Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
O splendoare: City – Liverpool

La 8 zile după City – Liverpool, sunt încă pe culmile entuziasmului și nu mă feresc s-o scriu, conștient că nu comit o exagerare. Fără exagerare, a fost un meci somptuos pe toate planurile, ducându-mă 94 de minute cu gândul […]

...

Obsesia: posesia!

Împotriva atâtor obiecții întemeiate, am rămas fidel campionatului englez și mi-am petrecut ultimele zile ale anului stând cu ochii pe meciurile lui fără de egal în intensitatea îndârjirii; nu aș putea scrie că le-am urmărit cu seninătate și detașare, cu […]

...

Fără violență, despre Ancheta Gazetei

De ani de zile, pentru pixul meu, cel mai captivant document al lunii decembrie este Ancheta Gazetei cu privire la starea națiunii noastre de microbiști. Nu pot încheia anul fără studiul voluptuos al clasamentelor ei. Mă simt bine, îmi plac […]

...

Situația de pe piața adjectivelor 

Lunea trecută, la tragerea sorților și a soartei în Champions League, Ionuț Angheluță a spus despre Tottenham că e o echipă frumoasă; nu numai că am fost de acord, dar am și vibrat voios mai mult decât 5 secunde. De […]

...

Nebunia Viktoriei de la Plzen

Numiți-mă cum vreți, dar pentru pixul meu meciul pasionant al ultimei etape din Liga Campionilor a fost unul care avea ca miză doar o prezență în Europa League: Viktoria Plzen-Roma. Vi se pare extravagant? Nu-mi voi permite să-l pun lângă […]

...

Simo progresează

O semifinală demnă de un number one

Permalink to Simo progresează
vineri, 26 ianuarie 2018, 11:07

…și acum ce facem cu adjectivele noastre, cu bietele noastre adjective? Nu prea avem ce face cu ele după această extraordinară semifinală Halep- Kerber. Până și exigentului Mats Wilander i-a scăpat acest adjectiv-extraordinară…dacă am auzit bine sau să fi spus senzațională? Nu are nicio importanță, niciun adjectiv nu poate fi la înălțimea a ceea ce au jucat cele două într-un crescendo de la set la set, de la game la game, până la dramatismul celui de al treilea cu toate răsucirile de scor și mingile lui de meci.

Ca să rămân sobru, fără adjective enorme, să scriu că Halep a făcut primul ei meci de number 1 în lume, iar Kerber a jucat ca o veritabilă candidată la acest titlu. Mi se pare că sună decent și mulțumitor. Poate că și mai decent ar fi să formulez că Simo – cum a devenit în limbajul fanilor ca un suprem omagiu – a progresat exact așa cum am dorit-o toți cei care niciodată nu am hulit-o pentru defectele joclui ei. Nu am fost mulți aceștia, tot așa cum „a progresa” nu e azi un verb la care să se leșine de plăcere.

La nivelul vocabularului nostru de la lojă până la peluză „a progresa” nu e obsesiv. Fiindcă cere muncă, dincolo de talent și bani. Simo, pe ultima linie, aceea de fund și de fond, a ajuns la un joc cu hotărâtă forță ofensivă, aleargă cum l-a învățat Cahill pe Agassi, și-a îmbunătățit mult serviciul, dar mai cu seamă greșește tot mai puțin la fileu, acolo unde aveau loc evenimente, o spun pe șleau, oribile. Plus – dacă tenisul are și el părțile lui de poker! – mentalul. Plus o siguranță de sine care poate escala până la afirmații esențiale ca de pildă: „îmi pot controla durerea ca să nu o mai simt” sau „m-am gândit să nu renunț că altfel pierd”. Numai pentru a zâmbi îi pot comunica o vorbă din domiciliul meu conjugal:”Simona să se mai gândească în ultima clipă că se joacă și cu sistemul meu nervos.”

Sunt conștient că toate acestea au fost scrise, cu un entuziasm atent controlat, doar după o semifinală. Doar e un adverb crud cu care nu te joci. După excelența din meciul cu Kerber, ni se spune că ar fi logic ca Simo s-o învingă în finală pe Wozniacki. Am obiecția mea: e prea logic. Nu mă hazardez mai departe de această dorință, nu știu cât de logică: Simo să joace la fel de bine ca în semifinală. A, să fie mai relaxată?Lăsați-mă cu vorba asta. Relaxarea face parte din presiune. Relaxarea e o luptă feroce, corp la corp, cu presiunea. Nu poți fi number 1 în lume dacă n-o știi și pe asta.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

mg (83 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 12:07

..da, tăria psihică, „cutia ucraineană” cum zic şugubeţii. La capitolul ăsta se vede un progres uriaş.
Finala de mâine e un joc de 1-x-2, fără favorit(ă).
Poate că şansa îi va surâde Simonei, paradoxal, tocmai la turneul care a’nceput atât de greu şi la care n’a prea avut rezultate. Când toată lumea, inclusiv ea, se aştepta mai puţin, aşa cum am avut orgoliul să prorocesc, ca un mic Nostradamus de cartier.. 🙂
Nu ştiu cum o cheamă pe zeiţa tenisului, da’ sper să fie fată de comitet.. 🙂

Florian Geyer (2 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 12:14

Domnule Cosasu, va spun sincer ca mi-e greata deja de zecile de articole referitor la Halep. Subiectul este mort si plictisitor deja. Chiar nu ati gasit alt subiect? Nici nu m-a mai ostenesc sa deschid site-urile. Am citit doar blogul lui geambasu si inca un articol. Nici blogul dv nu l-am citit pana la capat. Va scriu aceasta cu tot respectul care vi se cuvine, dar ce e prea mult, strica. Doza face otrava.

gicu (197 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 14:39

Sanatate, maestre!

BYBY (6 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 15:41

Un adjectiv pentru articol:MINUNAT!(valabil pentru tot ce se intampla…)
Sanatate!

Fane (26 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 16:24

Pe vremuri era foarte bun pentru greata emetiralul.Din pacate nulitatea nu are tratament.

Iorga (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 16:29

Florian Geyer mai du te mpins de vant!
Lasa iubitorii de tenis sa se bucure oricat le este pe plac. Simona Halep= singura bucurie sportiva actuala.

Anonim (112 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 16:46

Frumos scris, Maestre, ca de obicei! Daca tratati acest subiect (la mosa zilele acestea), sper sa castige si Simona un turneu deGS! In rest, Maestrul RF recidiveaza si va castiga din nou AO; vor urma, apoi, Wimbledon si US Open! A.

Filbert (9 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 18:39

Sanatate, Maestre! Sanatate, Gicule!

seba (7 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 22:13

„Halep a făcut primul ei meci de number 1 în lume, iar Kerber a jucat ca o veritabilă candidată la acest titlu” foarte frumos scris si foarte adevarat. Prietena lor, Andreea Petkovic, a mai scris ceva foarte frumos: „Kerber/Halep are ok at tennis, I guess”. Hai Simona!

petrache (8 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 2:57

Domnule Geyer, va este „greata” de articolele despre singurul sportiv roman (si la baieti si fete) care e in momentul de fata #1 in lume. Din cate stiu eu, de la Nastase nu am mai avut un #1 mondial. La nimic. O data la 45 de ani de intampla.
Despre ce vreti sa se scrie? De tenisul la barbati unde nu avem pe nimeni in top 100? De echipa de fotbal care a iesit pe locul 4 intr-o grupa mediocra? De „stranierii” nostri care incalzesc banicile de rezerva pe la echipe de mana a doua? De echipa de handbal feminin care a iesit afara din optimi?

Marcel Anton (4 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 5:57

@mg : Super !

Marcel Anton (4 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 5:59

@Florian Geyer : De ce nu te duci sa canti la alta masa ?

stefan (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 6:01

acesta nu mai este articol, este eseu! finalul lui, exceptional! caci si eu cred ca tocmai daca Simona Halep va pierde finala, impotriva ,, logicii fara masura a dorintelor noastre* dobandim intelepciunea sa stim ce inseamna sa fii numarul 1 mondial.

Jean-Paul (34 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 11:58

Iar ne-am inecat la mal, dupa un parcurs elogiat pana la saturatie in presa….
Dar, ceea ce am putea remarca cu haz de necaz, e ca Simona se transforma in colectionara de tavi, gen farfurii intinse: are deja 3 si pana la un set complet mai trebuie inca trei. Cum o stim, pe Halep darza si perseverenta, nu va dura mult pana isi va completa setul… 😀
Capul sus, Simona, ce e al tau, e pus deoparte!

dc (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 13:32

Bravo Simona, o luptatoare cum rar gasesti. Asa determinare ca in finala de azi rar am vazut. A pierdut la mustata, dar a impresionat pe toata lumea care a privit finala. Televiziunea elvetiana era foarte impresionata de replica Simonei.
Probabil la serviciu trebuie lucrat, tre sa isi ia serviciul obligatoriu in viitor ca sa progreseze. Si putin la concentrare, trebuie ceva gen Federer in meciurile cu miza mare. Mult success Simona.

Florian Geyer (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 19:00

@Petrache: da, imi este greata de articolele fara numar, unul dupa altul, zeci doar pe gsp. Ajungeau cateva, scrise cum trebuie, fara sa ne plictiseasca . Cat despre sportiva Halep, jos palaria, chiar daca a pierdut Finala. Avem si alte numere unu, avem si alti sportivi foarte buni. Fetele de la canotaj sau tenis de masa, campioane europene. Cat s-a scris despre ele? Cat s-a scris despre Neagu, nr 1 mondial, de trei ori? A scris geambasu sa arunce cu noroi sau andries, ca mananca painea copiilor din Capitala. Asta ma deranjeaza. Disproportia privitor la acesti sportivi.

ioan (642 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 23:38

„iar ne-am inecat la mal”! citez, domnule Radu, din jean si din- (inca!) nedespartitul lui prieten-paul! perseverenta „coalitie”: zici ca-s ba-n-ciu si be-unu!-„carolina jambala”-liviu si, fireste, guta! capul sus, baieti!-grija la tavi! se varsa ciorba…! p.s. FELICITARI, SIMONA HALEP! sint mindru de tine si de tenisul pe care-l joci! si nu, nu trebuie sa mergi la Cluj! e timpul sa-i dai jos de pe umerii tai…!nu amesteca, Simo, lacrimile domnului Cahill cu tristetea si profesionalismul „de tastatura”! sora-mea, Lelia, ti-ar spune asa: „n-o muritu, num-o tir s-o hodinitu”! asta e pentru Doha si suna, aproape, ca-n armina!

vasco (42 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 18:29

@FlorianGeyer,uite ca-i propun eu d-lui Cosasu ceva pe placul tau,sigur:CSM Bucuresti -Gyor 28-22!Ce zici,asa-i ca-ti place?

ioan (642 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 16:35

au o Limita, George! cenzura! o folosesc in propriul interes! in rest, sint n-limitati…!

ioan (642 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 17:01

p.s. Federer dopat? asta-i întrebarea, geambasule, care nu te lasa sa treci strada? cum naiba ai terminat o politehnica…?!?

ioan (642 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 18:46

BEZNA, Lelia? esti darnica! eu as scrie NEANT…! bezna, sora-mea, e masurabila!

ioan (642 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 22:04

…au trecut 8 ore! temutilor, faceti sedinta? hai, ca de data asta n-am scris nimic , de bine, despre M.S. Regele Mihai…!

ioan (642 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 0:31

cum spuneam, Lelia-NEANT…! ramii datoare cu o cina, in oras! si doua beri…! in O.M. ceva e mai important decit aurul, petrolul, banii, religia, etc si etc…! comoara de sub apele Eufratului! sint citeva carti pe care nu le-ai citit – sint si citeva carti pe care nu trebuia sa le citesti! per total, e bine! dar nu suficient! din pacate, vei fi martora! stiu, nu asta ti-ai dorit…! p.s. Chiau? superb, Lelia! vorbea doar martea si duminica! si atunci-monosilabic! a facut 1500 de kilometri-dus-intors- doar ca sa-mi aduca un brad! de-acasa, spunea…! stii ceva mai frumos? eu, nu!

vasco (42 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 18:20

Ce faci @ioan?Spicuiesti din jurnal?E cam ***…?

ioan (642 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 12:52

va inselati, domnule vasco! n-ar fi pentru prima oara…! lucrurile sint mult mai simple. doamna Lelia Munteanu! umanista! si umanitara! pur si simplu, Lelia credea ca doi,trei, patru dintre voi mai pot fi salvati! a avut nevoie de citiva ani ca sa inteleaga ca voi aveti propriul vostru fus orar-pur si simplu nu intelegeti care e diferenta dintre ora unu si ora treisprezece! mircea badea a lansat conceptul-noaptea mintii! voi l-ati dus la perfectiune! cum spuneam-NEANTUL! n-am facut decit sa-i arat Leliei, unde e comutatorul! nu-i usor sa faci ceea ce trebuie ea sa faca! n-are de ales-e cea mai buna! jurnalista…! cu domnul Radu Cosasu lucrurile sint si mai simple: ne leaga o lunga si frumoasa prietenie! nu, nu ne-am vazut niciodata! dar asta nu are nicio importanta! te asigur ca va citeste comentariile! toate! e un om meticulos! si ca, de la un timp, e in pragul depresiei! nu-i usor sa crezi ca ai gindit si ai scris, 70 de ani, CHIAR degeaba! rolul meu e sa-i demonstrez ca mai sint si exceptii! ma mai ajuta si juniorii de La Masia! buni copii…! va asigur ca in ziua cind domnul Radu nu va mai scrie pentru gsp, rolul meu se va incheia! si toata lumea asta-a voastra-va va apartine! pina atunci, nu-mi ramine decit sa va urez un, fireste, noapte buna…!

ioan (642 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 19:15

p.s. HAS, domnule Radu! brand de echipament sportiv! facut in Constanta…! in doi ani cumpara (toata!) liga betano si trimite pariorii la munca!- intram in normalitate! ma mir ca Gica n-a lansat HAG-ul acum 10-15 ani! azi, aveam alt PIB…!

ioan (642 comentarii)  •  1 februarie 2018, 9:41

si inca: citesc, domnule Radu, azi, in gsp, ca Lecuseanu e o LUPEASCA a handbalului!?!?!?!. stiu, stiu, o sa-mi spuneti ca la politehnica nu se preda istoria Romaniei…!

Comentează