Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
De ce nu-i pasă lui Hagi de lacrimile lui Manea

“Prima oară când am auzit unde mă duc, am început să plâng. Când am auzit că merg în Belgia, la Mouscron. Credeam că merg la Chelsea”, a declarat Cristi Manea pentru Telekom la câteva ore după câștigarea titlului cu CFR, […]

...

Burleanu, mafia pariurilor și pila de la “doi ș-un sfert”

E probabil ultima seară a mandatului lui Răzvan Burleanu. Acum 4 ani, actualul președinte câștiga alegerile și promitea schimbarea fotbalului românesc. Una dintre primele lui mișcări a fost să aducă în federație mai mulți ziariști, socotind probabil că va obține […]

...

Picnic drăcesc cu huligani și robocopi

Cu trei ore înainte de derbyul CSA Steaua – Rapid, Național Arena aștepta pustie o seară cum n-a mai fost vreodată în Liga 4. Proaspăt debarcați din autocare, stewarzii aduși din zonele limitrofe erau aliniați aproape militărește pe platoul din […]

...

Ziua când dispare Ghencea

Ca un pacient în fază terminală, Ghencea s-a trezit și așteaptă, sedată, să treacă ziua. Încă o zi în nemișcare în drumul spre inevitabil. Vizita reporterilor tulbură mersul vieții într-atât încât un fazan cuibărit în tufișurile de la intrarea spre […]

...

Unde dispar oltenii cu FCSB

Unde dispare CSU Craiova când joacă împotriva celuilalt acronim controversat din fotbalul românesc, FCSB? Unde se duc oltenii pentru 90 de minute? De ce curajul și avântul lor se pierd exact în ziua când rivalitatea istorică, pigmentată cu o doză […]

...

Fundătura soției lui Reghecampf

Unul dintre multele păcate capitale ale fotbalului mondial, ascunse în milioanele de documente din baza de date Football Leaks, este lipsa de transparență a cluburilor la transferuri. România se supune regulii.

Permalink to Fundătura soției lui Reghecampf
miercuri, 25 ianuarie 2017, 4:10

Zeci de tranzacții se derulează zilnic pe glob în perioadele de transferuri din vară și din iarnă fără a lăsa urme. Agenți de jucători – numiți acum intermediari – încasează banii, iar sumele nu sunt controlate de nimeni.

Nu credeți?

Potrivit datelor oficiale ale FIFA, în 2016 s-au efectuat 14.546 de transferuri. Suma totală declarată la aceste transferuri este de 4,787 miliarde de dolari. Datele sunt procesate din sistemul TMS (Transfer Matching System), un sistem online introdus de FIFA în 2013 și în care cluburile sunt obligate să înregistreze toate detaliile transferurilor pe care le fac.

Cine încalcă aceste reguli riscă sancțiuni, dar acestea pleacă de la o simplă mustrare, ajungând după numeroși pași până la excluderea cluburilor din competițiile internaționale. Agenții nu riscă nimic.

Practic, sub masca unor măsuri de prevenție, FIFA încurajează opacitatea.

Agenți declarați în doar 24% dintre cazuri

Conform acelorași date FIFA, cluburile au înregistrat în TMS unul sau mai mulți agenți la 3.594 de transferuri:

  • 1.125 de transferuri la care cluburile care cumpără angajează un impresar
  • 238 de transferuri la care intermediarii sunt angajați de cluburile care vând
  • 2.232 de transferuri în care un agent sau mai mulți au reprezentat jucătorul

FIFA nu scrie dacă aceste cifre se duplică în unele cazuri. Spre exemplu, dacă la același transfer toate cele trei părți (cluburi și jucător) au declarat că au angajat impresari. În acest caz foarte probabil, totalul de 3.594 este în realitate mai mic.

329.093 de dolari este media unui transfer, rezultată din datele oficiale FIFA TMS pentru 2016

Dar să luăm cifra maximă. Chiar și așa, procentul transferurilor în care un agent a fost declarat în TMS este de doar 24,7 la sută.

Adică unul din patru.

Asta se numește transparență la FIFA.

Din datele paralele, însă reale, din Football Leaks, aproape la fiecare transfer există o persoană care încasează un comision. Aceste informații nu sunt introduse de cluburi în sistemul TMS și nimănui nu-i pasă.

De ce tace FRF

E cazul transferului secret al lui Cristian Manea de la Viitorul la Apollon Limassol.

În sistemul TMS, pasul declarării unui agent este obligatoriu. Există două căsuțe care oferă alternative la întrebarea dacă există sau nu un impresar implicat. Ca să poată completa formularul în continuare, finalizând oficial transferul, responsabilul Academiei era obligat să bifeze una dintre ele.

A dat click pe căsuța “Nu”.

Dar un milion de euro din transfer a plecat, tot în secret, din contul BRD al lui Hagi și a ajuns într-o firmă offshore din Malta, controlată de impresarul neînregistrat Abdilgafar Ramadani.

Gazeta Sporturilor a publicat detaliile în data de 5 decembrie 2016, în investigația Football Leaks. În intervalul scurs de atunci, FRF era obligată să declanșeze o investigație și să anunțe FIFA în privința încălcării regulilor TMS.

18.600.000 de documente se află în baza de date Football Leaks, cea mai mare scurgere de informații din istoria fotbalului mondial. Un reporter Gazeta Sporturilor investighează aceste date împreună cu jurnaliști de la publicații mondiale importante

Până acum, nu există nicio informație privind luarea unor astfel de măsuri.

Soția lui Reghecampf, în afara regulamentului FRF

Dar cazul Manea nu este singurul transfer al unui fotbalist român lovit de opacitate. Anul trecut, doi fotbaliști de la Steaua s-au transferat la Anderlecht Bruxelles. Ambii au ajuns acolo prin intermediul unui agent german, Sascha Empacher, care îl reprezintă neoficial și pe antrenorul echipei belgiene.

De fapt, totul e neoficial la Empacher. Conform informațiilor obținute din Belgia de Gazeta Sporturilor, Sascha Empacher nu este înregistrat în sistemul TMS la cele două transferuri, deși a fost filmat și fotografiat în România în timpul negocierilor, inclusiv în casa familiei Reghecampf de la Ghermănești.

Empacher încalcă și regulamentul Federației belgiene, care prevede că un intermediar trebuie să se înregistreze pentru a face un transfer.

Partenera sa de afaceri din România, Ana Maria Prodan Reghecampf, este în aceeași situație la București.

Aflată în ultimele zile într-o campanie de imagine, după ce Ionel Ganea a făcut publice detalii din viața ei intimă, soția antrenorului de la Steaua alimentează publicul cu senzația că ea se află în spatele tuturor transferurilor făcute de clubul lui George Becali.

Aici, a intrat într-o fundătură.

Dacă e adevărat că are mandat de la finanțator să negocieze transferurile, Prodan încalcă regulamentul FRF privind intermediarii. Conform legilor sportive, ea și soțul ei sunt într-un conflict de interese evident, interzis de federație pe hârtie.

Dacă, în schimb, soția antrenorului se folosește de aceste transferuri pentru a se poza alături de noile achiziții, inducând subliminal ideea reprezentării mandatate de Becali, vorbim despre o înșelăciune. Fotbaliștii și părinții viitorilor jucători văd aceste imagini și cred că Ana Maria Prodan este agentul momentului, singurul care îi poate reprezenta.

1,1 miliarde de dolari este suma totală a comisioanelor înregistrate în sistemul FIFA TMS din 2013 și până în prezent

Dar Prodan nu este înregistrată pe lista agenților de la FRF, pentru 2017. Sunt 9 nume, printre care foști jucători, foști ziariști, dar nicăieri nu apare soția lui Reghecampf. Motivul este evident: conflictul de interese mai sus menționat.

Conexiunile nevăzute în cazul Bălașa

În cazul proaspătului transfer al lui Bălașa, comisionul va fi luat oficial de un italian necunoscut, Diego Nappi. Dar…

  • George Becali a negociat cu Pietro Chiodi, agentul care lucrează pentru controversatul Abdilgafar Ramadani.
  • Ana Maria Prodan își arată banda adezivă de la ciorapi în timp ce se pozează cu jucătorul crescut de Academia Hagi, unde Chiodi este impresar de casă.

Ca să înțelegeți conexiunile, macedoneanul de origine albaneză Abdilgafar Ramadani – partener de afaceri cu frații albanezi Osmani, considerați capii crimei organizate din mai multe orașe germane – a fost impresarul lui Reghecampf pe vremea când antrenorul juca în Germania. Iar familia Reghecampf se mândrește cu prietenia sa.

Și, ca să păstrăm decorul, necunoscutul Diego Nappi a fost agentul lui Fabrizio Miccoli. E fostul fotbalist înregistrat de procurorii italieni în timp ce jignea memoria celebrului procuror anti-mafia Giovanni Falcone, asasinat la Palermo. Miccoli discuta telefonic cu fiul unui cap mafiot din Sicilia, numindu-l “jeg” pe Falcone.

Cu tot acest background, cazul Bălașa e doar un exemplu minor din lumea fluidă a impresarilor. Comisioanele vin, se feliază și pleacă spre conturile agenților implicați. Fără a lăsa prea multe urme.

Banii mutați în acest caz nu sunt mulți.

Dar în episoadele viitoare din Football Leaks vor apărea alte transferuri și alte comisioane, unele gigantice. Printre ele, sunt afaceri controversate și, evident, lipsite de transparență făcute de soția antrenorului de la Steaua.

PS. – De ce ar trebui să le pese fanilor din întreaga lume despre această lipsă de transparență din fotbal? E simplu. Cluburile sunt finanțate și din banii lor, atunci când cumpără bilete la meciuri sau tricouri.

Da, spun unii, dar în România nu se aplică acest raționament. Noi nu avem suporteri în tribune, iar cluburile nu vând nimic.

Adevărat, însă își vând imaginea și trăiesc din asta. Data viitoare, când veți plăti 28 de lei pentru abonamentul RCS-RDS, o companie care s-a ridicat și prin achiziționarea drepturilor TV din Liga 1, gândiți-vă că acești bani, adunați de la milioane de clienți, reprezintă singura sursă de venituri pentru cluburile din Liga 1.

Mecanismul opacității descris mai sus e alimentat și merge astfel ca uns.  

 

Comentarii (32)Adaugă comentariu

arsenie_b (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 16:29

„Stimate” costin stiucan, conteaza doar calitatea oficiala. Restul e cancanaeala de-a ta

Ptr Stiucan (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 16:31

Stiucaneeee , ne plictisesti..

Hezbollah (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 16:31

Cand poti sa depasesti faza asta cu sotia lui reghecampf, si laurentiu reghecampf ? ***

Soos Vilmos (4 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 16:41

Fundatura in care se afla madam rigiila se numeste Crucea de piatra, iar aceasta pesoana presteaza in folosul familiei.

calinescu (7 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 16:41

BRAVO STIUCANE ….!!!!!!
CA SA PUTEM CONSTRUII CORECT, AVEM NEVOIE DE CURATENIE ….!!!!

Noname (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 17:01

Sincer ai spus bine, de ce ar trebui sa ne pese noua? Cum primul raspuns l-ai motivat singur prin spusele fanilor, la partea cu drepturile tva iti adresez si eu o intrebare Costin, oare cati crezi tu ca platesc un abonament la RCS-RDS doar pentru liga1? Toti stim foarte bine ca 80% din abonatii RCS-RDS au contracte de televiziune din pricina contractului de internet (fiind cel mai bun din RO la un pret senzational fata de toate tarile Europene), dintr-un procent de 20% ramas … 10% probabil nu au access la un alt provider…. si ramanem in final cu 10% ?!… De acord, calculul nu se face asa, dar cu siguranta nu sunt foarte multi care au semnat acel contract doar pentru drepturile de televizare care le detine compania respectiva. Internetul este plin de stream-uri gratuite. De ce ar trebui sa ne pese? SIMPLU: Pentru ca nu se respecta legile de catre toti la fel! Fie ele societati (cluburi) sau persoane fizice autorizate sau nu! Succes in continuare cu articolele care le scri!

bereta59 (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 17:03

Stucane esti = Dragnea, ambii aveti mari probleme. Nu o sa va mai vindecati niciodata. Biografia ta completa este mincinoasa. Nu meriti atentie.

Silviu (4 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 17:28

Prietene , nu ai mai avut loc de Matei Udrea la ProSport la varsat venin aiurea ?

miticutza (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 17:53

D-le Stucan , aveti o exprimare de GAGA „Dupa ce Ganea a facut publice detalii din viata ei intima …” Ori NU ati citit bine ori sunteti de rea credinta , este rusinos
sa faci asemenea afirmatii despre o femeie chiar si atunci cand din intamplare
chiar a-I avut relatii intime cu ea . Succesuri !

Mihai (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 17:54

Totul este o ***. Hagi,Becali,alaturi de Reghe si impresara asa zisa!La puscarie! Ce daca daca e Hagi?i!!! Sa plateasca!

60old (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 17:55

Bai stiuca, mai dormin noaptea de grija Stelei?

MARIAN (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 18:21

Dl Stucan, continuati va rog sa ne informati tot asa in continuare adica sa va faceti meseria. toti prieteni mei au spus la un moment dat ca cine trasmite meciurile la tv acolo face abonament. ma refer la microbisti dar asta nu inseamna ca daca castiga o televiziune minuscula drepturile de televizare ne si mutam abonamentele acolo. noi cei care va urmarim stim ca este un conflict de interese si nu avem nici o putere sa schimbam ceva. Din aceasta cauza existati voi jurnalisti si va rugam sa o faceti mai apasat. ca este fcsb, DINAMO sau ASTRA nu are importanta. totul este sa va faceti corect maserie. SUCCES.

Traian Iugulescu (6 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 18:42

Dar in milioanele de documente Football Leaks, nimic despre Giovani si Victor Becali? De ce oare toata lumea stie sigur ca le faci invizibile in cazul in care exista asa ceva?

neagu solomon (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 18:55

Salut Costin,iti stiu adversitatea ta de dinamovist fata de Steaua,si de tot ce misca in jurul ei,dar te intreb si eu, de ce acesti impresari,agenti, intermediari sunt agreati de forurile internationale (FIFA,UEFA samd) si nu se fac tranzactii de jucatori doar intre cluburi ???? Asta in general,dar in particular, cate trusturi de presa ai schimbat,si de ce ? Nu cumva si voi ziaristii va ***,precum Prodanca,uneori ???

Traian Iugulescu (6 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 19:59

@neagu solomon: Tu ii cunosti adversitatea de dinamovist a lui Stucan? Altii ii cunosc apropierea fata de Giovani Becali. Relatie absolut neinteresata, bine-nteles, ca el e „Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent”. Chiar, cate trusturi de presa a schimbat, si de ce?

Robert (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 20:47

***

Tarantula (4 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 20:52

Stucane, chiar nu am stiut ca Barca traieste din banii mei. Sau pote Rapid, ca sunt steist. Uite nu am vrut nici de-al dracului sa traiasca din banii mei si nu a trait. Imi spui si mie cum ai venit din capul trebii de la Prosport ca *** la GSP?

Bozo (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 21:13

Foarte bun si oportun articolul, la mai multe.
Impresarii de genul Giovanni si Prodanca au distrus fotbalul romanesc. Bineinteles ca nu singuri ci mana in mana cu niste escroci ordinari ce au pus mana pe cluburi.
Astia dicteaza campionate si concentreaza polii de influenta, niste *** nenorociti.

Cristian (6 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 23:02

@Bozo, n-ai inteles nimic. Stucan nu va scrie niciodata ceva rau de Giovani Becali. Pentru Stucan Giovani Becali nu e un escroc ordinar, cum il numesti tu. Pentru Stucan Giovani Becali e sefu’

mg (13 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 11:48

..şi atunci de ce i se ridică statuie lui Gică Popescu care s-a asociat cu penalii fraţi Becali pentru a prădui fotbalul românesc ?

daniela (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 12:31

apropos de Ianis Hagi: el nu intră pe teren decât în meciurile de pregătire ale echipei a doua, în care înfruntă formații de amatori.
o fi adevărat că, de fapt, taică-său îi plătelte salariul (vorbă vine) și este introdus cu echipele cărora poate să le marcheze, penru ca la următorul transfer să aibe pe CV Fiorentina…. atâtea luni… atâtea goluri marcate?

omidiu (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 23:31

penibil, patetic, ca de obicei.

Flaviu (4 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 23:37

Nu e neaparat vorba de madam Prodan , ea nu contează , e vorba de mediul corupt in care se afla fotbalul din lume, din Europa, de la noi… E păcat …

Tavi (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2017, 7:55

Felicitari pentru munca depusa. Poate reusiti sa aduceti o unda de lumina in intunecatul fortabl romanesc. Jucatorii nu au nici o vina, dar intermediarii….

omidiu (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2017, 11:00

***

Anonim (17 comentarii)  •  28 ianuarie 2017, 12:20

Domnule Stucan, acum aveti ceva de anchetat, si anume implicarea arbitrilor romani in aranjamentele de meciuri din Cipru si Turcia!
Asta nu inseamna ca sotia antrenorului de la Steaua ar fi vreo sfanta (in toate sensurile), bineinteles. Relativ la impresari, aproape toti sunt niste profitori si sarlatani; cluburile serioase n-ar trebuie sa trateze cu asemenea indivizi, mai ales ca valoarea jucatorilor importanti este vizibila de pe … Marte! In fine, fotbalistii cu o inteligenta medie ar trebui sa se lipseasca de asemenea „lipitori”; de asemenea intermediari ar avea nevoie doar cei care sunt pe langa toate … subiectele (limba engleza, reglementarile internationale in materie de transferuri, conoasterea unor clauze ale contractelor etc.).
@ daniela
Daca i-ar plati seniorul salariul lui Ianis, ar fi vorba despre ceva care v-ar afecta, care ar prejudicia statul? Ianis nu a fost transferat de Fiorentina pentru a conta din primul moment pentru primul „11”, asa cum se intampla cu „petarda” Xhaka la Arsenal (adus pe bani grei, deci trebuie utilizat)! Mare eroare a lui Wenger cu acest elvetian de … import!! A.

vasco (29 comentarii)  •  28 ianuarie 2017, 18:48

Cine nu vede meciul de la aceasta ora de pe Digisport 1 Tottenham-Wycombe (liga a 4-a) din Cupa Anglieinu poate intelege de ce fotbalul romanesc nu poate fi numit fotbal pentru ca nu se apropie nici la ani lumina,in primul rand ca atitudine!Dar fiecare cu ale lui,noi cu becali,AnaMaria,Alibec jucatorul anului….ei cu fotbalul.

Andrei d (1 comentarii)  •  12 februarie 2017, 9:20

Felicitari pt investigatie. Habar nu aveam de asa ceva si este bine sa fie expuse la lumina toate manevrele subterane din lumea fotbalului indiferent de nume si de intimidari primite. Nu ar trebui sa mire pe romabii ca ce scrii este adevarat (total sau partial) atata timp cat coruptia in fotbal este sustinuta de la varful FIFA (Vedeti investigatiile cu blatter si alti oficiali). Costin, tine.te tare!

conko (1 comentarii)  •  13 februarie 2017, 16:21

costin am vazut emisiunile live gsp iar aia cu colegul tau e geniala. ziceai azi in direct ca daca avem sugestii. mai multe ca aia, te potrivesti cu sebastian pe caterinca

brazvan (6 comentarii)  •  13 februarie 2017, 16:46

conferențiare, dacă era ceva de capu' lu' matale li a lu' plicticosu' ălălalt, nu vă aruncau din schemă ăia de la eurosport emisiunea...

Sebastopolao (2 comentarii)  •  15 februarie 2017, 21:20

Imi plac genul asta de articole. Dincolo de toate , jigniri si acuze, sper sa continuati serialul asta. M-am saturat de can can -ul zilnic din sportul si viata de zi cu zi...

Sebastopolao (2 comentarii)  •  15 februarie 2017, 21:22

@Sebastopolao imi place genul asta de articol*

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord