Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

De ce mor câinii? De ce mor oamenii?

Despre patrupede nu știam, dar toți am observat cum semenii noștri bipezi mor în timp ce fac performanță

Permalink to De ce mor câinii? De ce mor oamenii?
marți, 20 iunie 2017, 11:44

The Guardian publică astăzi un articol discret despre câini. E o poveste despre oameni.

Pe scurt, enunțul sună așa.

Antrenorii de ogari le dau în continuare câinilor substanțe interzise, după ce autoritățile din provincia australiană New South Wales au decis să anuleze planificata suspendare a acestui sport.

În iulie 2016, politicienii hotărâseră scoaterea în afara legii a curselor de ogari începând cu iulie 2017. Motivul oficial e cruzimea de neimaginat la care sunt supuși câinii de curse, cruzime documentată de numeroase rapoarte.

În aprilie anul acesta, autoritățile s-au răzgândit și au abandonat planul.

Industria curselor de ogari continuă să funcționeze, producând miliarde de euro, dolari și lire pe spatele încovoiat al patrupedelor care pot atinge viteze de 70 de kilometri pe oră.

În 2014, doar în Marea Britanie, încasările caselor de pariuri legale de pe urma sportului au fost de 1,3 miliarde de lire sterline. În același an, investitori chinezi au oferit un milion de dolari pentru “cel mai rapid ogar din lume”, dar proprietarul australian a refuzat, retrăgându-l pe Shakey Jakey pe post de mascul reproducător.

Banii, sau numărul lor, împinge automat limitele funcționale ale câinilor, iar un nou raport citat de The Guardian vorbește despre dopajul nebunesc din sport chiar și în perioada în care industria din Australia se pregătea să tragă obloanele.

Din octombrie 2016 și până acum, 20 de antrenori din New South Wales au fost acuzați sau pedepsiți pentru folosirea de substanțe interzise. În corpul câinilor au fost descoperite urme nepermise de arsenic, cocaină, cobalt, flunixin (un anti-inflamator interzis), cafeină, medicamente anti-insomnie, amfetamină sau dexametazonă!

Un alt raport, făcut în Marea Britanie, arată că mai mult de unul din trei ogari retrași din activitate dispar anual. Asociațiile de veterinari consideră că majoritatea câinilor “necontabilizați” este eutanasiată, în lipsa interesului pentru un ogar care nu mai poate concura.

Viața sportivilor patrupezi este infernală.

Într-un episod adevărat petrecut în Cipru, un grup asiatic de aranjori de curse a omorât un armăsar, înlocuindu-l cu un altul – mult mai valoros – pe care l-a vopsit să semene perfect cu cel ucis din lipsă de performanțe!

“De un lucru putem fi siguri. Odată cu anularea suspendării, câinii vor continua să fie dopați și vor continua să moară pe pistă”, spune un consilier australian.

Într-un studiu făcut în Marea Britanie în deceniul trecut, în doar patru ani s-au înregistrat 131 de cazuri de moarte subită la ogarii de curse. 65 dintre ei au murit din cauza unor hemoragii interne, 17  au făcut infarct, iar alte 12 cazuri sunt suspectate de probleme cardiace grave.

Verdictul dă frisoane.

Despre patrupede nu știam, dar toți am observat cum semenii noștri bipezi mor în timp ce fac performanță.

Recent, ivorianul Cheick Tiote s-a prăbușit pe gazon în timpul unui antrenament și a decedat subit. E ultimul dintre-o listă care devine tot mai stufoasă de la an la an și care și-a luat tribut și din România.

41 de cazuri cunoscute de moarte subită s-au înregistrat în fotbal în ultimii 111 ani. 6 dintre ele au survenit până în 1980, 7 între 1980 și 1999, iar celelalte 28 sunt înregistrate din 2000 încoace

Într-un interviu dat acum câțiva ani, biochimistul român Dorel Tocitu spunea că “este imposibil să joci 70-75 de meciuri internaționale pe an la cel mai înalt nivel fără a utiliza substanțe interzise”.

Iar un fotbalist român, sub protecția anonimatului, a povestit cum decurgea ziua de meci la echipa antrenată de unul dintre cei mai cunoscuți manageri din fotbalul actual: “Cu câteva ore înainte de joc, eram toți suiți pe mese și ni se făceau perfuzii. Nu știu ce conțineau și nici nu am întrebat. Efectul era că simțeam că aș alerga câteva zile fără să mă opresc”.

“Povești”, suntem toți tentați să spunem. “Se fac o mulțime de controale doping, i-ar prinde cineva”.

Dorel Tocitu, omul care știe aproape toate secretele fluidelor din corpul uman, explică, însă: “Un control doping negativ la un sportiv nu înseamnă că acel sportiv nu s-a dopat, ci înseamnă că, în ziua controlului, în corpul lui nu poate fi depistată o substanţă de pe lista interzisă”.

O diferență de nuanță echivalentă cu granița dintre un sportiv curat și unul dopat.

Pentru cei care au uitat, anul trecut hackerii ruși au scos la iveală un morman de scutiri medicale obținute de zeci de campioni și medaliați olimpici.

Paradoxal, acești olimpieni la care miliarde de oameni se uită cu admirație susțin că sunt bolnavi de astm sau de ADHD!

Și au nevoie de medicație care, coincidență, crește capacitatea de efort!

Cazul a fost aruncat în coșul uitării, după ce media occidentală a preferat să-i înfiereze pe autorii scurgerii de informație, fără a se preocupa prea mult de dezvăluirile propriu-zise.

Între timp, câinii mor pe piste, dopați.

Oamenii mor și ei pe teren, fără a avea o explicație clară.

E poveste modernă, tristă, despre câini și oameni. Sau despre cât de câini au devenit oamenii.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

naica (2 comentarii)  •  20 iunie 2017, 12:04

Deci si ei si noi, doar animale dirijate de ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan t (19 comentarii)  •  20 iunie 2017, 12:25

deci clar ce e si ce a fost in epoca neubert si e si acum la unele echipe!

Costin (5 comentarii)  •  20 iunie 2017, 12:37

Domnule Stiucan, eterna teorie a conspiratiei nu va da pace. Fara probe, fara persoane concrete.

Dani_cel_oltean (2 comentarii)  •  20 iunie 2017, 12:40

bun articolul... mult adevar in el.

Marc (2 comentarii)  •  20 iunie 2017, 12:46

Din ultimii 8 fotbalisti care au murit ca urmare a unui atac de cord la meciuri sau antrenamente, 7 erau africani. Ekeng nu se afla intre ultimii 8. Culmea ca printre decese se afla si portarul echipei de fotbal feminin din Camerun Jeanine Christelle Djomnang. 4 din ei jucau in Africa.

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  20 iunie 2017, 13:07

@Costin sunt niște date concrete. Și multe semne de întrebare. Un pic de documentare nu strică nimănui. Zic. Cu respect, Costin Ștucan

Dr. Dan Patru Tudosie (5 comentarii)  •  20 iunie 2017, 13:52

Nu-mi place ultima fraza, in rest foarte bun articolul. Nu, omenii n-au devenit caini, niste fiinte minunate. Oamenii sunt bestii.

GGiiGGii (1 comentarii)  •  20 iunie 2017, 14:10

Nu mai poti practica sport de performanta fara sa apeleze la substante dopante( de orice fel). Este o afirmatie ce o sustin 100%.

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  20 iunie 2017, 14:13

@ Dr. Dan Patru Tudosie, De acord cu penultima dumneavoastră frază. Dar "oamenii care devin câini" poate avea și înțelesul de oameni lipsiți de protecție, lipsiți de puterea de decizie. Vă mulțumesc pentru aprecieri. Cu respect, Costin Ștucan

Andrei (1 comentarii)  •  20 iunie 2017, 14:47

Evident ca *** se dopeaza. Acum depinde ce intelegem prin dopaj. Depinde de lista lor. Ce substante intra in categoria dopajului si care nu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pricomida (2 comentarii)  •  20 iunie 2017, 15:13

In-du-io-sa-tor!!! Fer-me-ca-tor!!! N-am rezistat in picioare de atata emotie!!! E bine rau la GSP, 10 zile intre doua editoriale. Mai precis, pauza intre ultimele 5 editoriale: 10 zile - 15 zile - 4 zile - 48 zile. L-ai apucat pe Dumnezeu de picioare la GSP. Ai salariu fix sau la numarul de editoriale? Nu e o critica, e doar o constatare. *** avea cumva salariu mai mare decat cei care scriu zilnic in GSP?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gary (3 comentarii)  •  20 iunie 2017, 15:55

E OK ca ai abordat tema. La fiesta de San Firmin de la Pamplona,a murit un toreador. Am vazut clipul...ce sa zic? Ca taurul avea "dreptate"? Exhibitii precum coridele,luptele de cocosi,de caini,cursele de ogari,etc demonstreaza barbaria pana la care poate decade "homo sapiens"! Daca intamplator ma intrebi:"cu cine tii,cu ursul sau cu padurarul?" voi raspunde fara echivoc:"cu ursul!" Omul (nu generalizez) a ajuns sa ucida,nu din nevoia de a se hrani. Ucide pentru glorie,trofeu,vanitate,sadism,tampenie,lipsa de moralitate si inca o duzina de pseudo motive,pe care mi-e imposibil sa le inteleg si cu atat mai greu sa ma opun. Excelent articol! Mai scrie-ne!

Fane (15 comentarii)  •  20 iunie 2017, 16:27

La caini,armasari,africani nu ma bag. Dar unde ai vazut fotbalist roman care sa alerge 60 de minute,darmite cateva zile? Stucanisme.

talpaiadului (1 comentarii)  •  20 iunie 2017, 16:46

Intru in stiucarie si citesc despre o paralela fortata. Daca la caini e clara treaba, comparatia cu oamenii mi se pare trasa de par. Oamenii se dopeaza si stiu exact ce fac, ba chiar platesc o gramada de bani celor care le procura medicamentele si ii invata cum sa le foloseasca si cum sa evite a fi prinsi la controalele antidoping. Oamenii stiu la ce riscuri se expun, cainii nu. La sportivi nu ar trebui sa existe substante interzise, atat timp cat sportivul semneaza ca a luat cunostinta de efectele secundare. Macar atunci nu ar mai exista aceasta polemica inutila, oricum majoritatea sportivilor se dopeaza, ba chiar si multi idioti care nu au nici o treaba cu sportul merg la sala de 2-3 ori pe saptamana si iau steroizi sa arate mai bine pe plaja, de exemplu.

Marcu Anton (5 comentarii)  •  20 iunie 2017, 18:19

Stucan ma dezamagesti..Pai blaturile din fotbal nu le mai vz?Uite acu in Rusia cupa Confedaratiilor, U21 ,blat dupa blat ! inscriu aia in min.95,alea alea .Ne batu Polonia cu 3-1 nu fu' blat?? Dupa prima repr. o lasara pe tanjeala-BLAT! ,Cu Chile -blat! Rosu la un chilian si de la 2-0 la 2-3 Blat ! blat ! blat de 3 ori blat ! Care erai numai cu blaturile-n articole si emisiuni ,te-ai lasat de astea..??Nu te mai recunosc! De Hagi nu mai zici nimic? Facu Blat sa Jiji titlu la TAS..?

Pricomida (2 comentarii)  •  20 iunie 2017, 19:44

@Marcu Anton: Nu stii tu, dar Hagi e clar de vina ca sunt dopati cainii

Dr. Dan Patru Tudosie (5 comentarii)  •  20 iunie 2017, 23:02

@Costin Ştucan. Aşa este, aveţi dreptate. M-a înfuriat acea frază şi n-am mai putut-o percepe în cadrul contextual. Scuzele mele!

Tavi (2 comentarii)  •  20 iunie 2017, 23:35

Amores Perros, Stucane! Dar, ma indoiesc tare mult ca nivelul tau cultural ti-a permis sa afli de existenta acestui film.

gintonic (10 comentarii)  •  21 iunie 2017, 10:02

Felicitari pentru articol! Foarte bun!... Multumim!

sport (1 comentarii)  •  21 iunie 2017, 12:35

Nu exista sport fara doping, nu inteleg de ce jurnalistii astia de doi bani par atit de indignati. Impertinentilor si prefacutilor, si voi va luati banii de la aceeiasi industrie fara de care nu ar exista sport de performanta. Toata lumea vrea recorduri, audienta si rezultate, doar nu credeti ca industria asociata sportului investeste miliarde doar asa, pe gratis, fara sa faca profit?

Stefan (4 comentarii)  •  30 iunie 2017, 0:23

Sustin ce zice sport, cu un mic amendament. Cu cat medicina va evolua mai mult iar bugetele vor creste proportional, sustinut si de orgoliul national si propaganda politica posibila doar in situatia existentei unor rezultate internationale deosebite, cu atat mai mult dopaj va exista in sport. Pentru ca, pe langa substantele interzise care sunt curatate pana la urmatorul control, sunt folosite substantele noi aparute care in primii ani nu apar pe nici o lista de substante interzise, vezi episodul meldonium. Multi sportivi au luat substanta ani intregi pentru a-si asigura un avantaj incorect, dar pana substanta nu a intrat pe listele cu interzise, au muls vaca de lapte. Ma indoiesc ca Sharapova ar fi castigat atatea turnee de tenis de exemplu doar cu urletele si fitele ei de primadona, fara meldonium si probabil multe alte artificii folosite, doar vine din Rusia, unde dopajul se face la nivel de stat. A luat o gramada de ani medicamentul in ritm sustinut, fara a-si anuntat antrenorii, doctorii ( asa zic ei cel putin ). Ca i-a recomandat o vecina pastila.

Stefan (4 comentarii)  •  30 iunie 2017, 0:26

Primul pas pentru o tentativa de curatenie ar fi urmatorul. Excluderea definitiva din sport pentru dopaj, la orice nivel. Pe viata adicatelea. Indiferent de scuze. Asta este, pentru 1% cat ar fi pedepsiti nevinovati exista cei 99% care vor servi un exemplu pentru restul sportivilor, si cand or sa invete sa sufle si in iaurt, o sa inceapa sportul sa fie altceva. Ceea ce ma indoiesc ca o sa se intample vreodata, fiti voi sigur ca Real Madrid, Barcelona, Bayern, Juventus, MU, Chelsea, baga o gramada de chestii in jucatori, mai mult sau mai putin etice. Credeti ca nu exista alt meldonium care nu a intrat inca pe lista neagra de medicamente?

Stefan (4 comentarii)  •  30 iunie 2017, 0:29

Si atat mai spun. Pentru cazuri blatante, as aplica pedeapsa retroactiv. Ai luat meldonium 10 ani fara nici o afectiune, asta este, esti clar vinovat vinovata de influenterea incorecta a unor rezultate sportive. Suspendata pe viata, retrase toate titlurile si recuperate toate premiile primite. Si la revedere, sa fii sanatoasa.

Comentează