Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ce-i aia o clauză antibășcălioasă?

Când suntem originali, nu prea găsim adversari pe măsură

Permalink to Ce-i aia o clauză antibășcălioasă?
vineri, 8 decembrie 2017, 7:31

Să fie adevărat? Am citit bine? Era o știre falsă? În plin retur Real-Dortmund – cam la 2-2 în repriza a doua, după ce la pauză Zidane și ai săi conduceau cu 2-0 și mă întrebam, normal, pe unde vor scoate cămașa lungă -, la un alt post TV a apărut pe burtieră o știre stupefiantă la prima vedere: cică Botoșanii, dacă-l vând pe Moruțan, știm noi cui, vor cere să se stipuleze o clauză specială, numită, ad-hoc, antibășcălie.

În două fraze ni se preciza că noul proprietar – conform contractului – va trebui să se supună obligației de a nu face vreodată bășcălie de noul său salariat. Pe măsură ce mă uitam tot mai intens cum se chinuiesc Cristiano și Ramos să evite încă un egal cât un semieșec, mintea mea lucra în alt sens: cine, pe lumea asta, ar putea înțelege necesitatea unei asemenea clauze? Nimeni, oricât i-ai explica, traducându-i ce înseamnă, pe românește, bășcălie și antibășcălie.

Ne-am găsi ca în cazul lui Boris Becker, când la 15-16 ani, începându-și cariera ghidat de Ion Țiriac, nu înțelegea ce îi povestea brașoveanul despre ideea aceea de pe la noi cu capra vecinului. Nu înțelegea și pace!

Pe de altă parte, strict intern, clauza nu e chiar halcinantă, ci doar originală și perfect îndreptățită moral. E o dovadă că un club, chiar vânzându-și un fotbalist de talent, se mai gândește la viitorul lui și nu va accepta să fie luat în bășcălie. Botoșanii, după cazul Golofca, ne dau un exemplu pe națiune de grijă față de om – cum s-ar fi spus pe vremuri. Totuși, există pe încă o parte un însă, un dar.

Această clauză nu e și un amestec în afacerile interne ale clubului cumpărător, ale noului proprietar? Dacă acesta nu acceptă un asemenea amestec? Cum adică, vii tu să mă silești să mă comport cu un salariat al meu cum vrei tu?! Eu fac bășcălie cât și cum vreau, pe banii mei și să nu mă învețe nimeni cum să vorbesc! Așa cum îl știm, nu ar fi imposibil să auzim o asemenea argumentare din partea acestui cumpărător care, peste toate, ca să fim drepți, face bășcălie doar pe seama lui Dinamo, iar ca humor este cam nul.

Dânsul nu are humor, ci doar un râs nervos. Încât, dacă nu e falsă, clauza antibășcălioasă rămâne o problemă deschisă precum gura noastră auzind-o. E cuviincios să închei precizând că, până la urmă, Realul a făcut în minutul 81 3-2 cu Dortmund și era caraghios de emoționant să vezi cum se bucura, mai ceva decât Dică și Meme la 4-0 în fața lui Juventus din Colentina.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Stefan Patriche (1 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 8:20

Am făcut o burtă de râs başcalioasă, sau, mă rog, ceva pe acolo. Becali și humorul, bun ca banc sec.

Iulian (2 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 10:06

Maestre,cluburile din România sînt înfrățite,se ajută cu jucători,cu rezultate,cu sfaturi și,de ce nu,cu clauze antișifonare.În România există un singur cumpărător,cunoscut pentru comentariile sale.După cum vedeți,jucătorii nu se vînd 100%,clubul care îl cedează păstrează procente dintr-un viitor transfer,așa că,deși nu mai joacă pentru clubul de unde a plecat,jucătorul este în continuare și proprietatea acestuia.Pe urmă începe comedia,ia-l îndărăt,că nu-l mai vreau,ba,mai lasă-l,că a dat două goluri.
Oricum,toți jucătorii din România țin cu steaua de mici și vor să joace pentru ea.

mg (111 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 10:32

..e ca la politică, nu te bagi dacă n’ai şoricul tare 🙂

gicu (305 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 12:33

Sanatate, maestre!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 17:22

...o clauza ...necesara ...

vasco (49 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 8:17

Jos palaria!"Cumparatorul" e de fapt o bascalie la adresa vietii,a normalitatii...dar si a societatii romanesti actuale:-cum de a ajuns o bascalie sa fie in postura de cumparator..si nu numai?

Anonim (112 comentarii)  •  11 decembrie 2017, 16:15

Admirabil, ca de obicei! Maestre, norocul lui Mourinho a luat sfarsit cu City, insa ma intreb cand se termina norocul lui Pep, care castiga la limita si cu mult noroc de saptamani bune! A.

Anonim (112 comentarii)  •  12 decembrie 2017, 15:13

Aud ca United l-ar lua pe Savic, de la Lazio, pentru care Mourinho ar fi dispus sa plateasca 108 mil! Ar fi cea mai mare prostie a portughezului, la concurenta cu suma exorbitanta platita de Barcelona pentru Dembele! A.

Comentează