Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ce e clar şi normal

Nu avem ce-i obiecta lui Dan Petrescu

Permalink to Ce e clar şi normal
vineri, 8 iunie 2018, 7:10

Deci e clar – Dan Petrescu ia titlul cu CFR Cluj şi pleacă în China să antreneze o echipă retrogradabilă, nu-mi cereţi să-i ştiu şi numele. E şi mai clar de ce, exact cum ne-o spune liniştit Bogdan Mara: „Dan a plecat în China pentru multe milioane de euro”. Nu numai că e clar, dar e şi normal. Cine ar putea avea, azi, vreo obiecţie? Doar vreun întârziat mintal, unul care nu trăieşte pe lumea asta şi nu ştie ce înseamnă să câştigi 1,8 milioane euro pe an în China faţă de 400.000 la Cluj. Îmi place să cred că nu sunt dintre aceştia, dimpotrivă, sunt un pix normal, care ştie pe ce hârtie scrie, pe ce glob trăieşte şi sub a cărui domnie. Domnia banilor, a pieţei libere şi a libertăţii de expresie. Nu trebuie să fii de dreapta sau de stânga ca să-l înţelegi pe Dan Petrescu sau pe Cristiano Ronaldo, care vrea să câştige mai mult decât Messi.

Zilnic aud elogii la adresa aceluia, singurul, de altfel, care bagă bani în fotbal, indiferent dacă e cult sau inteligent. Fără bani, nu se poate juca fotbal nici în China. Cine are ceva de obiectat? Urechea mea s-a obişnuit cu patronul care anunţă calm: „Ăla e de vânzare, îl dau cu cât l-am luat…”. Nu e cazul să-i imput vulgaritatea expresiei. E vulgar, dar are bani şi investeşte. E în ordine, aşa cum e în ordine ca un emir să conducă un club la Paris, cu condiţia să nu încalce fair-playul financiar… Mi-a plăcut expresia – fair-play financiar; vine cât de cât de la noi, din fotbal. O păstrez pentru ce urmează.

Fără să ne cunoaştem personal, am o relaţie obscură, dar tenace, cu Dan Petrescu. O relaţie de fair-play care îmi dă dreptul să dezvălui că demult de tot, pe când mai trăia, tatăl lui mi-a spus că ţine un caiet cu toate cronicile despre Dan şi care începe cu articolul meu la debutul lui la naţională, în meciul cu Italia. Adevărată sau nu, această prezenţă în cariera lui Dan m-a făcut acum să mă gândesc intens a-i telefona şi să-i spun, cu toată naivitatea de care mai sunt capabil, că eu, în locul lui, nu aş fi plecat… aş mai fi luat un titlu la noi… poate şi naţionala… aş fi aşteptat să mă cheme la Chelsea… Mi-am imaginat scena şi m-am răzgândit. Nu mi-ar fi zis că sunt un întârziat mintal, ci mai dur: „Caraghiosule! Termină cu dulcegăriile!”. Nici până azi nu ştiu ce i-aş fi putut replica. Mai bine încerc să memorizez numele unei echipe chinezeşti.

Comentarii (41)Adaugă comentariu

MARC (7 comentarii)  •  8 iunie 2018, 7:54

Pana atunci , Maestre Belphegor , priviti aici : 10:30 Final Progresul Bucuresti (Rou) 1 - 2 Domnesti (Rou) (1 - 1)

mg (111 comentarii)  •  8 iunie 2018, 8:06

..descopăr acum (cu ceva întârziere..) că sunt din tagma acelor aerieni care nu pricep.. Mai ştiu cel puţin unul, Francesco Totti. În aceeiaşi idee, am admirat victoria de la Călugăreni şi nu cea de la Guruslău, mai ales că după, mercenarii... Revenind la oile noastre şi la gazonul pe care pasc, extazul în faţa portofelului plin ţine mai degrabă de manelizarea fotbalului decât de spiritul acestui sport atât de îndrăgit.

Emilian (30 comentarii)  •  8 iunie 2018, 8:06

Superb!!! "Clar si normal", dar "eu, în locul lui, nu aş fi plecat… aş mai fi luat un titlu la noi… poate şi naţionala". Asa e maestre, daca nu-l da afara o jena financiara (ceea ce nu cred), poate ca ar fi fost bine sa nu renunte la visul de a antrena o echipa cu staif de prin Europa, poate chiar una din Anglia. Cred ca a mai fost ceva: Petrescu, ca si Hagi, se simte insuficient apreciat in tara.

itu52 (54 comentarii)  •  8 iunie 2018, 8:20

E bună legea banului, face prostul - deștept, bolnavul - sănătos, urâtul - frumos(câteodată, boșorog, bun de cuplat cu manechine), iar pe deștept și mai deștept. Partea proastă e că trece repede, aproape tot timpul ești cu ochi pe cașcaval, să crească, să nu ai prădători, să nu se împută, să anihilezi concurența din familie sau externă, să dai bine la paradă, etc, etc. Și pentru ce d_le COSAȘU, când vine doamna cu coasa, crezi că mai întreabă de conturi, palate și alte agoniseli? O să zici că s-a meritat, că a lăsat la urmași. Da, le-a lăsat, le-a lăsat drumul justiției care să le toace ani buni de tihnă, oferindu-le ura frățească sau greața de neam. Avem un popor deștept, banul ispitește, e ochiul dracului, nici nu știi dacă să te bucuri sau să deplângi victimile lui. Fericiți cei ... cu duh!

JFM (14 comentarii)  •  8 iunie 2018, 8:58

Pe mine m-a deceptionat la ultimul interviu, astia cand vin in Romania parca se prostesc, nu-i mai recunosti. Intrebat ce-i deranjeaza in Romania de azi cel mai mult raspunsul lui a fost ca de ce FCSB si nu Steaua, de ce Academia Rapid si nu Rapid ... Astea erau marile probleme ale sportului, ale fotbalului. Raspunsul era clar dar el daca se plimba prin Rusia sau China e greu sa intelegi rolul unei instante de judecata, la Triobunal se solutioneaza aceste dileme existentiale. Atat poate el sa priceapa. Razvan Lucescu la fel, Gica Popescu asisderea, la el se intelege, are boala pe instantele care l-au trimis dupa gratii.

XlX (1 comentarii)  •  8 iunie 2018, 9:50

Chelsea n-o sa vina niciodata. Istericalele lui Dan Petrescu nu pot antrena in Anglia sau Spania sau Germania sau... Iar daca se duce sa antreneze in China probabil nu se cizela.

Tudor (9 comentarii)  •  8 iunie 2018, 9:52

Poate n-am prins unde-i batjocura la „domnia banilor [și a] pieţei libere” pentru că bani-s bătuți, tipăriți sau, mai nou, scoși din pix de cîțiva. Aceștia, ce la urma urmei nu au nici o valoare în afara celei ce, odată prostiți, le-o dăm noi, ne sînt puși în față precum morcovul la măgar. Da, știu, am fost rău, morcovul are valoare. Cît despre piață liberă n-are rost să vorbim.

gicu (305 comentarii)  •  8 iunie 2018, 12:25

Sanatate, maestre!

Fane (29 comentarii)  •  8 iunie 2018, 12:53

Prefera sa ia 1.800.000 si sa fie dat afara ca echipa retrogradeaza(desi se mahalageste ca ar ramane pe bani mai putini si in Liga2),decat sa fie balacarit ca nu poate califica in grupele UCL o echipa dintr-un fotbal la fel de slab ca cel din China.

Obervator (269 comentarii)  •  8 iunie 2018, 13:03

Maestre, de acord cu dvs. si va felicit pentru ironia fina cu care ati abordat subiectul! Aplecarea lui Dan Petrescu pentru victoriile cu orice pret si pentru castigurile mari si imediate s-a grefat de minune pe morala celor de la CFR; acolo, eterni sunt doar patronul si Muresan, nicidecum antrenorii, indiferent cate trofee castiga! Pe Costa l-au dat afara cand echipa era pe primul loc pentru a nu-i plati bonusuri de performanta; pe Petrescu nu-l puteau da afara, dar s-au bucurat mult afland ca acesta-i atras de acest nou El Dorado din orient! Pe langa salariu, cred ca ar avea si un bonus fabulos daca reuseste sa evite retrogradarea! O.

birlic (4 comentarii)  •  8 iunie 2018, 14:19

mi-au placut si comentatorii ,de unde rezulta ca nu stam asa de rau cu sugubetii pe metru patrat ,ce fain e sa citesti asemenea articole si aceste comentarii de bun simt .Sanatate maiestre si noua se le citim.

luis (6 comentarii)  •  8 iunie 2018, 15:08

@Observator.Mai judeca un pic.A plecat fara sa plateasca clauza de reziliere.Atunci despre ce vorbim?Mai atent cu afirmatiile de acest gen.

victor L (127 comentarii)  •  8 iunie 2018, 16:30

Sanatate, domnule Cosasu.

Obervator (269 comentarii)  •  8 iunie 2018, 18:29

@ luis Nu retractez nimic, in ciuda faptului ca Petrescu n-a platit clauza respectiva! Cei din Cluj vor gasi un antrenor mai ieftin si vor spera sa ajunga in grupele uneia dintre cele doua competitii europene, cu castigurile aferente! Muresan nu spune nimic, doar da din gura si nu este decat un individ perfid! O.

luis (6 comentarii)  •  8 iunie 2018, 19:23

@Observator,Muresan este "omul CFR".O persoana cu mult bun simt,inteligent si atasat de clubul CFR.Este cel mai de succes "prezidente" din fotbalul romanesc.Si toate astea fara scandaluri gen mee-mee,gee-gee,borcica etc.Omul se comporta ,da declaratii normale fara bascalia tipic sudista.Nu inteleg care-i problema voastra cu el.Il prefereat pe mee-mee si gee-gee?Este o diferenta de la cer la pamant in materie de moralitate dintre cei amintiti si Muresan.Parerea mea.

314turca (2 comentarii)  •  8 iunie 2018, 19:57

Frumos scris, domnule Cosașu. E clar că sportul din prezent nu mai e demult ce a fost odată. Câți dintre noi ar refuza o asemenea ofertă? Gloria sportivă nu ține de foame. Iar mândria și patriotismul, nici atât. Totuși, cred că banii (oricât de mulți ar fi) nu ne fac nemuritori. Nimeni nu va vorbi peste decenii despre Dan Petrescu că a câștigat 1,8 milioane de euro în China pentru că a salvat o echipă de la retrogradare. Istoria (sau mai degrabă statisticile) va consemna însă cu siguranță succesele din cariera lui de fotbalist și faptul că a reușit să câștige ca antrenor titlul de campion al României cu niște echipe (aproape) anonime din provincie. Părerea mea e că Dan Petrescu poate fi selecționerul potrivit pentru naționala noastră...

Obervator (269 comentarii)  •  9 iunie 2018, 4:37

@ luis Pana la urma, fiecare cu parerile lui, insa imi mentin parerea despre muresan si despre tratamentul pe care clujenii il aplica antrenorilor. Muresan si boc procedeaza invers fata de ardeleni: vorbesc mai repede decat gandesc si rezulta, in cel mai fericit caz, niste platitudini! De fapt, spusele lui Muresan trebuie interpretate intr-o alta cheie: daca spune ca antrenorul va ramane pana la finalul contractului, in cel mult o saptamana el va fi demis (sau va pleca la mai bine, cazul lui Petrescu)! Nu, nu prefer vreo ... "portavoce" din fotbalul nostru; aproape toti sunt o apa si-un pamant! O.

Alex One (19 comentarii)  •  9 iunie 2018, 5:06

@Louis, pari in tema cu situatia campioanei ,apropos cum mai sta cu dosarul de la DNA "omul CFR" nu de alta dar la suma uriasa invocata la vremea respectiva ca prejudiciu adus bugetului statului de el si patron a ramas o mare enigma, cum de nu au fost arestati ? Atunci l-a apucat brusc pe Arpy dorul de Dubai era sa zic Costa Rica ! Altii pentru pagube net inferioare au platit cu libertatea.

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  9 iunie 2018, 12:41

...foarte bun articol ...ni l infatisaza pe Bursucea asa cum este...un antrenor oportunist ...fara constanta in rezultate...

luis (2 comentarii)  •  9 iunie 2018, 15:43

@Alex One.Au fost povesti cu pesti. Si cu suma de bani si cu Dubai.AP nu a plecat nicaieri iar acuzatiile au fost abandonate.Sunt sigur ca,daca aveau musca pe caciula erau de mult timp la racoare.Si asa este corect.Dar a fost doar o fumigena si s-a stins repede.

Alex One (19 comentarii)  •  10 iunie 2018, 8:18

@luis, multumesc pentru raspuns, asa sa fie, dar sa conceapa DNA asemenea "povesti cu pesti" ? Bun, de AP si plecarea in Dubai am citit in presa inclusiv o declaratie a acestuia in care preciza ca isi muta afacerile in zona araba. Oricum de acest personaj nu s-a mai auzit nimic oficial in Ro. nici macar legat de CFR. Daca invinuirile Parchetului au fost neintemeiate e greu de explicat de ce a abandonat o echipa cu realizari care a ajuns apoi la un pas de faliment primul fiind insolventa. Ceea ce insa nu se poate uita ,exista inregistrata pe You tube, este declaratia " persoanei cu mult bun simt" in care facea public, non salant, cum a motivat financiar CFR adversarele Jiului Petrosani pentru a juca cu aceasta corect, "la sange" cum s-ar zice, echipa ca care s-a batut, si a castigat, pentru promovarea in prima divizie adica exact cea a incercat sa faca Becali cu U Cluj, fapta pentru care a si ajuns la puscarie plus confiscarea sumei uriase de euro. La data cand declaratia lui Muresan a devenit publica faptele nu erau prescrise. De ce oare legea s-a aplicat selectiv ?

luis (6 comentarii)  •  10 iunie 2018, 8:49

Daca a existat suspiciunea ca ceva nu a fost in regula cu AP si IM,era normal ca autoritatile sa se sesizeze.Asta nu inseamna ca oamenii au fost vinovati.Repet,daca aveau musca pe caciula azi erau la mititica.Nu s-a gasit nimic.Apoi IM nu a spus ca a dat bani nimanui sa-i motiveze.Fiecare poate interpreta cum vrea clipul respectiv,si sincer IM nu este cel mai bun comunicator din pacate.Dar este atasat de club si cred ca-i o persona onesta.Raportat la ce exista in MAMA - liga la nivel de prezidente IM este un sfant :) :) . ps:Becali a fost prins asupra faptei,este o mica mare diferenta.

ioan (767 comentarii)  •  10 iunie 2018, 21:01

clar si normal, Simo: aeroportul Otopeni-(direct) Constanta! Arena Nationala n-are nicio legatura cu R.G.-ul tau!

Alex One (19 comentarii)  •  11 iunie 2018, 6:04

@Luis,in materie de evaziune fiscala nu e loc de suspiciuni e matematica pura ,atat trebuia sa virezi la buget si doar atat ai dat. Simplu.Daca motivarea financiara poate fi interpretata in alt mod decat ca s-au dat bani, asta e ,mea culpa.Luind in considerare dubiile tale sa stii ca legea (Codul penal) nu prevedea,nici atunci nici acum, doar bani la luare-dare de mita ci orice avantaj material, mai nou se pare ca si sexual, sigur daca nu te referi la "felicitari si strangeri de mana in cadru festiv". Diferenta au facut-o autoritatile care in cazului Becali au actionat iar in cel al "onestului " s-au uitat in alta parte, nici macar o cercetare cat de cat nu s-a declansat desi presa,ca si foarte multi comentatori, a insistat. Pana la urma "mare crestin" credinciosul pur, guralivul intratabil s-a dovedit net inferior, pe romaneste si "f..... si cu banii luati", puncte-puncte imi apartin, pentru tentativa, pe cand pentru fapte consumate "cel mai de suces prezidente", "moralul" si-a rezolvat si obiectivul (promovarea) si nu l-a durut "nici in basca" de caracterul penal al faptelor sale. Bine, omul nici nu realiza ca face ceva contra legii aidoma lui GB care, stia EL, ca premierea e permisa.Evident ca este o diferenta de educatie si cultura intre cei doi in favoarea lui IM dar nu asta a contat in cele petrecute. Inchei aici dialogul intrucat cred ca in afara de civilitatea comunicarii este nevoie si de onestitate. Daca nu suntem dispusi la sinceritate mai bine nu comentam.

luis (6 comentarii)  •  11 iunie 2018, 12:59

Eu consider ca sunt o persoana onesta si sincera.Atata timp cat nu exista o dovada ,doar presupunerea unora ca unul sau altul ar fi facut ceva (si aici a contribuit presa sportiva de scandal) pentru mine este clara treaba.Ca unii isi dorescca altii sa o ia in freza ,este iarasi alta discutie.Justitia a decis in amandoua cazurile,si cu gee-gee si cu AP.Eu,si inchei aici,chiar cred ca IM este o persoana corecta. Referitor la faptul ca AP nu a mai investit in echipa este clar de ce.Dupa criza nu a mai avut ce investi.A cam ramas fara bani.Dar n-a abandonat echipa ca altii,a sustinut-o la nivel de avarie ,pana cand a reusit sa o dea pe maini bune.Pentru asta tot respectul.

ioan (767 comentarii)  •  11 iunie 2018, 18:56

ieri, cind am aflat ca vor sa-i dea o cheie ( pa trepti da stadion si alea- exterioare!)i-am spus: hai, tata, direct-acasa! alea nu-s trepte pentru tine! ea? zice: eu sint (si-aici!) acasa! frumos copil, domnule Radu-torida vara!

ioan (767 comentarii)  •  11 iunie 2018, 21:16

p.s. de ce primul G.S. cistigat de Simona e cel de la Paris? e simplu, domnule Cosasu: Simo a invatat tenisul PE ZGURA! ma gindesc ca e timpul s-o sunati pe Mirka-cineva trebuie s-o invete cum se cistiga Wimbledon-ul- cu sau fara patru mici (si sigur, superbi!) machedono-romani in tribuna! iarba de-acasa...! multumesc, Monica Anghel-esti o verisoara pe cinste!

ioan (767 comentarii)  •  12 iunie 2018, 15:24

usor de memorat, domnule Radu! numele echipei! dar asta, numai dupa o traducere prealabila! PICATURA! in ritm de Jethro Tull...! cum spuneam: prea mici pentru a putea fi legate-irenologie pe piine!

ioan (767 comentarii)  •  13 iunie 2018, 12:40

polemologie? ca tot vorbeati de dulcegarii-Mister TRU vrea Anglia trecuta de grupe...! credeti ca e convins ca putem aranja o finala de C.M. Serbia-Croatia? in 2018?

ioan (767 comentarii)  •  13 iunie 2018, 15:31

pentru incepatori: domnul TRU e un bun cunoscator al jocului de bridge! mortul-din pod-e altul!

ioan (767 comentarii)  •  14 iunie 2018, 5:29

spune englezul nostru: subsemnatul a vazut ca albul e negru...! luati-o ca pe-o marturisire, domnule Radu-e o dovada de inteligenta! ramin la parerea ca oamenii inteligenti au o sansa -vorba domnului TRU-si-n gura lupului! mica, dar sansa- nici lupii nu mai sint ce-au fost...! vacanta placuta-tinem legatura: Kun si Leo!

ioan (767 comentarii)  •  14 iunie 2018, 9:23

era sa uit, domnule Cosasu: in redactie, au ramas patru! contra tuturor! n-au nicio sansa! mi-au incalcat un drept constitutional-inclusiv, regalul drept la replica!

Comentează