Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ţopescu la Mondial

În locul unui necrolog, un articol încă viu din 1994

Permalink to Ţopescu la Mondial
joi, 17 mai 2018, 7:00

Iar începe delirul nostru lunatic – adică cel al zilei de luni prin toate birourile, toate metrourile și toate farmaciile: al cui a fost meciul acesta?, cine a fost cel mai bun?, pe cine iubește mai mult mamițica și tăticu’? Oameni în toată firea care joi, după acel 1-4 cu Elveția, nu mai știau cum să se lepede de nenorociții ăștia care „ne făcuseră de râs nația”, acum, după acest 1-0 cu SUA, mari specialiști în tot ce ține de național și națională, ne țin de nasturi să ne povestească pe larg cum au luat ei diazepam din min. 17, când Dan Petrescu…

N-a fost cel mai bun Dan Petrescu? A fost. N-a fost cel mai bun Hagi? A fost. N-a fost extraordinar Belodedici? Evident. Da, până și Ilie. A fost și Ilie! Da’ ce zici de Răducioiu? E nemaipomenit ce a progresat… Și n-a fost uluitor Selymes? Cât Gică Popescu! Da’ Prunea, domne, Prunea! „Toți au fost extraordinari”, se conchide, și exigentul român începe să-mi explice: „Dragă, la 40 de grade, când nu mai știu nici eu ce fac, la presiunea a 100.000 de americani, la nebunia aia…”.

Mă uit în ochii lui. El nu e nebun. Alaltăieri, când am încercat să-i explic că nu-mi dau seama ce a fost în seara aceea la Detroit cu elvețienii, că acolo a fost o problemă de respirație și de psihic, mi-a replicat cum numai pe românește sună: „Un psihic de rahat, o rușine!”. Mă uit în ochii lui, din nou: nu-i trece că prin cap că psihic mai de r…t ca al lui nu există pe lume. Nu-i e rușine pentru asta.

Atunci vin și eu la fileu: „Știi cine a mai fost extraordinar? Țopescu! Țopescu a spus ce trebuia spus. E formidabil să spui 90 de minute exact ce trebuie, într-o țară a vorbelor ca a noastră, și nimic să nu te dezmintă! A fost al doisprezecelea, sunt convins că băieții îl auzeau…”.
Exigentul e convins că fac mișto de el și mă lasă brusc pe Calea Victoriei, în plin soare, la numai 34 de grade.

Articol publicat de Radu Cosaşu în revista „Fotbal Plus” în timpul Cupei Mondiale din 1994 şi care se regăseşte în volumul „Fotbal plus ai mei şi ai noştri”, de acelaşi autor

Comentarii (25)Adaugă comentariu

vasco (49 comentarii)  •  17 mai 2018, 9:52

A mai plecat un om bun!

ioan (767 comentarii)  •  17 mai 2018, 13:23

...si cind plecati de pe muntele asta de coji de seminte (Cristina Neagu, adevarat grait-a!) luati-l cu d-voastra si pe domnul TRU! i-o fi ajuns si insularului nostru! ca una e sa scrii BRE, Ozile-BRE, Gundogane, si alta Elisabeta-lunga si pe-a doua...! sint ferm convins ca MAJESTATEA-SA, Regina Angliei, nu citeste gsp-ul! dar am fi ridicoli daca am crede ca asta conteaza...! p.s. am avut dreptate, domnule Radu Cosasu: daca n-am stiut sa impartim bucuria, poate reusim sa impartim tristetea asta devastatoare! acum aproape 30 de ani, va spuneam ca, citez: de iertat, iarta doar Dumnezeu! stiu ca iubiti ironia si-in egala masura-autoironia: e timpul sa duc fraza de acum trei decenii pina la capat! o fac intr-o cheie draga domnului Pintilie si cu gindul la domnul Topescu: rizind! iata: de iertat, iarta doar Dumnezeu! aveti cuvintul meu de onoare ca nu sint El...!

victor L (127 comentarii)  •  17 mai 2018, 16:13

Sanatate, domnule Cosasu. Pe insul care v-a lasat "brusc pe Calea Victoriei", l-am lasat eu brusc ieri intr-o taverna, unde urmaream inceputul meciului de tenis Halep-Osaka. Inceput mai greu, dar sfaturile si invectivele insului in jocul al doilea m-au ridicat de pe scaun si am plecat. Si eu sint convins ca uneori Simona ii aude pe hateri si le da peste nas.

ioan (767 comentarii)  •  17 mai 2018, 17:25

...El shaddai, geambasule! pune mina pe-o carte si grabeste-te mai incet!

Emilian (30 comentarii)  •  18 mai 2018, 6:06

Articolul se vrea despre Topescu, dar in final tinteste mai mult problemele de mental ale conationalilor nostri. Oricum, un articol frumos.

vasim (4 comentarii)  •  18 mai 2018, 8:31

Frumos articol! Dumnezeu sa-l odihneasca!

gicu (305 comentarii)  •  18 mai 2018, 12:28

Sanatate, maestre!

ioan (767 comentarii)  •  19 mai 2018, 10:20

gindeste, Lelia!-gindeste macar o zi pe saptamina...! imagineaza-ti ca fiecare cetatean chinez pierde un nasture, intr-o zi! aceiasi zi! voi, umanistii (si umanitarii!) gasiti doar solutii conjuncturale-va apucati sa construiti citeva fabrici care sa produca nasturi...! întrebarea, sora-mea, e simpla: citi nasturi sint in Orientul Mijlociu si-mai ales-la ce folosesc ei? p.s. vrei Pulitzer-ul? asculta Bjelo Dugme...!

ioan (767 comentarii)  •  19 mai 2018, 11:52

cap limpede: cind te vor intreba unde-i litera lipsa din Bijelo, sfatul meu e sa ridici doar din umeri...!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  19 mai 2018, 15:13

...pai 1-4 cu Elvetia...chiar ne au facut de ras natia...n au nicio scuza ...

Coco (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 17:19

Exceptional Topescu ! Inegalabil! Cat despre meciul cu Elvetia, nu ca nu s ar stii, dar specific si eu aici pentru cei ce nu stiu, a fost singurul joc al Romaniei de la acel turneu final la care NU a fost Topescu prezent, ci Gradinescu. De aici apoi si ideea ca daca nu e Topescu, nu avem noroc. Desigur, o idee gresita fiindca in fond si la urma urmei performantele se obtin pe teren. Jocurile cu columbia, sua si argentina , toate castigate de ai nostri, au fost comentate de maestrul Topescu. Meciul cu elvetia de viitorul maestru Gradinescu. La finalul jocului cu argentinienii, Topescu a anuntat ca partida urmatoare, cea cu Suedia, se desfasoara in zona in care se comenteaza meciurile de catre Cornel Pumnea. La auzul acestei stiri, si din considerentele de noroc mai sus amintite, poporul roman a trimis scrisori peste scrisori Tvr-ului si asa s a intamplat ca pana la urma, tot Cristian Topescu sa comenteze intalnirea cu Suedia. Din pacate nu a mai fost cu noroc, dar Topescu merita cu adevarat sa comenteze atunci toate jocurile Romaniei. Era cel mai bun comentator iar baietii din teren formau cea mai buna echipa din istoria tarii noastre. Topescu a fost vocea de aur a generatiei de aur la fotbal. Respect !

Tom (1 comentarii)  •  21 mai 2018, 9:43

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească in pace

ioan (767 comentarii)  •  21 mai 2018, 14:07

...sau, daca tot vrei sa le spui ceva, spune-le adevarul! elisabetin, sora-mea-fiecare cu Regina si cu Elita lui! adevar care suna cam asa! citez: trei zile daca mai traiesc, da vreau sa stiu ca s-a limpezit lumea!

vasco (49 comentarii)  •  23 mai 2018, 9:04

Referitor la meciul cu Elvetia am si eu o parere.A fost,inaintea celui cu Suedia,primul meci jucat la CM cu o echipa europeana,care joaca si gandit,tactic,nu la momeala,la inspiratie ca si cele din America de sud...Deci Elvetia era si este o echipa pragmatica,cu un joc gandit,Suedia la fel .In meciurile cu ei noi am fost sudamericani,adica talentati dar cam urechisti,nu am cantat dupa partitura ci la inspiratie.S-a vazut rezulatul(rezultatele).Parerea mea.

vasco (49 comentarii)  •  23 mai 2018, 9:06

Ca o completare,nu ajunge talentul si entuziasmul,mai trebuie si multa minte si autodisciplina,educatie.Cam asta cred eu ca nu a inteles si inca nu intelege Hagi si altii ca el.

ioan (767 comentarii)  •  23 mai 2018, 16:09

era (cit pe ce) sa uit, domnule Radu! (Cosasu!-niciodata altul!): m-a sunat Cata! al mic! ridea in hohote-sint anotimpuri- intregi- de cind nu l-am vazut! asa (de) bine! dispus! mi-a povestit: era de paza! la corturi-numara plaiesii!cind tocmai ce-au dat navala- in zona- doi ditamai! si albi! deasupra! un co(mandant de?)vas si-o umbra, linga! au zis: vrem sa vorbim cu Safu! Cata-mormint! zice ca nu-i! aia: da Safa n-aveti? Cata, precaut: avem Ribana! aia: se poate? Cata: sa-ntreb! intreaba! se intra-n cort...! aia-lecturati la zi: Karl May!-se desfasoara: avem doua buc., oglinzi, o sticla de visichi si margele! si vrem piele de urs si de bizon-o suta! de restul-treizeci de hectare de pamint! intabulat...! Apasa, calma, zice bine!... cind! netam-nisam, ( deodata) suna ( fix) un ( fel de) greier! Ribana scoate aifonu de la briu, spune scuzati! si zice! asa: eu zic sa te grabesti! indicele Nikkei, la Bursa (si) din Tokio a scazut cu 0,33%...! acum aproape opt minute! s-a incheiat! Sfatul Batrinilor! au zis sa vinzi otelul si alea patru mii de tone! de cafea...!si-nchide! se face-un fel de liniste...!apoi, tot ea, tot calma, cu Cata linga usa:... si cite margele ziceati, c-aveti, baieti?

ioan (767 comentarii)  •  24 mai 2018, 7:26

p.s. pentru cunoscatori: aveau aproape doua! niste inconstienti...!

Comentează