Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Wow!

Dialogul Messi-Ronaldo în ultimele zile

Permalink to Wow!
vineri, 6 aprilie 2018, 9:36

… Şi un 3-0, la pauză, pentru Liverpool contra lui City, cum vi se pare? Nu e bubuitor? Un fan „cormoran” – confrate cu pixul meu – m-a sunat de la Berlin să-mi spună că nu mai ştie ce-i cu el, e în al 10-lea cer, ce puteam să-i zic ca să nu fiu o fiară? Vedeţi ce faceţi în repriza a doua, aţi mai avut cu ei 3 goluri avans…Totuşi, ce-i cu Guardiola? Nu-l interesa, cum nu-l interesa nici ce face Barca, acasă, câte le va da romanilor; le va da 6? Aiurea – abia le-a dat 4, dintre care primele două au fost autogoluri, asta din cază că s-au concentrat toţi pe Messi, pe care l-au deposedat cât s-a putut şi Messi n-a marcat, dar mai există Suarez şi chiar Pique pentru un 4-1 fără echivoc. Pe mine – nu o neg – mă interesa ce va face Messi la 24 de ore după gala Cristiano de la Torino. Era imposibil să ies din vraja acelui spectacol – nu numai cu golul acela de cosmonaut („gol drăguţ”, cum îl socotea sadicul de Ibra…), dar şi cu voleul de 1-0 din min. 3 plus combinaţia finală cu Marcelo, plus ratarea unui 4-0 în ultimele minute, plus îmbrăţişarea cu Buffon după meci, plus ovaţiile italienilor şi reverenţa lui în faţa lor. Orgoliile lui nu sunt ale unui fanfaron. Adevărul însă este că pentru mine acest meci fantastic al lui Ronaldo era, de fapt, replica lui la ce făcuse Messi cu Sevilla, înainte cu 3 zile: cu scutierul său Suarez, întorsese în min. 88 şi 89 un 0-2 la 2-2.

Lineker emisese un wow! şi o socotea „o nebunie!”. Nu pot să cred că pe Ronaldo l-a lăsat rece. În pofida tuturor aparenţelor taciturne, sunt convins că amândoi se urmăresc tenace, gol cu gol, capsaţi la întrebarea cea mai presantă de pe computerele globului: „Cine-i cel mai bun din lume?”. Îi sfidez (şi mă sfidez) pe toţi acei care se declară indiferenţi la problemă. Ronaldo sau Messi?, aici nu există indiferenţă dacă încă adori fotbalul. Conştient că nu-mi voi mulţumi toţi cititorii, sunt pe poziţia unui Lineker. După ce s-a minunat de Messi la Sevilla, a putut exclama cam acelaşi wow! la execuţia lui Cristiano. Şi el, şi Owen au fost şi nu s-au ferit entuziasmaţi – amândoi nu-s ziarişti, ci specialişti întru totul avizaţi, deşi fără noi, ziariştii, nici Cristiano şi nici Leo nu ar poseda conturile lor bancare, depozitate acolo, sus, pe culmile gloriei. Şi nici Ibra, drăguţul, nu s-ar da, wow!, un Dumnezeu al cabinei. Slavă acestei meserii, nu am auzit vreodată un ziarist de talent care să se autodeclare cel mai bun din lume.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

mariuss72 (1 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 11:02

Maestre…”ce ziceti de ce a spus Ronaldo?”.

ioan (767 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 11:11

w(ind)ow? fiecare cu bucuriile lui, domnule Radu! mai mult sau mai putin catastrofale…! grija la Gary-Lelia spune ca Solomon e depasit! si ca astia nu stiu decit sa varuiasca…!

Carol K (11 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 11:30

Ibra a dat o multime de goluri memorabile asa ca … a dat cel mai bun raspuns, intrebati-ma can va da unul de la 40 m din foarfeca…(fara sa fie perpendicular pe poarta, as adauga eu)… Daca-l intrebi pe Morutan o sa spuna ca nu intelege de ce nu si-a dat jos tricoul…. Daca ma intrebati pe mine pot sa spun ca a fost un gol frumos, o executie imposibil de realizat de catre muritorii de rand dar cam atat. Cristiano Ronaldo are 5 baloane de aur(parca), e unul dintre marii jucatori ai tutuiror timpurilor, n-o sa cadem acum in freza dupa aceasta executie, trebuia sa vina la un moment dat.

lord belial (9 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 11:54

ronaldo > messi > irbahimovic

Observator (269 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 12:09

Maestre, asteptam cu nerabdare articolul dvs.. Sunt de acord cu tot ce ati scris, mai ales ca si dvs. ati observat ca si primul gol al lui Ronaldo la Torino a fost o realizare demna de retinut!
La capitolul ‘goluri spectaculoase” trebuie sa-l adaug si pe cel realizat de Ramsey contra moscovitilor de la CSKA! O.

gicu (305 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 12:26

Sanatate, maestre!

alex (8 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 12:30

Prea multe laude, goluri din foarfeca dau destui, iar Buffon la cei 40 de ani, a devenit un adevarat bufon.

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 13:37

…cum cine i cel mai bun din lume ?…se stie …Ianis Hagi …

ioan (767 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 15:23

p.s. previzibil si geambasul, domnule Radu! se pare ca a ales bavarezul M-ich-el! e timpul sa urmez sfatul Laviniei: Borges-Sabato, dialoguri consemnate de domnul Orlando Barone…!

mg (111 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 16:59

– Oglindă-oglinjoară, cine e.. ? Iar oglinzile din băile celor doi, perfide, vor da probabil acelaşi răspuns ca şi bunica lor din povestea aia.. să nu se ajungă la mere otrăvite şi la pitici cu talent la săpat..

Radu_pnt (6 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 17:28

Sunt fan Messi, da golul lui CR a fost frumos…dar Ibra chiar are dreptate… nu e ceva unic…nici macar cel mai frumos dintre golurile din foarfeca…Ibra chiar a dat goluri mai spectaculoase… Foarfeca sa de la 40 de m fiind ceva spectaculos de precis… Mai tin minte si un vole cu calcaiul, cu spatele la poarta care a intrat la vinclu…era la un turneu final ..cu Italia (parca).

Procter (18 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 17:31

Astept in fiecare saptamana articolul dumneavoastră și e cam lunga ……fiecare săptămâna . Ca de fiecare data încercați sa fiți neutru și de asta apreciez și va citesc .
Așteptam sa văd ce puteți scrie despre Real-Juve și din nou pot sa va transmit multă sănătate și pe mai departe. Un pic răutăcios dacă as fi as putea spune ca Barca a avut mare noroc la 4-5 ocazii ale Sevilliei și nu prea seamănă aportul celor 2 in aceste meciuri.
Se putea spune ca Ronaldo la golul 2 a recuperat, a pasat și tot el a înscris (din poziția in care toți ar fi dat cu capul), iar stadionul l a surprins Tare!

independentu (5 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 19:43

e o placere sa va citesc. sunt prea putine articole de bun simt in presa de azi, nu doar sportiva …

Dodo (12 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 20:28

Ibra e un frustrat, iar messi pacaleste cu driblingurile de-a latu cu capu-n pamant. Dupa golul extraterestru al lui CR7, Messi a lu Alba ca Zapada s-a trezit din laudele amatorilor: 0 barat fara arbitrajele din La liga!

teo stemate (8 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 13:50

Cred ca e destul de greu de facut un clasament, in momentul de fata. Messi? Ronaldo? Ibrahimovici? Salah? Habar n-am. Fiecare cu stilul lui, echipele lor de club au stiluri diferite, nationalele la care joaca se exprima, si ele, complet diferit. Inca ador fotbalul, dar trebuie sa recunosc: sunt cam indiferent la intrebarea "care-i cel mai bun"? Sper sa nu fie un pacat prea mare. Ma multumesc sa ma las incantat de fotbalul pe care-l joaca baietii astia si sa le fiu recunoscator cand le iese cate o faza pe care stiu c-o sa o povestesc nepotilor. Si ma gandesc cu strangere de inima ca, peste 2-3 ani, Messi, Ronaldo, Ibrahimovici se vor retrage. Salah, iata, vine frumos din urma. Vor mai fi si altii. Eu propun un nume, descoperit anul trecut, la Campionatul Mondial sub 17 ani: Rhian Brewster. E in curtea lui Liverpool, deocamdata joaca la echipele de tineret, dar cred ca in curand o sa ne arate ce stie.

Che Guevara (10 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 19:54

Ziaristii au premiul Pulitzer. Fotbalistii au "Balonul de Aur". Cine ia trofeul e cel mai bun din lume. Pentru asta au fost create aceste premii.

ioan (767 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 13:34

Aghia Sofia! Istambul! Iustinian! ...ma moderati ca sa va faceti norma sau chiar nu aveti o minima cultura generala?

ioan (767 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 14:04

p.s. am scris ISTAmBUL ca sa fie si tizul multumit...! si, sa fiu sigur ca lasati comentariul sa treaca! oricum, asta e ultimul!

Comentează