Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

“Ai pierdut intenționat, Alex?”

Alex Muscină e un tânăr abia intrat într-o lume pândită din umbră de traficanți de droguri și de persoane, reprofilați pe trucări de meciuri

Permalink to “Ai pierdut intenționat, Alex?”
miercuri, 1 noiembrie 2017, 2:45

Alex e un tip înalt, simpatic, cu pasiuni normale, genul ăla de sportiv cu lipici la fete.

Acum 3 ani a câștigat titlul național la juniori cu CMV Tomis, iar la final i-au dat lacrimile când soția lui Iulian Rădulescu, fostul lui antrenor decedat în noiembrie 2013, a ridicat deasupra capului tricoul și medalia de campion primite în numele celui dispărut.

Poza cu Alex, cu ochii în lacrimi, aplaudând în fundal acel moment emoționant arată un tânăr sensibil. Contul lui de Facebook întărește senzația, scoțând la iveală un frate  protector cu sora lui.

Tot sufletul l-a împins și spre volei. În România, acest sport nu vine la pachet cu bani și faimă. 2.000 de euro pe lună înseamnă un salariu de lux pentru un voleibalist român așa că un pragmatic s-ar duce direct spre fotbal. Acolo, poți lua banii ăștia și la un club modest. Cu voleiului, în cel mai fericit caz poți întoarce capul unei fete frumoase pe stradă.

Voleibaliștii își rup degetele în blocaje, își distrug discurile coloanei și își învinețesc corpul în plonjoane pe parchet, dar la meciurile lor vin maximum 200-300 de oameni. Camerele din redacțiile televiziunilor de sport sunt programate la filmări cu Budescu, Alibec și Miriuță, nu cu Alex Muscină, Andrei Ursache sau Alexandru Cerșemba.

Vedeți? Cine sunt și cui naiba îi pasă de tipii ăștia!?

Da, ei ar putea primi lejer titlul de cavaleri ai sportului făcut de amorul artei.

Dar cum să numești cavaler pe cineva care tocmai a fost suspendat provizoriu de Federația Internațională de Volei pe termen nelimitat pentru „manipulare de rezultat și pariere” pe un meci din cupele europene, jucat în ianuarie 2017? Legitimați la Arcadia Galați, Muscină și Cerșemba au mizat bani pe faptul că echipa lor va pierde jocul cu sârbii de la Vojvodina Novi Sad, lucru care s-a și întâmplat cu un 3-0 la seturi sec, iar Ursache – prieten cu cei doi – a pariat și el.

Alex nu a jucat în Serbia, dar a mizat pe înfrângerea colegilor săi. E abisul moral al sportului.

Descoperiți după urmele lăsate în sistemul informatic bancar, voleibaliștii riscă o suspendare pe viață și o amendă care poate ajunge la 150.000 de euro. Cu câteva mii de lei pe lună salariu, băieții ăștia au nevoie de mai multe vieți pentru a se achita de o eventuală amendă consistentă.

Viața asta, pe care o aveau în față, e compromisă. Muscină se transferase în februarie la CSA Steaua, dar acum stă și așteaptă verdictul destinului. Când un reporter al Gazetei a vrut să discute cu el despre suspendare, a răspuns, mândru: “Ce, mai exact?”.

Cine ți-a spus să pariezi? De ce ai pariat? Sunt atât de multe întrebări, dar Muscină a oprit brusc dialogul înainte să înceapă: “Nu pot să comentez”.

De ce, Alex, nu poți comenta? Publicul – mâna aia de oameni din tribunele unui meci de volei – vrea să știe dacă l-ai înșelat vreodată atunci când a venit să te vadă servind și blocând. Ai pariat și atunci?

Nu poți comenta, dar cum ai putut să pariezi?

Cavalerul sportului făcut de amorul artei nu are curajul de a-și asuma responsabilitatea unor răspunsuri. Nu e de mirare. E un tânăr abia intrat într-o lume pândită din umbră de traficanți de droguri și de persoane, reprofilați pe trucări de meciuri.

Ridicați sprâncenele a îndoială?

Conform unui studiu FBI, banii negri generați din pariurile ilegale au depășit veniturile din droguri. Spre deosebire de narcotice, pariurile nu pot fi mirosite cu câini dresați și nu necesită culturi sofisticate și noțiuni de biologie și chimie. Apeși un buton și un soft îți distribuie milioane de euro pe milioane de conturi de pariori false, fără să atragă atenția nimănui. Casele unde se plasează pariuri ilegale sunt fericite să onoreze câștigurile unui interlop. Doar în Filipine, funcționează trei case de pariuri (SBO Bet și IBC sunt două dintre ele) cu o cifră de afaceri care o depășește de multe ori pe cea a concernului internațional Coca-Cola.

Și nu toate trei la un loc, ci fiecare casă în parte!

Totul se truchează în 2017. În Asia, aranjorii au reușit să blocheze tradiționalul campionat japonez de sumo și au dat peste cap concursuri de jocuri electronice, premiate cu milioane de euro! În Europa, fotbalul e la modă, dar celelalte sporturi primesc din ce în ce mai multă atenție.

Tot ce e în oferta caselor de pariuri, e o potențială țintă.

Închipuiți-vă acum un mușuroi gigant, care cuprinde toată lumea, din Hawaii până la piatra Gibraltarului. Muscină, Cerșemba și Ursache sunt niște biete furnicuțe cărând o firimitură minusculă. Călcați cu talpa în șuvoiul viu de furnici și vedeți efectul! În câteva secunde, alte mii de Muscini și Ursachi le vor lua locul celor scoși brutal din frenezia lanțului negru de insecte.

E ca un coșmar.

Mâine dimineață, poate că Muscină se va trezi în brațele iubitei sale, convins că talpa aia care l-a strivit în timp ce căra bobul infamiei a fost doar în vis. “Ce-ați făcut aseară, iubitule? Am adormit înainte să vii”, l-ar întreba ea. “Am pierdut”, ar mormăi el, indispus.

Și atunci ochii lor se vor întâlni, iar în privirea femeii, care-l cunoaște mai bine decât se cunoaște el, va simți că întrebarea, nerostită și mai dureroasă decât amenda de 50.000 sau de 150.000 de euro, îl va urmări tot restul vieții sale în care, cândva, a vrut doar să facă volei de amorul artei.

“Ai pierdut intenționat sau adversarii au fost mai buni, Alex?”.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Gareth Edwards (4 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 15:09

EXCEPTIONAL!!! Felicitari!

jean (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 15:19

poate si la tenis se intampla la fel ...cine stie. La volei e greu sa implici o chipa intreaga, sansa sa rasufle ceva e destul de mare, dar la tenis nu e nevoie decat de un singur jucator...

Down (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 15:20

Impecabil...

Liviu (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 15:30

Oare cine e de vina că nu se promovează decât fotbalul?

Corbu Ovidiu Gabriel (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 15:33

Subtil si finete! Da, asa da Costine!

Flavius (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 15:43

Foarte bun articolul. Nu-mi vine sa cred ca l-ai scris tu. La sport.ro nu prea moderezi emisiuni interesante. Din contra

Tavi (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 15:55

@ Liviu - noi cei ce nu urmărim volei. @Jean - nu trebuie să implici o echipă întreaga. Două mâini moarte, în momentele esențiale ale jocului, sunt suficiente să pierzi un meci

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 15:56

@Flavius Nu am mai moderat o emisiune la Sport.ro de 4 ani și jumătate. Mulțumesc pentru aprecieri.

m_d (8 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 15:57

Bravo, Costi!

Vlad (4 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 16:02

Suspendati pe viata si adio!!! Vorbim de un meci international.... nu sunt nenorociti pe viata, tocmai pentru ca nu e un sport atat de manos, m-as mira sa fi sacrificat orice altceva pentru el. Daca insa au facut-o.... si totusi si-au riscat carierele, cu atat mai rau, pedeapsa ar trebui sa fie oricum tot aia.

marian (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 16:04

Ce amestec are CSA Steaua in toata povestea asta, dle. jurnalist ?! Sper sa te dea pe mana lui Talpan si n-o sa scapi usor.

andrei (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 16:19

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Juantorena (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 16:29

@domnii Stucan si Tolontan Scenariul mai probabil este urmatorul: Galatiul era mare favorita. Dar nu dorea sa se califice pentru ca in turul urmator juca cu Piacenza, cu care nu avea nici o sansa. Decizia de a nu se califica mai departe a fost luata cel mai probabil de conducere: http://www.monitoruldegalati.ro/sport/arcada-are-absente-importante-la-novi-sad.html Intamplator, agentiile de pariuri au venit cu cota mare pentru Galati, echipa nefiind un nume in Europa. Baietii erau constienti de situatie si au speculat-o in favoarea lor.

1Oarecare (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 16:55

Haha, interesant articolul dar mai interesant este ca a fost prins, la fotbal de exemplu joaca 95% din jucatori. Sunt foarte putini cei care nu joacă,multi au facut greșeala să-si faca cont personal si sa parieze, altii mai deștepți au oameni care se plimba prin europa si pariaza la diferite case de pariuri. Cine mar prinde pe mine de exemplu daca maine miar zice jucatorul x prieten bun fiind ca in etapa urmatoare o sa ia cartonas rosu cota 4. 100.000 de euro impartiti la 100 case de pariuri ar fi 1000 de euro per agentie. Teai dus la Roma ai pus in 10 case de pariuru teai dus la milano, teai dus la munchen si tot asa, astepti meciu dupa care refaci drumul in sens invers,sa colectezi banii. Din toata afacerea am si eu 10k spagapt o săptămână, si daca mai imi iau un om cu mine sau doi trei insi sa nu apar pe camera la toate casele de pariuri aia e ... Jucatorul are profit 300k foar pt un fault :)

Liviu (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 17:50

@tavi Publicul poate fi educat. Lipsa promovării duce la lipsa suporterilor, iar lipsa suporterilor duce la dezinteresul presei. Eu cred că este un cerc vicios, insa din păcate, cancanul fotbalistic va vinde mai bine decât orice alt sport din România fie că este rugby, volei, handbal, tenis sau baschet. In concluzie, atât timp cât vor fi mai multe articole despre nunta lui Mutu și interlopii invitati decât despre derby-ul Dinamo - Steaua la rugby, aceste sporturi nu au nicio șansă. Și aici vorbesc despre presa sportivă nu Kanal D.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 17:56

...pariurile au stricat sportul ...

Mac (3 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 19:48

Păi dacă n-a jucat cum a manipulat rezultatul?

terente (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 20:18

Costi.....interesant ar fi sa investighezi un pic cum a pierdut Zalaul in Bosnia cu 3-0 dupa ce castigase in tur tot cu 3-0.....dar in retur toti titularii au fost .....odihniti si au jucat cu juniori si rezerve.....

Giga (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 22:55

Domnule jurnalist/domnilor jurnaliști, meciul acela nu s-a pierdut nici măcar pt ca adversarii erau mai buni, ci pentru ca conducerea echipei din Galați a decis sa nu DEPLASEZE toți jucătorii tocmai pt ca se știa ca nu vor sa meargă mai departe. Loviți intr-un copil talentat fără sa va pese de consecințele pe care aceste vorbe aruncate ar putea sa le aibă. Tratati superficial acest subiect doar pentru ca este de actualitate. De ce nu întrebați clubul din Galați de ce nu a deplasat toată echipa in Serbia? De ce nu va interesați cum echipa din Zalau in aceleași Cupe europene a făcut un NON Kombat grosolan castigand acasă cu 3-0, pentru ca in retur sa introducă REZERVELE, pe care le-au pus sa joace pe alte posturi decât cele pe care le au? Adică cum ar juca portarul de la fotbal pe postul de atacant și invers. De ce nu întrebați cum jucătorii de la Zalau au pariat la Casele de pariuri și nu on line? De ce nu întrebați cluburile Zalau și Galați despre ultimul meci de campionat in care Galatiul s-a lăsat bătută pentru ca Zalaul sa ia campionatul, pentru ca doar la 3 zile mai târziu, Zalaul sa se lase bătut ca Galatiul sa câștige Cupa României? Va aplecați asupra unui subiect care este doar acum de actualitate, fără sa aveți habar de cate și mai cate se întâmpla in acest sport mediatizat doar azi?! E ușor sa judeci de pe margine cu 3 informații auzite ieri și azi fără sa știți de fapt cum au stat lucrurile. Sumudica - antrenor fiind a fost suspendat??????!???? Era un proverb...Sa arunce cu piatra cel care nu a greșit! Domnule jurnalist, dumneavoastră puteți sa ridicați piatra?!

DAC (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 1:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adyos (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 8:29

Ca veni vorba de volei: La un turneu Final Four in Cupa Campionilor la fete, in anii 90, eram reporter pentru un post de radio german. Participa si o echipa din Germania care castigase semifinala si urma sa joace a doua zi finala. Unul dintre arbitrii era roman, si bucurundu-ma ca am cu cine sa vorbesc romaneste si sa mai aud ce se mai intampla in Romania, l-am abordat in hotelul in care eram cazati impreuna. Dupa doar cateva minute si-a oferit "ajutorul", pentru ca urma el sa arbitreze finala. Mi-a propussa vorbesc cu conducerea nemtilor, ca doar 2,3 mingi, date pe linie sau in afara terenului pot decide un meci...

Ardeleanul (15 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 10:02

Amu da, meriți felicitat pentru articol!

Raluca (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 12:14

Articol scris de Sandra Brown, varianta masculina si contemporana cu noi, din pacate.Eu n-o sa te felicit pt ineptiile pe care le-ai scuipat cu atata venin spre baietii astia.Te descrii, deci te si consideri ca fiind"talentat si vigilent".Unde e domn'le vigilenta, asa se face presa?Prinzi niste informatii din zbor si incepi sa le "impletesti"haotic, absolut "demential de bine", cu pariuri de miliarde, droguri, bani negri si alte tampenii.Exagerezi crunt.Ar trebui sa te traga cineva de urechi ...Pentru ca nu o pot face in viata reala, o sa o fac virtual:afla ca acesti "cavaleri ai sportului"(nici ironia nu iti iese) au pariat niste sume derizorii, ca le-au fost blocate pariurile inainte sa inceapa partida, ca Muscina nici macar nu a fost pe teren, ca niciunul nu a "trantit"meciul(apropo, l-ai vizionat?Impecabila prestatia lui Cersemba.Sau...stai...ia zi, cati jucatori sunt pe terenul de volei in timpul unui meci?Ah, ti-e strain fenomenul, nu stii, dar iti permiti sa scrii despre asta.Eu inteleg ca ai vrut sa subliniezi ilegalitatile din sportul asta, "lipsa de moralitate" a sportivilor, da' inainte sa scrii despre asta, tre sa si STII, SA CUNOSTI, SA INTELEGI CE S-A INTAMPLAT...), au vrut sa speculeze momentul, cum au facut-o multi.Naivii, insa, au folosit propriile lor carduri bancare(ca sa iti dai seama cat de priceputi si cat de des au facut asta).Au gresit, este adevarat, nu neaga nimeni, dar mai usor cu deformarea realitatii. Ursache, de care amintesti in articol, este legitimat la alta echipa , nu juca la Galati, cu ce a gresit el ca a pariat ?(Si ...esti sigur ca sunt prieteni.Io n-as baga mana-n foc.Cu ce sustii afirmatia asta?)Cu ce a influentat rezultatul meciului Ursache?Adica daca io joc fotbal la Cucuieta Deal, nu pot paria pe Barcelona?Jenant.De ce nu i-a suspendat FIVB definitiv?Pentru ca sunt niste incompetenti, teoretic, trebuiau sa constituie o alta comisie de disciplina care sa-i ancheteze pe cei trei, deoarece unul din membri primei comisii cu siguranta a decedat.Au trecut luni de zile pana sa ia decizia asta provizorie si intarzie de cateva saptamani bune sa dea o definitiva.Nu iti inchipui ca si motiveaza deciziile pe care le iau. Finalul este absolut "demential", ce imaginatie ai tu, cum vine Muscina acasa, dupa meci, si il intreaba nevasta-sa daca a pierdut si se uita lung in ochii lui.Asa ceva...Aproape ca am lacrimat, jur!Muscina n-o sa-ti raspunda la intrebare, da' iti raspund io:"Nu"! PS:Uite, si tu ai trisat..Ai scris un articol cu informatii lipsite de precizie si claritate.Rusinica!

Iulian (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 8:42

Off, ii greu. Traim intr-o societate in care reperele morale s-au pierdut cu totul si intru totul. E suficient sa iesi la o plimbare prin oras. Vezi sute de masini f scumpe cumparate din bani a caror provenienta nu este licita. Vezi soferi care parcheaza unde vor muschii lor, agreseaza verbal pietoni vulnerabili, sicaneaza alti soferi din trafic etc.. respectivii soferi vor primi maximum o pedeapsa de inchisoare cu suspendare in cazul in care omoara pe trecere o mama care-si plimba copilul in carut. Respectiva fapta va fi retinuta drept ceva banal, un accident. Alex, un tip care a incercat sa-si faca o viata din sport…I-a fost greu, la conditiile din Romania. Asa ca s-a smecherit si el, a vrut sa faca si el niste bani necinstiti, sa aiba si el de-o masina second. Nasol din partea lui, dar p undeva de inteles. Nu l-as incadra la cine stie ce crima, nu a dat in cap nimanui. A riscat si s-a cam fript. Dar, amintiti-va, traim intr-o tara in care daca nu furi cat d putin, nu esti in randul lumii!

Ce mizerie! (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2017, 21:30

Nu va e rusine sa publicati asemenea ineptii? Se vede ca nu ati practicat vreodata sport, probabil erati dintre cei cu scutire perpetua la educatie fizica! Ce e amestecul asta mizerabil de Fifty Shades of Grey, SF si abia 0,001% volei?

Comentează