Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
O baftă serioasă

Nu ştiu câţi vor fi de acord, dar în ce mă priveşte cuvântul obsedant al acestei săptămâni fotbalistice a fost norocul. Ca să fiu sincer, mie îmi place, ţin la el, îl respect, conştient că nu se bucură la noi […]

...

O reconciliere

Azi voi fi foarte subiectiv, dar trebuie să-mi fac datoria – datoria dificilă de suporter tare necăjit al lui Manchester United. De multă vreme nu am mai trăit o asemenea experienţă ca a meciului cu Newcastle, acasă la noi. Pentru […]

...

Pentru puţină decenţă, dacă se poate

Concret: ce îmi trecea prim cap, miercuri noaptea, consumând lacom Champions League, cu extravaganţa acelui 4-0 la pauză în PSG-Steaua Roşie şi deliciile unui Tottenham-Barca, cu un Messi fulminant 90 de minute, cu un gol al lui Rakitici la capătul […]

...

Un „11” care contează cât nr. 1

Azi, după Gala FIFA de la Londra, aceea care l-a consacrat pe Modrici The Best 2018, mă uit cu plăcere la creionul meu Faber Castell. Nu o fac prea des. Nu-mi place, nu ştiu să mă laud, dar nici nu […]

...

Piano, piano!

Să ne fie clar: oricât de răi ştim să fim, nu putem avea obiecţii la numeroasele semne de exclamaţie cu care ni se anunţă că naţionala Under 21 ar putea fi „o a doua Generaţie de aur”. De ce nu? […]

...

O autocritică fie și înainte de Sărbători

Ce flagrant delict am comis nu demult

Permalink to O autocritică fie și înainte de Sărbători
vineri, 22 decembrie 2017, 6:21

Duminica trecută am încremenit 90 și ceva de minute ca să văd cum Bruges spulbera Anderlechtul nostru; le-a dat nu mai puțin de cinci boabe, cât le dăduse și PSG-ul. Anderlechtul nostru juca foarte rău și arăta foarte prost, chiar fără Chipciu și Stanciu. Totuși, din cauza lor, de-a lungul timpului regulamentar, m-am luat singur și sever la rost.

Era întru totul cazul. Poate că eram infantil (în niciun caz Infantino), dar nu puteam uita că anul trecut, repede și spontan, am scris un articol de mare bine pentru Alex, asta după ce îl lăudasem și pe Toșca pentru debutul lui la Betis într-un 1-1 cu Barca. De ce m-am grăbit? Nu știam cum e viața de fotbalist român în Occidentul acela? Am comis ceea ce se numește de mult la noi, într-o țară a scepticilor sistematici, un delict flagrant de entuziasm.

Eu nu le cer fotbaliștilor să ne citească, însă nimeni să nu-mi ceară să uit ce am scris despre dumnealor de bine, înaite de a mă dezamăgi. Da, trebuia să știu că dezamăgirea este, de peste 20 de ani, ultimii, o constantă în destinul alor noștri plecați afară, ca stranieri la cluburi de mai mare sau mai mică anvergură.

Dar dacă pe Chipciu, cu toate sinusoidele formei și problemele lui personale, încă îl mai găsesc citat și punctat în ancheta anuală a Gazetei, pe Stanciu nu-l mai are nimeni în vedere. Nimeni nu-și mai amintește de recordul lui belgian. Și nici eu nu am ce să-mi imput în ce-l privește. Nu am scris despre el nici de bine, nici de rău, nu mi-am permis nicio ironie sau răutăcism, m-au intimidat cele 9 milioane cu care a fost cumpărat. Am luat ca valabilă explicația lui Chipciu – că Stanciu juca inhibat de prețul său; apoi am urmărit declarațiile lui Boloni și Lucescu – primul îi cerea să aibă mai mult tupeu în fața antrenorului, celălalt îl socotea „mai universal” decât Chipciu, îi pretindea să joace ce știe și ținea să precizeze că el, Stanciu, i-a eliminat Zenitul.

În ce mă privește, Stanciu e o problemă mult mai spinoasă: dacă judecăm sub presiunea banilor, cum ni se bate zilnic capul, care fotbalist român de azi mai poate fi vândut la 9-10 milioane de euro? Și cui? Și unde? Răspund fără jenă: niciunul! Când citesc sumele cu care, la noi, se vinde și se cumpără un fotbalist mai răsărit, nu pot să nu constat (oricât sunt de rece sau chiar nepriceput în afaceri) că într-adevăr, aici, la bani mărunți, se măsoară crud decalajul dintre ce jucăm și ce se joacă în lumea mare; nu ar mai trebui să se facă atâta zarvă, clăbuci și socoteli cu sumele vehiculate la noi – sunt fleacuri față de cele de pe piața mondială. Suntem derizorii, de nu chiar rizibili, precum autocritica mea din primele rânduri.

Poate că nu e articolul cel mai festiv înainte de Sărbători, dar am plăcerea să vă comunic că adevărurile nu se uită în calendar.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

mg (74 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 8:44

..Stanciu e ţeapa ţepelor produse de fotbalul românesc.. Ce e trist pentru noi e că ne-a mâncat, alături de alte câteva "vedete", calificarea la mondialul din Rusia. Intimidat şi el de cele 9 milioane, sărmanul Daum nu a cutezat să refuze "mărul otrăvit" cu care a fost întâmpinat încă de la aeroport de zglobia şi ospitaliera noastră presă sportivă. Şi a avut (ca şi naţionala) soarta Albei-ca-zăpada, fără happy ending pentru că prinţul e încă U 16, iar piticii se pricep doar la săpat, bată-i vina..

ManX (4 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 9:36

Transferurile efectuate în campionatul nostru pot sa fie incluse la bisnita cu acte-n regula. Des, doar bisnita. Sume derizorii pentru marfa de talcioc. Cum l-ai pus pe unu-n vitrina la Shop, unde doar pe dolari poti sa-l cumperi se vede clar diferenta. Jucaria se strica dupa doua,trei etape. Tricoul la fel, s-a decolorat dupa doua,trei etape. Cu venirea lui Stanciu si al lui Chipciu am început sa ma uit la meciurile lui Anderlecht. Nu mai facusem asta de când Alin Stoica juca la Anderlecht. Stanciu a încântat primele doua,trei etape. Comentatorii erau încântati de fiecare pasa sau atingere de balon. Apoi a dezamagit asa mult ca nu mai era folosit. Totusi, a avut mult timp sprijin din partea suporterilor când a început sa fie rezerva si juca putin. Acestia doreau sa i se dea sansa de a juca titular patru etape si apoi sa se ia o decizie. Chipciu a avut un sezon bun si sunt surprins ca nu mai este folosit. Ana-Maria Prodan a lasat de înteles ca acest nou antrenor,Hein Vanhaezebrouck, nu o sa-i foloseasca pentru ca ar fi români. Nu am fost deacord atunci,dar s-ar putea sa fie si un sâmbure de adevar.....

gicu (185 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 12:41

Sanatate, maestre!

ovidiu_3003 (134 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 16:21

Stanciu si Chipciu doi praduitori de la fcsb ...pe care nu mai vrem sa i vedem la Nationala...

Anonim (112 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 16:26

Maestre, Anderlecht joaca, pate, inca si mai prost decat cu cei doi romani in formatie; or fi avand ei niste tare (Stanciu nu mai era ardeleanul sfios in ultimele luni la Steaua), dar nu sunt mai slabi decat nultitatile de la Anderlecht. Tot o nulitate pare si acest antrenor, daca nu poate repeta cu un club mai galonat si mai bogat preformanta avuta la Gent! A Nu toti fotbalistii cotati la zecile de milioane de Euro sunt la inaltimea asteptarilor; pe la Barcelona sunt vreo 3, la fel si prin Anglia (Sterling nu face nici un sfert din cat s-a platit pe el, iar fundasii celor de la Liverpool si de la Arsenal sunt slabi, cel mult mediocri ) sau Spania! A.

ioan (575 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 17:26

am onoarea, domnule Radu Cosasu, de-a va dubla placerea rostirii unui adevar, cu o intrebare adresata tuturor: noi, astia fara Sarbatori, ce-ar trebui sa facem? sa va tratam cu indiferenta, sau sa ne mai jertfim o data?

Codrin (1 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 18:08

Superb, adevarat. Multumesc pentru faptul ca, din cand in cand, am ce citi pe gsp online...

Sorin (7 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 21:16

Dle. Cosasu, sper ca unrmariti, in acest moment, meiul din Arsenal si Liverpool, un meci de povestit la nepoti. Astept un articol din partea dvs. pe masura meciului. Va iubesc!

Anonim (112 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 6:07

@ Sorin Dl. Cosasu este un fan al lui United, nicidecum al vreunuia dintre cele 2 mari cluburi care au evoluat aseara! Ca fan al lui Arsenal, nu pastrez o amintire prea placuta a acestui meci; este frustrant sa primesti 7 goluri in 2 meciuri si sa nu reusesti sa invingi o echipa necoapta (cum o caracteriza unul dintre comentatori), cu niste fundasi chiar mai slabi decat cei pe care i-a introdus in teren Wenger! Singurele aspecte pozitive au fost golurile, mai frumoase decat ale celor din Liverpool (2 devieri norocoase la golurile 1 si 2, ghinion la al treilea!). Oricum, cu acest lot, Liverpool nu poate castiga campionatul nici in 2-3 ani; il mai pierd si pe Coutinho si ies din "Big four"! A.

ioan (575 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 20:34

p.s. incercati, baieti, sa va cistigati (si voi!) libertatea! o "baricada in Pipera", daca aia de la Intercontinental a fost peste puterile voastre: "gigi, digi, orice-ar fi, noi...etc si etc!"; asa, nu veti mai fi obligati ca, in decembrie, sa dati vina pe niste eroi necunoscuti ca aveti dreptul sa scrieti, dar sa si cenzurati, in 2017, dupa pofta inimii! nu-i fair, dar macar e play! ma gindesc ca asa, puteti spune ca sinteti- nu jurnalisti-ci ingineri care-si dau si ei cu parerea! sau fosti profesori de limba romana...! o sa-mi spuneti: "ce-ai cu noi? dar ceilalti...?"; asta, baieti, e paradoxul: "am cu voi" fiindca voi sinteti doar lasi si nepriceputi! ceilalti sint si ticalosi!

Anonim (112 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 9:46

Craciun Fericit, Maestre! Nu inteleg consecventa in ura a unora, care folosesc pretexte puerile (profesiile de baza si atitudini din trecutul celor care semneaza editoriale pe acest site) pentru a "otravi" atmosfera Sarbatorilor de sfarsit de an!! Si asta pe blogul acestui Senior al scrisului, care a dovedit un echilibru remarcabil in tot ce a redactat! A.

ioan (575 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 10:22

...in "anonimatul" lor!

Anonim (112 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 11:45

@ ioan Cred ca stiu cine sunteti si evit sa va dau un raspuns transant! Aveti mai multe prejudecati decat oricine publica pe acest site! A.

ioan (575 comentarii)  •  25 decembrie 2017, 6:41

se numesc "post-judecati", anonimule! bunaoara, tu esti un semidoct ofensiv (sint si semidocti inofensivi!), plictisitor pina la sufocare, care scrie mult, mult mai mult decit citeste...! p.s. linisteste-te! asta nu e un raspuns "transant"!

Anonim (112 comentarii)  •  25 decembrie 2017, 11:47

@ ioan 1. Am gresit acordandu-va atentie. 2. Sunt mai politicos decat dvs. si mai putin plictisitor (uitati-va, va rog, la nr. comentariilor din dreptul fiecaruia), mai ales ca scriu la obiect, in timp ce dvs. aberati (sau, ca sa fiu politicos, doar exersati). 3. Daca fostii profesori de limba romana (celebri acum, pe merit) si inginerii deveniti ziaristi sportivi sunt .... criticabili, cum poate fi un ... anonim, cu si fara ghilimele?! 4. Nu stiu daca am citit mai mult decat dvs., insa sigur am facut-o mai des si mai mult decat altii care nu se mai opresc din scris (cartianu ar fi un exemplu). 5. Nu inteleg sa duc mai departe aceasta disputa; in fond, dvs. sunteti prea ocupat cu exercitiile stilistice ca sa va mai pierdeti timpul cu unul ca mine! A.

ioan (575 comentarii)  •  25 decembrie 2017, 19:58

"disputa"? te alinti "de Sarbatori", in asteptarea unui "referendum" 1 versus 3003? sa-ti amintesc: nici o pala de vint in, si inspre "baraganul" suficientei tale! (te" vietuiesti" prin Baragan, nu!?); nici o dropie pusa la uscat pe pervazul lunii! si ce vad? "ura", "pretexte puerile", si fireste "otravitor de Sarbatori"! adicatelea, eu! suspin, stilistic: "ramii, tata, anonim-in durerea ta! traieste-ti Craciunul!"; tu-nu si nu: ma faci definitie de prejudecata si ma atentionezi ca, data viitoare, vei fi "transant"! data viitoare, adica azi, te strecori in spate de C.G. si R.P.,ba mai si fluieri" a cartianu", incetarea ostilitatilor...! care ostilitati? p.s. am de gind sa fac din tine un semidoct inofensiv: unul care sa nu mai scrie-negru pe alb-ca el (adica, tu!) poate "sa produca" editoriale "mai complete si mai performante" decit majoritatea editorialistilor de la gsp! NU POTI! stilistic vorbind, nu poti nici restul! fii sigur ca, nici de data asta, nu ti-am raspuns transant!

ioan (575 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 10:36

"aberatii"? transant, anonimule? vrei un nume de JURNALIST roman? noteaza-l: BEBE COSTINAS! comparativ, cei "de azi"-inclusiv idolii tai "celebri"-sint doar niste "chinezisme" cumparabile! la kil! p.s. tu? in "ecuatia" asta, tu nu existi!

ioan (575 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 8:00

era sa uit, domnule Radu! m-a sunat Maria: a spus ca ea nu merge in Tegucigalpa! crime, violuri, alea-alea...! i-am zis ca bine! intrebarea e: asteptam pina in aprilie sau trimitem "o naveta" dupa Lelia? p.s. semidoctul? stati, foarte linistit! asta poate fi folosit doar pe post de "cara(b)us"!

Comentează