Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Victima cu vocație de provocator

În ultimii 20 de ani, în Turcia au avut rezultate mulți antrenori străini, printre care și români. Toți au avut contestatari, dar niciunul nu a fost bătut de turci din indivie față de performanța lor

Permalink to Victima cu vocație de provocator
marți, 5 decembrie 2017, 12:53

Marius Șumudică a primit un pumn în nas sau în ochi – “bușca ochii”, cum a explicat el în limba esperanto, după meciul câștigat cu 2-1 la Alanyaspor. În țară, știrea echivalează cu un eveniment de o importanță similară înfrângerii lui Ștefan cel Mare la Războieni, în 1476. ”I-a supărat pe turci la cât de bine joacă echipa lui”, e ipoteza patriotică învârtită de aseară pe rețelele de socializare de simpatizanții antrenorului campion în Liga 1 acum două sezoane.

Da, Kayserispor joacă bine și s-a strecurat printre giganții din topul fotbalului turc, bătându-se pe burtă cu Fenerbahce sau Beșiktaș. Cota lui Șumudică e în creștere, iar el nu ratează niciun prilej de a susține că face performanță într-un campionat “extrem de tare”.

E o viziune vădit subiectivă. Super Lig arată mai degrabă ca o grădină zoologică exotică, în care-și fac loc staruri fără chef venite din Premier League, vedete neadaptate în campionatele mari din Europa, români aflați veșnic în așteptarea unui iluzoriu club mare și, evident, o puzderie de jucători autohtoni care sunt selectați într-o națională a Turciei tot mai veștejită.

Pe malurile Bosforului, banii curg ca-n seraiul sultanilor, însă corupția stă la masă cot la cot cu bogăția. În rapoartele confidențiale primite de UEFA și FIFA, campionatul în care antrenează Șumudică este considerat printre cele mai corupte din lume. Deși pariurile sunt interzise, scandalurile de trucare de meciuri s-au succedat cu repeziciune în ultimul deceniu, iar clubul lui Șumudică nu a fost ocolit. În cel mai sonor caz, în 2012, președintele lui Fenerbahce, Aziz Yildirim, a fost condamnat la 6 ani și 3 luni de închisoare, alături de alți 35 de inculpați, pentru constituirea unui grup criminal specializat în trucare de meciuri, iar UEFA le-a suspendat pe Fenerbahce și Beșiktaș doi ani din cupele europene.

Trei ani mai târziu, toți condamnații au fost achitați printr-o decizie uimitoare, cu un puternic iz politic. Potrivit logicii distorsionate a regimului autoritar instaurat de Recep Tayyip Erdogan, scandalul de trucare de meciuri a fost regizat de clericul exilat Fatthulah Gulen. Cel catalogat la Ankara drept “terorist” ar fi influențat justiția și presa “trădătoare de țară”. Drept urmare, judecătorii și jurnaliștii implicați au ajuns acum în închisoare în timp ce persoanele condamnate pentru aranjamente sunt în libertate, achitate.

În acest paradis alterat a aterizat pariorul Șumudică. Unii ar spune că e un “match made in heaven”, o potrivire predestinată. În doar câteva luni, stilul lui exotic, bazat pe o camaraderie alunecoasă cu jucătorii, a transformat o echipă precum Kayseri într-un comando de băieți arțăgoși, fără niciun pic de respect față de numele mari din jur.

Șumudică e clar pe val. În asemenea situații, la pachet vine uneori și beția succesului. Cel puțin asta se vede în ultimele conferințe de presă și, în special, în cea ținută după bătaia de la vestiare, petrecută luni seară în orășelul de pe coasta de sud a Turciei. În schimonoselile și în cuvintele sale rostite într-un limbaj portunglitalian se citește aroganța.

“El m-a lovit. Eu nu l-am lovit. Dacă vreau să lovesc pe cineva, pot să lovesc”, s-a împăunat Șumudică la un moment dat, pentru ca după doar câteva secunde să se contrazică: “Eu am venit în Turcia să joc fotbal. Io no sono box”. Totul pigmentat cu un gest teatral de a-și arăta mușchii nepotriviți pentru bătaie.

Din încăierarea produsă la Alanya, Șumudică și translatorul lui s-au ales cu nasul spart. Versiunea clubului Kayseri, povestită și de român în conferință, este că antrenorul cu portarii de la Alanya, bosniacul Fevzi Layic, a sărit din senin la bătaie.

E rolul de victimă, perfect pentru imaginea antrenorului care devine pe zi ce trece mai cabotin.

La scurt timp, bașkanul lui Alanyaspor a oferit o altă variantă a evenimentelor: “Șumudică a jucat teatru foarte bine. Spune că au fost atacați, dar ei sunt cei care l-au înjurat și i-au arătat diferite semne lui Fevzi Layiç pe teren. Fevzi doar s-a dus la ei în vestiar să le ceară socoteală, dar jucătorii lui Kayseri l-au atacat. Toți apar în imagini și, când se va afla adevărul, își vor cere scuze”.

Dacă nu ești pierdut în fascinația pentru stilul neconvențional al lui Șumudică, nu ai cum să nu-ți pui câteva întrebări. În trecutul recent sunt zeci de episoade în care antrenorul provoacă, duce degete mijlocii la gură, mimează că se leagă la șireturi, arătând fundul spre fani, urlă de la geamul lojei la golurile echipe sale sub nasul suporterilor adverși sau se aruncă pe jos ca lovit de tren, simulând că a fost victima unui obiect aruncat din tribună.

Cazierul gesturilor deprinse la bătătorul din spatele blocului e lung și neonorant, însă, evident, asta nu e o dovadă că Șumudică a provocat bătaia de luni.

În așteptarea imaginilor invocate de bașkanul de la Alanyaspor, adevărul e ca un acrobat pe sârmă, în căutarea echilibrului. În România, fanii lui Șumudică l-au tras deja jos de pe ață: favoritul lor e victima geloziei turcilor.

Totuși, în ultimii 20 de ani, în Turcia au avut rezultate mulți antrenori străini, printre care și români. Toți au fost contestați, dar niciunul nu a primit pumni din indivie sau din frustrare pentru lipsa performanței. Dovadă pentru ambele ipostaze e Mircea Lucescu, idolul și protectorul antrenorului de la Kayserispor.

Șumudică e primul lovit dintr-o pretinsă gelozie demnă de telenovelele de la Kanal D.

Nasul lui șifonat se va vindeca în câteva zile, iar el va continua, probabil, să câștige meciuri cu micuța Kayserispor. Cota lui de piață va crește, dar odată cu ea se va umfla și egoul. Paradoxal, acesta va fi și motivul pentru care Șumudică nu va antrena niciodată într-un campionat civilizat din Europa. Dacă nu-și schimbă radical atitudinea, el va munci la infinit printre balcanicii fascinați de vulgar, iar posibilitățile de dezvoltare profesională vor veni doar din zona Golfului.

În Premier League sau în Bundesliga, pantalonii în vine și degetul mijlociu dus ostentativ între buze nu stârnesc hohote de râs, ci aduc suspendări și amenzi mai mari decât cele primite de Șumudică pentru că a pariat pe meciurile din campionatul în care lucra.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Cosmin (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:11

Acelasi Stucan…musca din lapte…

Radu (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:21

Bai baiatule, ai cele mai insipide articole de presa. Nici macar colegii tai nu le inteleg si nu le citesc. Te crezi buricul pamantului in materie de ziaristica dar esti praf si pulbere. Esti unul dintre cei mai slabi presari de pe piata. Si tocmai tu te-ai gasit sa-ti dai cu parerea despre Sumudica ?! Bai ridicolule, bai penibilule, daca as fi Ioanitoaia nu te-as lasa sa-mi faci nici pantofii cu crema dar sa mai si scrii despre Sumudica. Alooo, trezeste-te si intelege ca esti o NULITATE.

gbleotu (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:22

Intr-adevar, intotdeauna a fost asa in cazul lui Sumudica!! El a fost intotdeauna „Victima cu vocatie de provocator”

andrei (8 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:22

E bine că *** si-a primit porţia, să vadă ce înseamnă turcii. Acolo nu faci măscările din România !

florea (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:24

cam asa este, dar e bine ca sumudica merge in turcia erdoganista, aflata in situatie economica proasta, cu inflatie in crestere….

DAV (2 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:31

Doar presupuneri..nu sunt mare fan al lui Sumi (sunt stelist) dar omul pare sa se descurce in orice situatie,probabil inclusiv in campionatele tari din Europa.
Pana una-alta nimeni nu pare sa observe ca a fost lovit cu adevarat..si el si translatorul fapt care nu se potriveste deloc cu povestile spuse de ceilalti protagonisti.

Costica Ciocan (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:37

Un articol de doi bani…datorita celor ca tine fotbalul romanesc a ajuns sa fie in cadere libera. Ai dreptate, Sumudica este un personaj excentric si vulgar, dar a facut performanta. Asta este ceea ce conteaza cel mai mult! Cati antrenori romani se bucura de performanta? Sunt foarte putini pentru ca atunci cand iese unul in evidenta prin performanta, apare cate un impartitor de opinii si ii da cu articolul in cap! Nu crezi ca este bine sa incetam sa criticam munca altora si sa apreciem mai mult performantele?

O zi buna!

Steaua1986forever (3 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:39

Costine, ultimele 2 fraze sunt ce am spus si eu de ani de zile, insa, recunosc, tu ai spus-o mult mai bine. Si mai civilizat. Insa nu imi fac griji, si dupa aparitia acelor „imagini” in care o sa fie clar alb pe negru ca el a inceput totul, tot o sa fie o gramada de „fani” care o sa spuna ca de fapt, ceilalti sunt rai iar Tilica (asa cum el singur s-a denumit, nu o jignire sau alte chestii inventate de mine) este cel bun, curat la suflet, civilizat, valoros, educat, etc. Eh, „invidia” asta…..

Steaua1986forever (3 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:43

Am uitat sa iti spun draga Costin Stucan, ca si acest Sumudica la fel ca si alte „personaje” din fotbalul romanesc (Gigi Becali ?) au fost create de…… ? Aha, te-ai prins singur. Ani de zile l-ati promovat, ziarul vostru il promoveaza ZILNIC si acum in ciuda unor comportamente care, intr-o presa putin mai la vest de Balcani, ar fi fost ignorat complet dupa episoadele din anii trecuti. Deci, fotbal balcanic, presa balcanica. Ma refer la presa de sport, aia profesionista, sa nu imi dai exemple cu ziarele de scandal din Vest, nu tine, nu ai sa vezi ziarele de sport cu sute de articole despre pantalonii dati jos sau despre degetul in gura……crede-ma, am stat multi ani pe acolo…

Paul (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:45

Dupa tine, ce antrenor roman poate antrena in Anglia sau Germania?

Joji (6 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:47

*** asta de om,a avut parte de scandaluri pe unde a fost

Mihnea (5 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:55

Am ris cu lacrimi!

ciurescu petru (2 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 13:58

Lasă,domnule Ştiucan,că va antrena marele Olăroiu la un club mare din Europa,că doar l-u pus pe liber arabii.

Dan (5 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 14:22

Pentru prima data când sunt de acord cu articolul tău.Ai descris caracterul lui murdar perfect.

Marius TM (2 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 14:33

Salut, Costin ! vreau sa ti zic ca titlul articolului este f adevarat si genial ales. eu sunt convins ca daca in locul lui Sumudica era Galca, Dan Petrescu sau alt antrenor care nu are stilul lui Sumudica la personalitate nu s ar fi intamplat asa ceva. stim cu totii felul lui de a fi si imaginea pe care si a conturat o in Romania de cand s a facut antrenor. el atrage si isca lucrurile astea. Si in RO la fel a facut.

Marius TM (2 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 14:35

poza e geniala. parca il si aud cu „pozitia maxi-taxi” in ultima poza din colaj. dar episodul de la Chiajna de la interviurile de dupa meci. sau ala cu IEGĂRII!! te apuca rasul. pe mine unul ma amuza.

dan (5 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 15:08

F corect articol,bravo.una e sa ai rezultate,alta e sa fi neam prost…

Danut Munteanu (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 15:17

Este cel mai nereușit articol pe care l-am citit vreodată in Gsp. Ma înfior ! Este o atitudine absolut scandaloasa a unui redactor , sau blogger, sau comentator…care ignora deliberat meritele SINGURULUI ANTRENOR ROMAN CU REZULTATE, care antrenează o echipa MICĂ, intr-un campionat puternic.
Sunt absolut șocat de ce am citit in acest articol …

Cosmo (9 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:05

Mie îmi place cum/ce scrii in ultimul timp.

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:06

@ Danut Munteanu

Aș aprecia drept scandaloase anumite momente din cariera lui Șumudică. Dacă recitești textul, vei vedea că nu-i contestă nimeni rezultatele. Aici este vorba despre atitudine. Noi, românii, avem un talent de a nu înțelege uneori civilizația.

Cu respect,
Costin Ștucan

Litovoi (2 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:48

Costine, prea mare demonstratia ca Sumudica nu va ajunge in vreun campionat din tarile civilizate. Motivul l-ai lasat la coada articolului: nici un antrenor prins cu pariuri nu are ce cauta nici in liga a 7-a din Anglia sau Germania. Dar la turci merge si asa

Belphegor (5 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:57

Dle. Știucan , vorba aia: „Dacă Tăceai , Filozof Rămîneai”!!! Șumudică ESTE antrenor , frate. Antrenor EXCEPȚIONAL cu mari șanse de a deveni un antrenor MARE. Își iubesște meseria cu patos… cu fanatism chiar… este se vede de la 7 poște că este RAPIDIST nu *******… este mai mult decît un antrenor. este un PEDAGOG , o artă pe care nici cei mai mulți dintre așa-zișii mari antrenori ai Lumii nu o au. Asta a învățat de la marele LUCESCU , cel mai mare antrenor altuturor timpurilor din România și de ani buni TOP 10 MONMDIAL. Șumi s-ar putea să-l întreacă. ce spui tu Dle. Știucan sunt vorbe în vînt fără nici o valoare… valuri pe uscat. Șumi are vorbele la el întotdeauna… este un om inteligent , cu el nu faci glume proaste că te pune la locul tău imediat… voi ziariștii sunteți mici copii… niște pigmei fără coloană vertebrală. Nu ne da drept exemplu Occidentul PUTRED și fără valori morale care l-au ucis (figurativ vorbind) pe Dumnezeu…care a ucis familia… care vor să nenorocească Planeta sub acel grețos pretext care se numește Globalizare… care se folosește de Political Corectness pentru a închide gura tuturor celor care nu sunt deacord cu ei , Political Corectness care este cea mai mîrșavă *** formă de cenzură cu MUUUULT mai periculoasă decît ceea ce făceau comuniștii care vrea Haos și ***???!!!??? niște ipocriți…. *** ipocriți și mai perverși…. ĂSTA este occidentul… și tu ni-l dai exemplu??? Să fie la ei acolo ***. RESPECT ȘUMI. ….. restul este can-can media de doi lei.

Lestie (13 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 17:11

Cand o sa scapam de Sumudica si Becali (mai sunt si altii), ne vom putea intoarce la fotbalul care ne-a adus Cupa Campionilor Europeni.

Flaviu (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 17:29

Nu voi comenta rezultatele de antrenor, dar ca om mi se pare ca cel mai bine l-a descris Cornel Dinu, in nenumarate ocazii si in moduri care nu pot fi descrise fara a fi banat. Mai devreme sau mai tarziu va veni vremea in care va fi retrimis in Evul Mediu din care a evadat.

marc (8 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 17:47

@Lestie- Bă tu nu trăiești în Romania? Păi dacă n-ai aflat de șumudică am scăpat, acum e la turci. Și tocmai și-a luat o ,,perversă” peste ochi. Acum ne putem întoarce liniștiți în fotbalul mare?

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 18:45

…articol foarte interesant …nici eu nu cred in antrenorul parior …

MARIUS (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 21:51

Nu as vrea sa i iau apararea lui Sumudica in privinta comportamentului sau…dar de ce Dan Petrescu era mare si ridicat in slavi in Rusia ( de fapt era suspendat o data la 3-4 meciuri) …de ce Hagi si Contra n au fost criticati ptr atitudinea lor pe banca? De ce Cartu la Basel n a fost criticat? …in privinta rezultatelor toti cei mai sus mentionati au demostrat ca sunt antrenori buni sau foarte buni…in privinta comportamentului toti au avut derapaje insa numai lui Sumudica i se da in cap..eu ca si cititor de presa sportiva cata incredere sa am in informatiile voastrr cand sunteti partinitori si promovati scandalul in loc sa sustineti performanta? Decat sa scrieti despre ce a zis/facut Becali, Sumudica, Reghe, Ana Maria Prodan… mergeti in scoli si promovati sportul si valorile noastre…slava Domnului avem destule… sper sa nu fi deranjat cu acest comentariu

carasu (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 22:44

decat sa scriu mult…esti frustrat domnule…si lacom de ceva ca o stiuca

emg (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 0:31

haha, comentariile… priceless

vasco (55 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 8:40

Mai @DanutMunteanu,stiu ca risc multa vulgaritate daca te bag in seama,dar vreau sa-ti spun un lucru:datorita tie si altora(multi)ca tine,suntem de rasul lumii.Sunteti mult prea multi si ati ajuns sa dati nota generala a nivelului de civilizatie al romanilor,voi astia vulgari,manelisti,admiratori de-ai sumudicilor,becalilor,de-ai lui guta si salam,de-ai lui basescu si udrea,voi astia „descurcareti”.Jenant,dar adevarat ,din pacate!Si sa stii ca nu e greseala de ortografie,am scris intentionat numele de mai sus cu litere mici.Nu meritau altfel.

aciduzzo (14 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 10:55

Pentru Belphegor…………………usor…………..usor tata …………….interesant nik name-ul!!!!….Belphegor parca era nea Jenica Barbu in INFORMATIA BUCURESTIULUI acum vreo 30-35 de ani!!……cand intr-o cronica inainte de returul Craiovei cu Kaiserslautern le-a spus lui Balaci&co. ……….,, copii ai durerii si ai fericirii”….si i-a rugat sa nu ne faca vreo tristete a doua zi ci o mare bucurie prin calificarea in semifinala…….dar sa revenim……,,LUCESCU , cel mai mare antrenor altuturor timpurilor din România și de ani buni TOP 10 MONMDIAL”……usor…..usurel……..ca n-a fost mai mare ca Pisti Kovaci nici macar mai mare ca Jenei……ca performantele pe care le-a facut ….( atat cat le-a facut!) nu le-a facut pe la vreun Real, Juventus Torino, Barcelona sau AC MILAN!!!…Lucescu si-a aratat limitele in momentul in care la INTER a esuat lamentabil!!!La fel ar fi putut sa esueze si Pisti la Ajax…..dar vezi…..aici s-a facut diferenta!!!! Sa revenim la Ciumudica…….bun antrenor nimic de zis……..rezultatele canta cu el vorba lui Gica acum vreo 20 de ani!!!…..dar a fi antrenor mare inseamna insumarea unor foarte multe calitati si atitudini pe care *** nu le are orice ai zice: diplomatie, respect fata de tabara lui si mai ales fata de cea adversa……atiitudine principiala si demna pe banca sau in spatiu tehnic…..tinuta vestimentara ….( eu cand il vedeam pe margine la Astra cu un tricou din Dragonul Rosu si ala purtat cu gulerul ridicat ….aveai impresia ca in orice moment poate sa scoata un pistol cu amenintarea BANII SAU VIATA!!!!)……apoi stilul declaratiilor dupa meci si nu in ultimul rand felul absolut golanesc cu care se purta cand si cand cu ziaristii sau cu unii dintre ziaristi……si cred ca lista mai poate continua!!!! …usor……..ca deocamdata *** n-a rupt gura lumii pe nicaieri…..nici macar aici in Romanica unnde un titlu obtinut cu oricare echipa vrei tu este aproape zero in momentul in care il compari cu un titlu dintr-o liga MARE, LA LIGA, BUNDES, PREMIER, SERIE…….si care mai vreti tu!!
Comentează

prazilian (7 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 15:03

Cel mai tare antrenor!Pozele alea,arata niste semne de,,dragoste,,aratate fcsb-ului !Marfaaaaaa…..

Florins (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 21:09

Mai Stucan, ***! Sumudica a demonstrat ca este antrenor si a batut FCSB cu o parte din jucatorii de azi ai FCSB! Cum apare un jucator mai acatari, oierul este gata sa-l cumpere! Are un lot de relicve! Fara rezultate si laudat, fara masura, de PROscarbici si UM Digi1,2,3,4 etc!

Comentează