Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ultimul brazilian năzdrăvan

Ronaldinho n-a fost nici monstru, nici sacru

Permalink to Ultimul brazilian năzdrăvan
joi, 18 ianuarie 2018, 12:32

Îi ziceam „Dințosu'”. Era o dezmierdare, o gingășie, nu oricine are parte, în vocabularul desfrânat al stadioanelor, de o poreclă ceva mai delicată și înainte de toate voioasă. Nu oricine pune de un dribling, de o bicicletă, de o fentă, poate fi numit – de drag – „Gâscanul”, „Mopsul”, „Năsel”. Riguroși, specialiștii și statisticienii nu dau importanță acestui fenomen lingvistic. Și nici sonorităților lui din memoria noastră specială.

„Dințosul”, când avea mingea, vibra și voia o lume: ce va face cu ea?, cum o va mângâia?, cum o va fermeca?, de cine va râde?. Aveai impresia că râde tot timpul, chiar dacă rata. Era greu de huiduit – atâta voioșie în jocul său impunea un anume respect. Nu voi scrie că a fost cel mai voios fotbalist din toate timpurile – am alergie la această expresie „din toate timpurile”. Oricum, nimeni nu o folosește în cazul „Dințosului”.

Mult mai interesantă și autorizată e părerea lui Deco, care nu-i un oarecare de neluat în seamă. Deco a declarat ca Ronaldinho, la vremea lui, a fost mai bun decât sunt azi Messi și Cristiano. Nu știu câți dintre noi îl acceptă, dar mie îmi place că Deco nu se aventurează în eternități, ci îl fixează pe „Dințos” în lumea de azi dominată de cei doi monștri gata-gata să devină sacri; ca atare, îl voi lăsa în pace și voi replica lui Deco că lui Ronaldinho – chiar din spusele lui – nu i-ar mai plăcea și nici nu ar mai putea să joace în fotbalul lui Messi si Cristiano; o fi fost mai bun decât ei în fotbalul lui din urmă cu aproape 15 ani, greu comparabil cu angajamentul fizic de azi.

Nu prea mai e loc de voioșie în ce se joacă acum, nu se mai caută năzdrăvăniile „Dințosului”, geniul lui Messi și Ronaldo nu are hazul ultimului brazilian năzdrăvan. Mi se poate răspunde dur: ei, și ce, nu mai avem nevoie de haz in fotbal? Vă privește – eu zic că da, cu condiția de a nu confunda hazul cu bancurile și seriozitatea cu mohoreala.

Ca să merg până la capăt cu comparațiile la zi – mie, azi, Neymar – brazilianul la modă – îmi place mai puțin decât îmi plăcea „Dințosul” la vremea lui. Folosesc insistent verbul „a plăcea”, fiindcă și Ronaldinho îl repetă în ultimele sale declarații. Mi se pare un verb esențial în judecățile noastre. Îndrăznesc să scriu că – oricât sunt de barcelonez – mi-ar plăcea o tripletă a Realului cu Neymar – Lewandowski – Hazard, cum cică pune la cale domnul Perez.

Pixul meu știe de ce.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

zed (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2018, 14:04

Clisee, clisee, clisee...Citesc acelasi text de 30 de ani scris in alt ziar, de alt ziarist dar cu acceasi imaginatie si still. Nu domnule nu mai e parfumul de altadata. In '70 nu se mai juca cu aceeasi veselie ca in perioada interbelica, in '90 nu se mai juca la spectacol ca in '70 in 2010 etc etc stiti ce urmeaza. Maradona nu juca la spectacol ca Pele, Zidane nu e ca Maradona acum totul e pe bani, Messi nu provoaca aceeasi placere ca Ronaldihno,haha, domnule Cosasu cand vedeti driblingurile, pasele, suturile si tot ce face Messi nu vi se pare deloc spectaculos, vesel, bucuria fotbalului? Mie mi se pare, desi sunt simpatizant Real Madrid si sper sa nu vad in alta ordine de idei linia aia scarboasa de atac pe care ati vrea s-o vedeti la Real. Se vede ca sunteti fan barcelona si cu toate astea ziceti ca Messi nu are voiosie, hai sa fim seriosi.

Tudor (9 comentarii)  •  19 ianuarie 2018, 14:27

La fel precum ni se vinde minciuna că an de an o ducem mai bine cînd de fapt o ducem ma rău, în sport, nu numai în fotbal, ni se vinde gogoașa de progres, viteză, pregătire.

gicu (305 comentarii)  •  19 ianuarie 2018, 23:37

Sanatate, maestre!

bogdan (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2018, 12:30

Vad ca pe aici comenteaza niste domni care sunt probabil ceva mai tineri si repeta platitudinile unora de pe la televizor legate de jocul modern, fara sa realizeze ca raportarea la acest joc asa zis modern este de fapt o scuza pentru lipsa de calitate tehnica a jucatorilor actuali, Ronaldinho nu a jucat in anii 70 sau 80, ci in anii 2000 si va spun fara sa fiu fan Ronaldinho sau Barcelona, ca Barcelona lui Rijkaard calca in picioare orice echipa de acum. Si Ronaldinho era considerat cel mai bun intr-o vreme cand echipele Europei aveau mijlocasi de valoarea unor Kaka, Pirlo, Zidane, Scholes, Lampard, Gerrard, Deco, Ballack, Figo,Makelele,Beckham,Nedved, Seedorf si lista poate contiua.

Anonim (112 comentarii)  •  21 ianuarie 2018, 8:36

Nu stiu ce se intampla, mi-a disparut postarea! Ronaldinho ramane in istoria fotbalului (desi avea si momente de superficialitate), dar mi-ar displacea o astfel de linie de atac la Real, care ar fi si foarte scumpa (dupa ce pe Neymar s-au platit atatia bani)! A.

Urod (26 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 19:03

Deco a avut dreptate, și mai mult de-atat…. Nici un jucător din istorie nu a facut cu mingea, ce făcea Ronaldinho… Nici Pele, nici Maradona… NIMENI…. E greu sa facă cei din baschet cu mâna, ce făcea Ronaldinho cu piciorul… Pentru cei care au uitat, YouTube le sta la dispozitie….

aciduzzo (22 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 12:10

Ronaldinho bun pe atac evident, cand pleca cu mingea la picior nu i-o mai lua nimeni si daca apuca sa-si mai ia si putina viteza nici macar cu fault nu-l mai opreai ca nu mai aveai timp! Atlfel….stiu ca o sa se supere multi acum dar nu ma intereseaza…ca sa vedeti ce inseamna fotbalist de mare clasa….uitati-va ce se intampla la meciul de duminica Sevilla-Barcelona la minutul 86 si 20 de secunde! Si acolo veti vedea ce inseamna fotbal, fotbalist si clasa!…..y nada mas!!!!

Comentează