Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Lirismul lui Hagi-tatăl

Duminică seară – după ce la prânz am aflat cu cine am căzut pentru Euro 20 – le-am povestit, la telefon, unor prieteni care nu-l văzuseră, ce meci a făcut Ianis Hagi, cu Dinamo, mai ales libera aceea, peste zid, […]

...

Ce-au făcut sărăcuții la masa bogaților?

Sătul de coeficienți și urne, am luat-o de duminică: Sparta Praga-Jablonec. Sunt 4 români la Sparta – o treime din echipă cu de-ai noștri, nu găsești așa ceva în Europa. Sincer, mă interesa. Era frig, tribunele pline, ceva vuiet, nimic […]

...

La urma urnei

Printre atâtia coeficienți care ne mănâncă zilele, trebuie să găsim un minut în care să admitem că, la Podgorica, naționala a avut cele mai bune 60 de minute de când Contra o dirijează; urmează întrebarea românească: și ce mare brânză […]

...

Hai la psihiatru!

Fiindcă de mâine ne va sta pe cap dacă venim pe locul 2 sau pe 3 în grupa noastră din Liga Națiunilor, fiindcă despre derbyul FCSB-Dinamo nu avem ce discuta având încă în vedere pe ce teren s-a disputat, propun […]

...

Păcătoşeniile fotbalului nostru drag

Ce se mai poate spune, după noaptea asta, Dorinel? Întâi şi întâi, clişeul nostru – că de-aia ne place fotbalul, că de-aia e frumos, blablaurile din tată în fiu… Piano, piano! Fotbalul e atât de frumos încât poate fi, totodată, […]

...

Anderlecht e pe zero. În Liga Campionilor

Pe șleau - cu sau fără Stanciu și Chipciu, echipa nu merge

Permalink to Anderlecht e pe zero. În Liga Campionilor
vineri, 10 noiembrie 2017, 8:26

Așa să fie? Așa cum susține Lucescu? „Chipciu și Stanciu sunt peste tot ce are Anderlecht”. Nu exagerează? Înainte de a pune la îndoială ideea, trebuie să recunoaștem că nu ne-a trecut prin minte.

În tot mai aprigele discuții despre soarta celor doi, balansând între ironie și anxietate, opinia lui Lucescu e incontestabil originală. Ea ne întoarce spre ceea ce până acum nu am prea luat în vedere: cum joacă echipa asta, singura campioană europeană en titre în care își găsesc (sau nu) locul doi fotbaliști români? Pe șleau, joacă slab, joacă mediocru, atât în campionat, cât și în Liga Campionilor.

Întregul 11 e pe zero – și nu doar la figurat. După 4 etape ale Ligii, Anderlecht, în grupa ei, e ultima cu zero puncte – „performanță” bizară, atinsă doar de Benfica și Feyenoord. Nici cum de APOELNicosia. Desigur, grupa B, cu PSG și Bayern, e grea, foarte grea chiar la bugetul belgian, totuși, totuși, de trei ori totuși!, e inacceptabil 0-9 în turul și returul cu PSG. Să iei la Paris 5 boabe dintre care 3 ale aceluiași Kurzawa, care nu e Neymar sau Cavani, mă obligă să fiu lucid și să afirm că așa putea încasa și FCSB-ul nostru, apăsat cum sunt și azi de amintirea acelei inscripții: „Respect Anderlecht” de pe vremuri, din Ghencea, după celebrul 3-0 al Stelei. Căci avem ceva bibliografie cu Anderlecht…

Ca atare, dând cumva curs ideii lui Lucescu, mă gândesc că Stanciu e indiscutabil peste Teodorczyk, iar Chipciu e cel puțin de clasa lui Hanni. Mă pun în pixul oricăror ziariști polonezi sau algerieni care pot deplânge și ei că băieții lor, conaționalii lor, sunt ținuți pe tușă, persecutați ca rezerve, permanent instabili pe posturile lor. Vreau să spun că e cazul să fim cât mai puțin moromețieni, adică obsedați de ce vor face copiii la oraș, cum le vor mânca inima străinii. Niciun flăcău din Siliștea Gumești nu urma să aibă ca meserie aceea de fotbalist, încă departe, peste mări și țări.

La toate câte li se întâmplă azi, pe acolo, unui Tătă, unui Chiri, unui Roti, știți ce le-ar fi spus nea Ilie? I-ar fi făcut de zăpăciți… E cazul să ne trezim – suntem într-o lume în care patronul, rău enervat, e gata să-i dea el Milanului un milion de euro, ca să îl scape de Stanciu ca după aceea să se laude că l-a dat pe 10 la Anderlecht.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Blakkumen (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 10:54

Cu tot respectul domnule Cosasu, dar incepeti sa o luati pe urmele celorlalti doi colegi. Pe cine intereseaza Anderlecht? Sau bazaconiile lui Lucescu... mare jucator, bun antrenor, dar asta nu inseamna sa luam de bun tot ce declara. El sa isi vada de Turcia. Te pufneste rasul sa auzi ca Stanciu si Chipciu sunt peste toti ceilalti de la campioana Belgiei. Comparati mere cu pere. Stanciu cu Teodorczyk... Va respect mult, dar acest articol l-ati scris sa va aflati in treaba.

jabar (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 11:40

Imi pare rau, dar dl Blakkumen nu a inteles nimic....

Petro Burgener (8 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 12:34

Interesanta idea lui Lucescu! Acest antrenor de la Anderlecht n-a reusit mai nimic , poate aceasta mica pauza ii va schimba putin gandirea! Asta nu inseamna ca Lucescu are dreptate, dar ei merita macar o sansa!

gicu (192 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 12:38

Sanatate, maestre!

ovidiu_3003 (137 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 16:46

Stanciu si Chipciu nu pot fi umiliti ...

iris (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 23:17

Deși a luat repede gol, Anderlecht a jucat foarte bine cu PSG până la primirea golului 3. Viteză, angajament,curaj-mie mi-a plăcut cum a jucat și de aceea am prins și al 3-lea gol primit. Sigur că mă gândeam și la Stanciu și Chipciu, dacă ei ar fi corespuns stilului de joc la care asistam. ,,Atunci” mă gândeam că mai mult nu iar acum cred că acest articol e puțintel tardiv pt. a argumenta. Dacă ne interesează de ce joacă ori nu cei 2 români, ar trebui să îndemnăm suporterii să vizioneze la zi meciurile importante jucate de Anderlecht, pt.că scorul nu e argumentul determinant pt. a introduce un jucător în primul 11.

gio (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 23:34

Stanciu a jucat vreo 50 de meciuri pentru anderlecht si nu a aratat nimik. Fricos, realizari putine, se ascundea de minge, normal ca a pierdut postul de titular. Ca n-aveti treaba cu fenomenul asta rezulta din comparatia stanciu cu teodorczik, cei 2 jucand pe posturi diferite. Cat despre lucescu, tot respectul ca jucator, ca antrenor, dar cand deschide gura spune mai mult bazaconii. Nu inseamna ca daca lucescu spune ca stanciu e cel mai bun o si gandeste.

mg (79 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 11:55

..Anderlecht e în prezent o trupă mediocră, cu buget modest, care'a'ncercat să se cârpească, ceva mai ieftin, cu doi români super-lăudaţi de presa noastră şi de impresarii lor. Pe la noi se ştie deja, de ceva vreme, că nu e economic să-ţi iei pantofi ieftini, de talcioc.. Au luat ţeapă şi ei şi nefericitul Daum. Noul Hagi încă nu a apărut şi nici nu sunt speranţe să apară în viitorul apropiat. Ianis, la 19 ani încă nu a convins. Aere de vedetă, fără mari relizări însă.. Gică la 20 de ani era deja căpitanul naţionalei mari(debutase la 18)..

ioan (606 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 17:08

ma cenzureaza astia, domnule Radu, mai rau ca-n 1984!?! sa va explic: cind doamna Dusmanescu i-a vorbit lui Nole in sirbo-croata, mi-am spus: wow!-iata o ziarista care stie ce inseamna sa-i vorbesti fiecaruia "pre limba lui"! cum Nole nu i-a raspuns, am zis sa-i spun eu "multumesc"! mai fac o incercare: credeti ca baietii vorbesc mandarina?

ioan (606 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 17:54

perfect, baieti! eram sigur! p.s. multam fain, Oana! pentru tot...! te astept, la o cafa, la Maribor! n-ai nevoie de bani-esti acasa...!

Vardasihan (3 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 12:54

Când jucau bine sezonul trecut,atât chipciu cât şi stanciu erau jucători de bază.Au luat campionatul,au ajuns foarte departe în Europa League.În vară,s-au apucat să aducă jucători,cu scopul de întărire a echipei pentru grupele C.L.Ce a urmat,eşec TOTAL.Nu numai că au stricat echipa,dar mulți dintre cei care au făcut sezonul trecut performanță,nu au mai prins meciuri.Totul s-a făcut,,româneşte".Au schimbat ceva care mergea bine,doar de dragul de a schimba.Campionatul Belgiei e slab.Anderlecht,nu numai că are ZERO puncte în C.L.,dar au ZERO şi în dreptul golurilor marcate.Cu Stanciu şi Chipciu au avut succes,fără ei....ghinion.

ioan (606 comentarii)  •  14 noiembrie 2017, 9:02

"o sugestie", tizule!?!? nu cred ca Lelia va ride la "mandarina" asta "mecanica"! ramineti cu, fireste, bine...!...fara P.S.!

Anonim (112 comentarii)  •  14 noiembrie 2017, 13:45

Maestre, Lucescu are dreptate, Teodorczyk (poate a treia optiune la "nationala" polaca si care mi se pare mai slab decat Adam Nemec) si Hanni nu sunt mai buni dect Stanciu si Chipciu. De asemenea, Anderlecht joaca lamentabil pe toate fronturile, mai ales fara cei doi romani; in concluzie, antrenorii din acest sezon pot fi luati serios la intrebari in privinta modului in care-si aleg jucatorii pe care-i trimit in teren! A.

ioan (606 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 9:41

locul tau, Maria, e in "rezervatie"! in limba romana veche, "ap-as" inseamna "agerpres-as!"; uita-te la "opt-ul" de pe tricoul tau si incearca sa te trezesti...! ramin la parerea ca asta nu e razboiul tau-meriti ceva mai bun! si, crede-ma, vor fi si "razboaie" pe masura ta! Craciun fericit!

Comentează