Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ce-au făcut sărăcuții la masa bogaților?

Hotărât, nu e cazul să ne punem în fason

Permalink to Ce-au făcut sărăcuții la masa bogaților?
vineri, 30 noiembrie 2018, 7:16

Sătul de coeficienți și urne, am luat-o de duminică: Sparta Praga-Jablonec. Sunt 4 români la Sparta – o treime din echipă cu de-ai noștri, nu găsești așa ceva în Europa. Sincer, mă interesa. Era frig, tribunele pline, ceva vuiet, nimic deosebit ca joc, Stanciu, Chipciu normali, Niță fără multă treabă – ce se mai poate spune? Nici de mare bine, nici de foarte rău. Oricum, nu mă simțeam umilit, adjectivul nostru inconturnabil; într-o zi ceva mai bună decât aceea de azi, FCSB ar fi făcut față. E clar: Stanciu și Chipciu se simt mai bine aici decât la Anderlecht, care, și fără ei, nu strălucește. Sparta asta e mai pe măsura lor, dacă asta ne interesează. Restul sunt răutăcisme, chiar după un penalty ratat de Nicușor și un 0-0 final.

Am mers însă mai departe și m-am extins, marți și miercuri, la meciurile din Champions League: să văd ce fac alți „de-ai noștri”, adică în sensul de a mânca la masa bogaților, cum se zice chinuit pe la noi (nu știu dacă și la ei…). Sunt 4 echipe în situația asta de sărăcuțe în punctaj, dar prezente fie și pe ultimele locuri în clasamentele grupelor. Cum se zbat dumnealor? Cum „se omoară” ele să prindă măcar o Europa League? Sau nu le pasă, mulțumite de cât câștigă prin simpla prezență? Ce fac patronii lor?

Am văzut-o pe Șahtior învingând la Hoffenheim în ultimele minute cu 3-2 după ce condusese în prima repriză cu 2-0 și fusese egalată până la pauză. Meci vibrant, cu intens zbârnâit, căci dacă o învinge pe Lyon în ultima etapă… Viktoria Plzen bătea la Moscova cu un 2-1 smuls tot în final și o egala pe ȚSKA în clasament, având o șansă ca în ultima etapă să prindă un loc 3.

Am prins miercuri și o Lokomotivă moscovită învingând Galata lui Terim, cucerind primele 3p, bune și ele la ceva… M-a capsat însă ce va face Steaua Roșie la Napoli, o spun cu naivitatea celui capsat de o viață de fotbalul fostei Iugoslavii. Aveau, sărăcuții, 4p, cele mai multe pe ultimul loc, speram să realizeze încă o surpriză, aș! Nu s-au trezit decât după ce Napoli conducea cu 3-0, cu două goluri ale lui Mertens de mare clasă. Poate că tot așa s-ar fi trezit și FCSB-ul, ca să-mi permit o strâmbă nevolnică. Pe ansamblu însă, sărăntocii (vorbă să fie, au mai mulți bani și alți patroni decât noi…) s-au zbătut cât au putut, chit că vor dispărea din Champions League; în schimb – asta e indiscutabil – nu e cazul ca noi să ne punem în fason.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Observator (269 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 11:14

Maestre, ca intotdeauna, sunteti inegalabil in a trata echilibrat, cu talent si in mod simpatic orice tema legata de sport! Mi-ar fi placut sa va referiti si la meciul de pe Parc des Princes, in care supraevaluata echipa a lui Klopp a primit ceea ce merita, intr-un meci in care Mbappe si Cavani au fost departe de potentialul lor real! Chiar si asa, PSG s-a impus pe merit, iar Liverpool si-a pastrat lipsa de eficienta in deplasarile din Liga Campionilor! Spre deosebire de Ilie Dumitrescu, pe care-l apreciez, sunt de parere ca Liverpool nu se va impune la doua goluri diferenta cu Napoli, care are cel mai bun antrenor din grupa respectiva de Ch. League! O.

cc (5 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 11:52

Pt. Observator - Ai dreptate, PSG a jucat mai bine. Eu sunt fan Liverpool, si as dori calificarea lor in dauna celor de la Napoli. Si au nevoie de un 1-0 sau o victorie la doua goluri daca inscrie Napoli(sper sa nu ma insel).

Observator (269 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 12:57

@ cc Am simpatizat echipa de pe Anfield pe vremea lui Gerrard, insa cand vad ca in aprecierea unora exista axagerari evidente in privinta unor jucatori (Salah) si a potentialului echipei, am sfarsit prin a o ignora sau a o antipatiza! Daca se va califica in "optimile" Ligii, sunt sigur ca nu va obtine vreun trofeu anul acesta... O.

pawn (16 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 16:16

ca tot ceea ce-a cosit (degeaba) aceasta nulitate pe campul literaturii romane si acest text are valoarea zero.

cc (5 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 17:00

Pt. mine, asa cum ai spus si tu, Steven Gerrard a fost un jucator emblematic pt. Liverpool. Si nu este vorba de potentialul multor echipe sponsrizate din greu de arabi, ci de ceea ce dau pe teren - vezi Liverpool vs Borusia Dortmund, acel 4-3 fantastic - Nu l-ai vazut? Si imnul lor cantat de ambele galerii? Afost super!

gicu (305 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 17:58

Sanatate, maestre!

Silviu Margarit (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 18:00

@pawn: mai bine the culci că aici nu ai ce căuta

Durden (13 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 20:10

@observator Ai fost fan liverpool pe vremea lui gerrard dar nu mai esti pe vremea lui salah? Deci ai cat, 10 ani? =)) lasa-ma sa ghicesc mistic intelept al fotbalului ce esti, tii cu real sau barca?

itu52 (54 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 23:08

Sărăcuț a fost și itinerarul dumneavoastră prin fotbalul măricel. Zic măricel că Sparta Praga, unde avem divizia română, a jucat calificarea în Cupa Poloniei. Stanciu si Chipciu ratând căte un 11 m. Azi la 18 joacă cu Slovacko, a IV_a din coadă. Sezonul trecut cu Stanciu, proaspăt transferat au pierdut acolo și le-a mers tot mai rău până la sfârșitul campionatului. Sparta, parcă-i spartă, nu e pe roze, e la 9 puncte de Vătăjelu care mai apare din când în când, în joc. Asta e ”fruncea” noastră și mândria, sfertul de aur al naționalei. În rest Napoli și Rapid Viena bat fără români. Răzvan Marin s-a mișcat rezonabil, Lucescu Jr. a scăpat un ”adică” la discursul în engleză, a fost singurul gol dat englezilor. Una peste alta cred că suntem calici, nu sărăcuți. Sanătate și numai bine!

Observator (269 comentarii)  •  1 decembrie 2018, 6:53

@ Durden A simpatiza o echipa nu-i sinonim cu a fi fan! Iar intre Gerrard si Salah este o diferenta colosala (de atitudine, valoare, inteligenta in joc), oricate goluri ar marca (din ce in ce mai putine, totusi) egipteanul; daca mai este si laudat desantat (un titular de blog de pe acest site l-a numit "zeul fotbalului"), atunci este clar ca nu poate fi apreciat decat de suporterii sai, "cormorani" si egipteni! Cine sunteti, de vreti sa ma confesez? Si de unde vine aceasta lipsa de respect care va indeamna sa folositi singularul in cazul unor persoane pe care nu le cunoasteti? O.

itu52 (54 comentarii)  •  1 decembrie 2018, 7:06

Dl. Cosașu, eu nu pot, dar dacă dv. vreți, mutați Praga la locul ei, că din fugă mi-a scăpat Polonia și am făcut o împerechere ciudată. Numai bine!

M deWylde (1 comentarii)  •  1 decembrie 2018, 23:19

Nu am citit artiolul. Am intrat doar sa-ti spun ca nu mai intru pe niciun articol Blogspot, nici al tau nici al altora de cand ati inceput sa acoperiti pozele cu layerul ala albastru semi-transparent. Nu stiu ideea cui a fost, dar omul e clar un idiot. Contrazice toate regulile de website design. Pozele vand. Daca nu vad despre cine e articolul nu deschid, ca nu ma mananca curiozitatea, si nici nu esti vreun jurnalist vedeta al carui fan sunt, si caruia abia ii astept urmatorul articol pe care l-as citi fara sa ma intereseze care este subiectul.

mg (111 comentarii)  •  2 decembrie 2018, 9:53

..adevăru' e, că suntem flămânzi rău de tot şi sughiţăm după vremurile când ne luam de piept cu cei mari.. Unde mai pui că eram şi mai tineri, cu toţii.. Cum să nu aterizezi nostalgic, fix în butoiul cu melancolie, plin ochi ? Luminiţo, unde te-ai ascuns, fato !?

ioan (767 comentarii)  •  3 decembrie 2018, 12:52

baietii au dreptate, domnule Cosasu: PUTEM! eu cred ca totul se va decide la golaveraj: cum, fara norocul domnului Budescu, un meci in Feroe va fi ca o ascensiune pe K2 in tricou si-n slapi, si cum feroezii vor marca mai multe goluri,in Malta, decit noi, totul se va decide in meciurile directe Romania-Malta! putem da un gol mai mult decit maltezii! depinde si de albitraj...!

ioan (767 comentarii)  •  3 decembrie 2018, 14:39

in loc de cap limpede: incerc sa va spun ca un meci de fotbal nu e o sedinta de fizioterapie! arbitrii nu poarta halate albe si rolul lor nu e sa va vindece-daca va mai limitati doar la datul asta cu var, riscati sa va spuna lumea ca ati tinut avioanele la sol, de ziua nationala, doar fiindca nu mai aveti strop de cherosen...! gresesc?

ioan (767 comentarii)  •  3 decembrie 2018, 16:17

nu si dezacordul! limpede si asta, ca lumina zilei: ati pus romanii sa aleaga raul cel mai mic? un steag si trei locatii: Bucuresti, Focsani sau Alba-Iulia? cum nu pot alege, mi-am anulat defilarea-fac asta de 30 de ani! am pierdut ciolanul si fasolea? voi-cei care stiti care e raul ala acceptabil-sa fiti sanatosi! n-am fost patriot-ca voi-si-am platit pentru asta! in Beograd! am platit un bilet sa vad un meci de baschet! apoi, mi-am platit un prinz, intr-un restaurant pentru muritori! seara, linga 4000 de alti platitori, ca mine, am platit un bilet ca s-o ascult pe Beth Hart! vazuta de aproape si ascultata live, Beth e o femeie care merita sa schimbi-pentru ea-citeva legi intr-o Constitutie! nu, asta n-are nicio legatura cu nicolicea si restul...! azi-dimineata, la ora cinci, ajuns acasa, am facut un dus, am citit presa si am plecat la munca! Romania-si eu te iubesc! dar nu pot scapa de senzatia ca tot ce-mi dai tu, gratis, e ceva ce nu-mi foloseste! mi se pare un tirg cinstit, draga mea tara: iti dau cinci zile pe saptamina, din viata mea, dar am invatat sa ma apar: imi traiesc duminica, fara tine! habar n-ai ce frumoasa e normalitatea!

Observator (269 comentarii)  •  4 decembrie 2018, 8:27

@ cc Ca fan al "cormoranilor", cred ca v-ati bucurat pentru succesul nemeritat contra vecinilor de la Everton! S-a scris despre acest meci pe acest site (era si o fotografie a exaltatului Klopp), in schimb n-am vazut ceva despre un meci fabulos sub toate aspectele, Arsenal-Tottenham! Cum sa nu-i antipatizez pe cei de pe Anfield daca se scrie despre ei si cand joaca modest/prost? O.

ioan (767 comentarii)  •  4 decembrie 2018, 10:15

domnule pawn! n-am sa va traduc-fonetic-numele ales de d-voastra pentru calatoria asta cu metroul! o calatorie pawn-ilegala si, mai tot timpul, pawn-inutila! insulta e insulta, ironia-ironie: autoironia-superba si inaccesibila la nivelul la care ocupati, vremelnic, un scaun! acum un an eram uimit ca legati, aproape logic, citeva cuvinte-va indemnam sa incercati sa ginditi, asigurindu-va ca acest proces-de a gindi-va poate intrista dar, in esenta lui, va poate aduce si-o liniste interioara! nu m-ati bagat in seama si ati considerat sfatul meu ceea ce nu este: o vorba in vint! domnul m.g.-un internaut inteligent-spunea, tot anul trecut, ca nu exista anonimat pe blogosfera! avea dreptate, ca d-aia-i inteligent! va traduc vorbele lui, intr-un limbaj accesibil domniei (?) voastre: ori coboriti la prima, alegind firul, busul, trotineta altor bloguri de pe gsp-ori ne privim in ochi la destinatie! siguranta ca de pe acest blog va puteti lua zborul cind vrea muschii d-voastra, e o iluzie! daca ati fi gindit macar o secunda, ati fi inteles asta singur! p.s. stiti ce inseamna in aramaica destinul de a fi o Nulitate?

pawn (16 comentarii)  •  4 decembrie 2018, 17:21

@ioan. cosasu scrie prost. e un lucru irevocabil si probabil (ai suficient discernamant ca sa realizezi evidenta) ca faptul asta semn(alat) de altul ti-a ridicat liftul. probabil i-oi fi neam, poate ca nu. iti dai seama cat imi pasa.

ioan (767 comentarii)  •  4 decembrie 2018, 19:25

stiu cit iti pasa, pionule! si nu ma refer acum doar la scrisul domnului Cosasu! nuvela, poem, eseu sau editorial! n-ai discernamint, n-ai o minima educatie si-din pacate pentru tine-nu intelegi semnificatia cuvintelor! nu-l cunosc pe domnul Radu Cosasu! dar ii cunosc scrisul si in numele acestui scris le propun cititorilor domniei- sale un joc: noua ne pasa! am inteles ca adori sa semnalezi-baliza-n valuri-asta inseamna ca poti fii, la rindu-ti, semnalat: tonul l-a dat domnul Silviu Margarit, care te-a trimis la culcare! prin urmare, ca tot esti tu topit dupa publicitate, fac un apel la cei care nu cred ca, te citez- cosasu scrie prost-sa-ti adreseze de la unul la trei cuvinte! de la domnul Nicolae Manolescu la domnul aciduzzo, de la Cata Oprisan la Lelia Munteanu, de la domnul Cristian Geambasu la Ilie Dumitrescu, de la Victor L la domnul TRU, de la domnul Radu Paraschivescu la Mircea Badea sau Andra Miron, de la Maria Andries la Razvan Simion...! ce vreau cu apelul meu, pionule? sa-i trezesc pe cei ca tine! bucura-te si invata ca nimic nu e irevocabil pe lumea asta...!

Observator (269 comentarii)  •  5 decembrie 2018, 12:46

@ pawn Un pretins elitist cu mai putin discernamant decat dvs. n-am mai vazut/citit! Unii au scris despre mine ca as comite greseli gramaticale (fapt exclus), insa sa afirmi despre dl. Cosasu ca scrie prost este cu totul si cu totul deplasat! Pe langa faptul ca este cu adevarat talentat, exceleaza si prin echilibrul si obiectivitatea (chiar si cand scrie despre United) dovedite de fiecare data! Dl. Cosasu activeaza in spatiul cultural, domeniu care are cu totul alta reputatie pe plan international prin comparatie cu politicul, (in)justitia, jurnalismul politic, serviciile (nu ma refer la transporturi, comert si turism) si cu pseudo-cultura (ma refer la muzica de sorginte orientala si nu numai) din spatiul carpato-danubiano-pontic! O.

ioan (767 comentarii)  •  5 decembrie 2018, 17:14

nu cred in deciziile care au nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a fi luate! in loc de ramas bun, domnule Cosasu: NU LE PASA! am vrut sa vedeti asta cu ochii d-voastra-cum nu m-ati crezut pe cuvint de onoare, m-am gindit sa va fac si-o demonstratie...! in rest? nimic deosebit: au ajuns (toti) la Capua!

Comentează