu Ordinul Pobeda. Suveranul a acceptat distincția bolșevică, apoi a plecat cu ea din țară, îndesată în puținele bagaje pe care a apucat să le ia.

Când abdicarea lui a fost anunțată în teribilul lagăr de la Morșansk, chiar în noaptea de Anul Nou 1948, prizonierii români tocmai începuseră un program artistic “bășcălios”, să le treacă timpul între nenumăratele greve ale foamei. Vestea plecării forțate a regelui le-a încremenit pe față hohotele de râs provocate de șopârlele și măscările la adresa bolșevicilor, strecurate în cuplete.

Radu Mărculescu descrie scena în cartea lui, “Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică”:

“Singura voce care mai putea ridica un protest și articula o rezistență era acum eliminată! (Bine, cel puțin, că n-a avut soarta țarului) Vai de capul nostru! De unde să mai așteptăm vreo mântuire? Tăcuți, ne așezarăm pe bănci și pe marginea paturilor, cu ochii în pământ, să nu ni se vadă lacrimile, iar eu, încet și cu răbdare, rupsei hârtia mea cu șolticării și măscări de Anul Nou bucățică cu bucățică, până am făcut-o confetti. “Reprezentația nu va mai avea loc. Suntem în doliu” Nimeni dintre noi n-a închis ochii în noaptea aceea. Dintr-o petrecere de Revelion am făcut un priveghi”.

Pentru acești români, regele, ultima lor speranță, a murit în noaptea aia, într-o pădure de lângă Tambov.

Luat prizonier în noiembrie 1942 la Cotul Donului, înainte de armistițiu, Mărculescu avea să se întoarcă în țară abia în 1951, după 9 ani în care a fost ros de dor, de frig, de inaniție și de barbaria comunistă. Aici a trebuit să mai îndure 6 ani de spart piatră și tăiat stuf în lagărele românești. A murit la 96 de ani, vârsta regelui, cerând în ultimele sale clipe să fie sculat în picioare din scaunul cu rotile în care-și petrecuse ultimii ani din viață. Fostul profesor de limba română de dinainte de război și pictorul de biserici din perioada comunistă e înmormântat la Belu, pe o alee cu piatră de râu.

Alte zeci de mii de prizonieri n-au avut norocul lui blestemat și zac acum în gropi comune, uitate în stepa rusă. Cei mai mulți dintre ei au crezut în rege și l-au iubit ca pe ochii din cap până în ultima clipă a vieții lor.

Doar Dumnezeu știe dacă regele lor i-a iubit la fel.

Dumnezeu să-l ierte!

 

Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

Regele Mihai, în tribuna de la Aviatorilor cu ocazia sărbătoririi zilei victoriei, pe 9 mai 1945. În tribună se mai află Petru Groza și general-locotenent Vinogradov

Comentarii (122)Adaugă comentariu

haideusicfr (26 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:13

Domnule Stucan ,nici veterani de razboi n-au existat pana la Revolutie dintre cei care au luptat inainte de 23.
Divizia Tudor Vladimirescu a fost coada de topor a noilor bolshevici romani.Norocul Romaniei ca totusi grosul armatei romane a apucat sa se retraga ,sa elibereze Bucurestiul si apoi metru cu metru Romania.
Nu mai rastalmaciti Istoria Neamului nu sunt intru totul de acord cu ticsib (mai ales tonul!) ,dar are dreptate Romania era desfiintata. Devenea o republica bolshevica ruseasca ,fara Ardealul de Nord ,iar noi si mai rai decat suntem acum.

VLAD (13 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:13

Cautati pe net Felicitare pentru REGE de Ioana Aioanei publcata in Libertatea , New York, nr 49, august 1986

_ge (2 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:15

Nu’nteleg. Lovesti un OM care’a murit, acum la inmormantarea lui? (las la o parte faptul ca acuzele sunt cel putin discutabile).

Articolul iti caracterizeaza si iti expune (pentru cei care nu stiu) caracterul.

haideusicfr (26 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:17

Daca americanii nu debarcau in Normandia nu se opreau rusii pana la Atlantic. A fost o cursa contra cronometru care ajunge primul in Berlin .Adica in Centru Europei. Au ajuns rusii atunci in *45. L-au pastrat pana in *89. Praful si pulberea s-a ales de sistemul lor bazat pe lupta de clasa.

totusi (4 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:55

Ai facut o mica greseala,cind ai spus”putinele bagajaje pe care a apucat sa le ia”.N au fost putine,au fost 4 vagoane.Asa a fost conditia abdicarii:Sa fie lasat sa plece cu 4 vagoane si sa primeasca renta viagera de la comunisti.Si a primit pina in dec 89.El a adus comunismul in tara,comunistii l-au intretinut 45 de ani.Apoi ,Ilici si constantinescu i-au dat castele,palte,mosii,paduri si munti.Sa fie primit !

RebelU (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 20:09

Nu am agreat si nu voi accepta niciodata existenta monarhiilor.. de multe ori compuse din oligofreni considerati de prostime ca fiind superiori doar datorita descendentei. In opinia mea cei care admit si respecta monarhi sunt niste retarzi. Acum revenind la articol daca regele a anuntat prin radio si soldatii au capitulat din cauza acestui „ordin” atunci cel tarziu in 1990 trebuia deschis proces impotriva regelui. Se vorbeste aiurea despre Antonescu si se premareste mihai asta.. Daca eram impotriva Germaniei naziste nu mai apucam sa vedem sfarsitul razboiului! I-a fost greu lui mihai sa ia decizia cand se vedea clar ca se apropie finalul razboiului si victoria rusilor(daca vreun pupincurist mai are indoieli asupra celor care au castigat al 2-lea razboi mondial)? Dar i-a fost usor lui Antonescu cand Romania a pierdut Nord-Vestul Transilvaniei si nu era niciun rus sau american sa ne scoata din rahat?! Cand Antonescu statea in fata lui Hitler unde era mihai? Era la el la palat cobora cu jeepul scarile…

Gheorghe (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 20:21

E clar ca nu se vor sti niciodata substraturile ac.evenimente.Dar un lucru e clar:daca nu s-ar fi rupt alianta cu Germania,situatia ar fi fost mult mai dezastruoasa pt.Romania.Pe langa cei 160000 dusi in Siberia ar mai fi fost alte sute de mii dusi si morti.Si distrugeri materiale uriase pt.tara.Si nu va mai amagiti cu protectia americanilor,ei protejeaza numai daca au interese financiare,si la noi nu aveau.Acum au,,si-au adus trupe la noi,ne-au vandut arme secand ca sa aoba bani sa- si modernizeze ei armata ,au adus firme sa faca autostrazi si au plecat cum au venit,dar cu sute milioane euro in conturi,si altele.Ne tragde urechi ptr niste modificari de legi,oare cat au priceput ei din asta?cand in turcia au fost areatai zeci de judecatori op9zanti,fara sa fie judecati,n-au sarit in sus,Turcia nu permite asa ceva.Rrezentantii lor ,diplomati,omoara oameni nevinovati,apoi sunt dusi acasa pt. a nu fi pedepsiti.Ar permite asa ceva la ei?Ar trebui sa-si vada de coruptia lor si sa nu mai dea lectii la altii.Si cu 23 August,se pare ca atunci ,dintre doua rele a fost ales cel mai mic;sa numai aruncam cu pietre in altii mai ales ca nu se sti tote amanuntele!

george (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 20:28

Stimate domnule Stucan,prezentarea domniei voastre ma lasa sa inteleg ca ati fi un „ziarist …vigilent,suspicios,etc….”,dar daca e sa confrunt acest portret cu insailarea pe care ati postat-o la doar cateva ore de la moartea unui semen de-al dumneavoastra-si de-al nostru!!! – as zice ca portretul e nitel cam …retusat.
Ce va reprosez eu – pentru ca am acest drept in virtutea foarte multor drepturi pe care ni le da democratia,livertatea de expresie si cate altele! – este ca atinesocotit cel putin doua chestiuni cu valoare axiomatica,nu doar pentru profesia pe care pretindeti ca o exercitati.
Mai intai,ati calcat in picioare o vorba care apartine intelepciunii populare multimilenare a romanului – si de ar fi numai a romanului si tot ar fi ceva!! – conforma careia,de e sa vorbim de morti „de morti,numai de bine”!
Dar mai grav de atat,ceea ce ati mai incalcat este un principiu pe care,sunt sigur,cei ce v-au initiat in ale jurnalismului vi l-au transmis ca pe un adevar de neocolit: atunci cand e sa imputam ceva,cuiva – fie ca o facem direct,fie,asa cum ati procedat dumneavoastra,o sugeram cu mai mult sau mai putin talent – trebuie sa o facem in asa fel incat persoana respectiva sa isi poata exercita un drept suprem si anume DREPTUL LA APARARE!!
Ori,dumneavoastra ati aruncat pe piata povestea cu regele Mihai ,ce sa vezi,la o zi dupa ce acest semen al dumneavoastra – ca si al meu,de altfel – nu mai avea posibilitatea sa se apere,ceea ce este,sa ma iertati,josnic.

dragos (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 20:47

Cand vorbesti despre Mitica Dragomir o viata intreaga si te apuci subit sa vorbesti despre monarhie si decizii politice, mintea ti-o ia razna. Ce sa-i faci Stucane..n-a fost nimeni ca tine acolo sa miroasa blatul dintre SUA, Marea Britanie si Rusia. Mizerabila liberatatea asta de exprimare..atunci cand ajunge „arma” oricarui neghiob care pana mai ieri nu stia mare lucru..

sundance kid (20 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 20:48

Alina Mungiu Pippidi este filozoful Romaniei Capitaliste democrate care se vrea de tip vestic dar ramine de tip estic oricit si-ar dori digi migi si baietii si fetele tinere de acolo care se ocupa cu promterul. In realitate societatea capitalista vs comunista este ” ALTA MARIE CU ALTA PALARIE ” .DE DIMINEATA PINA SEARA 365NDIN 365 AN DE AN stresul este gandul la ” bill”-uri . In rest DA. Economi de piata concurenta progres.

sundance kid (20 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 21:37

Si nu mai compara anii 2017 cu anii 50 ca doar citiva ani mai inainte se omorau aia in vest ca turbatii . Nu intimplator au murit 60 de milioane dintre care multi occidentali . Era un leader care era hotarit sa termine si cu comunsmul si cu capitalismul si bancile aferente . Cea ce acum se numeste Bundesbank atunci era propietatea familiei rostchilds .

calator45 (2 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 2:53

sunteti niste freieri, Stucan credeam ca esti mai destept.

calator45 (2 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 2:59

pentru mine esti 0 barat

Io (2 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 6:08

Bravo Stucane !!!

haideusicfr (26 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 8:01

„totusi”ai sunt bolshevici scarbosi printre noi. Nu a existat nici o conditie a abdicarii ,Mihai a plecat cu hainele de pe el. Cu mama si sotia sa. Sub atetnta supraveghere a idolilor tai.Trenul a avut un parcurs dubios ,oricand putea fi oprit si arestat de catr hoardele bolshevice.
A reaspirat usurat cand in compartiment undeva in Austra a intrat un soldat american si i-a spus raspicat: excelenta sunteti in afara oricarui pericol.Ma bolshevic uitat de vremuri de unde ai scos mizeria asta de defaimare? Cum sa-i plateasca tovarasii tai ceva cand insasi cetatenia i-au confiscat-o abuziv.

Lio Zosmer (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 8:29

D-le Stucan, nu cunosc istoria domniei voastre si a familiei domniei voastre, va este greu sa vedeti padurea din cauza unui copac gaunos ce il aveti in fata ochilor, istoria o stiti pe bucati, a, da cititi numai diagonala…aia ce va convine. A murit Regele d-le „Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, ” nu un redactor sef…putina decenta, macar acum…

ducu (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 8:40

Daca as fi patronul GSP-ului,as pune pe acest stucan o hartie de 5 lei si poate asa l-as putea transfera la vreo fituica de-a lui cristoiu caci amandoi au avut cam acelasi „profesor” la istorie.

Andrei (4 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 10:25

Pana si Stucan a ajuns sa scrie articole cu tema istorica. Tara asta blestemata nu mai are nici o speranta.

Octavianus (2 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 10:36

Redau mai jos mesajul Regelui Mihai către oamenii care protestau în noiembrie 2015, după incendiul din Colectiv:

„Români,

Când am întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea existenței Statului român, aveam 22 de ani. Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei ce au ieșit în stradă, în aceste zile.

Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur.

Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un “mâine”. Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe.

A avea legi bune este un lucru însemnat. A-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros. Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo.

Bunul mers al instituțiilor Statului este condiția libertății și statorniciei noastre. Instituțiile nu pot funcționa fără respectul legii, fără competență și fără etică. Dar, după cum ați constatat recent voi înșivă, legislația cea mai avansată și atitudinea civică nu sunt, din păcate, suficiente pentru a obține și garanta o viață instituțională solidă. Sunt sigur că tânăra generație va ști să găsească, în România ei, justa măsură între atitudinea civică și instituțiile Statului.

Prin unica ei raportare la națiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui.

Coroana Română împlinește peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol și jumătate, în ciuda unor nelegiuri și greutăți de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!”
Mi-e rusine ca esti roman, am 54 de ani si te-as intreba unde erai in 21-22 Decembrie 1989 ? eu stiu unde am fost….tu ?? ai mai fi scris acum in limba romana daca in 23 August nu deveneam „aliatii” rusilor ? Ne stergeau de pe fata pamantului, profanezi sacrificiul celor din gulagul / lagarele sovietice, da, au suferit si murit acolo, chiar si fara sa lupte, sacrificiul lor uman a fost tot pentru tara, nu au murit cu arma in mana….asta-i singura diferenta pentru acesti eroi.

orlick (2 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 11:51

Sunt surprins cati monarhisti comenteaza pe aici. Sunt surprins ca toata presa este monarhista (Stucan e o exceptie). Asistam la o unanimitate pe care am trait-o doar pe vremea lui Ceausescu.
Si pe mine ma intristeaza moartea regelui, la fel cum ma intristeaza moartea oricarui om, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie transformat intr-un sfant, pentru ca nu a fost.
Regele Mihai a fost doar un copil (prima oara a fost uns rege la 6 ani, iar a doua oara abia iesise din adolescenta) pus in situatia sa decida destinele unui popor. Asta este marea problema a monarhiilor: ajungi in varf doar pentru ca tu esti mostenitor.
Despre iubirea de tara a regelui, cel mai bine vorbeste familia lui… in limbi straine, pentru ca nu au invatat romana acasa. Nicolae era un copil prescolar la prima vizita in Romania, dar nu a reusit sa invete bine limba nici acum. „Regina Ana” nu a stiut romana niciodata, singura care vorbeste putin mai bine (genul tractorist) este Margareta, care a invatat de la Duda. In plus, in lumea asta sunt multi turisti care au stat mai mult in Romania decat membrii asa-zisei case regale. Chiar si cand nu avea probleme de sanatate si nu mai avea interdictia de a veni in tara, Mihai statea mai mult in Elvetia.
Sunt unii care spun ca regele a plecat in exil cu hainele de pe el. La emisiunea Ora Regelui de pe TVR (noi o platim si pe asta), Duda prezenta colectia de masini de epoca a lui Mihai, masini primite cadou inainte de 1944 ba de la ministerul apararii, ba de la sefi de state, ba (cea mai iubita dintre toate) de la nemti. Masinile astea le-a avut in buzunarele sacoului? Dar avionul despre care spunea ca l-a scos din tara profitand de o „scapare” a comunistilor?
Despre onoarea monarhiei, cel mai bine „vorbeste” Carol al II-lea: a abdicat, s-a intors, a abdicat din nou, in timpul asta a mai pus si de o dictatura regala.
Cand au tras jandarmii in popor (la 1907 sau in ’33), tara nu era condusa de Basescu.
Regele Mihai a stat la masa si cu Hitler si cu comunistii… Bine spunea Vlahuta: „Minciuna sta cu regele la masa”.

kla2005 (4 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 13:08

In sfarsit a piece of journalism rather balanced…
de atatea osanale si pupincurism sunt satul
dl mihai I a fost un tradator al Romaniei, unul care a cedat Romania NECONDITIONAT rusilor
dl mihai I si-a tradat tara, poporul si Maresalul pentru a-si scapa pielea!

dudu (2 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 19:59

Cel mai tare comentariu e al unuia Gheorghe, care spune ca daca nu erau dusi in Siberia aia 160.000, ar fi fost probabil dusi si mai multi, iar tara ar fi fost probabil trecuta prin foc si sabie. La final, sfatos, zice ca sa nu aruncam cu pietre in cineva, daca nu cunoastem detaliile. As mai avea de completat – mai ales detaliile imaginare, din alea cu Daca si cu Parca, sau cu Probabil… Geez, au vazut romanii un documentar la tv si acum au impresia ca stiu istorie, sau cine a fost Mihai si ce rol a avut el. Tipic romanesc..

Comentează