Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Bibliografie la The Guardian

Ce scriam acum 24 de ani înaintea lui Craig McCracken

Permalink to Bibliografie la The Guardian
joi, 28 iunie 2018, 6:50

Fotbal plus finețea
(În topul paselor geniale?)

Ce facem cu ultimele goluri ale lui Ilie și Hagi – căci fotbalul pe goluri se joacă și se gândește, parcă așa se zice, nu?Le băgăm în topul celor mai frumoase 5 ale Turneului Final? (Firește, după golul lui Owairan, care rămâne, pentru mine, pe primul loc, ca un ultim omagiu adus maradonismului.)

Dar la ale lui Ilie ce obiecții pot apărea? Lovitura liberă ca lovitura liberă, e încă fixă și năzdrăvană, însă al doilea a fost absolut lângă al lui Romario din meciul cu virgulă rușii, cel care a stat zile întregi pe locul doi: și desprinderea, și atingerea mingii, de o finețe maximă, erau „de la mama lor”, născută între Ghencea și Copacabana; iar pasa lui Hagi, ca Ilie să se desprindă ca un fulg, trebuie trecută în „Topul celor 5 pase geniale”, care întârzie să se întocmească.

Tot în topul paselor de dream (vis) și de dramă – în sensul că ne leșină de frumusețe – trebuie adusă aceea a lui Ilie, la al treilea gol, fixând trei apărători și „ținând” mingea până când Hagi a primit-o pe culoarul ideal. Fază de campioni mondiali, dacă mi se dă voie să nu exagerez.

Insist pe frumusețea acestor goluri, fiindcă prea mulți au insistat că România „nu joacă, ci se apără”, suportând, fără spectacol și cu noroc, presiunea adversarului. E fals. Și cu Columbia, și cu Argentina – atenție, România e europeana care a înfrânt două sud-americane socotite de calibrul Braziliei! -, această „apărare disperată” a permis înscrierea unor goluri, câte trei, bune de pus în ramă, nici unul la „mica ciupeală”, toate la perfectă luciditate.

Ani de zile am ținut cu legea braziliană după care o echipă mare e aceea care are un atac ce dă un gol mai mult decât adversarul, indiferent câte primește. Vine o altă vreme, cu logica și spectacolul ei, care se cer pricepute: echipa bună e aceea care posedă o apărare diabolică ce îngăduie atacului să marcheze goluri paradiziace. Dacă asta cere și noroc, atunci să fie cu noroc, că nu moare nimeni din asta.

Articol publicat în revista „Fotbal plus” în vara anului 1994 şi antologat în volumul „Fotbal plus ai mei şi ai noştri”, de Radu Cosaşu

Comentarii (30)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  28 iunie 2018, 21:40

Sanatate, maestre!

Observator (269 comentarii)  •  29 iunie 2018, 4:31

Da, pasa lui Hagi la al doilea gol al lui Dumitrescu a fost fenomenala, avand traiectoria ideala pentru a fi inaccesibila fundasilor adversi! O.

ioan (767 comentarii)  •  29 iunie 2018, 18:20

vacanta cu nabadai, domnule Radu: prietenul nostru, Pierre Barbu, ma roaga (someaza?) sa-i dau o idee...! cum miine se joaca Argentina-Franta, propun sa-i imprumutam una! asta: je ne suis pas fiare (si vechi, pe deasupra!)! JE SUIS LEO! p.s. biblioteca de idei? cu o conditie: n-o lasati pe Lelia sa se joace cu vocalele!

Observator (269 comentarii)  •  30 iunie 2018, 8:01

Acel "sfert" a fost un meci al superlativelor (goluri fabuloase, pase geniale, evolutie pasionanta a scorului), orice ar carcoti un suporter de astazi! Fara acel gol stupid din meciul cu Suedia, puteam juca cel putin finala mica, iar Hagi (si nu Stoichkov) ar fi obtinut Balonul de Aur! O.

ioan (767 comentarii)  •  30 iunie 2018, 8:11

pentru incepatori: NO PASARA! asta inseamna un fel de NICI PASAREA! cinci cocosi-unul mai galic decit altul-încercuind un Pur-ece! daca mai pun trei gaini-fireste, galice-linga Kun, treaba-i rezolvata: Zizou are loc de munca! dincolo, la cristiano-Suarez, lucrurile sint mai simple: Godin nu bate cu parul...! p.s. curaj, Maria! dupa meciuri, comenteaza doar necalificatii...!

ioan (767 comentarii)  •  30 iunie 2018, 17:32

ti-e frica de troli, Maria? de ce? ei sint doar dovada ca natura nu face prostii: la un geniu, se nasc 1000 de oameni normali, 10000 de semidocti si 100000 de *** functionali-trolii vin dupa...! ramin la parerea ca esti cel mai bun optar din generatia ta-altfel te lasam pe-o treapta, la Sagrada-tu chiar crezi ca-mi pierd timpul citind presa sportiva? prima regula: ca ziarist, nu tragi concluzii-ele apartin cititorilor tai! a doua regula: nu intri in polemici daca nu esti in stare sa lasi adversarului o portita de scapare! un polemist bun nu numara cadavre-le selecteaza! un polemist foarte bun isi face din dusmani-prieteni! un polemist desavirsit n-are dusmani! a treia regula: nu astepti sa dea Mbappe doua goluri ca sa-l bagi in zona zen-cu o aparare italiana in fata, pustiul asta nu trece de centrul terenului!- lasa-i sa-si traiasca clipa-pentru multi e irepetabila! astea fiind scrise, te astept cu avancronica meciurilor de miine-n-ai riscat la Romania-Polonia, n-ai riscat nici azi-e timpul sa intelegi ca timpul are rabdare, dar nu cu toata lumea: desprinde-te de ziua de azi, rizind...!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  30 iunie 2018, 20:17

la cald! si-o bere-20 de kune! ati avut dreptate, domnule Cosasu: francezii au avut noroc! si- ca dreptatea sa fie deplina- nimeni nu va muri din asta! restul e, azi, Uruguay-ul lui Andrei! un Craciun in plina vara...! regret ca noi, romanii, nu sintem acolo si parca-mi vine sa caut un vinovat! ...si pentru asta!

ioan (767 comentarii)  •  1 iulie 2018, 7:55

va amintiti domnule Radu Cosasu de penibilitatea aia ritmata care spunea ca, citez: toate trebuiau sa poarte un nume? aiurea, domnule Radu, dar putem folosi fraza pentru a denumi vinovatul! UNICUL VINOVAT! e vorba de sufletul romanilor: un suflet de...

ioan (767 comentarii)  •  1 iulie 2018, 8:08

S...(n-am de unde sa iau mai multe caractere! credeti-ma, 15-cite vreti voi- e un numar foarte mare!)

ioan (767 comentarii)  •  1 iulie 2018, 8:59

L...(n-am de unde sa iau mai multe caractere! credeti-ma, 15-cite vreti voi-e un numar foarte mare!)

ioan (767 comentarii)  •  1 iulie 2018, 9:22

U...(n-am de unde sa iau mai multe caractere! credeti-ma, 15-cite vreti voi-e un numar foarte mare!)

ioan (767 comentarii)  •  1 iulie 2018, 9:57

G...(n-am de unde sa iau mai multe caractere! credeti-ma, 15-cite vreti voi-e un numar foarte mare!)

ioan (767 comentarii)  •  2 iulie 2018, 11:26

in absenta unei A(va-n)cronici (anuntate, domnule Radu-sintem in Sud-America, aici toate contesele ies la ora 17!) regula numarul patru: doar pentru Maria! Leo Messi n-a facut, nu face si nu va face, niciodata, evaziune fiscala! o ziarista cumpara un bilet de avion Bucuresti-Barcelona (daca gsp-ul e in falimentul normal, ti-l decontez eu!) si-i solicita lui Leo un interviu! cu riscul de-a avea surpriza vietii ei!) o necalificata scrie despre simboluri pe care nu le intelege! te risti, Maria?

ioan (767 comentarii)  •  2 iulie 2018, 17:28

pauza de-o cafea: bucurati-va de fotbal! un pretext sa-si traga trolii sufletul...! un sfat: verbul A ZUGRAVI e un verb perfid! sub nicio forma el nu trebuie folosit la timpul viitor-e un risc inutil! ce risti? risti ca, pina faci rost de-un zmeu dispus sa filfiie din aripi, sa-ti iei o drona-n freza! iar!

ioan (767 comentarii)  •  3 iulie 2018, 7:05

pauza de-o tigara: bucurati-va de fotbal! normalitatea, domnule Radu, e MONOTONA! violenta? doar cu distrusii astia, care s-au obisnuit sa manince culcati pe burta! cum spuneam: iarba de-acasa...! cind esti rima si-o iei pe aratura, vezi in orice brazda de pamint- Everestul!

geluNICUSOR (2 comentarii)  •  4 iulie 2018, 10:28

bag sama ca nimeni nu a remarcat comportarea extraordinara a spectatorilor rusi care NU AU FLUIERAT la lovitura de la 11m executata de INIESTA !! (in schimb i-au taxat copios pe ceilalti executanti spanioli)

ioan (767 comentarii)  •  4 iulie 2018, 18:14

21 de grame! cam asta e diferenta dintre o Constitutie si-un Decalog! e modul meu- simplu, calm- de-a va spune ca pauza s-a terminat!

Comentează