Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Scuze? Azi?

Scuzaţi-mă dacă exagerez, dar mie mi s-a părut senzaţional ca la începutul acestei săptămâni să avem parte de două cereri de iertare formulate de doi oameni din fotbal şi din două puncte diferite ale globului. De la Salonic, patronul lui […]

...

Aceasta nu e o telegramă

…Și s-a mai întâmplat ceva după dispariția fulgerătoare a lui Astori dintre noi, cei care, mulți-puțini, indiferent cu cine ținem în Serie A, caută în fiecare dimineață de luni ce a făcut „Fio”, în etapa de duminică… S-a mai întâmplat […]

...

O promisiune întru totul originală

Nici gerul la zi, nici viscolul, nici terenurile congelate nu mă pot sili să uit ce s-a întâmplat săptămâna trecută în fotbalul nostru de reală semnificaţie: FCSB a fost eliminată la Roma din Europa League, Dinamo de asemenea, la Giurgiu, […]

...

Nonpenaltyul din minutul 85

Nu ştiu câţi au conştientizat (al naibii verb!) că, luni, Gazeta noastră ne-a dat un număr de colecţie. La concurenţă cu prima pagină care titra „Gafe de România” pentru derby-ul Dinamo-FCSB, ultima era în întregime dedicată unui arbitru de tuşă. […]

...

…Și nu uitați de avertismentul lui Chivu!

Să fim noi sănătoși, dar iar ne-a căzut pe cap o problemă: Sparta Praga. Nu mă așteptam. Cu Niță acolo, avem 3 români într-un „11” care, orice mi s-ar spune, e pe aici, pe aproape, în Europa noastră cu ale […]

...

Ceva nou: Federer se minunează…

...și râde cu noi, de noi și de el

Permalink to Ceva nou: Federer se minunează…
vineri, 21 iulie 2017, 9:00

Și ce s-a mai întâmplat cu Federer după Wimbledon? A început să glumească. Omul a ținut să ne precizeze că ar fi o glumă să câștige anul acesta și US Open. Tot așa – dacă ne-ar fi spus că anul acesta va birui la Melbourne și la Wimbledon am fi râs de el; ce-i drept n-a spus-o, dar azi se vede clar că-i face plăcere să râdă cu noi, de noi și de el însuși.

Altfel cum să înțelegem că „se minunează de cât de bine i-a mers în acest an”? Când l-am mai auzit pe Federer minunându-se de izbânzile sale? Minunându-se? Niciodată acesta n-a fost un verb din vocabularul lui. E și asta o glumă. Mă bucur de ea mirându-mă cum a putut să apară în spusele lui.

Ieri, TRU a emis ideea conform căreia mai toți cei care îl punem atât de sus pe Federer, nu numai că nu ne pricepem în sport, dar că am bate câmpii, visând și idealizând ceva, nu pe cineva. Nu mă simt vizat. Am văzut întotdeauna în Federer un cineva, și anume un cineva foarte important pentru ceea ce înțeleg din sport și, mai ales, dincolo de sport.

Federer e acela nu numai al unui rever unic cu o singură mână, ci omul unei „politici a pumnului” strâns doar către sine, niciodată împotriva celui din fața sa. E omul care nu a agresat niciodată arbitrul, nu a urlat împotriva cuiva, doar arareori tot către el însuși; chiar dacă l-au înfrânt nu o dată, el nu are nimic din încrâncenarea – și ea valabilă – a unor mai tineri ca Rafa, Nole și Andy. La rândul lor, ei nu vor avea seninătatea seriozității sale. Sau – ca s-o mai numim și altfel – eleganța lui în mișcare, în atitudine și declarații.

Nu știu cât mă pricep în sport, dar cu totul subiectiv, țin foarte mult la acest termen anacronic – eleganță. Federer reprezintă tot ce a dat sportul mai elegant în ultimele decenii. Nu spun „din toate timpurile”. Nu am folosit vreodată această expresie nechibzuită: „cel mai bun din toate timpurile”. Fiindcă nu am trăit în toate timpurile.

Scriu liniștit: Federer e omul celui mai frumos tenis văzut în viața mea, în timpul meu. Cu observația lucidă că și frumosul s-a modificat, fără să dispară, de-a lungul deceniilor mele. Dovadă: după victoria sa asupra lui Cilici, Federer nu s-a mai întins, fericit, pe iarba Wimbledonului. El a ridicat doar brațele spre înaltul cerului. S-a vrut și mai sobru în entuziasm. Adică a îmbătrânit? Nu. S-a maturizat. Și, după cum se constată, a început să glumească. De mult îl așteptam și aici.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Mihai Brezeanu (6 comentarii)  •  21 iulie 2017, 11:47

Si poate ca farmecul lui Federer e ca nu s-a multumit sa ajunga sa joace un tenis frumos, ci ca a impins mereu granitele frumusetii. E pesemne primul sportiv a carui dominatie asupra unui sport n-a plictisit niciodata.

victor L (75 comentarii)  •  21 iulie 2017, 12:18

Sanatate, domnule Cosasu. Despre Federer nu pot spune mai multe si mai bine decit sa-i urmaresc fiecare meci posibil.

Ionut Caragea (2 comentarii)  •  21 iulie 2017, 13:39

Nu e primul, Mihai Brezeanu. A mai fost AIR Jordan. Amandoi la fel de naturali, de eleganti. Jordan nici macar nu a avut un calcai al lui Ahile, cum a avut Federer pe zgura. A fost ovationat pe toate marile arene, chiar si de publicul advers. Reverul lui Federer si plutirea lui Jordan, pasii lui Federer si driblingul lui Jordan, forhand-ul lui Federer si fadeway-ul lui Jordan, scurtele lui Federer si evitarile de capac ale lui Jordan... Si ar mai fi de zis...

Ionut Caragea (2 comentarii)  •  21 iulie 2017, 13:46

forehand, fadeaway, am fost vrajit si am mancat niste litere... toate bune

gicu (154 comentarii)  •  21 iulie 2017, 13:58

Sanatate, maestre!

stelian (1 comentarii)  •  21 iulie 2017, 15:05

Vă mulțumesc, maestre în numele meu !!! Ați scris exact ceea ce eu am gândit , dar domnia voastră ați scris ceea ce un nu puteam scrie cu asemenea cuvinte !!!!

doping (1 comentarii)  •  21 iulie 2017, 17:43

Ar fi o gluma si mai mare sa inceapa sa il controleze pe bune astia de la anti-doping, se apropie cu pasi mari de 40 ani si cu toate astea matura pe jos cu toti minjii tinerei care rup si ingroapa mingea in teren... Teoria mea e ca Federer e prea mare pentru a fi prins vreodata dopat, interesele comerciale si financiare sint prea mari.

Horatiu (2 comentarii)  •  21 iulie 2017, 17:47

Nu trebuie sa ne fie teama sa afirmam:Federer e de departe cel mai bun jucator de tenis din toate timpurile.Eleganta simplitatea si naturaletea jocului sau te fascineaza.El are cea mai buna si eficienta mecanica a loviturilor.Federer face ca tenisul sa para atat de usor.Sampras a fost un jucator fenomenal,dar Federer e Dumnezeul Tenisului.

Horatiu (2 comentarii)  •  21 iulie 2017, 18:12

Federer nu depune acelasi efort pe teren pe care il face adversarii lui.El nu face curse pe teren,asa cum face Simona Halep de exemplu.El se foloseste de forta loviturilor adversarului pentru a-l bate cu propriile arme.Asta il pastreaza mult mai proaspat si rezista mai bine efortului decat tinereii de astazi.Este cum am mai zis,cea mai buna si eficienta mecanica a loviturilor.Federer nu are nevoie sa triseze,el castiga prin talent.

un oltean (2 comentarii)  •  21 iulie 2017, 19:33

@doping: nu cred ca locul sau comentariul tau isi au locul pe acest blog...in rest...sanatate Maestre...sa ne mai zici...

ioan (433 comentarii)  •  21 iulie 2017, 19:39

sora-mea! daca dai o bere, iti spun cine cistiga Turul Frantei! daca dai doua beri, iti spun ce fac iranienii saptamina viitoare! daca dai trei beri? daca dai trei beri, Lelia, unul dintre noi (doi!) va trebui sa renunte la scris! macar o vreme! tara asta nu ne suporta, beti, pe amindoi, in acelasi timp...!

un oltean (2 comentarii)  •  21 iulie 2017, 19:44

rostul am vrut sa zic...;)...in fine...se pricepe ce e de priceput...

ioan (433 comentarii)  •  21 iulie 2017, 21:43

"Matcha"? daca stii sa-l prepari, e O.K. sora-mea! totul e sa respecti traditia...!

cornel (1 comentarii)  •  22 iulie 2017, 6:04

Mereu am avut impresia ca Federer poate juca in smoking o partida de tenis.

eficienta mecanica (1 comentarii)  •  22 iulie 2017, 8:15

Eficienta mecanica a lucrului manual? Ce gluma proasta e si asta si din care put al gindirii ai scos-o? Auzi la el, Federer are eficienta mecanica la cistigat turnee de Grand Slam, iar Nadal are eficienta mecanica doar la arat terenul si la invirtit mingea cu 15000 rpm si degetul in fund.

mecanica (1 comentarii)  •  22 iulie 2017, 8:32

@Horatiu ai probleme de logica, daca Federer nu e la nivelul adversarilor sai nu are cum sa ii invinga, daca nu poate sustine acelasi nivel de efort nu are cum sa ii bata. Problema care se pune e faptul ca e mai cu mult mai proaspat ca si rivalii sai mai tineri si mai puternici. Stai si te intrebi cum se poate asa ceva si cu se dopeaza Federer de ii rupe pe toti in bucati? Altii de virsta lui au pus racheta in cui si il antreneaza pe el…

ioan (433 comentarii)  •  23 iulie 2017, 9:30

...parca tu, Cata, trebuia doar sa numeri "planchet-ii"? gresesc? in urma cu ceva timp, domnul Radu lansa in eter termenul de "dictatura a bunului simt"! e un termen imposibil-nu insa, si in oglinda "democratiei originale" in care va scalda astia, de dimineata pina seara-dar mai ales,noaptea, "ca hotii"...! paranteza, Cata: tot intr-o democratie originala, au murit-fix degeaba-16 milioane de oameni nevinovati! cum n-am renuntat la ideea ca asta nu e razboiul vostru, scriu asa: incepind de azi, voi, juniorii, iesiti din "livada cu ciresi infloriti" doar cu bilet de voie, semnat, zen, doar de mine sau de domnul Radu! "capisci", Cata? daca tot iti place sa te joci "cu soarecele", poate gasesti si ilustrarea adevarului ca "livada" asta n-are usi batante...!

ioan (433 comentarii)  •  23 iulie 2017, 16:56

p.s. "hexagoane ros-albastre"!?!?! conform scenariului, domnule Radu, eu, acuma, ma indrept spre ei! ei-cita frunza, atita iarba...! zic, serios: "ce naiba faceti voi aici, mai baieti?"; ei raspund, in cor: "razboi facem la tine!"; eu ma supar! ei se pun pe doua rinduri-mai intii tizii si apoi geambasii! Lelia explica publicului: "gata si piinea"!; gemenii, domnule Radu? in rezervatie! Catalina: "auzi, Cata! a promis ca, dupa, ma duce in Praga-unu! e frumos, acolo...?"

Anonim (112 comentarii)  •  24 iulie 2017, 5:27

Maestre, ma bucur can l-ati contrat pe TRU in privinta lui Federer; omul are unele "iesiri in decor" care contrariaza. Pana la urma, euro parlament arull nu- I nici scriitor, nici jurnalist sportiv. Revenind LA Roger, I'll had capability sa castige Inca 4 GS! A.

ioan (433 comentarii)  •  25 iulie 2017, 13:44

raspunsul la intrebarea ta, Maria, e in aramaica! cum nu vorbesti limba asta, eu zic sa stai aproape de Cata...!

ioan (433 comentarii)  •  26 iulie 2017, 10:10

am primit "raportul", domnule Radu: aia mica stie sa-mi "xeroxeze" semnatura! a chiulit de la ora de istorie (zice ca aia oricum se repeta din cind in cind!) si "si-a tras", singura, o motivare! de ce? a vrut sa vada, live, cum trece Milanul prin Filiasi...! a fost adorabila:..."hai, ma! sa nu vad eu, pe viu, a 9-a minune a Olteniei...!?!?"

ioan (433 comentarii)  •  26 iulie 2017, 13:53

p.s. a 10-a minune, Maria? domnul Radu Cosasu spunea, pe vremea cind tu nu erai, inca, nascuta ca, citez: "pe Meazza nu se glumeste...!"; imi permit sa adaug-am facut asta si atunci-un..."decit o singura data...!"; traduc: baieti! stati pe Rambla...!

ioan (433 comentarii)  •  26 iulie 2017, 16:30

sau, mai simplu: dialog mc gregor-Mike Tyson! ..."o sa mananc homar toata viata!"-spune irlandezul... "da, sigur! cu paiul!"-raspunde Tyson...

ioan (433 comentarii)  •  26 iulie 2017, 20:45

e simplu, Maria! intre mina ta dreapta, cord si encefal se formeaza un triunghi! fa-l "echilateral"...! mentine-l asa, pina simti "miscarea de rotatie"-ea vine odata cu zimbetul-e obligatoriu, Maria, sa zimbesti...! din acel moment gindesti doar cu inima! restul, gasesti in carti: mii, zeci de mii de carti! din scoarta-n scoarta! stiu, nu-i deloc usor...! "te risti?"...