Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
La cine mă gândesc înaintea finalei

Care e „golul secolului 20”? Se ştie: cursa lui Maradona de la centrul terenului driblând 5 englezi şi marcând irezistibil. Uitaţi-vă azi de 100 de ori şi de 100 de ori veţi protesta – cum de nimeni nu l-a faultat […]

...

Acceptaţi că avem un Mondial cel puţin pasionant?

Mondialul 2018 nu e atât de negru precum încearcă să ne convingă permanenţii mofturoşi, dar nici nu entuziasmează la nivelul pretins de melancolicii nemântuiţi. Cu entuziasmul e la fel ca şi cu nostalgia – nu mai sunt ce au fost. […]

...

Bibliografie la The Guardian

Fotbal plus finețea (În topul paselor geniale?) Ce facem cu ultimele goluri ale lui Ilie și Hagi – căci fotbalul pe goluri se joacă și se gândește, parcă așa se zice, nu?Le băgăm în topul celor mai frumoase 5 ale […]

...

Cea mai bună apărare e humorul

Ei bine, azi nu ţine! Nici nu am trecut de faza grupelor şi au apărut deja dezgustaţii cu o violenţă pe care nu am întâlnit-o, v-o jur, niciodată! Nimic, absolut nimic, nu le place, totul îi scandalizează, într-un torent al […]

...

Cahill şi sfatul lui dificil

Repede, până nu ne sechestrează Mondialul de fotbal, mă simt presat să mai rămân câteva clipe lângă Roland Garros-ul Simonei Halep. În vasta noastră experienţă a eşecurilor, ea a deschis un nou capitol, pe care, oricât am fi de ingraţi, […]

...

Omagiu dlui Filipe Teixeira

Cred că ar trebui să i ne adresăm cu dumneavoastră

Permalink to Omagiu dlui Filipe Teixeira
vineri, 4 august 2017, 6:27

Prin urmare, nu am greșit când m-am decis să nu discut meciurile noastre din cupele europene doar după cele 90 de minute ale turului. Chiar și așa, ușor exagerate, aceste scoruri ale returului nu puteau fi bănuite de mai nimeni dintre noi, chibiții și analiștii… De ce să ne fi ambalat, de ce să fi tras concluzii după un 1-0 prea entuziasmant de la Ovidiu și un 2-2 bine tras de păr cu cehii? Cum să se fi prevăzut căderea la Nicosia a puștilor în primele 3 minute ale prelungirilor și brambureala până la rudimentar a cehilor în 8 minute ale ultimului sfert de oră?

Să mai lăsăm fotbalul în pace, să-i menajăm misterele mari și mici, să nu ne mai dăm atotștiutori, lucizi ar fi de ajuns… Dacă mi se permite să fiu mulțumit, l-aș omagia pe domnul Filipe Teixeira. Cred că ar trebui să i ne adresăm cu dumneavoastră. De când l-am văzut la Ploiești și Brașov, apoi la Astra, am „căzut” în admirația lui, conștient de dificultatea admirării în fotbalul nostru actual.

Nu i-am ridicat ode, superlative indecente. Țin însă minte că în Ancheta sfârșitului de an 2016 am fost, lângă Radu Paraschivescu și Cristian Geambașu, singurii trei care l-au numit pe primul loc în clasamentul stranierilor noștri. Sincer vorbind, nu l-am vrut cumpărat de FCSB; dar dacă fostul lui patron nu s-a opus vânzării, sunt nevoit – o dată într-un veac – să-l aplaud pe noul patron pentru flerul său comercial cu care m-a silit să țin azi cu Steaua.

Sunt acoperit și mă pot desfăta auzindu-i pe Stoichiță, Ilie Dumitrescu lăudându-l, cu competența știută, pe domnul Teixeira. Care – atenție! – nu e azi la potențialul 100%, ci la 70… Dar cel mai mult mi-a plăcut ezitarea lui în declarația de după meci, că speră ca sorții să le dea, în play-off, o echipă mai ușoară. Un profesionist 100% știe prea bine că nu e corect și politicos să îți dorești adversari facili. Patronul său vrea de pe acum să cadă cu ȚSKA Moscova. La formidabilul său noroc, n-ar fi imposibil. Dar de când până și norocul a devenit incorect în fotbal?

Comentarii (29)Adaugă comentariu

gigi (1 comentarii)  •  4 august 2017, 8:42

E pacat ca nu s-au inteles Gigi si Armata in legatura cu brandul STEAUA,pt ca singura echipa care face performante in Europa este doar Steaua,(cu tot norocul de la trageri) cu siguranta,daca esti roman tii cu toate echipe romanesti in drumul spre Europa,dar sa fim sinceri,restul echipelor nu prea fac fata,asa ca e pacat ca singura echipa care face ceva se cheama F.C.S.B...asa sa le fie rusine si lui nea gigi care si armatei care n-are banii nici de izmene cum zice Nea Mitica Dragomir...ha haa

Mircea (1 comentarii)  •  4 august 2017, 9:11

L-ati admirat dupa ce l-ati vazut la Ploiesti, Brasov si acum la Stiaua, dar cand a jucat inainte la Rapid 2 ani era o perioada in care nu va uitati la fotbal?

Jean-Paul (31 comentarii)  •  4 august 2017, 9:54

D-la Cosasu, Nu stiu daca ati citi sau daca ati auzit, dar becali nici nu vroia sa auda de Teixeira anul trecut. Am citit, cred ca in prosport, o declaratie a lui gigi becali in care spunea ca daca astra e de acord si transfere pe Alibec si Budescu atunci poate l-ar lua si pe Teixeira daca Niculae plateste ca sa scape de un batran. Nu am redat mot a mot, fiindca nu-mi amuintesc exact formularea(as fi pus gilimele daca era citat). Tarziu de tot, becali a fost convins de cineva ca secretul jocului la mijlocul terenului echipei Astra sta in Teixeira si Budescu... Si inca ceva: Astra a obtinut anul trecut o calificare mai grea si valoroasa cu West Ham(egal acasa, victorie in deplasare) si nu s-a batut atata apa in piua in presa ca acum dupa meciul de la Plzen.... Oare, tricourile si pantalonii plus ghetele ii fac pe jucatori sa arate altfel, adica, nu ideea de joc a antrenorului si aspectul jocului?

FCSB (1 comentarii)  •  4 august 2017, 10:04

Eu cred că este total inadecvat din partea CSA să încerce să profite financiar de pe urma muncii lui Gigi Becali (și aici mă refer la inteligența managerială prin care a reușit să țină în toți acești ani clubul pe linia de plutire, făcâd investiții și afaceri profitabile). Faptul că Steaua (adică FCSB) a supraviețuit, fără insolvențe, faliment sau desființări (Cfr Cluj, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova etc.), și nu doar că a supraviețuit dar a făcut și performanță, i se datorează 99% lui Gigi Becali. Acesta nu a profitat de pe urma siglei și a numelui ci din contră, a continuat tradiția și performanța, adăugând plus valoare la renumele echipei.

Anonim (112 comentarii)  •  4 august 2017, 10:39

@ Gigi Astra a facut erformante mai bune decat FCS B in Europa in ultimii ani! Suferiti de amnezie de scurta durata? A.

lord belial (9 comentarii)  •  4 august 2017, 12:54

faceti loc sa trecem noi, steaua, singura echipa romaneasca de fotbal cu fata de europa. suces viitorul, hai steaua!

gicu (171 comentarii)  •  4 august 2017, 13:07

Sanatate, maestre!

Fane (22 comentarii)  •  4 august 2017, 13:54

Nici acum nu îmi pot da seama cum un fotbalist de o asemenea valoare precum Teixeira, joacă de atâția ani la noi.Din păcate "vedetele"noastre, fabricate de presă și nu de valoarea lor (la fel ca în cazul "VIP-urilor" de mahala),nu catadixesc sa îl ia macar10% ca exemplu de profesionalism.

Fane (22 comentarii)  •  4 august 2017, 13:56

Nici acum nu îmi pot da seama cum un fotbalist de o asemenea valoare precum Teixeira, joacă de atâția ani la noi.Din păcate "vedetele"noastre, fabricate de presă și nu de valoarea lor (la fel ca în cazul "VIP-urilor" de mahala),nu catadixesc sa îl ia macar10% ca exemplu de profesionalism. Toată admirația pentru Felipe.

adrian (1 comentarii)  •  4 august 2017, 14:07

Mare scriitor tovarasul Cosasu! Chapeau bas! Doar exprimarea nu il ajuta ..." nu am greșit când m-am decis să nu discut meciurile noastre din cupele europene doar după cele 90 de minute ale turului." Alo, tovarasu' ... decat dupa cele 90 de minute!!!!!

ciobanu-mioritic (2 comentarii)  •  4 august 2017, 14:38

@gigi... Armata n-are bani de izmene ? .... N-are nevoie.... Dacă vin ruşii trebe numa' hârtie igienică.... "ARMATA" trebuie anchetată ÎN CE CONDIŢII a dat Steaua pe mâna fariseului.

california (8 comentarii)  •  4 august 2017, 15:33

@jean-paul, adevarat ce spui.

17 Nenthori (12 comentarii)  •  4 august 2017, 15:44

Belphegoare, nu te mai sili sa ne spui ca ai tinut cu Steaua, stim toti ca esti anti...

di livio (19 comentarii)  •  4 august 2017, 16:07

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fakinlol (3 comentarii)  •  4 august 2017, 16:42

Ati tinut cu Steaua sau cu FC FCSB?

alex (6 comentarii)  •  4 august 2017, 18:46

Domnule Cosasu, stiu ca sunteti dinamovist (era sa zic ***!, scuze). Nu e o onoare sa fii suporter al "cainilor", dar va respect alegerea facuta cu zeci de ani in urma. Dar nucred ca e cazul sa ne amintiti adest lucru. Asta nu inseamna ca nu sunteti cel mai bun jurnalist sportiv, un senior al presei de acest gen. O observatie: cu Teixeira in echipa, Steaua s-ar fi distrat in campionatul trecut, dar MM nu l-a vrut. Prostia se plateste.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

di livio (19 comentarii)  •  4 august 2017, 19:47

Doamne, da cu ce-am gresit? Softu ar merita niste palmi? Guran zicea ca chestia cu palmile ii o licenta. Daca io zic ca dl Adrian merita niste palmi asta-i arhaism ardelenesc, nu limbaj vulgar sau jignitor. Da o sa continui sa ma lupt cu softu

Alex One (15 comentarii)  •  4 august 2017, 20:24

Maestre,Jean Paul,din articolul lui Craitoiu Milioanele aduc milioane rezulta ca Texeira a venit liber de contract adica gratis asa ca mai usor cu flerul comercial. Poate ceva la semnatura. O noapte buna tuturor.

Tyriell (1 comentarii)  •  5 august 2017, 5:39

@Adrian:aloooooo....agramatuleeeeeeee....."doar"se foloseste in sens afirmativ si impreuna cu negatia de dianintea lui formeaza o propozitie negativa fraiere.sensul frazei era ca nu e bine sa vorbesti doar dupa cele 90 de minute ci sa astepti si returul.daca pui "decat" iese ca trebuie sa vb numai dupa primele 90 de min din tur.mai pune mana pe carte baaaaai papagalule si ignorantule.

california (8 comentarii)  •  5 august 2017, 7:26

@adrian, literatule, corect e cum a scris maestrul cosasu, cum spui tu schimba complet sensul; apoi "tovarasul" cosasu s-a supus unor mari riscuri ca sa ajunga in... capitalism, spre deosebire de tine la care capitalismul a venit singur; tot pe vremea tovarasilor, fotbalisti precum dobrin, balaci sau hagi (apropos, si ei erau tovarasi, si ilie nastase si tiriac...), erau ceruti de cele mai puternice cluburi europene, dar asa era treaba pe vremea aceea, nu se putea; atunci s-a format asa zisa generatie de aur, cu care am defilat inca 10-15 ani dupa revolutie; acum spune-mi ce fotbalisti importanti au aparut in timpul capitalismului multilateral dezvoltat? nu mai ai loc sa postezi un comentariu ca e plin de putoi sau de tfl-isti cu limbaj specific care intra la balacareala; nu scapa mai ales ioanitoaia, caruia probabil nu i se iarta vina ca a trait si pe alte vremuri; nu cunosc vorba: " eu tanar am fost, dar voi batrani inca nu"; nu sunt eu avocatul nimanui si departe de mine sa fiu aparatorul unei anumite ere, insa spre deosebire de putoi, ca unul carer am trait in ambele lumi, detest folosirea de clisee.

alex (6 comentarii)  •  5 august 2017, 10:00

STITI BINE, DONILOR, CA DINAMO ERA ECHIPA SECURITATII, IN REGIMUL COMUNIST. DE CE FUGITI DE ACEST TRIST ADEVAR, CENZURAND IN MOD COMUNIST TEXTELE? E ABSURD SA AFIRMI CA ORICE DINAMOVIST A FOST SECURIST, DAR TINAND CU DINAMO, ITI ASUMAII RISCUL DE A FI ACUZAT ASTFEL DE CATRE O MARE PARTE A POPULATIEI ACESTEI TARI NAPASTUITE. NU UITATI CATE TITLURI A LUAT DINAMO CU JAPCA, CE SCORURI ASTRONOMICE A FACUT PENTRU A-SI MARI GOLAVERAJUL. CRAIOVA A PIERDUT DOUA CAMPIONATE IN ACEST FEL, FIIND VICTIMA PRINCIPALA A DINAMOVISTILOR, CARE NU POT FI SUPORTATI NICI AZI IN CETATEA BANIEI.

Anonim (112 comentarii)  •  6 august 2017, 6:58

@ Alex Nu- I o rusine as tii cu price echipa, fie ea dintr-un orasel, fie o fosta echipa a politiei ( sunt destule cluburi cu numele celui din Bucuresti). A fost dezonorant sa fii suporterul unor fotbalisti precum Dumitrache, Lucescu, Parcalab, R. Nunweiller, Dudu G., Dinu, Deleanu, Orac, August in, Multescu, Sabau, Vaiscovici, Lupu, Raducioiu, nu-i asa? A.

ioan (519 comentarii)  •  7 august 2017, 16:12

Tel-Aviv si Nicosia, "mister" becali? stiu, in misterioasa voastra minte toate sint un "apoel"...! incercati cu Alis Ubbo si cu Ubu roi! fado si manele-jale pe piine, un fel de miorita in care si berbecii s-au hotarit sa mearga la scoala!

ioan (519 comentarii)  •  7 august 2017, 18:23

p.s. e un inceput bun, Maria! 41 dintre cei 46 de "comentatori" nu ti-au inteles nici virgulele...! pierd si ei un timp cu care n-au ce face...-"salariati ai vietii"! pentru cei cinci ramasi, merita sa gindesti si sa scrii! la fel...!

ioan (519 comentarii)  •  7 august 2017, 18:52

p.s. la p.s. baietii, Maria? Cata are 6 din 19, Andrei 7 din 26...!

ioan (519 comentarii)  •  7 august 2017, 20:28

p.s. la bis! tic! ca tac ar fi prea mult! ..."asta e o realitate INCONTESTABILA"!?!? propun ca "realitatea" d-voastra sa fie "incontestabila" doar o zi pe saptamina...! joi, e bine?

ioan (519 comentarii)  •  8 august 2017, 10:02

domnule alex! sa fie "one-ul" d-voastra, pe care stati atit de mindru-cocotat, o autoevaluare? o unitate de masura? mai aveti? sau raminem cu "d-na Andries", cu "Jenei" si cu, fireste "Mircica" inghesuiti in aceeasi idee? in selectiva d-voastra lipsa de respect, chiar considerati ca aveti ceva de spus? sau-mai hilar-ca Maria va citeste? va trebui sa intelegeti ca sinteti doar un numar...-si ala, impar!

ioan (519 comentarii)  •  8 august 2017, 14:12

se pare ca nu m-am inselat: ati mai avut! "Mircica-economistul"! usor-usor, domnule alex, ajungeti si la sertarul pe care "safii" d-voastra l-au pastrat "pentru zile negre"...! zilele ca zilele, dar sa vedeti ce noapte vine...!!!

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord