Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Scuze? Azi?

"Dacă începem cu scuze, nu mai terminăm"

Permalink to Scuze? Azi?
vineri, 16 martie 2018, 7:48

Scuzaţi-mă dacă exagerez, dar mie mi s-a părut senzaţional ca la începutul acestei săptămâni să avem parte de două cereri de iertare formulate de doi oameni din fotbal şi din două puncte diferite ale globului.

De la Salonic, patronul lui PAOK, cel cu pistolul la brâu în incinta stadionului, le-a prezentat fanilor şi chiar comunităţii internaţionale pentru comportamentul său din meciul cu AEK. Comunicatul liu, foarte lung, ne asigura că nu a ameninţat pe nimeni, că e ostaticul unui fotbal bolnav etc, etc – pe scurt: începea şi se sfârşea cu aceste cuvinte „cer iertare”.

Din Anglia, Jamie Carragher, celebrul „cormoran”, actual analist, ia la rând televiziunile ca să-şi exprime regretul profund pentru că l-a scuipat pe un fan al lui M. United care îl luase la mişto după eşecul fostei sale echipe. Jamie zice că au fost 5 secunde de nebunie greu de explicat, dezgustătoare, cu atât mai mult cu cât a scuipat-o şi pe fata acelui fan, el având o fată de aceeaşi vârstă, fiind şi el tată etc.

Cu câţiva prieteni am o vorbă moştenită de la un scriitor italian contemporan: „Dacă începem cu scuzele, nu mai terminăm niciodată!”. Totuşi, găsesc fenomenul senzaţional fiindcă azi scuzele nu mai ţin, să fim serioşi! Este exact ce ne cere Rică Neaga când discută de colericul nostru Dan Petrescu: „Ce, numai Dan înjură? Să fim serioşi!”. Ca atare, cu minima seriozitate pe care o mai posed, sunt foarte pozitiv când înregistrez o cât de mică intenţie de a se scuza din partea unui semen aflat în greşeală.

În ce priveşte pixul meu, rog să fiu iertat dacă îmi permit din nou să sfidez imputarea la mai multe articole de-ale mele: dom’le, prea faci elogiul eşecului! Voi indispune, probabil, afirmând că m-a curentat cum a comentat Pochettino eşecul în faţa lui Juventus (în cel mai bun meci din „optimile” Ligii): „Sunt mulţumit de felul cum am pierdut!”.

La noi, o mulţime de microbişti l-ar sfâşia… Cum?, în tur, Juve a avut 2-0 în min. 12 şi a încercat să îngheţe meciul, ai refăcut până la 2-2, în retur ai avut 1-0 la pauză şi pierzi în 3 minute… Şi ce dacă ai jucat mai mult fotbal decât cinicii aceia insuportabili? Cum să fii mulţumit? Prezintă-ţi scuzele!… Nu!

Merg mai departe şi scriu că nici Juve nu are de ce să-şi prezinte scuze. E jocul lor din tată-n fiu, sunt cinici, sunt pragmatici, dar o fac foarte bine, aşa le place şi alţii mama nu mai face. Îmi prezint respectul meu, nu mai mult. Nici respectul să nu mai ţină? Şi el e un etc?

Comentarii (28)Adaugă comentariu

MihaiS (23 comentarii)  •  16 martie 2018, 9:55

Nimic despre deziluzia de marti seara ? Mourinho nu si-a cerut scuze..

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  16 martie 2018, 12:40

Corespondentul in tenis - la cele zise de Pochettino despre esecul in fata lui Juve- este gestul prin care Djokovici l-a felicitat pe japonezul in fata caruia a pierdut la Indian Wells. Nici unul dintre greii tenisului, din clipa de fata, nu manifesta sportivitatea sarbului, atunci cand este invins. Va amintiti ce ochi in pamant afiseaza Federer, cand i se intampla ? ( e-adevarat ca-n ultimul an si jumatate a pierdut foarte rar !). Servus,

Observator (269 comentarii)  •  16 martie 2018, 14:34

Felicitari! Mai rar o asemenea scriitura si un asemenea echilibru! Desi si-a cerut scuze, cel mai mult m-a uimit gestul lui Carragher, membru marcant al ultimei generatii exceptionale a lui Liverpool; prin comparatie, cei din actuala echipa sunt niste mercenari fara personalitate, niste vitezisti si fideli executanti ai tacticii lui Klopp! Cluburile englezesti au parasit Champions League in graba, insa, de departe, cea mai proasta evolutie a avut-o United, care a avut si cel mai slab adversar! Chiar daca Pochettino este satisfacut de echipa sa, nu trebuie sa uitam ca jucatorii lui Tottenham au avut soarta calificari in propriile maini! Singurii care pot invoca ghinionul sunt jucatorii lui Chelsea, care, in plus, au avut cel mai bun adversar si cel mai slab portar (in "dubla" din "optimi")! Cat despre Djokovic, nu mai arata nimic din constanta si valoarea de acum cateva zeci de luni, ceea ce, sincer sa fiu, nu-mi displace deloc! Cand era mai tanar, sarbul nu-si putea stapani emotiile, fiind foarte nervos; s-a mai disciplinat un pic, insa nici la acest capitol nu poate rivaliza cu Federer, un model de sportivitate! O.

Emilian (30 comentarii)  •  16 martie 2018, 14:48

Da, Pochettino a fost socant cu declaratia lui dupa meciul cu Juventus. Inteleg ca nu trebuie facuta o drama si trebuie acceptata cu demnitate infrangerea, dar sa zici ca "e frumos cum ai pierdut", mi se pare cam deplasat.

gicu (305 comentarii)  •  16 martie 2018, 15:34

Sanatate, maestre!

Dorin (3 comentarii)  •  17 martie 2018, 5:53

Scuzele dumneavoastra sunt acceptate, Maestre! :)

ioan (767 comentarii)  •  17 martie 2018, 9:36

spune osaka, domnule Radu: s-o bat pe Halep la scorul asta a fost visul meu! vis tihist! azi, implinit! si atit! n-o va mai bate, niciodata, pe Simo! si, niciodata, nu va intra in primele zece jucatoare din WTA! pentru asta, trebuie sa visezi altfel! si altceva...! bun! si acum ascultati-o pe Dasa! dupa finala cu naomi...!

ioan (767 comentarii)  •  17 martie 2018, 13:03

p.s. un geambas grabit? toate la timpul lor, domnule Radu...! ca la carte!

ioan (767 comentarii)  •  17 martie 2018, 19:31

spui: SAL S-A SALVAT! asa e, Cata! stai linistit-te va salva si pe tine! grija la cheita din buzunarul de la treiling...!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  18 martie 2018, 6:58

...ioane ...da prost est,i ba ...scuza ma ...nu m am putut abtine ...Osaka este o valoare si reprezinta Japonia ...fara sa stie limba japoneza...e clar ca nu stii ce inseamna asta...o sa castige mai multe turnee de Grand Slam...IN LUNGA EI CARIERA ...dar ce ti veni sa ti dai cu parerea despre tenis?...si mai ales asa transant ...de parca te ai pricepe ...

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  18 martie 2018, 7:00

Pochetino este un mare antrenor ...aproape la fel ca Mourinho ...

ioan (767 comentarii)  •  18 martie 2018, 9:19

e clar, domnule ovidiu: nici centura Craiovei nu mai e ce-a fost...! mea culpa! data viitoare o iau prin Smederevo! cu mentiunea ca transant n-am fost decit o (singura) data: cind am scris despre Bebe Costinas...! cit priveste justificarea domniei-voastre, aia cum ca nu va puteti abtine, ea e o justificare a insultelor sau a scuzelor ulterioare? ma lasati sa aleg?

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  18 martie 2018, 11:01

...ioane eu te respect pe tine...fiecare cu parerea lui ...in cazul Osaka o sa vedem cine a avut dreptate ...eu nu ma supar daca ma faci prost ...stiu ca nu i adevarat ...asa glumesc eu cu tine cand mi se pare ca dai alaturi rau de tot cu pronosticurile ...apropo centura Craiovei este o sosea excelenta de 15 km care tine de la Metro pana n Cernele ...este ca n palma ...lipsita de gropi . Tu pe unde ai apucat o cand ai ocolit Craiova ?

ioan (767 comentarii)  •  18 martie 2018, 11:58

n-am apucat s-o apuc, domnule ovidiu...! si, asa, m-am bucurat de respectul d-voastra! data viitoare, voi incerca s-o apuc unde vad cu ochii...!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  20 martie 2018, 18:09

...eram sigur ca te prinzi ...am fost ironic ...esti cel mai mare ...pupici dulci ...

ioan (767 comentarii)  •  20 martie 2018, 20:53

si-acum ce sa fac, domnule Radu? sa ma jur ca sint heterosexual? era simplu: Smederevo-Nis-Sofia-Giurgiu...scapam? scapam! p.s. auziti-o si pe naomi: cica urmeaza Serena...!

ioan (767 comentarii)  •  22 martie 2018, 14:21

pazea, domnule Radu: geambasi la film!!! Lelia spune sa ripostam c-un (clasic!) Kurosawa! Domnul Akira Kurosawa! eu? eu spun doar atit: MADADAYO! p.s. incomparabile! deviza: taci si scapa! versus credinta: stai linistit, Te va salva si pe tine...!

Comentează