Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Moartea domnului Turcu

Istoria fotbalului românesc nu-l va reține pe Vasile Turcu. La fel de bine, nu-i va reține nici pe mulți alți afaceriști apăruți în curtea cluburilor cu pretenții de mari investitori, doar pentru a lăsa apoi în urmă doar insolvență și […]

Permalink to Moartea domnului Turcu
joi, 9 martie 2017, 8:41

Istoria fotbalului românesc nu-l va reține pe Vasile Turcu. La fel de bine, nu-i va reține nici pe mulți alți afaceriști apăruți în curtea cluburilor cu pretenții de mari investitori, doar pentru a lăsa apoi în urmă doar insolvență și faliment.

Culmea este că mult mai puțini își vor aminti de Turcu decât de Vasile Ianul sau de Cristian Borcea, conducători de la Dinamo care au fost condamnați pentru modul în care au gestionat finanțele unui club care a câștigat zeci de milioane de euro din transferuri în ultimul sfert de secol. Deși a fost permanent un apendice al lui Borcea, investitorul de buzunar n-a ajuns după gratii. Nici el, nici Nicolae Badea.

Chiar dacă s-a zvonit că această perspectivă sumbră îl urmărea în momentul în care a decis să-și pună capăt zilelor, nu există nicio dovadă clară că Turcu a furat de la Dinamo.

Că a profitat de pe urma clubului este evident.

În momentul în care a fost cooptat de Borcea în rândul acționarilor, Turcu era investitor la echipa de handbal a clubului Dinamo. Un om de afaceri cu un trecut incert și cu relații în mediul politic care i-au facilitat numeroase contracte cu statul – în 2004, Turcu a fost decorat de Ion Iliescu cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer – , botoșăneanul a primit imediat notorietate.

La schimb, s-a oferit să plătească facturi, iar în scurt timp și-a căpătat reputația de vacă de muls. “Eu achit, iar Borcea, Nețoiu și Badea conduc”, acesta era marele său of, drept pentru care, la transferul lui Torje, a pus piciorul în prag și a cerut ca el să ia banii în cazul unei oferte din străinătate. Era perioada de haiducie în care drepturile economice ale jucătorilor se împărțeau ca roșiile în piață.

Turcu era ironizat de colegii săi investitori. Borcea nu rata nicio ocazie să povestească oricui că nu mai suportă felul în care “fratele” său îl imita. Își cumpăra aceiași pantofi, aceleași costume sau telefoane și începuse să meargă la saloane de înfrumusețare. Viața dulce i-a intrat în sânge, odată cu mirajul aparițiilor TV.

Vorbele sale bolovănoase sau critic pripite și perlele ingenue l-au transformat rapid într-un personaj vânat de media de sport. Aflat într-o mare depresie la capitolul rezultate, fotbalul românesc și-a adaptat în ultimii 15 ani evoluția, scoțând pe bandă rulantă Turci, Penești și Becali cu care și-a asigurat măcar supraviețuirea prin circ.

Clovnii nu au dezamăgit, iar noi, jurnaliștii, i-am încurajat cu o plăcere masochistă care nu ne face mai buni.  Eram în studioul Sport.ro când Vasile Turcu a emis celebra frază cu iz filosofic “doar n-o să stau în ploaie ca să prind emenangită”, teoretizând o situația defavorabilă lui. De-a lungul anilor au urmat multe alte perle. Omul credea că merge în excursie în “Manglabeș” și că trei oameni la un loc reprezintă un tandem.

Un alt exemplu. Constructorul din sângele lui l-a îndemnat să constate printre ruinele Romei antice faptul că “orașul este plin de edificii monumentale, dar și acolo sunt unele lăsate în paragină”.

Timp de 3 ani nu am vorbit.

Era supărat că îl ironizam pentru declarații și pentru rolul său mignon din fotbal. Învățase rapid obiceiurile și știa cărui ziarist îi poate dicta interviuri și de care trebuia să se ferească. Odată, a intrat prin telefon într-o emisiune la GspTV, iar Decebal Rădulescu și cu mine am refuzat dialogul cu el. “Bunăăă seauuuuaaa! Unde sunt titularii? S-au ascuns ca șobolanii?”, a întrebat Turcu pe un ton nesigur, apelând la un umor care de multe ori îl trăda.

Apoi, după o lungă perioadă, a acceptat să vină în emisiune. La final, s-a ascuns în camera de machiaj pentru a vorbi cu Borcea. “Îmi pare rău, Cristi, nu trebuie să țipi la mine! Am zis și eu, asta e. Nu te supăra!”, s-a auzit de cel puțin patru ori de dincolo de ușă. Făcuse niște afirmații care îl scoseseră din minți pe viitorul condamnat din Dosarul Transferurilor.

Turcu se temea în sinea sa de Borcea și de Ioan Becali, deși îi alinta cu “Cristi” și “Giovi”, iar ei îi spuneau “fratele mai mic Vasea”.

De fapt, spre deosebire de colegii săi investitori, Turcu mai avea frici.

Părea că mai are o fărâmă de normalitate. Un bob.

Am discutat cu el ultima dată acum câteva luni. Îl criticasem că ține Arcul de Triumf închis la nesfârșit, deși se lăudase cu o investiție grozavă. “Tu așa crezi, că am dat niști bidinelii? Ci tari iești!!! Hahahaha. Am pus niști arcuri americane, e o lucrare serioasă”, a explicat cu urma sa de accent din nordul Moldovei.

Turcu voia să-mi transmită că nu ar refuza să vorbească într-o emisiune, dacă îl sun. “M-ai făcut varză, dar nu sunt supărat pi tini. Ți-ai făcut meseria”, mi-a spus.

Nu l-⁠am sunat, deși m-⁠am gândit în câteva rânduri să o fac.

Apoi, și-⁠a pus ștreangul de gât.

Moartea domnului Turcu este o tragedie umană, dar nu o tragedie pentru fotbal. E un caz devenit normal în România postdecembristă în care investitorii privați fac afaceri cu statul apoi se sinucid în sala de forță, în dormitor sau în toaleta unui avion.

Dumnezeu să-⁠l odihnească în pace.

Comentarii (76)Adaugă comentariu

tavi c (2 comentarii)  •  9 martie 2017, 17:05

Un nenorocit mai putin.Nici un fel de compasiune pentru asemenea indivizi.

randy (6 comentarii)  •  9 martie 2017, 17:07

Bai ***,mai ai si tupeul sa intrebi cu ce ai gresit!!???..Sunt *** acei care iti platesc salariul.Aceia sunt incompetentii incompetentilor.Numai nist3 nulitati poate sa te pastreze ca angajat.Daca erai pe timpul comunistilor erai bun de turnator...*** ce esti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai Coman (2 comentarii)  •  9 martie 2017, 17:30

Sa-ti fie tarina usoara, Sile Cancioc....!

Alcatraz (1 comentarii)  •  9 martie 2017, 17:38

Iliescu l-a decorat cu Meritul Cultural!?!?? Omul asta era sub nivelul clasei a 4-a, limba romana fiind un mare mister pentru el. Merita mai degraba Meritul evazionist in grad de Prost gust. Dar macar a facut un gest de onoare, de care Iliescu sau Borcea nu ar fi in stare .

Asterix Obelix (1 comentarii)  •  9 martie 2017, 17:45

Decorat cu "Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer" ? E serios sau e o minciuna? Daca este adevarat ... banuiesc ca i se poate retrage post-mortem. Daca nu l-a meritat in timpul vietii, macar dupa moarta sa nu i se faca aceasta nedreptate de a-l purta in continuare.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  9 martie 2017, 18:13

Turcu ...un exemplu de uirmat...

Che Guevara (31 comentarii)  •  9 martie 2017, 19:52

.... sau se proptesc cu masina in primul pom mai acatarii de pe marginea drumului.

Alex88 (1 comentarii)  •  9 martie 2017, 20:11

Am fost fan Stucan...pana azi. Rusine!

sundance kid (5 comentarii)  •  9 martie 2017, 20:26

@ costin_stucan Pai nu la construit el dar nu mai era functional . Sper ca primaria sa lipeasca undeva intr-un colt mic numele lui . In rest nu ma intereseaza .

gigelos (12 comentarii)  •  9 martie 2017, 20:55

@sundance kid - la 20 milioane de euro îl renova și soacră-mea . Poate nu știi dar din cauza răposatului s-a pierdut finanțare europeana și plătește Primăria, adică noi. Probabil și asta l-a dărâmat, aștepta sa- i dea primaria

gigelos (12 comentarii)  •  9 martie 2017, 21:10

Hai sa nu intre, cam 8 milioane euro , dar totusi...

Visitor1 (1 comentarii)  •  9 martie 2017, 21:16

Fain si obiectiv articol.

Andrei (1 comentarii)  •  9 martie 2017, 23:22

De ce e tragedie? Inca un imbogatit postdecembrist caruia i se infunda dupa afaceri dubioase. Nu e un tanar calcat de masina, ci un las care nu vrea sa dea piept cu realitatea si isi pune gatul in streang. Imi pare rau ca fapt divers, asa crestineste, dar nu e cazul sa varsam lacrimi de crocodil pentru marea tragedie. Asta s-a spanzurat intr-o vila, in timp ce altii se inghesuie intr-o garsoniera toata viata.

mike (1 comentarii)  •  10 martie 2017, 0:13

stiucane, esti prea *** ca sa te mai injur si eu. Turcu e mort si te-ai trezit acum *** *** . esti prea low ca sa mai fi bagat in seama . Iar voi , admiratori de-ai lui mai taceti draku din gura ca habar nu aveti ce inseamna sa pleci de la nimic si ajungi ca Turcu. Da , probabil ca la comunisti erati niste sifoane sarace care erati si inca sinteti niste gelosi prosti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bircea madea (1 comentarii)  •  10 martie 2017, 4:35

Ba Stucane, ca esti un *** mic si flamand stie toata lumea *** *** in cineva mort e ceva nou, deci esti un fel ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nesecret33 (1 comentarii)  •  10 martie 2017, 5:13

articol pertinent , scris la momentul nepotrivit !

dan t (19 comentarii)  •  10 martie 2017, 9:27

e bine ca se recunosc unele lucruri ,dar repet,tare imi este ca se va ramane in acest stadiu! mare parte din ce se intampla in fotbalul romanesc se datoreaza presei,scrise si vorbite! se scot in fata personaje dubioase,care isi urmaresc doar interesele meschine,infractori dovediti sau nedovediti,se incurajeaza practici nebenefice fotbalului dezvoltarii acestuia! mari investitori,mari priceputi sunt cei ce cumpara jucatori,fara sa se preocupe sa i creasca de mici,sa i dezvolte,formeze! pe postul concurent luatul la misto al lui dinamo si celorlalti e la ordinea zilei,prezentatoarele au orgasm atunci cand citesc cu intonatie promterul pe care sunt replici acide la adresa adversarelor fc star iar tot ce e de la fc star e .....super echipa,jucator etc! sa va fie rusine domnilor ....nici pe gsp cei ce fac articolele nu sunt departe

mircea777 (7 comentarii)  •  10 martie 2017, 9:44

A disparut o ***. Un criminal. Doamne ajuta! *** *** ...asta esti. Un criminal!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mircea777 (7 comentarii)  •  10 martie 2017, 9:46

Cand iti bati nevasta insarcinata in luna a 8 a pina ajunge sa piarda sarcina te numesti ***! Prafu si pulberea dupa el!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mircea777 (7 comentarii)  •  10 martie 2017, 9:48

Un *** care a primit un ordin cultural national!!! Ce societate de terminati, de ruinati moral! Cate scursuri or sa mai ingrase tarana pina se se vindece lumea asta!?

Florin (6 comentarii)  •  10 martie 2017, 10:52

Stiucane esti celm ai varza jurnalist, dupa Decebal Raduleasca Rapidista

Ramon (4 comentarii)  •  10 martie 2017, 12:31

Nu e pr... cel care primește ci cel care dă. Puțini se întreabă astăzi de ce se pune presiune pe construcția de autostrăzi sau reparația diferitelor obiective. Iată mai sus de ce, există un Turcu sau puteți pune alte nume în locul lui care primesc banii pentru o lucrare și-i distribuie în altă parte. Astfel a funcționat România timp de 27 de ani. Nu este nici primul nici ultimul agramat din țara sau din lumea asta care face avere. De multe ori ei sunt folosiți pentru a transfera banii și povești sunt multe (recomand cartea lui Dumitru Dragomir, ca o imagine a societății reale și nu a celei universitare în care cei care și-au făcut plinul la diplome sunt la mila unor astfel de oameni cu tupeu. Dacă a primit Meritul Cultural, din nou nu este vina lui ci a celui care a semnat acordarea meritului. Dar o minusculă parte din această țară a funcționat pentru că a existat acest Turcu. Acum astfel de indivizi au fost scoși din fotbal (a mai rămas unul), dar vom vedea dacă viitorul va suna mai bine sau mai rău. Și mai avem 20 de ani până când vom începe numărătoarea celor 20 de ani brucanieni, deci suntem încă în preistoria capitalismului civilizat și curat.

muie stiucan (1 comentarii)  •  11 martie 2017, 4:10

Rusine !

brod (2 comentarii)  •  12 martie 2017, 13:59

hmm... sinucis așa, cam ca Erbașu (alt susținător dinamovist). doar că ăsta nu s-a înjunghiat înainte (!?), ci doar și-a rupt câteva coaste. A făcut din Arcul de Triumf o mizerie mânjită, simbolic (iar pe alocuri, chiar la propriu) în căcăniu. Arcuri americane? Unde, la ușile inexistente?! Renovarea pe foarte mulți bani (unde s-au dus? că nu i-a păstrat el pe toți) trebuia să asigure căi de acces pentru vizitarea monumentului prin interior. ceea ce nu e deloc cazul. Tot e bine că, refuzată de popi și de armată, familia turcită nu l-a trecut, cu năsălie cu tot, pe sub monument...

Jos_cenzura (12 comentarii)  •  16 martie 2017, 19:42

Aveti mentalitate bolnava, comunista. Negocierea unor contracte intre oameni particulari (care nu fac afaceri cu statul) inseamna haiducie? Dumneata esti haiduc cand ceri marire de leafa de la Gazeta?

Comentează