Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Regula U-21 și regula comisionului. De ce iubește Liga 1 străinii

Revoluția jucătorilor străini a transformat pentru totdeauna Premier League la începutul anilor '90.

Permalink to Regula U-21 și regula comisionului. De ce iubește Liga 1 străinii
miercuri, 15 martie 2017, 3:02
Izolat de restul continentului timp de 100 de ani, fotbalul englez s-a deschis brusc și a început să importe masiv o altă cultură a jocului.

Era o perioadă de criză profundă. Suspendate timp de 5 ani din cupele europene, echipele din Anglia pierduseră ritmul fotbalului adevărat pe care îl dominaseră autoritar înainte de tragedia de pe stadionul Heysel, de la finala Cupei Campionilor din 1985.

Jucători precum Zola, Gullit, Cantona sau Bergkamp au ridicat nivelul celui mai bogat campionat din lume, dar au dat startul unui trend care a scufundat treptat naționala Angliei. La turneele finale, tot mai puținii fotbaliști englezi care primesc șanse într-o ligă de milionari sufocată de străini eșuează lamentabil din doi în doi ani.

La capătul celălalt al Europei, naționala României dă greș din doi în doi ani în tentativa de a se califica, dar de fiecare dată pleacă într-o nouă campanie visând la rezultatele tot mai îndepărtate ale Generației de Aur. Aici, la noi, campionatul nu are milionari și nici echipe care să impresioneze în Europa. De fapt, fotbaliștii din Liga 1 sunt foarte rar plătiți la zi.

Dar România și Anglia au ceva în comun. Campionatele lor sunt pline de străini.

81,25% din totalul de 32 de jucători aflați în lotul lui CFR Cluj în sezonul 2008/2009 a fost reprezentat de fotbaliști străini

Conform unui studiu efectuat în mai 2015, procentajul străinilor în ligile mari din Europa era următorul:

Anglia – 59,3%
Italia – 54,8%
Germania – 43,5%
Spania – 38,9%
Franța – 31,6%

În România, acum două săptămâni, în ultima etapă din sezonul regulat, 41 la sută dintre jucători folosiți de echipele care s-au calificat în play-off au fost străini. Practic, titlul se va decide într-un minicampionat în care aproape jumătate dintre fotbaliști provin din import.

Și de aici încep discuțiile.

Boicotul lui Becali

În februarie 2016, în încercarea de găsi soluții pentru loturile naționale, FRF a decis să introducă regula folosirii în teren a cel puțin unui fotbalist eligibil pentru naționala U-21 a României. Cluburile, inclusiv cele din Liga 1, au fost obligate să aibă în lot minimum doi jucători tineri.

Imediat, multe dintre cluburi au luat foc, în frunte cu oficialii de la Steaua FCSB. George Becali l-a acuzat pe Burleanu că se implică în activitatea economică a echipelor, obligându-le să cumpere tineri, și a amenințat că va boicota regula pentru a fi depunctat. În planul lui Becali era inclusiv un proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru a declara regula FRF ilegală.

Condamnat într-un dosar în care cluburile au fost fraudate de propriii conducători, Mihai Stoica și-a susținut patronul, declarând că regula jucătorilor under-21 este „stupidă”!

Federația este acuzată că vrea să facă un business pentru proaspăt înființatele ei centre de excelență. Într-o țară a tuturor posibilităților, nu este exclus ca în spatele deciziei federale să fie și un raționament financiar ascuns.

Gratis, dar cu comision

Nimeni nu vorbește, însă, despre interesele ascunse ale unor oficiali de cluburi. Din discuțiile cu conducători și impresari din fotbalul românesc precum și din datele necunoscute aflate în fișierele Football Leaks (cea mai mare scurgere de informații din fotbalul mondial, la care Gazeta a avut acces) se conturează o practică valabilă nu doar în România. Cluburile din zona săracă a fotbalului mondial aduc tot mai mulți fotbaliști străini, în marea majoritate liberi de contract, iar oficialii folosesc acest argument în declarațiile lor publice.

„De ce să iau un tânăr român necopt care mă costă o grămadă de bani când pot să iau un străin matur, gratis?”.

Argumentul pare imbatabil, iar mulți jurnaliști cad în capcană.

În culise, însă, impresarii fotbaliștilor aduși gratis solicită comisioane care rivalizează de multe ori cu sumele de transfer care ar fi trebuit plătite în mod normal. Aceste comisioane nu-i interesează pe fani, iar jurnaliștii nu-și mai bagă nasul dacă transferul este „gratis”. Dar, povestește un impresar român, acești bani nu rămân în totalitate la intermediarii de jucători.

„Gândește-te că eu trebuie să conving niște conducători să declare jucătorul liber de contract, iar pe alții să dea un comision important. Circuitul banilor în fotbal este diferit de ce vede opinia publică. Mulți impresari trebuie să întoarcă o parte din acești bani”.

În acest context, acuzele la adresa inițiatorilor regulii U-21 capătă alte nuanțe!

Practic, finanțatorii de cluburi sfidează logica și distorsionează realitatea. După ce și-au ignorat și distrus (în cazul Stelei a se citi „după ce și-au bătut joc de”) propriile centre de copii și juniori, oficialii se plâng când li se cer tineri în lot și acuză federația de interese ascunse.

Deși în ultimii ani nu i-a forțat nimeni să investească în academii o parte din banii veniți din drepturile TV sau să asigure un fond de salarii pentru jucători, cavalerii insolvenței și falimentului din fotbalului românesc urlă că li se umblă în buzunarul din care plătesc importurile de fotbaliști.

Ironia din cazul Ovidiu Popescu

Situația oferă ironii neașteptate precum cea surprinsă de Andrei Crăițoiu și Dan Udrea în paginile Gazetei de miercuri. Acum 5 luni, Becali urla că merge la TAS să desființeze regula FRF după un meci în care Reghecampf a fost obligat să-l folosească pe Ovidiu Popescu, mijlocașul cumpărat de club pentru a completa lotul cu tineri eligibili. Introdus constant printre titulari abia după accidentarea lui Florin Tănase – o altă achiziție care respectă regula U-21 – , Popescu a devenit din ce în ce mai important pentru Steaua FCSB. Cota sa s-a dublat rapid, iar Becali anunță deja că „noul Lampard” va fi următoarea sa lovitură financiară.

Încercați doar să vă imaginați cum ar fi arătat ultimul an din cariera lui Ovidiu Popescu dacă echipele nu ar fi fost obligate să folosească tineri! Câte șanse ar fi primit el să joace?

Popescu a costat doar 200.000 de euro, de multe ori mai ieftin decât alți fotbaliști cumpărați de Becali. Chiar și așa, dacă Steaua ar fi avut o academie de fotbal, poate că noul Lampard ar fi apărut chiar de acolo, doar la costul de fabricație.

Dar în cazul acesta nu s-ar mai fi plimbat bani pentru aducerea lui Tatu, Elton, Andrey sau Saban, fotbaliști recomandați de Mihai Stoica, un oficial – prieten cu impresari – care detestă regula tinerilor sub 21.

P.S. – Celor care se vor gândi că fac jocurile federației le transmit că aștept și acum de la FRF un răspuns la o solicitare oficială legată de transferurile investigate de Gazeta Sporturilor în cazul Football Leaks. Deși acum anunță lotul pe Facebook, federația are momente inexplicabile de scurtcircuit la capitolul transparență

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Iulian (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 15:42

Corect 100%. Poate vei reusi sa gasesti si ceva documente care sa ateste cata "miere" a ajuns la celebrii nostri presedinti de cluburi: M.M, Muresan, Mutu, Prunea etc

Dani_cel_oltean (2 comentarii)  •  15 martie 2017, 15:43

Bine punctat! Viitorul fotbalului sunt academiile tip Ajax sau Benfica, Manchester City sau la o scara mai mica Viitorul lui Hagi.

pado (3 comentarii)  •  15 martie 2017, 15:49

Bati campii, domn' Stucan! Chiar de s-ar da ceva bani sub forma de comision la semnarea contractelor unor jucatori straini veniti liber de contract, tot nu se apropie de pretentiiile financiare exagerate pt un gealat roman, care a facut un sfert de ora bun intr-un meci, iar presa il ridica in slavi a doua zi, numindu-l briliant, diamant, rubin etc Eu consider ca e doar un calcul economic facut de cluburi, nu e vorba despre a trisa sau vreo conspiratie, asa cum vezi d-ta multe evenimente din sport.

Lucifer Morningstar (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 15:52

Fara reguli precum U-21 nu redresam fotbalul romanesc. Va veni Hagi/Popescu presedinte FRF si va pune in practica "modelul Viitorul" in primele ligi pe banii sai? Nu. Doar constranse cluburile vor investi in juniorat. PS Daca ar fi scutit si introdus intr-o categorie fiscala aparte sportul, ar ajuta... dar politicul nu ajuta nici agricultura in tara asta...

cornel (3 comentarii)  •  15 martie 2017, 15:54

Câteodată Costinel e enervant cu ironiile lui scăpate prin porumb, dar acum are dreptate 100 % !

kla2005 (4 comentarii)  •  15 martie 2017, 15:59

Intr-un fotbal profesionist o masura discriminatorie nu prea ar avea loc... si Jiji nu urla pt ca tr sa-l foloseasca pe Popescu, ci ca e "obligat" sa foloseasca un jucator sub 21. Ce va plac "can-canurile"

Jos_cenzura (12 comentarii)  •  15 martie 2017, 16:30

Imi pare rau, dar cocolosind jucatorii care au sub 21 de ani, si protejandu-i de concurenta nu ii va face mai buni. Pele, Hagi sau Cristiano Ronaldo jucau la 17 ani fara sa existe reguli protectioniste de genul asta - pur si simplu aveau valoare. Un club nu este suficient de sinucigas sa foloseasca un jucator mai slab doar pentru ca e batran si strain. Daca foloseste jucatori de peste 21 de ani inseamna ca ii vede mai valorosi. Nu trebuie sa intervina domnul Stucan (care are dreptul sa-si dea cu parerea, dar pana la urma nu il afecteaza rezultatele clubului) sa impuna ce jucatori sa foloseasca un club particular. Intr-o tara civilizata, nu se poate impune unei firme ce oameni sa angajeze pana la urma.

fff (2 comentarii)  •  15 martie 2017, 16:47

cine e ala cu barba si tatuaj pe mana dreapta?

dani (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 16:55

Bata-i sa-i bata norocul de straini, care iubeshte si nu iubesc! Gramatica asta ne omoara. In rest...sanatate si virtute!Ciao!

adi (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 16:56

Se manipuleaza statisticile, comparand mere cu pere. Pentru alte campionate se ia procentajul strainilor (nr. jucatori straini din total legitimati). Pentru Romania se ia procentaj jucatori straini utilizati de echipele de play-off in ultima etapa de sezon regulat. Anglia – 59,3% Italia – 54,8% Germania – 43,5% Spania – 38,9% Franța – 31,6% Romania - 41% De ce ? Pentru a sublinia fals ideea articolului (care are totusi in sambure de adevar). De ce nu se da procentul de jucatori straini legitimatI in Liga I ? N-am mai "intra in clasament".

Fiscu (3 comentarii)  •  15 martie 2017, 16:57

Cel mai mult, la acest articol, mi-a placut autodescrierea pe care si-o face autorul, in special adjectivul "talentat". Domnul Nenea, nu poti bai nene(a) sa-ti atribui singur o asemenea calitate, decat daca esti vedeta pe nume Pitzi si iti mai adaugi nume de scena Talent, ca sa iasa Pitzi Talent! O asemenea carecterizare isi mai fac Pitzi Poancele atunci cand singurii neuroni ai lor nu sunt in creier ci in silicoane! A spune Costin Stucan - Talentat, este ca si cum ai spune George Becali - Om Citit! De fapt, scuze, Becali este un om citit, ca doar a scris carti in inchisoare si nu cred eu ca un om care nu a citit nici macar ALFABETUL poate scrie o carte, fie ea si de joc!

Andrei F (79 comentarii)  •  15 martie 2017, 17:23

Vai,vai...De fariseismul jurnalistilor de fotbal cine sa vorbeasca?Intr-un campionat asa de slab-conform jurnalistilor-cum naiba de prospera atit de mult televiziunile de sport la care presteaza majoritatea jurnalistilor de sport?Apoi stiti care este marea diferenta intre noi si Anglia?Televiziunile finanteaza fotbalul englez cu miliarde!La noi televiziunile pentru ca trebuie sa faca circ promoveaza fotbalul la ore imposibile,pe terenuri inghetate sau inundate,la temperaturi de 40 de grade...Becali are tot dreptul sa militeze la tot ce-l avantajeaza!Daca Steaua cistiga in majoritate banii din Europa si daca acolo poate folosi jucatori la orice varsta,atunci este clar ca impunerea in echipa a unui criteriu care nu este sportiv ii aduce prejudicii!Federatia engleza a stimulat cu bani echipele participante in Europa pentru a pastra coeficientul european!La noi de ce sa nu se faca asa?Sau tot ca la ei...Anglia accepta doar jucatorii straini care au jucat un anumit numar de jocuri in nationala de unde provine!A,desigur,jurnalistii de sport doresc binele fotbalului!O gluma!

Andrei F (79 comentarii)  •  15 martie 2017, 17:28

Eu cred ca as urmari mai mult GSP daca si ei ar recurge la jurnalisti de 21 de anii...Sigur ar fi mai putini dalmatieni in presa...

nicusor (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 17:29

strainii iubeste???

alex (4 comentarii)  •  15 martie 2017, 17:37

Sunt de acord cu regula U-21! Dacă conducătorii români ar fi fost bine intenționați ar fi găit soluții la o problemă dată, nu scuze și acuze! 1. Ai echipă secundă sau de juniori de unde poți selecta în permanență măcar 1 jucător! 2. Cumperi fotbaliști tineri de la diverse academii de fotbal și ajuți indirect fotbalul românesc să se dezvolte și creezi o concurență de la ditanță între ei! PS. Această regulă le-a făcut un bine multora....din moment ce nu au bani, cum se vaită, pot face performanță și cu tineri....Viitorul, Craiova, Dinamo, ....cum pot? Zi faină!

comentario23 (7 comentarii)  •  15 martie 2017, 17:49

As dori sa inteleg mai bine cum se intorc banii la patronii romani. Ati mentionat acest lucru ca fiind principalul motiv pentru care se opun regulii cu jucatorul U21, insa foarte fugar; reluand, impresarul cere comision conducatorului pentru aducerea unui jucator fara alte costuri. Unde este logica din spatele intoarcerii acestui comision la patron?

Alex (3 comentarii)  •  15 martie 2017, 17:51

@Jos_cenzura Nu e vorba de a folosi un jucator mai prost in dauna altuia mai bun. Ci de a-l folosi pe ala pe care l-ai produs tu. Sau mai direct: pune nene mana si creste jucatori. Dar cluburile de la noi nu sunt in stare de asa ceva.

Unu’ (14 comentarii)  •  15 martie 2017, 17:57

@Jos_cenzura Jucatorii aia s-au afirmat ca au plecat de la niste academii care i-au format si au investit in ei. Zi-mi un club de la noi care se ocupa de tineri (mai putin a lui Hagi), investeste in ei si promoveaza constant la echipa mare cu niste conditii de pregatire asemanatoare cu cele din Vest. Una e sa iei un jucator la 7-10 ani si sa il modelezi oferindu-i conditii de performanta si alta e sa joace la juniori in Romania pe un sistem bazat pe pile si relatii si conditii de pregatire aproape inexistente.

steaua (2 comentarii)  •  15 martie 2017, 18:13

Gata Ştiucane, te-ai mai înscris cu un articol

ottonelu (6 comentarii)  •  15 martie 2017, 18:14

Stucane, pe lângă faptul că ai o spontaneitate agramată specifică a unui imberb emoționat, mai și folosești un scut-întrebare către colaboratorii tăi (care își rad în barbă de sincopele tale), mai ai și fixuri de *** parior. Habar n-ai de echipa lui Nottingham Forest de atunci, măcar puteai să-l menționezi pe Peter Shilton din fotografiile alea, deșteptule superficial! Doar atât am vrut să-ți spun... Deocamdată.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  15 martie 2017, 18:31

...da...*** a bagat botul in borcanul cu miere ...impresarii ii intorceau o parte din bani ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

brazvan (6 comentarii)  •  15 martie 2017, 18:51

corect. da'am și eu o întrebare: dacă ești așa deștept, de ce ți-au dat cei de la eurosport un șut în ...?

talpaiadului (11 comentarii)  •  15 martie 2017, 19:25

Cam are dreptate stiucanul de data asta.

van basten (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 19:31

de acord cu dumneavoastra

Calin Tur (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 20:27

Penibil sa sari in gura mare ca e agramat autorul articolului, cand tu nu stii sa citesti ! :))

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  15 martie 2017, 20:33

Mihai Stoica ...a furat mult ...merita mai multi ani de puscarie ...

daniel (4 comentarii)  •  16 martie 2017, 1:05

hai sa fim seriosi cu franta..la ei peste 80% sunt straini, dar ii frantuzesc ei..iar in spania e greu de dedus procentul, datorita sudamericanilor..idem portugalia...

Zagna (11 comentarii)  •  16 martie 2017, 8:15

Ovidiu joaca pentru ca e bun, nu din cauza U21, pentru ca el are aproape 23 de ani !

Ramon (4 comentarii)  •  16 martie 2017, 8:48

domnule Ștucan, luați ce formație vreți dvs a naționalei Ro U17 din ultimii 25 de ani și numărați câți jucători au ajuns în prima ligă, câți în națională, câți au avut o carieră remarcabilă, până pe la 34 de ani. Apoi, uitați-vă la ce vârstă a ajuns Hagi jucător de bază al naționalei și comparați-l cu Pele, Maradona, Messi, Owen, Cruyff. Comparați performanțele lui Ilie Năstase (produs unic în 100 de ani al unei țări de 22 mln locuitori) cu Bjorn Borg (produs al unei Suedii cu o populație pe jumătate cât a noastră, țară care a avut și alți jucători ajunși în vârful topurilor). Nu mai zic de irosirea talentelor la vârsta la care Messi este în vârful lumii (încheierea carierelor lui Ilie Dumitrescu, Răducioiu, Marica la o vârstă mai mică decât cea a lui Marcel Răducanu). Românul ”se coace” mai târziu, se irosește mai repede și, cum scriați mai sus, e mai mofturos decât brazilianul rătăcit prin Portugalia). Petrolul avea acum 4 ani în lot 2 golgheteri cu peste 15 goluri marcate (Younes si Bokila), adică mai mulți decât în orice an din istoria ”domestică” a clubului

Stelist (2 comentarii)  •  16 martie 2017, 8:52

Străinii iubește? E la mișto sau neștiință? Asta este greșeală de clasa întâia.

Vasglomerulul (1 comentarii)  •  16 martie 2017, 9:39

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Calin (1 comentarii)  •  16 martie 2017, 12:50

bai baieti, "Liga 1 iubeste", nu "strainii iubeste"...hai care se mai baga in seama sa dea peste nas cu greseala gramaticala ?

addriann (1 comentarii)  •  16 martie 2017, 13:03

Poate ca exista si ,, interesele ascunse ale unor oficiali de cluburi '', dar vad ca toata presa sportiva evita unele subiecte. Ca de exemplu, cine este de vina pentru ,, caderea libera" a fotbalului din Romania ? Echipa nationala nu a mai participat la mondiale de 20 ani ( CEL PUTIN ...), echipele de club nu au rezultate in cupele europene... In mod sigur, nu sunt de vina pentru esecuri suporterii si nici jucatorii.Sunt de vina cei care conduc federatia si cluburile ( poate doar cluburile mai importante, despre cele care ,, mimeaza " performanta, imi este greu sa le stabilesc un rol in fotbalul nostru...). Iar Regula U-21 functioneaza nu numai pentru Steaua, ci si pentru echipele ,, de pluton '' din Liga 1, care nu au vreo contributie la ridicarea fotbalului autohton...

Jos_cenzura (12 comentarii)  •  16 martie 2017, 19:36

@Alex, @Unu': nu este rolul vostru (sau al domnului Stucan) sa le explicati unor firme particulare cum sa-si imbunatateasca rezultatele, sau sa le impuneti pe cine sa foloseasca in meciuri. Daca considerati ca s-ar putea crea o echipa mai puternica investind in centre de tineret, in loc de aducerea unor straini de 30 de ani, sunteti liberi sa o faceti si sa le dati o palma morala celorlalti. Hagi incearca asta si pana acuma i-a iesit, deci jos palaria. Dar asta nu inseamna ca aveti voi dreptul sa va impuneti filosofia la un club pe care nu il finantati. Iar concurenta intotdeauna este benefica si incurajeaza valoarea.

Comentează