Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
O splendoare: City – Liverpool

La 8 zile după City – Liverpool, sunt încă pe culmile entuziasmului și nu mă feresc s-o scriu, conștient că nu comit o exagerare. Fără exagerare, a fost un meci somptuos pe toate planurile, ducându-mă 94 de minute cu gândul […]

...

Obsesia: posesia!

Împotriva atâtor obiecții întemeiate, am rămas fidel campionatului englez și mi-am petrecut ultimele zile ale anului stând cu ochii pe meciurile lui fără de egal în intensitatea îndârjirii; nu aș putea scrie că le-am urmărit cu seninătate și detașare, cu […]

...

Fără violență, despre Ancheta Gazetei

De ani de zile, pentru pixul meu, cel mai captivant document al lunii decembrie este Ancheta Gazetei cu privire la starea națiunii noastre de microbiști. Nu pot încheia anul fără studiul voluptuos al clasamentelor ei. Mă simt bine, îmi plac […]

...

Situația de pe piața adjectivelor 

Lunea trecută, la tragerea sorților și a soartei în Champions League, Ionuț Angheluță a spus despre Tottenham că e o echipă frumoasă; nu numai că am fost de acord, dar am și vibrat voios mai mult decât 5 secunde. De […]

...

Nebunia Viktoriei de la Plzen

Numiți-mă cum vreți, dar pentru pixul meu meciul pasionant al ultimei etape din Liga Campionilor a fost unul care avea ca miză doar o prezență în Europa League: Viktoria Plzen-Roma. Vi se pare extravagant? Nu-mi voi permite să-l pun lângă […]

...

Ca orice om, un top nu e perfect

Obiecţii personale la top 10 Balonul de Aur

Permalink to Ca orice om, un top nu e perfect
vineri, 15 decembrie 2017, 11:05

În fond, ce obiecţii putem avea la ultimul top 10 al Balonului de Aur? Nu, mai bine să pun fraza la singular: ce obiecţii pot avea…fiindcă dintotdeauna acel top 10 l-am luat foarte subiectiv, aşa cum cred că au făcut-o toate personalităţile numite fani, chibiţi, experţi sau nătăfleţi, toţi însă oameni liberi la obiecţii.

Ca orice om, niciun top nu e perfect. Ca atare, nu mă văd în stare să obiectez vehement la 1.Ronaldo, 2.Messi, deşi sunt un mession declarat. S-o laşi aşa cum a căzut – frumoasa noastră vorbă calmă – hotărât nu sunt Julio Salinas, dar câţi sunt? Aceea da vehemenţă, să-i scrii lui Cristiano că „eşti foarte bun, dar nu cel mai bun, ai avut neşansa să fii contemporan cu marele Messi… fii mulţumit cu aceste Baloane de Aur pe care nu le-ai meritat”.

E tare, dar nu am dreptul să semnez, poate că el îl are, eu nu am jucat opt ani în tricoul Barcelonei, ca să glumesc cu ceva bun-simţ. Dar Cristiano a avut bun-simţ când a declarat că acest al cincilea Balon de Aur îl consacră drept cel mai bun din istorie?

Nu e obiecţia mea cea mai importantă. Obiecţiile mele pornesc de la Neymar, de la locul 3 în jos. Aş accepta Neymar – de fapt în ultimii ani un clişeu după cei doi greu contestabili -, dacă ar exista, fie şi după el, Cavani. E inexistent în acest top 10.

E scandalos, ca să fiu concis; mi-l pui pe Mbappe (loc 7), foarte bine, dar înainte de Lewandowski? Lewa, penultimul? „Nu aveţi voi un Lewa” – cum îi zicea ziaristul polonez lui Marian Ursescu – , dar când mă gândesc la el mă văd confirmat în ideea mea prea puţin acceptată: Polonia a fost cea mai bună echipă străină care ne-a ars în 2016 şi 2017.

Mă bucur, desigur, pentru Modrici, tot unul de-ai mei, parcă pentru prima oară atât de sus (loc 5), fie şi după Buffon, deşi acesta, cu tot respectul, mi se pare supraevaluat pentru 2017.

În fine, nu am obiecţii la Kane, dar dacă tot te mai rătăceşti pe insulă, să nu-i vezi pe Hazard, tot de la Chelsea aceea de unde a apărut pe locul 8 Kante…şi iar mă enervez: Kante înaintea lui Lewa? Fireşte, e un moft să te enervezi azi, în 2017, că Lewa e după Kante.

Îmi propun acel număr de silabe care duc la cuvântul „luciditate”. Sunt vreo cinci silabe, durează, dar nu mă intimidează. După cum merg azi banii în publicitate, există şanse serioase ca, în anii ce vin, Ronaldo şi Messi, 5-5 la Baloane de Aur, să intre într-un tie-break. Îmi permit să repet urarea mea obişnuită: bucuroşi vom duce toate, dacă ne ies bine analizele.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

gicu (197 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 12:42

Sanatate, maestre!

mg (83 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 12:43

Nu comentez nici eu felul în care sunt stabilite ierarhiile astea de sfârşit de an, dar să te auto-proclami cel mai bun din istorie e deja prea mult.. Nu te poţi cocoţa chiar aşa peste Pelé, Maradona(cu mânuţă sau fără..) sau Cruyff, ca să dau doar trei nume mari din istoria fotbalului.

victor L (87 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 13:40

Sanatate, domnule Cosasu. Eu las topul asa cum a cazut. Nimeni nu-i perfect. Si nu e om sa nu poata face un clasament asa cum vrea :P

victor L (87 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 13:47

Fara pic de rautate: in topul "ce mai spune si ce mai face Jiji" Gazeta il are pe primul loc pe patronul FCSB-ului. Poate fi propus si pentru Cartea Recordurilor.

Anonim (112 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 15:02

Maestre, nu-mi place prea mult Lewandowski (nu uit ca a marcat pentru Bayern mai multe goluri atunci cand Ribery si Robben erau accidentati, iar Muller traversa o foarte lunga eclipsa de forma), dar plasarea lui Kante in primii 10 si inaintea polonezului este o mare prostie! Acelasi discurs despre absenta lui Hazard din top! A.

ovidiu_3003 (137 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 8:32

...Cavani este un super jucator ...insa i din Uruguay...

vasco (42 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 8:39

Sponsorii isi fac bine treaba...CR7,ca si Beckham pe vremuri este produsul marketingului,ca fotbalisti au avut contemporani mai buni ca ei dar...banii vorbesc.

ioan (642 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 15:55

aud, domnule Radu, ca (aproape domnul) cartianu a mai lansat o carte...! stau cu "un Asimov" in fata si rid gindindu-ma la ochii Leliei cind, intoarsa in orasul copilariei sale, va afla ca si strada cu platani, si barul, sint tot acolo...! ask un Chiau! fireste, din Sapinta! p.s. tie-break? Leo iubeste fotbalul si cum fotbalul e un joc de echipa, probabil ca va fi, la rindul lui, iubit! inclusiv de fotbalistii din echipa Realului! cred ca si Luka, si Toni, si toti ceilalti de-acolo au ales de mult...! fotbalisti adevarati!

ioan (642 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 21:39

era sa uit: taiati, linistit, fraierii de pe lista aia. semnez eu.

ioan (642 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 21:03

analizele? incurajatoare, domnule Radu! nu sintem singuri! am vorbit cu baietii din Insulele Marshall- au spus ca, daca le montam patru semafoare, in doua zile declara razboi Chinei...! togolezii? e Lelia acolo, la negocieri: asteapta sa se trezeasca din "sarbatoarea secerisului"! era cam suparata! zicea ca in Guatemala s-o trimitem pe Maria-a pierdut legatura cu Milano si-mi spunea ca, din Togo, urmatorul avion pleaca in aprilie! daca pleaca...! pe scurt: avem sansa noastra! 9 din 193, dar sansa! preferati mistretii astia, radioactivi?

Comentează