Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Ca orice om, un top nu e perfect

În fond, ce obiecţii putem avea la ultimul top 10 al Balonului de Aur? Nu, mai bine să pun fraza la singular: ce obiecţii pot avea…fiindcă dintotdeauna acel top 10 l-am luat foarte subiectiv, aşa cum cred că au făcut-o […]

...

Ce-i aia o clauză antibășcălioasă?

Să fie adevărat? Am citit bine? Era o știre falsă? În plin retur Real-Dortmund – cam la 2-2 în repriza a doua, după ce la pauză Zidane și ai săi conduceau cu 2-0 și mă întrebam, normal, pe unde vor […]

...

Ca un republican plin de tandrețe

Cu Mihai I de România, nu fac politică la zi, nu intru în polemici cu monarhiștii și antimonarhiștii, nici cu fanații fanatici de dreapta și de stânga. Aveam 13 ani, abia mă născusem, când cu „comunicatul acela important pentru țară” […]

...

Cronica unui cuvânt greu de rostit

Ieri dimineață, la ora articolului meu pentru Gazetă, mă simțeam într-o situație dificilă: să pun sau nu pe hârtie sentimentul care m-a încercat miercuri stând până la miezul nopții, până la penalty-urile de la Cluj, până s-au îmbrățișat Miriuță și […]

...

Omagiul lui Dobrin, Omagiul lui Angelo*

O spun cu un anume optimism și cu o anume tristețe: cred că în 2020, la 50 de ani de la Guadalajara, dacă se vor aduna, în studiorile TV, nepoții și strănepoții lui Dobrin, Dinu, Angelo Niculescu și Ionel Stoica, […]

...

Dar Modrici, dar Eriksen…?

Asta dacă vrem o distracție serioasă

Permalink to Dar Modrici, dar Eriksen…?
vineri, 17 noiembrie 2017, 7:22

Nu-mi este clar de unde a scos Mutu ideea asta de „duș rece necesar” cu care ne-ar fi omenit olandezii. De ce era necesar? Fusese o prea mare fierbințeală după cele trei meciuri fără eșec ale naționalei lui Contra, după distracția – așa s-a caracterizat – din meciul cu Turcia? De acord, a apărut un spirit nou în atitudinea echipei, dar materia (păi nu vorbim mereu de filozofie și în fotbal?) a rămas aceeași.

Materia adică valoarea în valută. Fie și jucând ceva mai dezinhibat, scorul acesta putea fi și pe vremea lui Daum… Iertați-mş, dar nu exagerez. La 2-0 pentru Olanda, l-am auzit pe comentator evocând cu elan amicalul acela cu Chile în care reveniserăm și biruiserăm de la 0-2. Nu scăpăm de Daum. Prin urmare, s-a ajuns la 0-3 și nu-l voi uita pe domnul Advocaat care, în minutul 85, cu o veselă decepție, s-a luat cu mânile de cap la ratarea unui 4-0. În final, tot dânsul a apreciat că s-a născut o nouă echipă a Olandei, căci nu e deloc ușor să marchezi în deplasare 3 goluri României. Mă rog, mă rog…

Și mai aproape de adevăr cred că s-a exprimat ziaristul olandez care a scris așa: „România a fost prea slabă pentru a profita de slăbiciunile defensivei noastre”. E cea mai corectă analiză a meciului, cea mai igienică dacă e vorba de duș.

Pentru a ne mai spăla de păcatele naturelului nostru simțitor, aș reveni la așa-zisa distracție din meciul cu Turcia, transmis la ora turului din barajul Croația – Grecia. 3-1 la pauză, 4-1 final, aia, da, distracție serioasă, în toată puterea cuvântului. Cu un mijloc formidabil Modrici-Rakitici care mă făcea de râs în propriii mei ochi. Adică ce? Îi vedeai prima oară? Nu știai ce pot la Real, la Barca? Ba da, dar parcă niciodată ca aici, împreună! Mă uitam la Modrici, era peste toți, se „omora” fără greș, mă fermeca, mă adusese în starea aceea de dulce confuzie în care îți impuți că nu l-ai pus niciodată lângă cei mai mari, acolo unde îi e locul.

De ce se acceptă că nu e niciodată Balon de Aur, măcar pe podium, lângă un Ronaldo, lângă un Messi…? Hai, hai, termină cu întrebările de copil incompetent! Așa am și făcut, fiindcă, la câteva zile după, mi-a apărut Eriksen în barajul cu Irlanda. Iar am căzut într-o criză. L-am citat nu o dată, dar prea grăbit, nici pe el nu l-am slăvit cât trebuie, unde mi-a fost pixul? Ți-a fost teamă că exagerezi? Păi, cât face Neymar și cât Eriksen? Vai, câtă nedreptate domnește și în fotbalul lumii!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Marcello (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2017, 8:08

Bineinteles... SIGURUL SI ULTIMUL MOHICAN al gazetariei sportive din Romania... Si spun asta sperind ca domnia sa Ioanitoaia O SA LE IMPUNA si TINERILOR TOTAL IMPOTENTI in ale gazetariei sportive SA INCERCE SA IA EXEPLU de la un om care STIE SI INTELEGE gazetaria sportiva aducind-o la nivel de ARTA... Va doresc multa sanatate MAESTRE.

Carol K (8 comentarii)  •  17 noiembrie 2017, 8:17

Mentalitate de mamaligari stricati la stomac,nu ne comparam noi cu cei amintiti.Noi daca am batut echipa a 3-a a Turciei si niste desculti din grupa de calificare deja ne vedeam ca si calificati la urmatorul turneu final.Pt asta exersam jocul pe varfuri in aparare,pe calcaie la mijloc si amenintam in atac cu suturi sanatoase la peste 10 de poarta...Si cotonogim de rupem ca de aia suntem neam de pintilii...

Ionel (2 comentarii)  •  17 noiembrie 2017, 8:32

Toata stima Maestre!De vreo 30 de ani,cred,ma incantati cu stilul dumneavostra inconfundabil.Astept in continuare articolele domniei voastre.

Gica Paunescu (5 comentarii)  •  17 noiembrie 2017, 8:57

Dle Cosasu, am o curiozitate ( extrema, as zice ); care-i cel dintai jucator de fotbal, asa zicand genial, pe care vi-l amintiti, din ,,copilaria'' dvs. microbistica ? Intrucat eu mi-aduc aminte de un dribleur al lui Poli Timisoara, numit Regep ( numele, cu siguranta, nu-i neaos romanesc ) ce-a ,, batut'' , de unul singur as zice, pe una dintre ,, bucurestenele'' deceniului al saptelea ( prin '67-'68). Era jucator de picior stang, se spunea despre el ca ar fi avut o natura nu tocmai sportiva ( la viata din spatele practicarii sportului fotbal se facea remarca mentionata). Caci despre Petchovschi, Ozon, Voinescu, fratii Alexandrescu, Bazil Marian si altii din perioada lor, mi s-a doar povestit, nu i-am privit ,, pe viu'' nicicand ( va ,, banuiesc'' de faptul ca nu va sunt straine numele/aparitiile lui Baratki, Ionica Bogdan, Libardi - seniorul, despre care eu doar am citit in cartea dlui I.Chirila ,, Finala se joaca astazi'', Editura Sportului, cred, aparuta-n ''66, cand Peci era deja ,, plecat''). Scuzati efuziunea de-adineauri, incerc de cele mai multe ori ( si-mi reuseste ! ) sa fiu un tip discret. Cat despre diversitatea opiniilor noastre sportive, e de bine. Ce-ar insemna s-avem , iarasi, ,unanimitate '' ? S-auzim numai de bine !

gicu (142 comentarii)  •  17 noiembrie 2017, 12:38

Sanatate, maestre!

CRISTIAN – SFO (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2017, 15:34

Superb articol ca de obicei. Apropo, cred ca tatal-impresar al lui Neymar, a luat la "transferul" fiului de la Barcelona salariul pe cel putin 4-5 ani al lui Eriksen...din pacate.

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 4:26

Da...aveti dreptate ...Mutu e in plus la FRF spune numai tampenii...

ioan (387 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 7:16

„…despre naivitate si despre 50 de ani de comunism!”; vorbesti „din carti”, Maria, sau din experienta proprie? nu de alta dar, in Romania, comunism-socialismul tau are deja 82 de ani! si batuti si pe muchie…! naivitate, spui? sint 3000 de primari in tara asta-ii iei pe rind sau crezi ca daca-l dai exemplu pe unul din ei, ceilalti vor face altceva? legi noi? de la cine vrei tu, Maria, legi care sa stimuleze competitia loiala? de la bugetari ca mirul lui vosganian, procuror monica si revolutionar nicolicea? liberalul crin orban? vrei profesionalism? de ce nu incepeti cu locul vostru de munca? voi, la g.s.p., sinteti gazetari sportivi profesionisti? loialitate pentru cuvintul scris, respect pentru valori, respect pentru cititorul vostru, masura si decenta? naivii, copilule bun, au murit de mult! au ramas 20 de milioane de (inca!) romani care-si stiu, foarte bine, interesul! propriu! cam asa se distruge o tara si-un popor-sintem buni de folosit drept „material didactic”…! p.s. sint citiva care au incercat-zi si noapte-sa nu fie „partasi” la crima asta colectiva! ramii linga ei, Maria!-nu-ti va fi usor dar vei fi mai linistita! nu vei ramine, niciodata, singura…!

ioan (387 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:20

cap limpede, la cratima: am pus-o aiurea, pe ea, pe cratima, doar pentru ca sint convins ca, intr-o viata anterioara ,tizul vostru a fost militian! cu virgula e o alta poveste…! o sa-mi fie dor de conversatia cu domnul Radu Cosasu! dar o sa-mi treaca! are dreptate: nimeni nu e de neinlocuit…!

Adrian (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 18:30

Modrici, eriksen, isco. Fotbalisti.

Anonim (98 comentarii)  •  22 noiembrie 2017, 15:13

Modric si Eriksen sunt foarte buni, insa nu sunt demni de compatimit: evolueaza la cea mai titrata echipa din Europa si, respectiv, in cel mai bogat campionat al lumii! As zice ca Eriksen este la Tottenham mai influent (si mai eficient) decat Modric la Real, in ciuda golului spectaculos (se scria pe acest site ca a primi o minge "pe tava"de la un adversar, de parca a marca din vole' din afara careului este o formalitate!) de aseara! A.

ioan (387 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 10:08

nici macar Nole, Oana! linga un "draga Nole" merge si-un "dear Luka", "dear Christian", etc si etc...! punctul si virgula! unii, Apaso, o iau de la capat in fiecare dimineata!