Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

După 60 de ani

Chinuitoarele întrebări ale unui suporter

Permalink to După 60 de ani
vineri, 12 ianuarie 2018, 7:58

Nu-mi vine uşor s-o pun pe hârtie – nu-mi place deloc cum joacă Manchester United. Sunt suporterul lor de 60 de ani – exact, în curând, pe 6 februarie, se fac 60 de ani de când avionul lor s-a prăbuşit la Munchen și am rămas al lor pe viaţă. Accept că a fost un motiv copilăresc, adică emoţional, pe atunci nu aveam la TV câte 3, 4 meciuri din Anglia pe săptămână, nici…, nici…, dar m-am maturizat cu United, adică pe scurt m-am bucurat şi am suferit cu ei. Am ţinut incondiţional cu Ferguson, l-am avut idol pe Giggs, m-am legat temeinic de Rooney, m-a încântat Scholes, socotit de fani drept cel mai bun inter al lumii.

Acum decupez ce a spus Mourinho despre Scholes, căci îl enervează rău că nu analizează, ci critică. Nici lui Scholes nu-i place cum joacă United, nu numai mie; deşi am trecut şi prin criza echipei cu Van Gaal pe bancă, îl suport şi mai greu pe Mourinho, cu orgoliile lui de om imbatabil şi fără surâs; nu-i cer să fie exuberant ca Jurgen, să se agite ca Pep, nici să se chinuie ca Wenger (am ajuns să-mi fie milă de el), totuşi să-l aibă ca permanent duşman pe Conte mi se pare prea mult. Iar peste toate, hotarât, echipa nu merge, e împleticită între ce face Pogba şi ce vrea Lukaku, nu are niciun lipici şi niciun sclipici, ceea ce m-a făcut ca în ultimul meci, acela prăpădit cu Derby Couty, să mă întreb după 60 de ani… să spun ce? Iar nu mi-e uşor, dar o fac: dacă să mai ţin cu United? Dacă să nu trec la Liverpool, ca atâţia amici buni de-ai mei, dacă să nu ţin la Leicesterul lui Vardy sau – cel mai firesc, după cum joacă de bine – să mă „transfer” la City, la Pep, la De Bruyne, la Aguero, mai ales pentru Aguero, care îmi place de ani de zile şi îl pun liniştit lângă ăi mai mari şi mai scumpi.

Nu. Un transfer la City – cu titlul deja în buzunar! – ar fi un act de oportunism foarte urât. Nu sunt omul acela care să ţin cu cel mai tare. Să îmi mai dau o şansă – cum i-ar fi spus Cel de Sus unuia care se ruga la Zidul Plângerii „Ajută-mă, Doamne, să mă îmbogăţesc”.

„Mai dă-mi o şansă – Ia un bilet la loterie!” – l-ar fi sfătuit clar Creatorul.” Ca atare, rămân la Manchester United măcar pentru 3 oameni (în niciun caz Pogba), pentru De Gea, Mata şi mai ales Rahsford, indiferent dacă lui Mourinho îi plac mult mai puţin decât Pogba sau Ibrahimovici şi visează, cuţu-cuţu, la Cristiano Ronaldo.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Daniel Traveller (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 11:34

Fiind un pic mai tanar decat dvs, sunt suporter al lui MU doar de 51 de ani, imi permit totusi sa va critic. Un fan adevarat nu schimba echipa atunci cand jocul nu merge. Sau merge, dar nu e spectaculos. Sa te dezici de MU in anul in care castiga un trofeu european e de neinteles. Va reamintesc ca intre 1967 si 1993 nu am reusit sa luat titlul nici macar o data, echipa a retrogradat chiar in liga a II-a, insa suporterii au ramas mereu alaturi de ea. Daca noi suntem nemultumiti, atunci ce sa mai zicem de fanii lui Leeds, Nottingham, Aston Villa etc? Daca schimbam echipa de fiecare data cand nu ne place jocul sau antrenorul, suntem orice, numai fani nu. Sper, totusi, ca aceste randuri se vor doar o critica la adresa lui Mourinho si nimic mai mult.

gicu (305 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 11:46

Sanatate, maestre!

Cristian (5 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 12:14

Va salut! Mie imi place foarte mult Martial !! As vrea sa-l vad jucand mai des dar cu asa inflatie de staruri la United, chiar si unui jucator de 60 mil € îi este greu sa prind primul 11. Cat despre Pogba, personal cred ca este vorba despre suma de achizitie care-l impinge in primul 11. Nici mie nu-mi place ce joaca Pogba la United, la Juventus era absolut sclipitor!! Mata e de cand lumea acolo, m-am plictisit eu de el. In acest moment City si Liverpool sunt in "limelight" cum ar spune americanul !

ioan (767 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 13:32

grea alegere, domnule Radu: Baiesu versus Sofocle, Euripide si, fireste, Eschil...! tragedia este ca domnul Eco avea dreptate: "Belbo, baiatule, du-te la minastire...!"; asta e! eu zic sa-i lasam sa-si faca, singuri, patul! ca de trezit, nu-i mai trezeste nimeni!

victor L (127 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 13:49

Sanatate, domnule Cosasu. Se intilneste munte cu munte dar om cu om: tot dupa prabusirea avionului, aflind de pe la posturile "dusmanoase (sopirlite :P ), am inceput sa tin cu ManU. Acum sufar, dar hai ManU.

mihai A (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 14:07

domnul victor L, daca ziceti ca sunteti fan Manchester United, cred ca stiti ca prescurtarea ManU nu este apreciata...

Anonim (112 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 14:48

Maestre, de acord cu remarcile la adresa unor glorii ale lui United (mie mi-a placut mai mult Scholes decat Giggs), dar Mourinho inca este in cautarea unei formule ideale. Si eu sunt de acord ca Rushford merita mai multe sanse, dar Pogba nu-i tocmai rau. Daca un "transfer" la City ar fi de inteles, cum de v-a trecut prin cap si numele lui Liverpool, cea mai slaba echipa din "big six", cu o aparare mai slaba chiar si decat Arsenal? Un ziaris englez (se pricep la fotbal, nu?) paria sezonul trecut pe Dortmund (in Liga Campionilor) si pe Liverpool, in PL; ce realizari au avut gruparile respective in cele doua competitii? Liverpool l-a pierdut pe Coutinho si a transferat doar un fundas de marcaj, deci are sanse minime sa faca ceva in sezoanele viitoare in PL, cu sau fara Klopp! Liverpool nu-mi era antipatica pe vremea lui Gerrard, insa mi-e acum, de cand toata lumea le lauda excesiv jocul (speculativ, in functie de slabiciunile adversarilor si cu multe cadouri din partea fundasilor adversi) si antrenorul (a pierdut deja doua finale de cupe, ultima contra unui club care are performante doar in Europa League)! A.

Bogdan (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 15:20

Urat perioada, dar in aceasta perioada se aleg suporteri de fanii adevarati...dar daca ajungi sa spui ca te gandesti ca un fan United sa tina cu City sau cu L'pool e penibil.....

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 16:33

...tinem cu echipa noastra si la bine ...si la bine ...

ioan (767 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 18:59

Ion Baiesu, maria, a avut umor! devastator! a fost un om inteligent si lucid! "tragediile" voastre-deloc grecesti-sint doar vulgare! ce i-am spus stucanului e valabil pentru toti: mereu alegeti varianta imposibila...! o pun pe seama lipsei voastre de umor! p.s. poti pastra echipamentul! La Masia isi permite sa cumpere unul nou! mereu si mereu...! Barca e mai mult decit un club!

ioan (767 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 19:27

400 de comentarii! doar cu d-voastra domnule Radu Cosasu! pentru mine a fost onorant!

Procter (18 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 6:40

Va citesc in fiecare săptămana dar nu am ținut cu nici una din echipele dumneavoastră doar pentru ca au fost mereu împinse de arbitri, comentatori , ziaristi..Acum după ce,MU merge in campionat la fel ca si my Liverpool ..... Parca tot Liverpool ar trebui sa ia campionatul mai întâi . Si mai sper ca sa nu i trebuiască si lui MU tot așa mulți ani ca si Liverpool(ei încă așteaptă ceasul acela)

Anonim (112 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 10:40

@ Procter Imi mentin afirmatia de mais sus: Liverpool este cea mai slaba echipa din "big six", cum sa castige titlul, acum si in urmatorii ani? Pe Emirates a avut noroc cu niste devieri si greseli, insa n-a mai invins celelalte cluburi galonate cum o facea in sezonul trecut, cu exceptia lui Arsenal, in tur! Daca-i dupa valoare, City o va invinge fara probleme astazi! A.

Anonim (112 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 18:30

@ Procter Trebuia sa vina o infrangere si pentru City, dar ea a fost favorizata si de greselile mari care au precedat golurile 2, 3 si 4 ale "cormoranilor"! Salah, cel despre care I. Rush tocmai a spus ca-i mai bun decat Messi si Ronaldo, n-a facut mai nimic pana sa-i faca acel cadou Ederson! A.

Procter (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 0:15

Au jucat foarte bine in defensiva Liverpool astăzi și nici nu am băgat de seama ca nu a jucat noua lor achiziție .Dar a fost un meci frumos și cu suspans pana in ultimele secunde(defensiva a început sa tremure la sfârșit și am realizat ca fundașul ăla scump e pe banca). Bun meci și mi ar place dacă ar câștiga City Premiere League și cineva din England sa ia Champions League!

Anonim (112 comentarii)  •  16 ianuarie 2018, 16:29

Maestre, Pogba a jucat foarte bine aseara, isi merita banii. Sunt insa destui, inclusiv pe la Barcelona, care nu justifica sumele de transfer! A.

VaxPopuli (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2018, 21:14

In Maestrul Rohrlich clocoteste sangele stramosilor care mereu au fost "suporteri de rezultat" cam pe oriunde s-au dus. Judecata crunta si adesea nedreapta a istoriei ar trebui sa fie un sfetnic bun, asa ca ramaneti cu MU.

Sorell (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2018, 12:49

Cum poti sa te gandesti sa te dezici de echipa pe care o sustii de 60 de ani ?! Nici prin cap nu trebuie sa-ti treaca asa ceva, mai ales sa asterni aici pe hartie...

Comentează