Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Lirismul lui Hagi-tatăl

”Jucătorii tineri sunt aurul României” Întrebare: de câte carate?

Permalink to Lirismul lui Hagi-tatăl
joi, 6 decembrie 2018, 7:20

Duminică seară – după ce la prânz am aflat cu cine am căzut pentru Euro 20 – le-am povestit, la telefon, unor prieteni care nu-l văzuseră, ce meci a făcut Ianis Hagi, cu Dinamo, mai ales libera aceea, peste zid, cu gol…

Pe când doar unul avea voie să fie genial
Luni dimineață, tatăl său ne cerea în Gazetă: „Domnilor, trebuie să scrieți asta: „Ianis a făcut diferența! Jos pălăria! Asta e opinia mea, bună sau proastă””. Nu e nici una, nici alta, doar că e discutabilă, ca tot ce conține verbul „trebuie”.

Trebuie să scriu că în 1983, la 18 ani, când venise de la Constanța, la noi, în Regie, Gică Hagi se bucura de zvonul că e genial. Oricum, era peste ce joacă Ianis azi, la 20 – sper că această părere să nu-l umbrească. Numai că, pe vremea aceea, nu prea aveai voie să folosești superlative, cu atât mai puțin acela de „genial”, rezervat unuia singur.

Și, mai ales, nimeni nu juca afară. Când – în timpul meciului cu Suedia, cu acel Cămătaru de 1-0 – Țopescu a îndrăznit să spună la microfon că ar fi bine să avem fotbaliști peste hotare, l-au dat pe el afară, să transmită pe mare șest „Sărbătorile zăpezii”.

Presing de sinceritate
La 19 ani, Gică Hagi juca deja în naționala lui Lucescu, la Euro 1984. Totuși, fără „norocul” acela general de la 1989, el nu va ajunge printre cei 100 de cei mai buni din istoria fotbalului, nu va juca în Spania Realului și a Barcelonei, nu va sta sub ochii lui Cruyff.

Dacă mă luați într-un presing de sinceritate, l-aș dori pe Ianis al lui mult mai realizat decât Jordi al celuilalt; dar asta nu se poate, azi, decât dacă reușești să depășești campionatul României, cu toate superlativele lui, vai!, atât de relative.

A face un meci fabulos la Ovidiu, Mediaș sau Chiajna e un mai nimic față de ce înseamnă fabulosul pe Bernabeu sau, măcar, pe Old Trafford. Trebuie să înghițim fără panică acest adevăr.

Osatura şi musculatura
„Jucătorii tineri sunt aurul României”, a clamat „cel mai bun fotbalist al Mondialului 1994” (citat Ilie Dumitrescu) și chiar dacă e așa, întrebarea dură la zi e „Aur, dar de câte carate?”. Luat de lirismul lui Hagi-tatăl, mi-a trecut prin pix o idee năvalnică: îndrăznim să trimitem la Euro 20, cu toate riscurile, o națională cu osatura și musculatura acestei a doua Generații de Aur? Stop. E aproape imposibil.

Prima jumătate din calendarul pe 2019 al naționalei lui Contra coincide cu pregătirile turneului final U21. Ce contre amabile vor negocia Cosmin și Mirel? De acord, să gândim pragmatic și, mai ales, fără pronosticuri categorice!

Ideea suedeză
Prins între violențele pesimismului ancestral și dulcegăriile sentimentalismului național, rămân, provizoriu, la ideea suedeză: să le fim cât mai dificili adversarilor și cât mai puțin dificultoși nouă înșine. Vi se pare defetist? Și dacă, pragmatic, practic, modern, o defensivă foarte ofensivă? Nu mai zic de noroc; l-am folosit atât de des încât a devenit o banalitate.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

victor L (127 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 9:08

Sanatate, domnule Cosasu. Sa ramina la latitudinea lui Cosmin, a lui Mirel si a jucatorilor pe care-i selectioneaza ce vor face la anul. Eu, mai putin pretentios, pling de ma scutur ca ii batura ungurii ardelenesti si pe Dinamo si pe Fotbal Club *** Becali. Gazeta ar trebui sa fie in doliu. In frunte cu Radu Naum.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

a dica (8 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 9:13

Maestre, comiteti aceeasi eroare: comparati fotbalistul Gheorghe Hagi, care a jucat intr-o era fotbalistica, cu fotbalistul Ianis Hagi care joaca intr-o alta era fotbalistica. Diferenta dintre aceste "ere fotbalistice" este totusi importanta. Hai sa-l lasam Pe Gica Hagi acolo unde deja l-a plasat istoria fotbalului si sa-l comparam pe Ianis cu tovarasii lui de generatie. Acum cu cei din tara si in viitorul apropiat, si cu cei de afara. Eu n-am auzit ca cineva sa-l fi comparat, ostentativ si cu atata insistenta, pe Neymar cu Pele sau pe Messi cu Maradona. Fiecare la vremea lui... Cat despre figura de stil "tinerii sunt aurul Romaniei", eu i-as da atentia cuvenita si urmatoarea interpretare: atata timp cat generatiile recente si cea prezenta si-au aratat limitele, nu ne ramane decat sa scoatem din cufar alamurile, argintaria si aurul cel vechi, sa le lustruim din cand in cand si sa ne aducem aminte, sau sa incepem sa spalam nisipul raurilor cautand pepite noi, stralucitoare. De-om gasi si de cate carate o fi om vedea... Ne da optimismul lui Hagi ceva sperante?

M. Dionis (1 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 9:36

Citat cu copy/paste: "Nu e nici una, nici alta, doar că e discutabilă, ca tot ce conține verbul „trebuie”. Trebuie să scriu că în 1983, la 18 ani, când venise de la Constanța, la noi, în Regie[...]" Putem spune ca a doua fraza (citata partial) reprezinta o opinie discutabila fiindca incepe cu un anumit verb?! :^)

Emilian (9 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 10:51

Este evident ca Ianis nu are geniul tatalui. Iar modul in care tatal il tot lauda si promoveaza nu-i foloseste la nimic lui Ianis. Dimpotriva, pune o presiune in plus pe umerii lui. Iar observatia ca meciurile de la Ovidiu, Chiajna sau Medias nu se compara cu cele de pe Camp Nou (maestrul a fost elegant in exprimare, dar eu cred Liga I de la noi e mai slaba si ca Secunda Division) e esentiala.

ianiu (2 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 11:12

OAMENI BUNI....cui să mă adresez? Probabil e pentru prima dată în istorie, când în primele 10-15 știri nu figurează FCSB sau patronul acesteia. Lesne de înțeles......Hajra Sepsi!

california (9 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 12:15

maestre, europenele din 2019, atat la tineret cat si la seniori, ne vor da un raspuns transant la problemele discutate.

gicu (305 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 13:10

Sanatate, maestre!

mg (111 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 13:54

..musai să dăm fuga la bijutier, dacă vrem să ne asigurăm că e aur curat şi nu vreo tinichea lustruită.. Da, ne place sau nu, avem iarăşi nevoie de validarea occidentului, pentru că acolo sunt concentrate valorile din fotbal, şi nu numai.. Putem să fim şi nişte periferici ţâfnoşi, care nu dau doi bani pe asta, vâzându-ne în continuare de mediocritatea noastră confortabilă dar lipsită de speranţă.. Şi la fotbal, dacă eşti valoros, ai tacâm la masa bogaţilor. Dacă nu, nu-ţi rămâne decât să-i înjuri şi să le spargi geamurile cu cărămida, sau să rămâi exilat precum poetul iubirilor gingaşe, la Pontul Euxin..

Observator (269 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 14:02

Maestre, de acord in privinta lui Hagi jr., care trebuie sa-si demonstreze valoarea la un alt nivel decat Liga I! @ Emilian Daca Real, Barcelona, Sevilla si Atletico au castigat atatea titluri la nivel european in ultimii ani, asta nu inseamna ca Primera Division si Segunda Division sunt cele mai bune! Un Sampdoria-Genoa este cu mult mai atragator decat un Espanyol-Girona, de exemplu! De asemenea, partide precum Bordeux-Lyon sau St.-Etienne-Lille sunt cu mult peste Sociedad-Celta sau Celta-Valencia! Ca sa nu mai vorbim de PL, inegalabila in prezent si viitor pe toate planurile! O.

Lestie (4 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 16:22

Vorba aia, cine n-are oameni cu parul alb, sa-si cumpere. Credeam ca toti au orbul gainilor. Iata insa ca, desi poarta ochelari, Radu Cosasu vede foare bine cum stau lucrurile. Hagi jr. nu-i decat o copie, paralela cu Jordi Crujff fiind cat se poate de potrivita.

pawn (16 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 17:56

desigur, ianis va fi emotionat de textul (inutil, ca intotdeauna) al cosasului. dincolo de vorbele avantate ale tatalui, ianis ramane cel mai elegant, tehnic si...prietenos cu colegii de echipa (lucru rar la un lider) dintre jucatorii semnificativi ai ultimilor 20 de ani de fotbal romanesc. e o sansa de care nu merita sa ne batem joc.

jos_cenzura (4 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 18:35

Ianis da bine cu ambele picioare, ceea ce nu e tocmai intalnit in Romania. Este tehnic, dar fotbalul se indreapta catre forta bruta si viteza, ati vazut cum s-a jucat la ultimul mondial. Echipele cu tehnica si tactica (gen Spania, Germania) nu au facut fata, in schimb luptatorii (Rusia, Croatia, Uruguay) au ajuns departe. Singurele echipe care au aratat si un pic de technica pe langa atletism pur au fost Franta si Belgia, dar acum sunt la moda fotbalistii cu patratele in loc de burta, si fotbalul in sine e pe planul doi. Sper sa se schimbe moda pana cand se maturizeaza Ianis, altfel tare mi-e teama ca timpul pentru el a apus.

Silviu (3 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 18:49

@pawn Observ că tu îl tot critici pe Domnul Cosașu și articolele sale. Dacă nu îți plac, nu le citi pentru că nu te obligă nimeni

lol (10 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 19:22

Sănătate, maestre!

di livio (36 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 19:43

Silviu, observ ca tu ai comportament de clona...daca nu iti plac criticile cititorilor, nu le citi ca nu te obliga nime...te bagi ca musca in blogu calului...*** pe blogu lu Ioanitzoaia

Victor (1 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 20:47

Maestre, "trebuie" e folosit atat de des, incat uneori ii uitam sensul. Nu "trebuia sa", ci ati facut o alegere: aceea de a va exprima o parere. Si de a face o comparatie (nu "trebuie" sa v-o spun, dar o voi face) nepotrivita intre doi jucatori cu calitati diferite, legatura intre ei fiind doar de sange si de nume, pen' ca: 1. Ianis nu are explozia lui Gica; 2. Gica nu avea (la douazeci de ani) viziunea jocului pe care o are Ianis; 3. Ianis nu are sutul lui Gica; 4. Gica nu avea (la douaj' de ani) pasa lui Ianis; 5. Ianis nu are driblingul lui Gica; 6. Gica nu avea forta lui Ianis. Sunt, totusi, si elemente comune: 1. Poarta acelasi nume; 2. Gesticuleaza cam la fel. Prea putine ca sa putem face o comparatie intre Gica si Ianis - la fel cum nu "ar trebui" sa-l comparam pe Maradona cu Nedvev.

motanul incaltat (52 comentarii)  •  6 decembrie 2018, 23:47

Chiar nu aveti subiecte de comentat???? Despre Ianis incercati sa scrieti cind o da un gol pe la vreo echipa din Vest. Vestul Europei nu al Constantei, nu al Bucurestiului, nu al Romaniei.... Vestul Europei. Pina atunci e bla-bla.Ce zice tasu despre el chiar nu conteaza. Il umfla ca e fiu-su desi stie ca e de fapt un zero . Comparindu-l cu Mbpabe nu cu Florinel Coman

salaj (1 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 4:28

vo daduram nene la ciubenii si celor de la digi sport ca nici sa mai comentati nu stiti:sf.gorge va varara de 4 ori de sf niculita.bravo alaor nostri.

Silviu Margarit (3 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 9:44

@di livio - Rogu-te, ce inseamna "comportament de clona"? E un nonsens. Amicul Pawn are antecedente. Se tot plange de aceste articole "inutile" ca sa faca si el nota discordanta sa para mai interesant. Nu am nimic cu cei care critica continutul articolului, dar critica repetata si generalizata a autorului inseamna ca nenea Pawn nu mai are rost sa isi piarda din timp citind articole care nu il satisfac si nu il vor satisface. Desi nu-ti datorez vreo explicatie, comentariile de pe acest blog le citesc din interes, nu mi se par "inutile", in afara de cele a lui Pawn, care sunt pline de rautate, drept pentru care i-am spus parerea mea. Atat. Cat despre tine, am vazut cat te duce mintea si pe tine citindu-ti cometariile pe alte bloguri. Tu, ovidut_3003 si Pionutu...sunteti de compatimit. Imediat sari in apararea altor interesanti ca tine, chit ca nu vorbeau cu tine sau despre tine, mai arunci si vreo doua jigniri tampe si incoeerente ca cea de mai sus. Dupa cum observi, ma adresasem direct lui Pionica Pionicel, asa ca nu era nevoie sa raspunzi tu, domnule avocat.

xstelu (29 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 14:47

Pawn ramai asa cum ți-e cognomenul cu" har și dibăcie" ales. Carevasazica un pion, unul fără de importanta pe oricare eșichier posibil. Sa "relativizezi"cu atâta neștiință numele d-lui Cosasu asta înseamnă tâmpenie cu ștaif. Cum educație ma oprește sa merg mai departe și bunul simt îmi spune ca ajunge, urez maestrului Cosasu sănătate maxima!

pawn (16 comentarii)  •  7 decembrie 2018, 19:08

@xstelu . nu intru in prelungiri, de regula. dar ai dreptate (crezand ca ma insulti): nick-ul meu bineinteles ca este premeditat ("subcomandante marcos" ar fi fost/este alt pseudonim favorit). care tradeaza convingerile mele de stanga, comuniste (he, he, probabil ca si zicandu-mi asa speri sa ma injuri. ar fi un compliment). la fel ca scrierea cu minuscule, fiecare cuvant avand demnitate egala, dupa mine. pe scurt: a fi un pion anonim si fara orgoliu, o "vesta galbena", este de dorit si de asumat.

Comentează