Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Miki

Adversar al exagerărilor, sunt încă bulversat; poate că nu am văzut de ajuns tenis în ultimii 50 de ani, dar nu-mi aduc aminte să fi auzit de pe un teren asemenea strigăte de durere ca acelea ale Mihaelei Buzărnescu – […]

...

Când la Cornel Dinu apare „suspendat”

Ieri, joi de dimineaţă, la orele 10:30, m-am telemobilizat ca să-i spun lui Cornel Dinu La mulţi ani! şi pe micul ecran am citit „suspendat”. Nu m-am demobilizat şi mi-am luat locul la birou, să pun pe hârtie ce voiam […]

...

Tele-Edi şi tele-Mangia

„A fost urât jocul nostru în Rusia? Faceţi literatură!” – aşa s-a exprimat Didier Deschamps şi m-a curentat neplăcut; găsesc aici vechiul dispreţ – literatura e o vorbă goală, o fandoseală faţă de viaţa propriu-zisă. Tot aşa se zice de […]

...

Melancolic? Mai bine lucid!

O ştiam demult, de la Eusebio citire, din 2013, dar nu ne intrase bine în cap. Omul acesta, printre ultimele genii ale fotbalului, mai avea puţin de trăit, dar putea să mai încredinţeze unui ziarist, cu care discuta despre ce […]

...

La cine mă gândesc înaintea finalei

Care e „golul secolului 20”? Se ştie: cursa lui Maradona de la centrul terenului driblând 5 englezi şi marcând irezistibil. Uitaţi-vă azi de 100 de ori şi de 100 de ori veţi protesta – cum de nimeni nu l-a faultat […]

...

Ţopescu la Mondial

În locul unui necrolog, un articol încă viu din 1994

Permalink to Ţopescu la Mondial
joi, 17 mai 2018, 7:00

Iar începe delirul nostru lunatic – adică cel al zilei de luni prin toate birourile, toate metrourile și toate farmaciile: al cui a fost meciul acesta?, cine a fost cel mai bun?, pe cine iubește mai mult mamițica și tăticu’? Oameni în toată firea care joi, după acel 1-4 cu Elveția, nu mai știau cum să se lepede de nenorociții ăștia care „ne făcuseră de râs nația”, acum, după acest 1-0 cu SUA, mari specialiști în tot ce ține de național și națională, ne țin de nasturi să ne povestească pe larg cum au luat ei diazepam din min. 17, când Dan Petrescu…

N-a fost cel mai bun Dan Petrescu? A fost. N-a fost cel mai bun Hagi? A fost. N-a fost extraordinar Belodedici? Evident. Da, până și Ilie. A fost și Ilie! Da’ ce zici de Răducioiu? E nemaipomenit ce a progresat… Și n-a fost uluitor Selymes? Cât Gică Popescu! Da’ Prunea, domne, Prunea! „Toți au fost extraordinari”, se conchide, și exigentul român începe să-mi explice: „Dragă, la 40 de grade, când nu mai știu nici eu ce fac, la presiunea a 100.000 de americani, la nebunia aia…”.

Mă uit în ochii lui. El nu e nebun. Alaltăieri, când am încercat să-i explic că nu-mi dau seama ce a fost în seara aceea la Detroit cu elvețienii, că acolo a fost o problemă de respirație și de psihic, mi-a replicat cum numai pe românește sună: „Un psihic de rahat, o rușine!”. Mă uit în ochii lui, din nou: nu-i trece că prin cap că psihic mai de r…t ca al lui nu există pe lume. Nu-i e rușine pentru asta.

Atunci vin și eu la fileu: „Știi cine a mai fost extraordinar? Țopescu! Țopescu a spus ce trebuia spus. E formidabil să spui 90 de minute exact ce trebuie, într-o țară a vorbelor ca a noastră, și nimic să nu te dezmintă! A fost al doisprezecelea, sunt convins că băieții îl auzeau…”.
Exigentul e convins că fac mișto de el și mă lasă brusc pe Calea Victoriei, în plin soare, la numai 34 de grade.

Articol publicat de Radu Cosaşu în revista „Fotbal Plus” în timpul Cupei Mondiale din 1994 şi care se regăseşte în volumul „Fotbal plus ai mei şi ai noştri”, de acelaşi autor

Comentarii (17)Adaugă comentariu

vasco (38 comentarii)  •  17 mai 2018, 9:52

A mai plecat un om bun!

ioan (532 comentarii)  •  17 mai 2018, 13:23

...si cind plecati de pe muntele asta de coji de seminte (Cristina Neagu, adevarat grait-a!) luati-l cu d-voastra si pe domnul TRU! i-o fi ajuns si insularului nostru! ca una e sa scrii BRE, Ozile-BRE, Gundogane, si alta Elisabeta-lunga si pe-a doua...! sint ferm convins ca MAJESTATEA-SA, Regina Angliei, nu citeste gsp-ul! dar am fi ridicoli daca am crede ca asta conteaza...! p.s. am avut dreptate, domnule Radu Cosasu: daca n-am stiut sa impartim bucuria, poate reusim sa impartim tristetea asta devastatoare! acum aproape 30 de ani, va spuneam ca, citez: de iertat, iarta doar Dumnezeu! stiu ca iubiti ironia si-in egala masura-autoironia: e timpul sa duc fraza de acum trei decenii pina la capat! o fac intr-o cheie draga domnului Pintilie si cu gindul la domnul Topescu: rizind! iata: de iertat, iarta doar Dumnezeu! aveti cuvintul meu de onoare ca nu sint El...!

victor L (82 comentarii)  •  17 mai 2018, 16:13

Sanatate, domnule Cosasu. Pe insul care v-a lasat "brusc pe Calea Victoriei", l-am lasat eu brusc ieri intr-o taverna, unde urmaream inceputul meciului de tenis Halep-Osaka. Inceput mai greu, dar sfaturile si invectivele insului in jocul al doilea m-au ridicat de pe scaun si am plecat. Si eu sint convins ca uneori Simona ii aude pe hateri si le da peste nas.

ioan (532 comentarii)  •  17 mai 2018, 17:25

...El shaddai, geambasule! pune mina pe-o carte si grabeste-te mai incet!

Emilian (25 comentarii)  •  18 mai 2018, 6:06

Articolul se vrea despre Topescu, dar in final tinteste mai mult problemele de mental ale conationalilor nostri. Oricum, un articol frumos.

vasim (4 comentarii)  •  18 mai 2018, 8:31

Frumos articol! Dumnezeu sa-l odihneasca!

gicu (175 comentarii)  •  18 mai 2018, 12:28

Sanatate, maestre!

ioan (532 comentarii)  •  19 mai 2018, 10:20

gindeste, Lelia!-gindeste macar o zi pe saptamina...! imagineaza-ti ca fiecare cetatean chinez pierde un nasture, intr-o zi! aceiasi zi! voi, umanistii (si umanitarii!) gasiti doar solutii conjuncturale-va apucati sa construiti citeva fabrici care sa produca nasturi...! întrebarea, sora-mea, e simpla: citi nasturi sint in Orientul Mijlociu si-mai ales-la ce folosesc ei? p.s. vrei Pulitzer-ul? asculta Bjelo Dugme...!

ioan (532 comentarii)  •  19 mai 2018, 11:52

cap limpede: cind te vor intreba unde-i litera lipsa din Bijelo, sfatul meu e sa ridici doar din umeri...!

ovidiu_3003 (132 comentarii)  •  19 mai 2018, 15:13

...pai 1-4 cu Elvetia...chiar ne au facut de ras natia...n au nicio scuza ...

Coco (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 17:19

Exceptional Topescu ! Inegalabil! Cat despre meciul cu Elvetia, nu ca nu s ar stii, dar specific si eu aici pentru cei ce nu stiu, a fost singurul joc al Romaniei de la acel turneu final la care NU a fost Topescu prezent, ci Gradinescu. De aici apoi si ideea ca daca nu e Topescu, nu avem noroc. Desigur, o idee gresita fiindca in fond si la urma urmei performantele se obtin pe teren. Jocurile cu columbia, sua si argentina , toate castigate de ai nostri, au fost comentate de maestrul Topescu. Meciul cu elvetia de viitorul maestru Gradinescu. La finalul jocului cu argentinienii, Topescu a anuntat ca partida urmatoare, cea cu Suedia, se desfasoara in zona in care se comenteaza meciurile de catre Cornel Pumnea. La auzul acestei stiri, si din considerentele de noroc mai sus amintite, poporul roman a trimis scrisori peste scrisori Tvr-ului si asa s a intamplat ca pana la urma, tot Cristian Topescu sa comenteze intalnirea cu Suedia. Din pacate nu a mai fost cu noroc, dar Topescu merita cu adevarat sa comenteze atunci toate jocurile Romaniei. Era cel mai bun comentator iar baietii din teren formau cea mai buna echipa din istoria tarii noastre. Topescu a fost vocea de aur a generatiei de aur la fotbal. Respect !

Tom (1 comentarii)  •  21 mai 2018, 9:43

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească in pace

ioan (532 comentarii)  •  21 mai 2018, 14:07

...sau, daca tot vrei sa le spui ceva, spune-le adevarul! elisabetin, sora-mea-fiecare cu Regina si cu Elita lui! adevar care suna cam asa! citez: trei zile daca mai traiesc, da vreau sa stiu ca s-a limpezit lumea!

vasco (38 comentarii)  •  23 mai 2018, 9:04

Referitor la meciul cu Elvetia am si eu o parere.A fost,inaintea celui cu Suedia,primul meci jucat la CM cu o echipa europeana,care joaca si gandit,tactic,nu la momeala,la inspiratie ca si cele din America de sud...Deci Elvetia era si este o echipa pragmatica,cu un joc gandit,Suedia la fel .In meciurile cu ei noi am fost sudamericani,adica talentati dar cam urechisti,nu am cantat dupa partitura ci la inspiratie.S-a vazut rezulatul(rezultatele).Parerea mea.

vasco (38 comentarii)  •  23 mai 2018, 9:06

Ca o completare,nu ajunge talentul si entuziasmul,mai trebuie si multa minte si autodisciplina,educatie.Cam asta cred eu ca nu a inteles si inca nu intelege Hagi si altii ca el.

ioan (532 comentarii)  •  23 mai 2018, 16:09

era (cit pe ce) sa uit, domnule Radu! (Cosasu!-niciodata altul!): m-a sunat Cata! al mic! ridea in hohote-sint anotimpuri- intregi- de cind nu l-am vazut! asa (de) bine! dispus! mi-a povestit: era de paza! la corturi-numara plaiesii!cind tocmai ce-au dat navala- in zona- doi ditamai! si albi! deasupra! un co(mandant de?)vas si-o umbra, linga! au zis: vrem sa vorbim cu Safu! Cata-mormint! zice ca nu-i! aia: da Safa n-aveti? Cata, precaut: avem Ribana! aia: se poate? Cata: sa-ntreb! intreaba! se intra-n cort...! aia-lecturati la zi: Karl May!-se desfasoara: avem doua buc., oglinzi, o sticla de visichi si margele! si vrem piele de urs si de bizon-o suta! de restul-treizeci de hectare de pamint! intabulat...! Apasa, calma, zice bine!... cind! netam-nisam, ( deodata) suna ( fix) un ( fel de) greier! Ribana scoate aifonu de la briu, spune scuzati! si zice! asa: eu zic sa te grabesti! indicele Nikkei, la Bursa (si) din Tokio a scazut cu 0,33%...! acum aproape opt minute! s-a incheiat! Sfatul Batrinilor! au zis sa vinzi otelul si alea patru mii de tone! de cafea...!si-nchide! se face-un fel de liniste...!apoi, tot ea, tot calma, cu Cata linga usa:... si cite margele ziceati, c-aveti, baieti?

ioan (532 comentarii)  •  24 mai 2018, 7:26

p.s. pentru cunoscatori: aveau aproape doua! niste inconstienti...!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord