Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Un „11” care contează cât nr. 1

La orice gală FIFA aştept echipa ideală

Permalink to Un „11” care contează cât nr. 1
vineri, 28 septembrie 2018, 6:18

Azi, după Gala FIFA de la Londra, aceea care l-a consacrat pe Modrici The Best 2018, mă uit cu plăcere la creionul meu Faber Castell. Nu o fac prea des. Nu-mi place, nu ştiu să mă laud, dar nici nu pot avea ipocrizia de a mă ignora. L-am văzut demult pe croat ca o best-ie: după barajul Croaţiei din 9.11.2017, cu Grecia, scriam aici că fusese peste toţi, mă fermecase, îmi imputam că „nu l-am pus niciodată lângă cei mari, acolo unde îi e locul” şi mă întrebam de ce nu e niciodată măcar pe podium, lângă Ronaldo, lângă Messi; mă făceam singur de copil incompetent.

Acum, într-un elan de tandreţe faţă de Faber Castell-ul meu, mă opresc ca să mi-l ascut şi ca să trec mai departe, la ceva care m-a interesat cât laureatul: echipa ideală, acel „11” care mi s-a părut întotdeauna la fel de important ca acel 1. Număr repede 6 oameni de la Real Madrid – ceea ce îmi aduce imediat în minte ce-a făcut Sevilla cu ei miercuri noapte, irealul 3-0 la pauză şi până la final. Desigur, am mintea prea barceloneză, totuşi nu jubilez.

Jubilez doar pentru îi găsesc în echipa ideală pe Hazard şi Mbappe. Lângă Modrici, ei sunt oamenii mei – preferinţele mele, indiferent de vârsta lor. Sunt formidabili şi punct. Sunt extraordinari în totul: viteză, dribling, pasă, şut – cu o uşoară superioritate a lui Mbappe în naturaleţea geniului. De multă vreme nu a mai apărut în fotbalul lumii un personaj dotat cu geniul lui Mbappe; urmează întrebarea clasică: şi cât va dura? Cât va străluci şi când va apune?

Deocamdată mă bazez doar pe ochiul lui Pele, entuziasmat de băiat. Şi – păstrând toate proporţiile – pe ochiul lui Săpunaru, cel care în preferinţele sale l-a numit după 1. Cristiano Ronaldo exact pe 2. Hazard şi 3. Mbappe. În toate anchetele şi sondajele, îi caut febril pe cei cu care sunt de acord. E forma mea de protest tăcut, la dispreţul cu care nu ne citim unii pe alţii în această lume în care nu contează decât banii, banii, banii… Care bani?

M-a topit dialogul din avion al lui Ovidiu Ionescu cu un pasager care l-a recunoscut ca medaliat european şi l-a întrebat câţi bani a încasat pentru locul 2 în finală. „Niciun ban”. Omul a rămas stupefiat, deşi toţi ar trebui să fim stupefiaţi la cum a ajuns să se joace azi ping-pong. Uluitor. Şi câţi bani câştigă azi un campion european la tenis de masă? 1 milion pe sezon! Cât? Sancho Panza avea dreptate când îi spunea lui Don Quijote: „Stăpâne, nedreptatea nu are odihnă”.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

victor L (127 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 7:25

Sanatate, domnule Cosasu. De la spusele lui Sancho Panza, la o parafrazare: "Mama nedreptatii e incontinu gravida".

Fane (29 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 9:56

Omenirea incotro? Asta e inceputul apocalipsei de fapt,de cand politically corect a luat-o razna.

gicu (305 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 16:57

Sanatate, maestre!

drucker (11 comentarii)  •  28 septembrie 2018, 17:14

Xavi si Iniesta pot spune mai mult despre nedreptate.In rest: 1 Messi 2 Messi accidentat 3 Messi in tribuna Sanatate

Observator (269 comentarii)  •  29 septembrie 2018, 5:38

Modric este un fotbalist foarte bun si constant, dar nu straluceste prea des! La echipele in care a evoluat si o mai face inca, altii au facut diferenta! Prea multe titluri anul acesta pentru un jucator care nu s-a retras inca; stiti ca unora, in alte domenii, li se ofera premii speciale, pentru toata cariera! Hazard, Mbappe si De Bruyne, ca sa ma refer doar la ei, sunt mai buni decat firavul dar bravul croat! Dar daca un fotbalist cu limite evidente precum Kante face parte din acel "11", cum sa nu merite Modric atatea premii? O.

st.il. (5 comentarii)  •  29 septembrie 2018, 13:25

Tot respectul de pe fața pământului ptr. dumneavoastră , maestre !. Scurt , concis , la subiect !...

ioan (767 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 6:02

portrete in alb (cu negri!) sau portrete in negru (cu albi!)?!? nu e o intrebare retorica, domnule Cosasu! cit priveste referendumul din octombrie, eu zic sa-l simplificati: propun o singura intrebare-clara, pe intelesul tuturor-la care toti romanii sa raspunda prin DA sau NU! iata întrebarea: ATI INNEBUNIT?

lol (10 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 19:30

Sănătate, maestre!

?????? (140 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 21:29

Cum ați explica despre faptul că la rubrica ''Liga 1'', Rezultate/Program, GSP îl dă marcator în partida Viitorul - Astra pe "de Nooijer (90)" ?

ioan (767 comentarii)  •  1 octombrie 2018, 16:26

iata explicatia, domnule ??????...: un caz banal de lipsa si de forma! de relief! acum doua nopti, intr-un comentariu, geambasu a scris-negru pe alb-ca Argentina, Columbia si Rusia sint state europene!!!!!!; cind un internaut i-a raspuns ca asta e globalizare- dar doar in mintea lui, temutul si idealul l-a( si s-a auto)cenzurat!- (Doamne, cum suna!); restul e respect si fireste, geografie...!

ioan (767 comentarii)  •  1 octombrie 2018, 16:50

de citeva zile, domnule Cosasu, invat aromana! e modul meu de-a-i spune Simonei ca nu e singura!

ioan (767 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 7:23

pareai, geambasule, dar nu esti! suporterul ei ingrijorat! Simona nu este un subiect-de presa-tabu! n-a fost niciodata! asa cum n-are nevoie de-o statuie pe-o faleza-fie ea si din Constanta! eu vorbeam de adjectivele de pe site-ul vostru: ***, nespalata, etc si etc.! sinteti doar niste hateri obositi! sanse de insanatosire? in cazul vostru? niciodata!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 19:43

geoGRAFIE, pe piine: calm, Simo! lemnul de sub terenul din Wuhan si-a facut datoria! atit! in mileniul trei, o hernie de disc vertebral e ca un meci cu o jucatoare de pe locul 50-60 WTA: saciitor! in rest, ai o limba materna imposibil de luat in serios-daca m-ai asculta cum ma chinui sa leg doua fraze in aromana, ai ride in hohote! eu zic sa incepi cu asta-risul e un bun vindecator! n-ai alta solutie-trebuie sa te întorci pe teren: crede-ma, Dasha nu e pregatita sa-ti ia locul...!

ioan (767 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 20:23

cap limpede: saciitor? asta, baieti, e in aramaica! va traduce Lelia, dar asta numai daca o rugati! frumos!

Comentează