Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Acele lacrimi invincibile

Un Federer copleșit de el însuși

Permalink to Acele lacrimi invincibile
vineri, 2 februarie 2018, 8:21

Sunt fan Federer de tot atâția ani câte trofee de Grand Slam posedă în palmares. 20. Nu l-am văzut însă niciodată în situația de duminica trecută, cu trofeul în brațe, luptându-se cu sine însuși ca să nu plângă pe măsura bucuriei care-l copleșea. Era copleșit de el însuși. Nu știa dacă să lase lacrimile să curgă în voia lor sau să le șteargă cu mâna lui. „Este dificil”… începuse o frază și nu a continuat-o. Nici eu nu știu dacă să continui scriind despre lacrimile sale… O, nu numai Moscova nu mai crede azi în lacrimi. Toate emoțiile au devenit suspecte în lumea asta mândră până la neghiobie de luciditatea ei.

Lucid, cred că îi era foarte dificil să vorbească cu lacrimile invincibile de sub pleoape. În fond, cu Cilici nu-i fusese ușor, așa cum se anunța după primul set, 6-2, un set cam de antrenament. Aiurea! S-a ajuns la al cincilea! Croatul – cu tenisul său fără multe subtilități, dar eficace – este cel mai agresiv în politica pumnului îndreptat spre adversar. Pumnul lui nu e o vorbă goală, e chiar stilul. Roger s-a desprins abia în decisiv, dând un urlet sobru abia la break-ul pentru 5-1 urmat de un 6-1 cu 40-0… Asta după 5 seturi în care, ca de obicei în ultimii ani, mă luase o angoasă dacă le va putea duce cu venele și arterele lui.

Mirka, în lojă, era albă, Mirka fără de care el zice că nu ar fi ajuns aici. Ca între bărbați discreți, e iarăși de crezut, fără alte precizări. Îndrăznesc totuși una: nu știu dacă e cel mai bun din toate timpurile (fiindcă nu am trăit în toate timpurile!), dar sunt sigur că e cel mai bun dintre toți pe care i-am văzut jucând tenis în timpul meu și al celor care mă citesc. Punctual, aș adăuga imediat că de el mă leagă ceva nou: după extenuanta finală feminină, Federer a declarat că amândouă au avut parte de un turneu brutal (ce cuvânt bine găsit!), că îi pare bine de izbânda Carolinei și totodată e foarte trist pentru Simona.

Nu a fost o dulcegărie – el chiar ține la calitățile jocului ei, altfel, în zilele când ea devenise number 1 și multă lume îi imputa că nu câștigase niciun Mare Șlem, nu s-ar fi aventurat să declare că Halep își merită locul și o victorie într-un Mare Șlem nu e singurul criteriu al unei certe valori. Am decupat – nu știu câți au mai făcut-o – această trăsnitoare declarație a unui campion, la ora aceea, cu 19 Mari Șlemuri în palmares. E ceea ce mă duce acum cu gândul la o recentă replică dintr-un serial american în care un tip inteligent îi spune o seamă de vorbe înțelepte altui tip inteligent care conchide: „Cred că suferi de bun-simț acut.” E poate și cazul lui Federer. Din păcate, nu e boală epidemică.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

aciduzzo (22 comentarii)  •  2 februarie 2018, 8:55

Bun jucator, nimic de zis! Nu stiu daca e si cel mai bun! Poate ca da…poate ca nu…..ma uit la tenis de la o varsta frageda si tin minte perfect ca primul meu meci de tenis vazut la tv a fost finala de la Wimbledon din 80 daca nu ma insel dintre Borg si Conors!! Atunci televiziunea romana transmitea aceste finale….dupa cum a fost transmisa si celebra Mc Enroe -Borg….cred ca in 81 nu mai tin minte! Apoi dupa 90 am vazut cam tot!! Cat despre Federer am doar doua observatii 1. Raman la parerea ca desi stie cam tot in materie de tenis si stapaneste cam tot, este un jucator mult dependent de primul serviciu….asa cum de-a lungul anilor au fost Edberg, Sampras, Beker, Ivanicevici, Rafter, adica jucatorii de tip serviciu-vole…………..si 2. De la Agassi incoace in toata aceasta epoca de triumfuri ale lui Federer circuitul n-a mai avut un jucator de retur ca americanul! Cand Agassi isi termina cariera Federer incepea urcusul! Daca Agassi ar fi fost cu 10 ani mai tanar nu stiu daca Federer ar mai fi castigat atatea turnee!

Observator (269 comentarii)  •  2 februarie 2018, 12:26

Maestre, am anticipat acest material, cunoscandu-va preferinta pentru Federer si anticipand trofeele din acest an (vor mai fi doua, de GS). Chiar daca nu mai castigase mari turnee timp de 5 ani, Federer nu pierduse nimic din talent si din forma fizica, ci doar increderea. Recastigata si cu un rever mult mai bun, elvetianul este de neinvins, cel putin la marile turnee; anticipez inca vreo 4 titluri de GS in acest an si in 2019, depinde cat mai vrea sa ramana in circuit!
Auzisem despre Cilic ca ar fi baiat de treaba, cel putin in afara terenului; in aceste conditii, m-a frapat bucuria indecenta pe care a afisat-o dupa ce Nadal a abandonat! A.

gicu (305 comentarii)  •  2 februarie 2018, 16:02

Sanatate, maestre!

ioan (767 comentarii)  •  3 februarie 2018, 10:53

veti fi acuzat de subiectivism-stati linistit, asta e o calitate! pina si anonimul-observator stie ca Roiger e jucatorul d-voastra preferat…! exista si alte pareri-bunaoara, azi am citit ca Federer nu intelege o ironie! cum faceti parte din clubul dilematicilor, va propun o tema de discutie: ea, ironia, e identica-sau macar asemanatoare-in Elvetia si in Romania? in rest, cred ca domnul aciduzzo are dreptate: si eu am vazut o suta de jucatori (ATP si WTA!) care pot sta-umar la umar-linga Roger! si atunci, de unde 20 de G.S.-uri? d-voastra, iubindu-l pentru eleganta lui, o numiti, pe ea, pe eleganta, bun-simt! incerc sa va raspund: crede un jucator de tenis, la 36 de ani si dupa 20 de trofee, ca (mai) are nevoie de antrenor? nu crede- STIE! stie ca lucrurile se vad altfel din teren si cu totul altfel din tribuna! stie ce importanta e Mirka (domnul Paul Newmann cu acel clasic: n-am treaba cu shaorma din oras-am friptura acasa!); stie sa se odihneasca si sa se lase odihnit- are o echipa performanta linga el-de la maneger la masor-toti foate buni…! ar mai fi: joaca cu un loc 423 ajuns in fazele inalte dintrun turneu ca si cum ar juca cu Nadal! respecta adversarul! asta inseamna ca respecta tenisul, spectatorii, ca se respecta pe sine! pe scurt, domnule Radu: e un sportiv care iubeste SPORTUL!

ioan (767 comentarii)  •  3 februarie 2018, 11:06

cap limpede: mai face si greseli! Andrei, multumesc!

Observator (269 comentarii)  •  3 februarie 2018, 12:01

Imi pare rau, insa trebuie sa-l contrez pe cel care a postat primul comentariu la acest material:
1. Federer este clar cel mai bun jucator de tenis din istorie si nu este deloc dependent de serviciu; cum sa-l compari cu Rafter, unul care n-a contat in vreo ierarhie, in afara vitezei cu care servea?
2. Federer are un serviciu variat si incearca sa scurteze punctele, inclusiv prin serviciu, pentru ca nu mai are chiar 25-30 ani!
3. Cel mai bun jucator american pe care l-am vazut a fost Sampras; mai bine clasati decat Agassi sunt, de asemenea,in opinia mea, McEnroe si Connors!
4. Nadal si Djokovic nu sunt jucatori de retur? Pe primul Federer l-a invins anul trecut de vreo 4 ori, iar ultimul vad ca nu vrea sa revina in circuit cat timp mai joaca elvetianul.
5. Adjectivul substantival „elvetian” este o marca a excelentei, insa nu numai in industria ceasurilor, in respectul fata de natura, in producerea ciocolatei, ci si in tenisul masculin!
6. Ca sa nu mai intru pe alte bloguri, adaug ca cineva nu se poate califica in domeniul opiniilor daca are in cap doar 4 substantive proprii: Guardiola, Messi, Barcelona si, eventual, Argentina! O.

ioan (767 comentarii)  •  3 februarie 2018, 21:12

p.s. domnule Carol K! paranoia se trateaza! cu anumite rezultate…! ura si submediocritatea, nu! exista indivizi care murdaresc tot ce ating-din fericire, si Hagi si Halep sint, din punctul asta de vedere, de neatins! si HAS-ul, si HAG-ul sint posibile! dar nu in Romania! dupa Gica, va pleca si Simona-asa e drept si cinstit! ramin la parerea ca domnul Cristi Chivu a procedat intelept- nu mai are, in tara asta, decit citeva cruci, in doua cimitire! atit! copiii lui vor trai normal, intr-o tara civilizata! merita, pentru asta, sa uiti limba romana? se pare ca da-sase milioane de romani gindesc ca el! cum ar spune domnul TRU: a plecat Ro- a ramas mania! eu am hotarit sa mai zabovesc aici, o vreme! i-am promis Lordului ca ramin pina la sfirsit…! si, sincer, e un spectacol pe care nu vreau sa-l pierd! asta se intimpla cam o data la o mie de ani…!

ioan (767 comentarii)  •  3 februarie 2018, 23:14

cap limpede: sau-odata la etc si etc…! va las sa alegeti!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  4 februarie 2018, 5:24

Roger este un jucator fantastic si nu cred sa l depasasca nimeni la trofee de Mare Slem castigate…

Observator (269 comentarii)  •  4 februarie 2018, 7:21

Inca ceva: diferenta dintre Federer si Agassi este sugerata si de marcile de ceasuri ale caror ambasadori sunt – Rolex si, respectiv, Longines! Desi cred ca Roger ar merita ceva si mai bun, cum ar fi Patek Philippe, Girard-Perregaux, Audemars Piguet sau Vacheron Constantin! O.

Observator (269 comentarii)  •  4 februarie 2018, 14:03

Erata: „… ai caror ambasadori sunt…”. Scuze! O.

mg (111 comentarii)  •  5 februarie 2018, 9:17

..da, super-talentat. elegant şi gentleman, Roger Federer este, mai presus de toate, un OM de mare caracter.
L-am preferat şi eu, ca atâţia alţii, chiar şi atunci când pierdea, pe zgură, în faţa lui mister Muscolo..
Din păcate Fed n-a reuşit încă un Mare Şlem (Roland Garros-ul fir-ar să fie.. pe care l-a câştigat doar în 2009, an în care a mai triumfat doar la Wimbledon).
De altfel în era modernă doar Rod Laver(’62 şi ’69) a mai reuşit isprava asta(toate cele 4 în acelaşi an), la simplu băieţi..
Cât despre „bun-simţ acut”, nicun pericol, suntem vaccinaţi de mici..:)
05.02.2018-ora 11:17 / a 8-a încercare de postare a comentariului

ioan (767 comentarii)  •  5 februarie 2018, 14:47

spectacolul continua, doctore…! e rindul lui Nita! Florin Nita? portarul celor de la Sparta-fireste, Praga-a aflat, azi, ca nu e o lumina a portii! si ca, oriciti bani ar cistiga, mirosul de muncitor necalificat, la cozonaci, va ramine in camara personalitatii sale…! e plina lumea de parolisti, cinstiti si muncitori! elita? una singura! p.s. ceva ma face sa cred, mg-ule, ca aici e vorba SI de Inalta Poarta, carevasazica-GICA! cind te dumiresti, da un semn! am incredere in intuitia ta…!

ioan (767 comentarii)  •  5 februarie 2018, 16:47

p.s. domnul Havel a MUNCIT intr-o mina! a transpirat pe santiere de constructii! nimeni, niciodata, nu l-a auzit, acolo, recitind poezii…! el e poezia pe care, azi, o recita cehii! care sint cu o viata in fata noastra! viata lui Havel! grija voastra, nationala, e cum isi creste Hagi copilul? e copilul lui, nu al vostru! chiar ati luat-o toti pe aratura…?

ioan (767 comentarii)  •  5 februarie 2018, 19:15

dupa 20 de ani de presa, geambasu face pe master-chef-ul de la cantina Viitorului: Ianis? trufe! restul echipei? salam cu soia! au venit aia de la Firenze si au spus: domnule Hagi, dam 2 milioane de euro pe Tucudean, 2 pe Eric si inca 18 milioane de euro pentru restul titularilor! la Ianis, lasi din pret-e fiul tau, stim ca-l favorizezi, iti dam o brinza de Italia! Gica a refuzat! ce sa faca el cu banii!? academia aia traieste cu aer si din sfaturile geambasului! a zis: Ianis sau nimic! si-apoi stie toata lumea-pe Razvan Marin l-a lansat in fotbal si l-a crescut Piturca si becali! stai 20 de ani in cantonamente, scoti lumea pe strazi, faci-zi si noapte-ce poti tu sa faci pentru fotbalul asta de caverna si te trezesti ca-ti spun toti ca esti un agramat si un profitor! ba,azi,unul a scris ca-daca tot pleaca-sa renunte la cetatenia romana! ca are nume de turc sau de grec…! copiii vostri, aia educati de voi, stiu ce parinti au? voi intelegeti cum ati ajuns? si ce? un secol de tacere si tot ar fi prea putin! pur si simplu-IRECUPERABILI!

ioan (767 comentarii)  •  5 februarie 2018, 20:21

p.s. I-RE-CU-PE-RA-BILI! veti fi venezuelenii din Carpati! tara bogata, dar degeaba! o sa va omoriti pentru un celular…!

alex (8 comentarii)  •  5 februarie 2018, 21:23

Da, e cel mai bun de departe. Tehnica lui e inegalabila, nu se chinuie, nu icneste, nu scrasneste din dinti, nu loveste mingea cu ura, nu are ticuri dezgustatoare, ca Nadal. Este o rara avis. De fapt, e unic. Din nefericire, nu va mai juca mult timp, fara el tenisul va deveni arid si greu de suportat. Vazand pe acest mare profesionist, imi amintesc de Nastase al anilor 70. Aceleasi miscari feline, elegante, aceleasi lovituri rafinate, de o lejeritate vecina cu maiestria!(in fotbal am vazut asta la Dobrin si la Cruyff) Ca talent, romanul nu a fost cu mult sub elvetian. Pacat ca i-a lipsit ceva ce Roger are din plin: CARACTERUL!

mg (111 comentarii)  •  6 februarie 2018, 7:22

@alex – hai să spunem că Ilie a fost mai boem, cât despre ticurile lui Nadal… mi-e teamă că sunt definitorii pentru el, ca individ.. 🙂

mg (111 comentarii)  •  6 februarie 2018, 7:27

@ioan – aşa e.. „bucuroşi le-om duce toate, de e pace de’i război”.. 🙂

ioan (767 comentarii)  •  6 februarie 2018, 17:56

va spuneam sa stati linistit, domnule Radu Cosasu: temutii aia nu vor putea scrie, niciodata, ca au contribuit la scolarizarea gemenilor-la Dedeman nu se vind ceasuri Rolex! va las pe miini bune: mg.ul, Carol, aciduzzo, lugojanul si multi altii,au multe sa va povesteasca…! eu zic sa-i ascultati! si sa aveti rabdare! cu ei! p.s. daca aveti drum la Riva del Garda, opriti-va la o cafea! Mirka face o cafea grozava…!

di livio (36 comentarii)  •  7 februarie 2018, 16:24

si robotii pling, nu-i asa?…Federer e robot…m-am plictisit de Federer si Nadal…as vrea sa revina Agassi, cel mai spectaculos tenisman dintre toti cei pe care i-am vazut in timpul meu…ca sa-mi treaca plictiseala de Federer , am revazut Agassi-Baghdatis de la US open…se poate compara cu Halep-Kerber

mg (111 comentarii)  •  8 februarie 2018, 13:13

@di livio – eu unu’ aş vrea să revină Ilie Năstase… în dorul lui nu scap nici un meci al lui Dustin Brown.. 08.02.2018 – ora 15:13

Observator (269 comentarii)  •  8 februarie 2018, 14:08

@ di livio
Federer este robot?! Incredibila afirmatie despre un jucator cu toate loviturile posibile (la loburi mai greseste cateodata) in „dotare”. Roboti sunt Nadal, Djokovic, nicidecum cel care scurteaza punctele punand accent pe plasament, pe loviturile castigatoare, nu pe forta sau greselile neprovocate ale adversarilor!
Am mai spus-o: de la Longines (Agassi) la Rolex (Federer) este un mare ecart! O. O.

aciduzzo (22 comentarii)  •  9 februarie 2018, 6:58

O……draga Observator…….nu prea ai nimerit-o cu Argentina…..in rest….da…..ce să-i faci??…..știm cu totii., chiar si tu, ca întotdeauna cei mai buni stârnesc invidii, dușmănii chiar…..asta e…..uite ca aseară a comis-o si Cutinho…..e greu sa vezi cum tropăie Barca……si Messi…..si City…..e greu……vizionare plăcută la derbyul VIITORUL CHIRNOGI – AVANTU MIEZ DA PAINE!!

Comentează