Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

3 constatări după România – Danemarca 0-0

Două puncte pierdute cu Muntenegru, trei cu Polonia, alte două cu Danemarca.

Permalink to 3 constatări după România – Danemarca 0-0
luni, 27 martie 2017, 8:45

Practic, România și-a epuizat gloanțele importante pe teren propriu și nu a învins pe nimeni. Paradoxal, avem o singură înfrângere și clasamentul nu arată așa de rău.

Însă de acum vin deplasările grele.

Cum de am ajuns în acest punct delicat fix la jumătatea preliminariilor?

Trei fundași centrali, o națională dezorientată
Calificarea aceasta a fost pierdută acasă. Niciodată până acum, România nu a arătat atât de neputincioasă în meciurile jucate pe teren propriu.

La Cluj, presat de importanța meciului și, implicit, a rezultatului, Christoph Daum a schimbat sistemul de joc, folosind trei fundași centrali și doi fundași laterali care să patruleze terenul în sus și în jos. O noutate pentru noi, nimic nou pentru danezi care au jucat cu trei fundași centrali și în meciurile lor cu Polonia și Muntenegru.

Diferența de experiență în acest sistem s-a simțit încă de la început. În timp ce jucătorii români se chinuiau să acopere spațiile și să-și depisteze colegii pe teren, arătându-și uneori disperați cu degetele unde ar trebui să stea, danezii și-au dozat mult mai bine efortul datorită poziționării. Inabilitatea românilor de a-și găsi ritmul într-un sistem de joc nou a dus la o descărcare suplimentară de energie care în unele momente a transformat meciul într-un skanderbeg uriaș întins pe toată lungimea și lățimea terenului.

Cine punea osul mai tare, avea șansa de a-⁠și dovedi adversarul.

Jucătorii lui Daum au ratat primii prin Keșeru, dar danezii au avut ocazia lor, chiar înainte de pauză, atunci când Eriksen a tras peste poartă, singur la 10 metri.

Apoi, balanța forței a început să se încline spre oaspeți. La început abia sesizabil, dar din minutul 70 România s-a prăbușit fizic, în timp ce danezii au zburdat în propriul lor 3-4-3 și au ratat ocazie după ocazie.

Nimic nu l-a ajutat pe Daum să scoată echipa din vrie. Schimbările nu i-au ieșit, publicul și-a pierdut răbdarea, iar România e aproape să rateze o nouă calificare, de data asta cu un bonus de patru meciuri consecutive fără gol marcat.

Mai grav este că până acum selecționerul Christoph Daum nu a reușit să construiască vreo relație de joc evidentă.

Să vină Euro 2020!

Alibec sau Keșeru? Dilema inutilă
Alibec sau Keșeru. Aceasta a fost marea dilemă a ultimei săptămâni, după ce Stancu a părăsit baza de la Mogoșoaia din cauza unei accidentări la coaste.

Aparent, Keșeru a câștigat cursa pentru titularizare datorită disciplinei sale tactice în antrenamente. Cu 19 goluri marcate în Bulgaria, fostul stelist a depus un efort imens în prima jumătate de oră în încercarea de a ține linia echipei cât mai sus în jumătatea daneză.

Dar Keșeru nu este nici maratonist, nici sprinter și nici vreun luptător bine dotat fizic.

Treptat, a obosit. Exact atunci, a intrat în acea perioadă din meci în care un atacant are nevoie de mintea limpede: momentele în care i se ivește ocazia de a marca.

Instinctul l-a dus pe Keșeru în careul danez, dar execuția și plasamentul l-au trădat în două faze care puteau schimba soarta meciului și, poate, a calificării. La prima ocazie, stângul său rafinat s-a transformat într-o cârjă neputincioasă care a respins mingea trimisă pe jos de Benzar în gura porții.  La a doua, Keșeru nu a simțit centrarea incredibilă a aceluiași Benzar, din prima, după diagonala lui Săpunaru. Mingea a plecat exact în centrul careului, Keșeru – singur cuc – a fugit exact din acel loc.

După pauză, după ce ce le-a făcut cadou danezilor o minge în careul mic al lui Tătărușanu și a mai ratat o ocazie, rolul lui Keșeru s-a terminat și a început cel al lui Alibec.

Așteptat cu nerăbdare de public, atacantul Stelei i-a ținut pe fundașii danezi în priză doar cinci minute. În această perioadă, și-a pus corpul la bătaie, a avut câteva mingi și a cerut pase în careu.

Apoi, România a făcut pași înapoi, sufocată de ritmul tot mai alert al oaspeților, iar Alibec nu a putut ține linia sus. Nesprijinit de colegi, speranța lui Daum și-a petrecut 20 de minute din meci faultând și orbecăind la jumătatea terenului.

În final, dilema “Keșeru sau Alibec” s-a dovedit a fi o discuție inutilă.

Campanie electorală la TVR
La finalul meciului, unul dintre comentatorii TVR a invitat conducerea FRF să meargă acasă și a cerut ca fotbalul românesc să se întoarcă pe mâinile celor care se pricep la acest sport. Și care îl iubesc.

Cine sunt acești ei? Cu siguranță, Marian Olaianos se referea la Gică Popescu și Gică Hagi, doi fotbaliști de care se simte apropiat.

Comentariul său dur atinge coarda sensibilă a suporterului român într-un moment în care echipa națională nu joacă nimic. Dar echipa națională nu joacă mai nimic nu de ieri, de azi. Pasa ei proastă a început, dacă mai țineți minte, în toamna târzie a lui 2001 când România rata calificarea la Mondiale, cu Hagi selecționer.

De atunci, naționala s-a îndepărtat cu viteza luminii de fotbalul jucat de Generația de Aur și a mai ratat cinci calificări până la venirea lui Răzvan Burleanu în federație.

Ne păcălim dacă plecăm pe fentă și considerăm că Burleanu – venit după 24 de ani de Mircea Sandu – a distrus fotbalul românesc, iar Hagi și Popescu îl vor salva. Chiar dacă știu fotbal infinit mai mult decât președintele FRF venit din minifotbal, niciunul dintre cumnați nu a arătat că respectă acest sport sută la sută.

Nu e la modă să spui asta, dar dacă fotbalul românesc a ajuns în starea actuală este și pentru că în Liga 1 se mai joacă meciuri precum meciul Steaua – Viitorul 2-5, în timp ce foști componenți ai Generației de Aur i-au ascultat orbește pe impresarii Ioan și Victor Becali, susținându-i în tertipurile lor prin care au fraudat cluburile românești.

La anul, sunt din nou alegeri la FRF.

Indiferent de cine va candida și va câștiga, fotbalul românesc nu-și va reveni prea curând. Cicatricele batjocurii sistematice la care a fost supus după 1990 nu se închid așa repede. Și nu se vor vindeca doar pentru că o legendă a fotbalului își bagă banii într-o Academie, făcând apoi orice compromis pentru a o transforma într-o afacere rentabilă.

La fel de bine, rana nu se va închide cu numeroasele promisiuni ale lui Răzvan Burleanu, dacă președintele FRF va continua să se înconjoare de oameni fără motivație și fără dorința reală de a vindeca fotbalul.

La conferința de presă, Daum era mai preocupat să-l laude pe Burleanu, într-un discurs cu iz electoral.

Marea problemă a fotbalului românesc e că nu iese niciodată din campania electorală.

Promisiunile acoperă orică gaură.

 

Comentarii (118)Adaugă comentariu

vasco (55 comentarii)  •  27 martie 2017, 17:38

@Alex one, te freaca pe tine grija de fotbalul olandez?Stai linistit,nu li l-a stricat van dragomir,ei nu au asa ceva,suntem unici,o sa-i vezi ca isi revin imediat.Dar cu mentorii tai puscariasi si puscariabili....noi tot in mocirla o sa ramanem.O sa va realizati cat de curand sperantele ,voi astia care-l vreti pe hagi si pe cumnatul...sa va vad atunci.

viorel (4 comentarii)  •  27 martie 2017, 17:56

Cruntul adevar ?Jucatori nu avem,antrenor poate e bun dar nu cred ca ajunge la coarda sensibila a jucatorilor sa-i aduca la 130% din potential sa compenseze valoarea , conducatorul federatiei e foarte slab,fara viziune, jurnalisti independenti nu prea(multi critica era Dragomir-Sandu desi erau "alaturi de ei" la blaturile acelor vremuri, patronii nu vor mai venii in fotbal ca sunt primii in vizorul "anticoruptiei" care doreste circ si se agata de numele cunoscute(desi afara fotbalului, in anonimat, au fost lasati sa-si faca de cap), vad ca imediat propaganda sau capetele "luminate, frumoase si libere",au legat o posibila revenire a lui Hagi de clanul Becali(spun asta desi consider ca NU Hagi ar fi solutia ideala,nici nu cred ca vrea, ci mai degraba unul ca Popescu, dar nu cunosc daca are interdictie de a ocupa o asemenea functie). CONCLUZIE: GRAV ESTE CA NICI NU SE DORESTE CU ADEVARAT O SCHIMBARE CA URMARE DECI NICI VIITOR NU AVEM.

viorel (4 comentarii)  •  27 martie 2017, 18:16

La cum se misca propaganda peste 5 ani tot perechea Sandu-Dragomir va fi de vina, iar Hagi- Popescu vor ramane marionetele clanului Becali, bineinteles ca nici fotbal nu vom avea, pentru ca in afara de academia lui Hagi nimeni nu vrea sa bage bani in juniori si nici legislatia nu o avem favorabila

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  27 martie 2017, 19:06

...metafora fie cu tine ...articol bun ...

Mihai (2 comentarii)  •  27 martie 2017, 19:28

Domnule, Costin_Stucan, locuiesc în Londra și din când în când mai merg la un kebab al unui turc (fan besiktas), din discuțiile avute cu el am ajuns sa ne adresam unu celuilalt cu apelativul Hagi.Când trebuia ales noul Papa și am intrat acolo a început sa strige ,"Hagi the new Papa"(am și filmarea).Când aprecierile acestea vin din partea unui străin și rival a Galatei îmi da o stare specială,aceeași care a dat-o Hagi milioanelor de oameni ieșiți în strada sa-și arate bucuria și mândria ca acest om a reprezentat și a răzbunat toate eșecurile,supărările și frustrările noastre de-a lungul timpului. Ajungem sa judecam un om care doar pt ca probabil a făcut concesii sau greșeli în viața și sa nu vedem tot ce a făcut și face bun Hagi pt fotbal și România implicit,a construit un club exact așa cum trebuie și e singurul care merită cu adevărat numele de echipa de fotbal,în rest toată liga 1 e o parodie la ce înseamnă profesionalism sau club profesionist de fotbal.Astia suntem și asta merităm sa avem atât timp cât nu știm aprecia oameni precum Hagi.

Anonim (18 comentarii)  •  27 martie 2017, 19:41

De ce sub acest pseudonim? Pentru ca asa scriu de mai mult timp si pe mai multe bloguri! Imi pare rau, mi-am spus parerea, n-am ce sa astept de la dvs., pentru ca sunteti astfel "croit" si ca la varsta pe care o aveti nu va mai puteti schimba! Urati fara limite si discernamant, iar in in domeniul dvs. sunteti cel mult mediocru (de unde si pana unde "talentat"?), daca nu chiar rau intentionat!

Radu `al Fain (6 comentarii)  •  27 martie 2017, 19:45

Salvarea tot de la Hagi o sa vina... E singurul care se mai ocupa cu cresterea juniorilor din tara asta. Bineinteles ca mai incearca si altii dar n-o fac la modul profesionist. Vom fi obligati sa-l numim selectioner, domnilor, pentru ca in curand 80-90 % din jucatorii echipei nationale vor proveni de la Academia lui.

mihai (1 comentarii)  •  27 martie 2017, 20:16

...merge și-așa !... : http://mcscrib.blogspot.ro/2017/03/zodia-nulitatii-si-sinuciderea-la-romani.html

Andrei (23 comentarii)  •  27 martie 2017, 21:14

@ Stucan. 3 constatari dupa...3 impresii despre...5 modalitati de a-ti da seama daca te inseala...Sunteti blocati in sistemul tabloid cu idei putine si fixe. Mai descopera si alt stil, ca altfel risti sa ajungi la fel de plictisitor ca Ioanitoaia.

Fc (3 comentarii)  •  27 martie 2017, 22:26

Eu zic ca Hagi si Popescu ar fi buni de comentatori la TVR1.

bazileon (3 comentarii)  •  27 martie 2017, 22:39

Deci sunt ipochimeni ***, se gandesc ce bine ar merge lumea daca ***, needucatul *** de Hagi ar fi secretarul general ONU, papa de la Roma si alte locatii mai rasarite, antrenorul nationalei, al Galatei si Barcelonei si presedintele Romaniei si al Stelei. Mult succes. Eu am vazut articolul si ma grabeam sa-l injur pe dl Stucan, am eu motivele mele. Dar, bun fiind articolul (ori pe placul meu), ma vad silit sa renunt.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eunuru (1 comentarii)  •  27 martie 2017, 23:36

Stimate domn (adicalea ala ce o scris articolasu' asta de doi bani), Baietas ai un pic de decenta si daca vrei sa-i dai la "geoale" lui Hagi si/ sau Gica Popescu, fa-o mai mascat, cu ceva inteligenta, nu asa direct ca pe maidanul unde ai crescut.

motanul incaltat (47 comentarii)  •  28 martie 2017, 0:52

Am tot mai mult impresia ca nu ai nici o legatura cu fotbalul... 3 puncte pierdute cu Polonia???? Daca s-ar mai juca de o mie de ori , am pierde cele 3 puncte de o mie de ori. Cu ce antrenor vrei tu pe banca.... Atita putem. Uita-te pe transfert markt si fa o comparatie.... Aia care fac clasamentele alea sunt niste profesionisti. Dar tu preferi sa te iei dupa ce delireaza Dumitru Dragomir sau Gigi Becali...Un pronostic realist???? Nici macar pe Muntenegru nu o vom batea acasa ca NU AVEM CU CINE.....Sper insa sa fii scapat de Torje, Rat si Bogdan Stancu pt totdeauna. SI sper ca o vom face si cu Latovlevici....

pif (9 comentarii)  •  28 martie 2017, 1:09

corect, e o hiba a sistemului, daca el exista.

Mircea (1 comentarii)  •  28 martie 2017, 14:39

Din pacate Romania este in urma celorlalte state din toate punctele de vedere. Daum a incercat un sistem de joc care se practica in ziua de azi si care este castigator, insa pentru asta ai nevoie de jucatori care sa poata juca in acest sistem. Romanii nu sunt insa construiti fizic pentru acest tip de joc. Nordicii, nemtii, polonezii, slavii sunt mult mai bine construiti fizic pentru fuga decat noi. Daca ne uitam la jucatorii care sunt in voga azi sunt majoritatea jucatori cu picioare lungi, africani sau amestec intre europeni si africani. Degeaba alegi un cal de tractiune si il pui la alergare viteza. Romanii au fost buni la constructie si pase, insa se pare ca si asta am uitat...Pe vremuri aveam posesie 60-65% si tot pierdeam, dar era mai bine ca azi. Azi nu mai avem nimic. Doar 2 jucatori au putut face fata, Sapunaru care e puternic si poate lupta fizic si Benzar care e tanar, slabut si inca are energie. Pana cand nu vor fi crescuti copii cu acest tip de calitati eu spun ca niciodata nu vom avea un cuvant mare de spus. Problema e ca..sa spunem ca ai pregatit si jucatori de tipul asta, reusesc ei sa ajunga in echipele din liga 1 care joaca alt tip de fotbal? Eu cred ca lipsesc antrenori profesionisti, jucatori iar la sfarsit conducerea e la acelasi nivel. Cand ai un asemenea grup...ce investitor ai vrea sa ai?

Costin (9 comentarii)  •  28 martie 2017, 18:55

Ar mai fi o constatare - reclama este sufletul fotbalului romanesc!

kkciosuldelahamangia (4 comentarii)  •  30 martie 2017, 21:25

chiar iti trebuie tupeu sa spui ca un evazionist condamnat si un blatist pot fi salvatorii fotbalului din Romania. mai bine ii repune in posturi pe corleone si nasul.

Comentează