Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Bomba de sub mașina presei

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă malteză de investigație, a fost asasinată luni seară. Mașina sa, un Peugeot 108, a sărit în aer în momentul în care ziarista pleca de acasă

Permalink to Bomba de sub mașina presei
marți, 17 octombrie 2017, 12:29

Aparent, Malta este o insuliță aridă în mijlocul Mediteranei unde ziariștii stau toată ziua la terase și se bucură de soare și de mare.

În realitate, Malta reprezintă un rai fiscal în care se înmulțesc conturi offshore și firme de gambling cu acționariat din zona mafiotă. Aici vin banii negri din afaceri murdare și pleacă spre Caraibe, Cipru sau Gibraltar în drumul spre conturile elvețiene, unde se albesc subit.

În Malta, politicienii și familiile lor au afaceri cu marii corupți ai planetei. Fotbaliști uriași își încasează tot aici banii din drepturile de imagine, driblând Fiscul, iar cluburi mari precum Paris Saint Germain sau Liverpool virează fără nicio remușcare sume imense în conturile unor firme fantomatice malteze înființate cu un singur scop: fentarea taxelor.

Pe insula aflată la jumătatea drumului dintre Sicilia și Africa, ziariștii serioși nu au timp să stea la soare. Mai nou, nu au timp nici să-și trăiască viața.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă malteză de investigație, a fost asasinată luni după-amiază. Mașina sa, un Peugeot 108, a sărit în aer în momentul în care ziarista pleca de acasă. Galizia, 53 de ani, coordonase partea malteză din investigația Panama Papers, scoțând la iveală legături nefirești prin firme offshore între premierul Joseph Muscat, soția sa și conturi bancare dubioase aparținând fetei lui Ilham Alyev, președintele din Azerbaidjan considerat de unele organizații drept cel mai corupt lider de stat din lume.

Muscat a negat tot timpul acuzațiile, iar după ce a câștigat alegerile din luna mai a considerat votul maltezilor drept un credit acordat lui în fața investigațiilor jurnalistei.

După asasinarea Daphnei Caruana Galizia, Muscat a denunțat “atacul barbar asupra libertății presei” și a cerut ajutorul FBI.

“Nu voi avea liniște până când nu se va face dreptate. Țara noastră merită să i se facă justiție”.

Curios, asta dorea și ziarista asasinată atunci când a scos la iveală legăturile dubioase ale premierului.

Ultimul ei text publicat pe blogul personal, Running Commentary, se încheie cu o frază în care Galizia deplânge lentoarea justiției în anchetarea cazurilor de corupție. “Oriunde te uiți, vezi escroci. Situația e disperată”. Nu e o frază despre România, ci despre Malta, țara care a asigurat președinția Consiliului Uniunii Europene între ianuarie și iunie 2017.

La câteva ore după publicarea acestor rânduri, Galizia a fost ucisă ca în răfuielile clanurilor mafiote din Italia secolului trecut.

De cazul asasinatului cu bombă se ocupă o femeie magistrat pe care victima a criticat-o deseori. Familia jurnalistei a depus o contestație cerând înlocuirea procurorului Consuelo Scerri Herrera pentru că, susțin rudele, “nu credem că poate conduce o anchetă cu seriozitatea și imparțialitatea necesare”.

La câteva ore după crima care șocat întreaga lume, cazul le frige mâinile autorităților. Luni noapte, peste o mie de maltezi au ieșit cu lumânări aprinse pe promenada Triq Spinola, sau Spinola Road. E strada multifuncțională pe care turiștii străini se relaxează la cafenelele de la parter, în timp ce afaceriștii străini avizi de “optimizare fiscală” își deschid firme offshore. Printr-o coincidență bizară cu lumea sportului românesc, pe Spinola Road are sediul și Lian Sports, o agenție deținută de dubiosul impresar macedoneano-albanez Abdilgafar Ramadani căruia Gheorghe Hagi i-a făcut un cadou îndoielnic de un milion de euro din transferul lui Cristian Manea în Cipru, un alt paradis fiscal. Tot acolo, protectorul lui Ramadani, impresarul israelian Pini Zahavi, este acționar în mai multe firme obscure împreună cu foști președinți de cluburi gigant și cu proprietari de case de pariuri. E un caz despre care Gazeta va mai scrie.

Maltezii o plâng acum pe ziarista care a demascat afacerile politicienilor votați de aceiași maltezi în luna mai. Ultimul ei articol este distribuit pe rețelele de socializare cu o frenezie nemaivăzută în ultimele luni. 11.000 de share-uri pe Facebook și 3.000 pe Twitter, adică de 30 de ori mai mult decât un articol de acum două săptămâni în care ziarista dezvăluia cum au tocat un politician maltez și familia sa banii publici la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Cifrele de azi au fost depășite în ultimele luni doar de un articol în care Daphne Caruana Galizia divulga relația intimă dintre un politician și un fotomodel cunoscut.

E o statistică simplă despre munca unui jurnalist de investigație și impactul asupra publicului.

Luni, malteza – mamă a trei copii dintre care unul este tot jurnalist de investigație – a murit spulberată de o bombă plantată în mașina sa.

Zilnic, alți jurnaliști de investigație din întreaga lume dispar în deflagrații mai mici, concediați de redacțiile lor.

Media nouă, digitală, se adaptează la gusturile publicului.

PS – Matthew Caruana Galizia, fiul jurnalistei ucise, a postat pe Facebook un mesaj incredibil:

„N-am să uit niciodată cum încercam să deschid uşa maşinii, cum claxonul maşinii încă se auzea şi cum ţipam la doi poliţişti care au venit cu un stingător să-l folosească. Ei s-au uitat la mine: „Ne pare rău, dar nu putem face nimic”, a spus unul dintre ei. M-am uitat pe jos, bucăţi din mama mea erau peste tot în jurul meu. Mi-am dat seama că aveau dreptate: nu exista nicio speranţă. „Cine era în maşină?”, m-au întrebat. „Mama mea este în maşină. Este moartă. Este moartă din cauza incompetenţei tale”. Îmi pare rău că sunt explicit, dar acesta este războiul şi trebuie să ştiţi. Nu a fost o crimă obişnuită şi nu a fost tragic. Tragic este când cineva este lovit de autobuz. Când în jurul tău există foc şi sânge, atunci este război. Suntem un popor în război împotriva statului şi a crimei organizate, care au devenit imperceptibile. (…) Da, aici suntem: într-un stat mafiot în care poţi să-ţi schimbi sexul din cartea de identitate, dar în care vei fi ucis dacă-ţi exerciţi libertăţile de bază”

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Kris (10 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 13:18

Vedeti D-le Costin,inca de la inceputul articolulu ati jignit o tara si nu este correct atit timp cit nu aveti dovezi in acest sens. Ce inseamna,,se albesc subit”?Asta inseamna ca afirmati fara dovezi ca respective tara favorizeaza spalarea de bani.Nu cred ca este corecta afirmatia.Noroc ca nu va citesc Elvetienii ca altfel ai risca un process pe care nu cred ca il puteti duce.
Suferiti de boala persecutiei,o boala comuna ,care face parte din era globalizarii.Foarte curios ca sinteti de aceiasi opinie cu asistatii social.Daca vei merge intr-o bodega de la noi veti gasi foarte multe puncte comune.De asta au ajuns ei betivi pentru ca cei ,,imbogatiti” le-au furat lor veniturile,dar in realitate au ajuns asa deoarece primesc bani nemunciti de ei,dar munciti de altii.Goana asta dupa rating va impinge spre a nu mai scrie corect.iN REALITATE DACA NU ACOPERITI COSTURILE CU RECLAME,EI NU AR MAI PUTEA CUMPARA ZIARUL LA PRETUL CORECT.Decit sa faceti voi anchete,mai bine va ocupati cu publicarea unor anchete facute de cei abilitati sa ancheteze.Nu va mai puneti voi in pericol,neavind stiinta de a va apara.

Romulus65 (2 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 13:28

Dumnezeu sa o odihneasca!

Kendo (7 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 13:29

N-am inteles incheierea. Adica e publicul vinovat de disparitia jurnalistilor de investigatie? Cand o sa intelegeti ca gusturile publicului se mai si educa? Dar ma uit pentru a mia oara pe site-ul vostru si vad mai mult mizerii decat stiri reale.

Addy (2 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 13:29

Asteptam articolul asta. Intr-un fel ne face bine, vedem ca si la altii e aceeasi coruptie, ba chiar la un nivel mult mai mare. Ai nostrii fura mai pe fata pt ca nivelul de cultura si de civilizatie al nostru le permite. Cei puternici fura mult ascuns de ochii publicului larg, sunt mult mai inteligenti si mai periculosi, iar cand e nevoie platesc pe cineva sa puna o bomba. Trist

Dan (3 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 14:09

Stiu ca e doar un detaliu, dar a fost asasinata in jurul orei 15:00, nu seara. Locuiesc in Malta si urmaresc ce se publica pe aici.

Bulănelu (6 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 17:43

Domnule Stucan, cum ar suna, de exemplu: „… căruia Gheorghe Hagi îi făcuse un cadou îndoielnic de un milion de euro…”, în loc de: „… căruia Gheorghe Hagi i-a făcut un cadou îndoielnic de un milion de euro…”, chestie de finețe lingvistică scrisă, nu-i așa? Că perfectul ăsta compus oral e blestemul tuturor limbilor, mai ales dacă e și în scris! Bleah!

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 18:03

…da…*** …

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 18:27

…la noi niciodata un jurnalist de investigatie nu o sa fie aruncat in aer …

Sasa (7 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 18:32

Pentru domnul Stucan, legat de Hagi si diversi impresari: daca ai intrat intr-o hora, trebuie sa joci. Daca cluburi precum PSG, Liverpool sau Barcelona (vezi transferul lui Neymar de la Santos), au scheme super adevarate sa dribleze/fenteze diverse chestii, daca marile cluburi dau la moara unor impresari precum Mino Raiola (vezi transferul lui Pogba), daca mari jucatori si antrenori (ex. Mourinho, Ronaldo, Messi) au „nevoie” sa dribleze fiscul pentru vreo cateva milioane de euro, ce sa ta astepti de la Hagi si un club ca Viitorul. Fac si ei ce li se cere, ca sa aibe o sansa in fotbalul european – simplu ca buna ziua.
In aceeasi ordine de idei, de ce omiteti faptul ca si drepturile de televizare pentru Liga 1 sunt cumparate de o firma din Malta, cu scopul evident de a dribla TVA-ul din Romania. Unde sumele sunt semnificativ mai mari decat milionul de la 1-2 transferuri realizate de Hagi.
Daca vor exista paradisuri fiscale, precum Malta, vor exista acolo o gramada de oameni specialisti in a fenta taxele. Si plus o gramada de oameni si firme cu bani, care le fenteaza. Pentru ca din pacate, globalizarea a ajuns sa insemne urmatorul circuit: produci unde e ieftin (salarii proaste), vinzi unde e scump (unde sunt salarii bune), iar profitul il faci in paradisuri fiscale.

Ciollo (2 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 18:40

“Oriunde te uiți, vezi escroci. Situația e disperată”. Nu e o frază despre România, ci despre Malta…. Eu credeam totusi ca este vorba de sua si israel. Daca era asa, credeam ca vrei sa zici ceva. Dar, din pacate, m-am entuziasmat in zadar.

Filbert (2 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 19:15

Trist articol, excelent articol. Inca un pas spre banalizarea raului, spre normalitatea criminala.

Beria (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 22:18

““Oriunde te uiți, vezi escroci. Situația e disperată”. Nu e o frază despre România, ci despre Malta, țara care a asigurat președinția Consiliului Uniunii Europene între ianuarie și iunie 2017.“
Si e o fraza despre INTREAGA UE, cu capitala la Bruxelles! România doar incearca sa tina pasul cu restul uniunii sovietice a multstimatului si iubitului tovaras secretar general Jean-Claudovici Junkersky, cel numit in functie pentru (si nejudecat inca pentru) evaziunea fiscala de zeci de miliarde anual facuta de firmele americane in Luxermburg sub guvernarea lui ca prim ministru. “O mana spala pe alta, si amandoua fata“. Iar prima mana e intotdeauna cea americana.

Unualtu (2 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 1:22

Interesant cum acest articol/editorial, postat deja in urma cu o zi, nu are (ma rog, nu avea) niciun comentariu. As fi curios sa stiu cate vizualizari are, mai ales in comparatie cu alte articole ale aceluiasi autor. Daca era despre Alibec si ce i-a zis lui Dica, pun pariu ca erau deja 100 de comentarii; iar asta spune destul de multe despre calitatea (hehe…) cititorului roman.

Altfel, absolut sinistru eveniment, dar nu socant pentru cine a mai auzit cate ceva despre cum merg lucrurile in Malta. Malta care, sub aparenta unui loc spalat, select chiar, ascunde o adevarata hidra construita aproape ca un hibrid ruso-sicilian, din punct de vedere al modus-ului operandi.

Stra Luce Nthori de Nord (5 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 8:49

Ce noroc ai Stucane ca nu esti ziarist.

Matei (2 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 10:57

Cum e cu proverbul acela…”curiozitatea a omorat pisica”. Din pacate, asta-i riscul anormal la care se expune orice ziarist de investigatie adevarat. Un risc inutil, atata timp cat nu ai cum sa invingi sistemul.

Stra Luce Nthori de Nord (5 comentarii)  •  19 octombrie 2017, 3:42

,,Ziarist 360°. Talentat…,, ? mai exact: ziarist 0%. Ziaristii sunt absolventii facultatii de jurnalism.

Comentează