Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Virusul care ucide fotbalul: de ce nu mai cumpăr tricourile echipei mele favorite

Cumpărând produsele oficiale ale cluburilor favorite, fanii aruncă de fapt bulgări de pământ pe coșciugul unui sport care a devenit un moroi

Permalink to Virusul care ucide fotbalul: de ce nu mai cumpăr tricourile echipei mele favorite
sâmbătă, 4 martie 2017, 4:36

Sâmbătă la prânz. Mallul Liverpool One, întins pe mai multe străzi și niveluri, găzduiește, unul lângă altul, magazinele oficiale ale rivalelor Liverpool FC și Everton. „Magazinul nostru e imens, al lor e atât”, spune ironic un fan al lui Liverpool indicând din mâini o distanță de 30 de centimetri.

Azi, ironia – sau „banter” cum îi spun englezii – e susținută de fapte. E zi de meci, pe Anfield vine Arsenal, iar în fața primului magazin sunt zeci de oameni. Înăuntru, la parter și la etaj, alți peste o sută. La case, vânzătorii nu mai fac față. Ca niște termite, fanii devorează tot: tricouri, bluze de antrenament, fulare, căni, șepci, cărți, brelocuri, perne, pixuri. Găsești aproape orice pentru fiecare buzunar: o liră, 5 lire, 10 lire, 20 de lire, 90 de lire.

În casele de marcaj, teancurile mov de 20 de lire se adună, iar angajații aduc continuu din depozit noi produse pentru a înlocui găurile de pe rafturi.

Liverpool e un mecanism uriaș de produs bani, alimentat de zeci de milioane de fani. Pe străzile orașului, mii de bărbați și femei din întreaga lume urcă din zona docurilor spre stadion. Doi dintre ei, soț și soție, sunt veniți tocmai din Sydney, Australia. „Am făcut 26 de ore. Am emoții. Sunt pentru prima dată aici. Trebuie să batem azi. Doar am venit noi”, râde Margaret, apoi întreabă unde este magazinul oficial. „Megastore” e termenul oficial, împrumutat din limbajul corporatist.

Liverpool este o corporație, finanțată de americani. Sau de fani care îi finanțează pe americani. Cifrele oficiale date publicității săptămâna trecută arată încasări record de 301,8 milioane de lire sterline în anul fiscal 2016, numere cu atât mai relevante cu cât clubul nu a participat în Champions League și nu a avut acces la banii de acolo.

Anual, prețurile și, implicit, încasările cresc, iar asta nu e valabil doar pentru Liverpool. La schimb vine o scădere dramatică a calității produselor. Nu mă poate contrazice nimeni. Sunt un fan care are acasă 80 de tricouri ale lui Liverpool într-o colecție care conține piese produse de Umbro, Adidas și Reebok. Cel mai vechi este din anii 60, ultimul a fost fabricat în 2011.

Pot fi acuzat că sunt nostalgic sau conservator, însă din momentul în care Liverpool a semnat contractul cu Warrior în valoare de 300 de milioane de lire, preluat apoi de compania mamă New Balance, am încetat să mai cumpăr tricourile echipei mele favorite. Iar decizia s-a bazat pe observația că, an de an, materialele „revoluționare” s-au subțiat tot mai tare încât au devent aproape transparente, iar detaliile tricourilor s-au simplificat nepermis de mult pentru pretențiile unui colecționar serios.

În ritmul ăsta, în câțiva ani, fanii echipelor de fotbal vor merge pe stadion purtând niște pungi de plastic decrise drept ultima inovație tehnologică. Senzația de producție în masă nu a fost niciodată mai puternică precum e azi. Prețul acestor produse extrem de necesare pentru satisfacerea unei pasiuni va crește direct proporțional cu proiecția profitului desenată în birouri de directorii presați la rândul lor de proprietari.

Fotbalul se îngroapă încet încet în bani. Și peste acești bani care îl sufocă vin alți bani. E o ironie. Cumpărând produsele oficiale ale cluburilor favorite, fanii aruncă de fapt bulgări de pământ pe coșciugul unui sport care a devenit un moroi.

Și-a pierdut sufletul.

Revenind la Liverpool, recent am avut posibilitatea de a vedea actele unei afaceri făcute de clubul meu favorit. E vorba despre transferul sârbului Lazar Markovic la care Liverpool a plătit unui grup de impresari 17,5 milioane de euro!!! Imens pentru un fotbalist care a stat apoi mai mult împrumutat.

Documentele din baza de date Football Leaks sunt necunoscute celor mai mulți dintre fanii clubului. Dar, ca să replicăm o deviză celebră în România, în conturile impresarilor sunt și banii lor, plătiți pentru o cană, un pix sau un tricou produse în China, Thailanda sau Bangladesh și vândute la niște prețuri supradimensionate.

De ce plătesc cluburile acești bani?

„Banii curg în fotbal. Totul e fluid. O parte din ei ajung în conturi offshore și apoi se întorc în conturile unora care semnează în numele cluburilor”, susține un impresar român care lucrează de mulți ani în occident.

Cluburile plătesc și pentru că fanii plătesc. Merchandising, abonamente TV, practic mare parte din bugetul unui club provine de la fani. Mecanismul de generare a banilor în fotbal e ca un virus care devine din ce în ce mai puternic. Încercările firave de a-l combate sunt sortite din start eșecului.

În 2005, un grup de suporteri idealiști de-ai clubului Manchester United a decis să se rupă de ceea ce ei considerau corporația patronată de familia americană Glazer. Au încetat să mai susțină echipa cu care au ținut  tații și bunicii lor și au făcut un club nou. FC United of Manchester.

Ideea era de club al suporterilor, în care deciziile să fie luate de fani. Clubul a promovat încet-încet până în liga a șasea, unde stă de câțiva ani. Dar, recent, mai mulți directori și-au dat demisia din cauza lipsei de transparențe în gestionarea banilor!

Apropierea de ligile virusate de mirajul banilor e contagioasă.

PS – Tocmai am lăsat și eu 60 de lire în megastore. Tricourile New Balance sunt sub nivelul așteptărilor, dar două tricouri din finalul anilor 70 îmi lipseau din colecție. Culmea, sunt primele tricouri din istoria fotbalului englez pe care apare un sponsor. 1979 e anul în care virusul banilor a început să se replice.


Save

Comentarii (32)Adaugă comentariu

its1134 (2 comentarii)  •  4 martie 2017, 16:46

Cum fac și eu să nu-ți mai văd mecla și să nu-ți mai aud glumițele de 2 lei, bă ziaristule talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent.. și mai ales modest?

bamse1901 (2 comentarii)  •  4 martie 2017, 16:50

O echipă rasuflata rău sezonul ăsta liverpool

victor L (10 comentarii)  •  4 martie 2017, 16:52

Frumos scris.

NEKK_srl (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 17:03

Da' ***'ul vostru de ziar inundat de reclame penibile si pop-up'uri ingrozitoare ca sa nu mai vb de avalansa de stiri si imagini sexy?!? ... in ce a evoluat??? in vreo lucrare de doctorat editata in sanscrita?!?! sau a urmat cumva tiparul clubului pe care'l ponegresti?!?

haudinamo (7 comentarii)  •  4 martie 2017, 17:04

Mai bine veneati la noi la magazia clubului si cumparati de 60 de leuro vreo 12 tricouri si 15 cani. Sa pastram banii in tara, si culorile tot pe-acolo erau. De-aia ajunge Liverpool an de an in finalele Champions League si Dinamo abia se bate la cupa ligii, ca toti romanii se duc si varsa leii romanesti pe malurile britaniei!

cainerrosu (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 17:20

Deci astia de la noi, fratii Becali , dna *** si altii sunt mici copii pe linga altii care sifoneaza la greu banii cluburilor mari ! Cum sa dai unor impresari 17 mil de euro ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Flaviu (7 comentarii)  •  4 martie 2017, 17:21

Ai dreptate in ceea ce privește calitatea produselor..in ceea ce privește tema articolului, ea este bine argumentata.. Te-as intreba si eu , așa ca sa susțin ideile exprimate in articol: oare care ar fii prețul corect (.dpdv fotbalistic) al lui John Stones ? Ca prețul real se știe .. Daca Stones a costat atât , oare cât ar fii costat astăzi Phil Thompson sau Alan Hansen , asta ca sa vb de Liverpool.... P.S. : arată ok tricoul model 78-79.. Tricoul lui Kenny Dalglish .. Sau al lui Graeme Sounnes, Teryy Mc Dermott, Jimmy Case sau Alan si Ray Kennedy... Ce echipa !! O mare echipa care a transpus pe teren ( in afara de valoare ) atât inima , cât si credința in victorie si spiritul de lupta al tribunei de pe Anfield..

Zamorano (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 17:35

sunt tone de echipe in tara asta si unii tin cu echipe straine .. si se mai si lauda cu asta.. penibil probabil e vreun complex de inferioritate la mijloc..

AntifrUstrat (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 17:50

Domnule gazetar expert in linsaj mediatic ..sti zicala Romaneasca .." dai un ban si stai in fata " si eu sint un fan Livpool YNWA ...de cind sint in Canada 1988 am o colectie de tricouri ..orice iese nou ..am primit tf. De la proprietarul magazinului ( care tot si el detine o cafenea -bar Soccer fan ...si e fan liverpool ...original din VPool)si cumpar ...dar cumpar calitatea cea mai buna ..100 sau 120 de dollari ....DA sint tricouri si de $10 dollari ..sau 20 .. Deci domnule gazetar va propun ...sa intelegi proverbul romanesc .."dai un ban....si stai in fata "...presupun bani aveti destui ..precum *** *** Porumboiu ..Iancu ..BegAli ..ca sa *** echipa fanion al Ardealului intre anii 08 -12 !!!! In general articolul asta e scris la fel ca si fara sens !! Sper sa cititi aceasta postare si porma sa ma banati !!Mult succes in continuare pt. Linsaj mediatic impot.riva echipei mele de suflet..din orasul de unde provin .... Zoltan din Kelowna .Canada

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (47 comentarii)  •  4 martie 2017, 18:09

Poate ai dreptate in ce spui insa uita-te inauntrul tau -la GSP-un ziar de can-can in loc sa fie un ziar de sport. Articole de genul echipa lui Torje a facut nu stiu ce .... cind ratatul ala jalnic nu e nici pe banca de rezerve a unei echipe modeste din subsolul clasamentului turcesc, el stind in tribune la cit talent tisneste din el....Penibil, lucrezi la un ziar de sport ce traieste doar din articole de 2 lei , reclame si femei de *** prezentate ca mari dive. Nu e corect ce se intimpla in Anglia-ai dreptate dar in comparatie cu Romania sunt la milioane de ani lumina.... DA niste americani super bogati si cu doctorate in economie luate pe bune versus niste *** ordinari si bisnitari ba si fosti securisti care conduc lumea fotbalului de la noi. Si astfel se creeaza diferenta inre Liverpool si Dinamo sau Steaua. SI chiar daca peste citiva ani o sa dai 60 de lire pt. o punga de super market pe care scrie Liverpool tot e mai bine decit sa ai impresia ca 1 leu din banii tai ar putea ajunge in conturile lui Turcu, Borcea,Mititelu , Negoita Becali sau Copos.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin (2 comentarii)  •  4 martie 2017, 18:12

Tocmai de aceea nu mi am mai făcut abonament la GSP! Pt calitatea manelistică a articolelor voastre!

yoz7777 (3 comentarii)  •  4 martie 2017, 18:34

Eu nu ca nu mai cumpar, eu ma las de urmarit acest sport. Singurele echipe care ma pun sa mai misc telcomanda la un meci sau sa ies in oras sa ma uit cu altii sunt Liverpool, Borussia, Bayern si, din cand in cand, Juventus. In rest, am renuntat la campionatul spaniol si alte campionate. Ceea ce ma deranjaza nu este doar busniness-ul din fotbal, ci lipsa de respect pentru spectacolul fotbalistic si oamenii care il rmaresc. De ce sa pierd 90 de minute pentru un meci la care sa admir doar tactica defensiva, presiunea pe arbitrii, actiunile continue de a face orice pentru a obtine un avantaj nemeritat pentru echipa ta, mascate sub aspectul de profesionalism? Din pacate, sportul profesionist nu mai reprezinta un exemplu pentru tineri. Ce-i invata? Ii invata ceea ce fac politicienii - ca poti face orice ca sa castigi si ca si este ok daca nu esti prins. Nu patesti nimic, chiar unii te lauda si spun ca si asta inseamna sa faci totul pentru echipa ta. Inca mai poti fi si iertat cand esti prins asupra faptului si poti lua doar galben pentru simulare, de exemplu. Daca scapi si primesti si penaty, devii si erou, pentru niste oamenii pentru care nu mai conteaza cum ai castigat. Asa ca, hai sa fim sinceri, fotbalul (si nu numai) nu mai este de mult un mijloc de educare si de folosit ca si exemplu...

Fc (3 comentarii)  •  4 martie 2017, 18:37

AntifrUstrat si Manchester United vor rezolva situatia asta delicata. Ei doi impreuna.

haudinamo (7 comentarii)  •  4 martie 2017, 18:40

Cele mai bune tricuaie erau alea cu Newcastle cu steaua pe piept cu Alan Shearer cu tot ce trebuie. Brown ale scria pe ele si Shearer pe spate. Erau prin piata pe la Crangasi cu 20 de lei pe vremea aia si prostii le luau credeau ca sunt cu Juventus.

zagna (11 comentarii)  •  4 martie 2017, 18:55

"încasări record de 301,8 milioane de lire sterline în anul fiscal 2016, numere cu atât mai relevante..." Cuvantul "numere" in loc de cifre este autogol, stiucane !

Fiscu (3 comentarii)  •  4 martie 2017, 19:00

Ai colectie? Loserule de Stucan? Un dinamovist care se da cu Liverpool! *** *** ***, esti pe acelasi palier cu Horia Ivanovici, care manca pesti de 10 kile ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fc (3 comentarii)  •  4 martie 2017, 19:00

Nici numere, nici cifre. Mai bine trebuia scris elemente de identificare jucatori.

Justitiarul (3 comentarii)  •  4 martie 2017, 20:23

Vad ca ai bani sa plimbi la liverpool,acum o luna acuzai anumite persoane ca se plimba prin lume...ai descoperit vreun blat si acolo?ziceai ca stai numai in redactie...o sa vina vremea sa platesti pt minciunile care le scri!!!!tribunalul te asteapta!!!!

Laurentiu (2 comentarii)  •  4 martie 2017, 20:33

Exact asa e si articolul tau: n-are nicio valoare insa tu iti iei un ban pe el

Doctor (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 22:02

De curiozitate, cate dintre ele sunt 1:1 cu ce imbracau jucatorii? Stiu ca la Nike Romania se vindeau acum vreo 5 ani tricouri Steaua intr-adevar 1:1. La Barcelona, care aveau acelasi tip de tricouri, se vindeau un pic modificate.

AndreiSJ (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 22:08

Banter nu inseamna ironie. Inainte sa folosesti cuvinte/expresii din limba engleza, documenteaza-te. In rest, un articol ok...fotbalul este o industrie si va fi asa in continuare.

rtgeast (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 22:09

tu stucan de cand esti la gsp? era plin de tabloidisti...tu de ce-ai mai venit frate?

Alex A (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 22:38

Citesc articolul si ma bucur de ceva original in presa de la noi. Fotbalul din ziua de azi nu se indreapta intr-o directie buna (si nu ma refer la ceea ce se intampla pe teren) cum de altfel intreaga lume se indreapta spre colaps. Apoi, dau scroll si citesc comentariile. Frustrati, agramati, saraci cu duhul. Costine, nu-i lua in seama. Mai sunt si altii care apreciaza astfel de articole ;) Keep calm and carry on!

Ionel Vancea (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 23:15

Credeam ca ai descoperit ca tricourile sunt fabricate pe vapoare de copii sclavi. Cand colo, ai descoperit ca sunt facute din acelasi material ca si *** de cancan, poze sexy si reclame: ***. Intr-un cuvant: superficialitate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ottonelu (6 comentarii)  •  5 martie 2017, 7:25

Lume, lume, dragă lume! ȘTUCAN s-a dus la Liverpool într-un city break! Adică s-a dus la un Liverpool - Arsenal 3-1, deci împacă și capra, și varza. Nu știu cine (sau ce) e capra... Poate Arsenal? LOL

fane avram (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 7:59

"Draga" Costin fa-mi placerea si ia o pauza!Zau ca nu-mi pasa de "colectia" ta de tricouri.

Ciprian Birtea (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 8:31

Din păcate, același lucru se întâmplă și în fotbalul românesc, cu excepția faptului că la noi aproape toți banii se duc în direcții necunoscute, mai ales încasările din cupele europene, de te întrebi de ce Oțelul Sau CFR au avut așa mari probleme de ordin financiar imediat după ce au jucat în Ch. League.

Cristian (6 comentarii)  •  5 martie 2017, 9:20

Va rog, ajutooooorrr, oameni buni! De aseara sunt in perfuzii si nu-mi trece starea de rau si neliniste. De cum am citit ca Stucan nu mai cumpara tricoul echipei favorite am intrat in tremuraturi. Noroc ca eram langa telefon si am sunat imediat la 112. M-a luat ambulanta la spital si mi s-au administrat calmante. A trecut juma' de zi si tot rau ma simt. Doctorii imi ascund adevarul despre boala mea, pentru ca i-am auzit susotind intre ei ca n-ar prea exista leac. O asistenta a fost mai draguta si a incercat sa-mi spuna adevarul, cica atunci cand Stucan nu mai cumpara tricoul echipei favorite, cei care afla acest lucru pot ramane traumatizati pe viata. Spre ghinionul meu eu am aflat. Cu toate ca sufar tare mult, totusi ma pun si in pielea dragului Stucan si inteleg si cat de greu ii este lui sa se duca moca pana la Londra pe banii redactiei si sa se zgarceasca sa nu-si ia nici un suvenir cu echipa favorita ca sa-si pastreze diurna intreaga

krncevic (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 11:31

costine pana nu te iei tu putin sau putin mai mult si de Everton nu te simiti bine...stii ca nu e bine sa razi de altu' ca se ia... rasu' e contagios... apropos stii ce inseamana asta? COYB!!! ???

Tibisor (5 comentarii)  •  5 martie 2017, 12:25

Zamorana draga , spune-mi te rog o echipa din Romanica noastra cu care merita sa tii si care chiar joaca fotbal ??? ... pai nu sunt , stiu ... tocmai de acea ne uitam la fotbalul adevarat , ala in care nu te apuca somnul dupa primele 20 de minute de joc ( asta in cazul in care rezisti atat ... ) si in care nu sunt scandaluri permanente intre conducatori si patroni penali , arbitraje suspecte si altele ... e clar acum ?

Danny S (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 17:13

Foarte bun articol Costin. Sunt in total de acord cu tine ptr ca am avut aceeasi experienta la Liverpool One Mall acum 2 ani când am fost la meciul de caritate al lui Gerrard. Ai mare dreptate despre noile tricouri din era NB. Am fost extrem de dezamagit de tricouri, am pus intrebarea unei tinere vânzatoare daca nu au si tricouri originale din alt material nu totul sintetic si litere lipite la cald din plastic si m-a privit ca pe un extraterestru apoi a chemat un superior care mi-a spus ca acestea sunt tot ce au mai bun si ca sunt tricouri originale de joc. Lucru care m-am convins a doua zi când am vizitat stadionul si vestiarele, dar m-am simtit foarte mândru la meci când vecinii de tribuna mi-au spus ca tricoul meu Adidas este unul dintre cele mai frumoase. Goana dupa banii din marketing distruge traditia acestui sport si fotbalul devine tot mai mult o afacere din care investitorii sunt grabiti sa scoata profit. Cam atât si vorba lui Alex A, nu-i lua in seama pe toti. YNWA !!!

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  5 martie 2017, 20:25

...fotbalul a fost ucis demult ...de casele de pariuri ...

Comentează