Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Un Federer ca-tas-tro-fal

În ce domeniu e, azi, Roger imbatabil

Permalink to Un Federer ca-tas-tro-fal
sâmbătă, 8 septembrie 2018, 6:11

„A fost prea cald pentru mine, nu trebuie să-mi fie rușine când spun asta…e prima oară când mi se întâmplă așa ceva”, a declarat Federer după eșecul în fața acelui obscur australian John Millman. Nici pixului meu nu-i e rușine să scrie că și eu, de când sunt „federalist”, am trăit pentru prima oară un asemenea sentiment – să-i doresc să piardă și să se ducă acasă…

Era în setul 4, în tie-break, condus cu 2-1 la seturi, după 3 ore de joc număra 60 de erori neforțate, rata la fileu voleu după voleu, era de nerecunoscut. Vedeam „federaliști” maturi luându-se cu mâinile de cap, nu mai insist cum arăta Mirka sau tatăl lui – da, voiam să piardă, să-l lase pe Millman să învingă și să se bucure de această zi de grație a vieții sale, când tot ce joci e bine chiar în fața unui Federer ca-tas-tro-fal.

Legam pentru prima oară aceste două ultime cuvinte. M-a ascultat și a pierdut meciul. Meciul, dar nu și capul. Nici el, nici Millman nu și-au pierdut capul. John a fost extraordinar de decent în triumful lui neașteptat, Roger exemplar în suportarea eșecului. O tristețe mută, dar nu inexpresivă; o tăcere fără vreun gest disperat, fără vreo încrâncenare indiscretă; o energie – dacă mai poseda așa ceva – concentrată în sobrietate.

Dacă există un domeniu în care Federer este azi imbatabil, cred că acesta se poate numi bunul-simț. Unii îi zic elaganță. Eleganță a sensibilității – nu polemizez dacă azi sobrietatea a devenit o eleganță, e bine să tăcem.

Oricum, poza lui din Gazeta de miercuri, poza cu el, pe bancă, după meci, înfrânt, cu capul plecat, a intrat în colecția mea de decupaje de care nu mă despart oricâte am trăit „pentru prima oară”. Mă uit la ea și acum, interzicându-mi să insist cu întrebarea: „Roger, știi câți ani ai?” Aș fi nepoliticos sau mai rău. Nu-mi permit. Prefer să mă duc la colecția mea de vorbe – altceva decât aceea foto – și să transcriu ceea ce i-a spus Nadal lui Thiem, la câteva secunde după meciul lor abracadabrant pornit de la un 6-0 pentru austriac și încheiat cu două tie-break-uri în seturile 4 și 5, după 4 ore și 49 de minute.

Învingător, Rafa a sărit peste fileu, l-a îmbrățișat și i-a șoptit: „Îmi pare rău că ai pierdut, ești foarte bun.” E obligatoriu să consemnez că Thiem, zâmbind, a zis că nu-l crede. Time!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

birlic (4 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 7:22

D-le Radu ,mai lasa coasa ,ca nu bas ai dreptate ,Copil -u nostru cati ani are de a ramas fara suflu ,Djocovici ,Nadal ,mai vreti sa va spun ,care au suferit ca dracu de caldura si umezeala ,mai ai putintica rabdare si daca Roje nu se lasa ,daca citeste articolul dvs. ,mai vorbim.

cornel (1 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 8:20

ca-ta-stro-fal ...batrane

Observator (269 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 9:38

Asa a fost, Maestre, Federer a facut un meci catastrofal, cu un numar enorm de greseli nefortate (si din situatii simplisime) si cu o lipsa de concentrare catastrofala! Sa rateze atatea oportunitati de a se impune (cred ca domina net clasamentul mondial al numarului de puncte de break neconcretizate) in ghemuri si in seturi nu-i admisibil la experienta si valoarea pe care le are! O.

gicu (305 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 11:12

Sanatate, maestre!

stelu (29 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 14:42

cornel,tataie ,nea cornele,esti convins ca te simti bine?de crezi,eu n as paria pe asta.si sanatate maxima d le cosasu.

teo stemate (8 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 15:44

"Catastrofal" mi se pare un pic cam tare. A jucat cât a putut. Căldura, nu jocul adversarului, l-a doborît. Cred că cel puţin jumătate din greşelile neforţate au fost, totuşi, "forţate" de lipsa de concentrare indusă de zăpuşeală. Federer e şi el doar o fiinţă umană, cu plămâni şi creier care au nevoie de aer, ca oricare dintre noi.

itu52 (54 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 20:21

Citind titlul, am crezut că dl. Cosașu s-a încârdoșit în rele cu haita gazetarilor sportivi dornici de scandal, care-și înmoaie săgețile în cuvintele otrăvite ale dicționarului precum boșimanii. Mi-am revenit, era dojana omului îndrăgostit de frumos, dezamăgit de bufeul sportiv, al inegalabilului cântător la orga sportului alb. Când ai stil și caracter, nu ești capabil să muști și să ucizi ca lupul la stână. Din acest punct de vedere, anii au trecut pe lângă, lăsând neatinsă tinerețea scrisului. Sănătate și numai bucurii, vă doresc!

Procter (18 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 3:35

Am o întrebare pentru fanii lui Federer. Câte Grand slams a câștigat Roger din 2008 pana in 2016?Atunci el fiind in floarea vârstei dar, Nole Murray si Rafa au apărut sa i strice petrecerea. In 2017 a avut mare noroc ca Murray,Nole si Stan s au accidentat.

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 4:46

...frumoasa fotografie...sugestiva...

Observator (269 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 12:40

@ Procter Pai, in 2017, Roger l-a invins pe unde l-a prins pe Rafa! Iar in intervalul amintit de catre dvs., elvetianul a jucat numeroase finale si semifinale, semn ca aparuse indoiala, ca-i lipsea increderea! Lipsa de incredere si, uneori, lipsa de concentrare au facut diferenta in acea perioada, atat! Astazi, sper ca del Potro il va invinge un sarb, la care n-am vazut nimic deosebit, niciodata, in afara de retur! O.

Procter (18 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 1:58

@Observator Eu vorbeam de 2008_2016,perioada in care Federer a luat 5 grandslams. In aceiași perioada Nole a câștigat cel puțin 10 grandslams ,fără sa aibă nimic special cum zici tu.Am așteptat sa se termine meciul cu Juan să-ți răspund .... Dar Nadal l a distrus pe Federer in perioada lui,23-11la întâlniri directe. In 2017 Nadal nu a fost 100% fizic si s a văzut . Cum spuneam, marea diferența a făcut o lipsa lui Murray,Nole si Stan in 2017-2018.Sansa lui Federer sa mai ia 3 grandslams.Deci a luat numai 8 in perioada : “big four”. Nadal-17. Novak- 14

Observator (269 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 10:18

@ Procter Aseara, dupa nici 2 seturi, nu mi-am dat seama cum de l-a "destructurat" sarbul pe del Potro. Ce-a mai facut sarbul dupa aceea? Presupun ca nimic deosebit, ca intotdeauna. Este plictisitor sa urmaresti pana la capat meciurile in care evolueaza Djokovic si Nadal; nici Murray nu-i mai spectaculos, dar cel putin are o lovitura cu care iese in evidenta: lobul! Federer a pierdut multe meciuri in fazele avansate ale competitiilor, dupa adevarate demonstratii de forta, pentru ca nu suporta meciurile de uzura, contra unor jucatori care resping aproape totul si care ar trebui sancionati in mod repetat pentru intarzierea cu care servesc! La capitole precum talentul, varietatea loviturilor, eleganta si spectaculozitate Federer n-are rivali; in plus, are cel mai bun palmares, iar Nadal, cu toate RG-urile castigate, n-are cum sa-l egaleze! Si Federer a fost accidentat, dar si-a revenit mult mai repede decat ceilalti 3! O.

Romil (13 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 17:18

Felicitări @teo stemate pentru obiectivitate !!! ("scuze" pentru rimă...) Dezamăgitor maestre Radu Cosașu ... Ce să faci, dacă nu poţi înţelege că Roger Federer este și el ... om (cu limitele lui ...) ,nu ceas elveţian !!!

IMGB (2 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 23:02

Au jucat pe aceeasi caldura ... Millman a fost superb ! Fede , de asemenea , un superb .... dar un pic mai *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 1:56

@Procter De mononucleoza cu care s-a luptat doi anoi buni, incepand din 2008, ai uitat, sau nici nu ai stiut? Roger nu a mai fost acelasi dupa boala.

Comentează