Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Și ce dacă Halep nu-i cea mai bună din lume?

Sunt impasibil în fața acestei întrebări

Permalink to Și ce dacă Halep nu-i cea mai bună din lume?
vineri, 14 iulie 2017, 6:52

„Ți-am spus că pierde la Konta… Ți-am spus că nu e cea mai bună din lume…”. Fața îi strălucește de încântare. E foarte mulțumit de sine însuși. Eșecurile ei sunt victoriile lui. E tipul de suporter negativ, cel care se dă mare nonconformist fiindcă nu ține cu favoriții gloatei. Toți suntem gloată în ochii lui.
E greu de discutat cu el, e convins că numai el are dreptate, totuși, ieri l-am întrebat: „Bine, și eu cred că Halep nu e cea mai bună din lume, dar cine e? La Wimbledon mi-ai dat tot ca favorită pe Pliskova… Știi care Pliskova – aia care după ce a pierdut semifinala cu Halep la Roland Garros, a zis că mizează toți banii ei că Simona câștigă finala. E de neuitat”. Omul a tăcut vremelnic.

Adevărul meu este că, azi, în tenisul feminin fluctuația valorilor e într-atât de mare încât nu există cea mai bună din lume. Nu mă obsedează ca Halep să fie prima în clasamentul WTA, știu doar că ea poate câștiga sau pierde la oricare dintre cele 10 din top.

Am rezervele mele la jocul ei bazat pe o defensivă tot mai bună, dar, cum spunea elegant un comentator, „ea nu se simte prea bine în zona sensibilă a fileului”, ritmul ei nu posedă scurte benefice și durează prea mult până găsește loviturile decisive. Nu aș ridica ode mentalului ei. Eu nu doresc însă ca Halep să-și schimbe jocul, ci să joace cât mai bine ceea ce poate și îi convine fizicului ei ingrat.

Iar dacă țin cu ea – împotriva tuturor detractorilor ei – nu o fac dintr-un patriotism totdeauna comod. O fac din decență, ceea ce e mai complicat în sport: la ora asta, Halep e singurul nostru sportiv de mare performanță controversat în mediile cele mai competente.

Jocul ei nu place tuturor, dar un McEnroe poate spune că „sfertul” ei cu Konta a fost incredibil, CTP-ul că a fost unul dintre cele mai frumoase din câte a văzut în viața lui, iar Justine Henin, chiar discutând despre Muguruza – ține să remarce că „Simona Halep e aproape de jocul meu”.

E ceea ce mă mulțumește discret pentru că așa am scris în prima mea cronică despre Halep.
Sunt și mai mulțumit că nu am hulit-o niciodată. O scriu având în față chipul impasibil al mamei lui Andy Murray la eșecul lui de alaltăieri. Mai știm noi ce înseamnă impasibilitatea?

Comentarii (46)Adaugă comentariu

Mihai Brezeanu (6 comentarii)  •  14 iulie 2017, 7:25

"Halep e singurul nostru sportiv de mare performanță controversat în mediile cele mai competente". Subscriu integral. Si adaug: asta nu e fapt insemnat doar pentru noi, ci si pentru ea. Nevizitata de geniu si nedotata cu un 10 cm in plus in inaltime, isi foloseste mereu creierul pentru a contrabalansa dezechilibrul de pornire. Fac prinsoare ca acolo, in creier, la acel 5-4 cu 2 serve in tie-break-ul setului doi cu Konta, a gasit o voce care i-a spus: "Esti atat de aproape de un Everest de neinchipuit pentru tine si ai tai!".

Cezar Amariei (3 comentarii)  •  14 iulie 2017, 7:59

Ba pentru mine este. Pentru că m-a făcut să mă uit la meciurile de tenis feminin, pe care le urmăream super - accidental până acum cinci ani. Pentru că a umplut terenurile de sport cu copii mai mici decât racheta, toți visând să fie ”ca Simo”. Pentru că ne face să sperăm din nou, după 40 de ani (de la Virginia Ruzici) că vom vedea o româncă învingătoare la un Grand Slem. Pentru că a repus pe agenda nostră tenisul, în detrimentul unor sporturi sterpe în rezultat, ca fotbalul. Pentru că e un monument de profesionalism. Cineva să mă oprească... :)

Carol K (11 comentarii)  •  14 iulie 2017, 8:15

Aveti mare dreptate.Haterul vs Gloata....sunt si eu undeva pe la mijloc in toata ecuatia asta...N-o urasc pe Halep pentru ca a facut totul cui fortele ei,nu i-a dat Statul echipament,teren de antrenament,profesori de tenis,nu i-a platit cheltuielile de turneu incepand de la copii pana s-a lansat in tenisul mare.Au facut-o parintii ei,a izbutit prin munca ei.Haterii sunt ori copii de bani gata frustrati ca unul plecat de jos a ajuns sa-i depaseasca ori o ataca pe motiv ca-i machidoanca(la fel si pe Hagi)....De aia nu mai poate Simona,pe ea o doare daca Ion Tiriac sau Ilie Nastase o apostrofeaza.Aia da...Nici nu cred ca vrea neaparat sa fie cetatean de onoare al altui oras decat al ei...Tine mult la Constanta,acolo si-a bagat toti banutii castigati prin munca,acolo se va intoarce intr-o buna zi si isi va creste copiii si nepotii.Precis nu va accepta ca alti politicieni meschini care vaneaza imagine publica sa profite de pe urma ei oferindu-i titluri si onoruri.Asa a facut si Catalina Ponor (alta constanteanca) a refuzat sa apara pe lista unui partid pe post de momeala electorala cinstindu-si astfel profesia si cariera.Asta e legatura intre hateri si marii sportivi.Adica niciuna,primii isi gestioneaza otrava pe unul sau altul iar cei din urma isi vad de cariera,de prestigiu,de banii intrati in conturi,de viitor.

Pavel (1 comentarii)  •  14 iulie 2017, 8:17

Daca Halep va ajunge sau nu pe primul loc (pentru ca de castigat un MS nu se pune), asta o vor decide mai devreme sau mai tarziu hormonii ei. E tanara, simte, vede , aude, hormonii circula, ar baga si ea niste par pe gaura. Doar nu a sa ajunga si ea ca Navratilova, sau mai stii.

mg (111 comentarii)  •  14 iulie 2017, 8:35

...vino nene să te pup.. :)

mg (111 comentarii)  •  14 iulie 2017, 8:38

@Mihai Brezeanu şi @Cezar Amariei , subscriu :)

Cezar Amariei (3 comentarii)  •  14 iulie 2017, 9:25

Ba pentru mine este! Pentru că a dovedit că nu e ”doar o fată ambiţioasă care a ajuns foarte sus prea repede, iar acum are rău de înălţime” (Cristian Geambașu, GSP, 1 iulie 2015, după eliminarea prematură a Simonei de la Wimbledon). Pentru că are atât de mult bun simț pe teren, încât a ajuns să i se reproșeze acest lucru: ”Prea mult fair-play, ilustrat şi acum, şi în finala cu Ostapenko” (Cristian Geambașu, GSP, 12 iulie, după finala pierdută la Wibledon). Pentru că nu e o mașină de tenis și-mi generează toată gama de emoții, de la bucurie la frustrare. Emoții de nereprodus astăzi de alt sportiv român. Pentru că, aflându-mă în mișcare la momentul finalei de la Wimbledon, m-a determinat să plătesc pentru un abonament on-line la Eurosport, doar să o văd.

adi_stelistul (17 comentarii)  •  14 iulie 2017, 9:48

Cand Kerber implinea 28 de ani (Simona inca nu are 25) nu avea decat 2 sferturi si 2 semifinale de GS, niciun turneu Mandatory sau P5 castigat iar in sezonul precedent nu reusise mai mult de 2 victorii la niciun GS din cele 4. Cand Wawrinka se apropia de 29 nu avea decat o singura semifinala GS (abia reusita) si 3 sferturi. Niciun turneu Masters castigat, nimic care sa sugereze ca poate mai mult. Si se cam apropia (nu?) de finalul carierei. Si mai sunt multe astfel de exemple (Bartoli sau Pennetta, doar doua intre ele). Si cu toate acestea sunt unii care STIU ca "de castigat un MS nu se pune". De ce, cum poti fi atat de sigur cand exista atatea exemple care sa te contrazica? Nu conteaza, EI STIU. Bine, cazul de fata e cam patologic, dupa ceea ce scrie in comentariu, dar sunt unii decenti in exprimare care STIU si ei. Ca suporterul negativ pe care-l amintiti la inceput. In sfarsit, e un articol pentru care va multumesc.

adi_stelistul (17 comentarii)  •  14 iulie 2017, 9:49

Scuze, Simona nu are inca 26.

Vlad (1 comentarii)  •  14 iulie 2017, 10:08

Depinde din ce unghi privesti lucrurile. La nivel global, cu siguranta nu este cea mai buna din lume. Insa la nivel national, e o sportiva cum Romania rar a avut. Cred ca daca m-as uita la un meci de al ei fara sa stiu ca e romanca, probabil as crede ca e nemtoaica, la cat de ambitioasa si eficienta e, in ciuda unui joc necreativ. La fel cum pe nemti nu esti sigur ca i-ai batut la fotbal decat cand s-au urcat in autocar, la fel nici pe Simona nu stii ca ai batut-o decat cand a iesit de pe teren (a se vedea meciul cu Svitolina). Nu regasesc la ea nimic din orgoliul ala romanesc care ne face mereu sa ne credem cei mai tari dupa o reusita cat de cat insemnata (cum a fost calificarea din grupe la mondialul din '98 cand s-au vopsit toti blonzi), ca apoi sa picam brusc de unde am venit. Intr-un fel le dau dreptate haterilor care zic ca e machidoanca si nu romanca, vazand ca nu are deloc din defectele traditionale ale poporului nostru. Peste ani o sa ne aducem aminte cum Simona a stat 182 de saptamani in top 10 si o sa ne dorim o sportiva macar la jumatate din valoarea ei...Cu parere de rau, dar nu o meritam.

haideusicfr (6 comentarii)  •  14 iulie 2017, 10:20

Chiar ca nu e nimic grav.Numai sa pricepem cu totii.Realitatea. Ii urez succes Simonei!

gicu (305 comentarii)  •  14 iulie 2017, 10:35

Sanatate, maestre!

mg (111 comentarii)  •  14 iulie 2017, 11:04

@adi_stelistul ..corect, Bartoli şi Pennetta s-au şi retras după ce au dat lovitura.. Şi Simona, ca şi ele, va câştiga primul grand-slam când se va aştepta mai puţin.

Jean-Paul (35 comentarii)  •  14 iulie 2017, 11:09

Ceea ce apreciez mult in articolul dvs este intelepciunea ce se degaja din frazele ce descriu opinia asupra viitorului carierei acestei machidoance(si ce daca e machidoanca? daca are cetatenia romana si a reprezentat Romania in Fed Cup, merita si ea macar putin respect!) Aici as face o distinctie intre opiniile jurnalistilor si expertilor, pe de o parte, respectiv, parerile chibitilor, suporterilor tenisului, pe de alta parte. Daca despre opiniile expertilor nu prea putem spune ca sunt partizane, jurnalistii si, mai ales, suporterii sunt mai mult sau mai putin subiectivi, fie ca au deja opinii formate despre cum ar trebui sa arate un lider in aceasta disciplina, ori pentru ca sunt deja fani ai unor jucatori/jucatoare si mereu o compara cu acei idoli. De aici, adjectivele de "scunda", "defensiva", "lipsita de forta", "incapatinata", etc.. Spre exemplu, mie mi-a placut mult cum juca Kim Clijsters si am fost fanul ei inca de la primele ei jocuri in liga mare. Va dati seama, prin urmare, de diferentele de inaltime, forta, tehnica si variatie a jocului prestat de Simona si Kim. E adevarat ca si Kim a ratat doua finale la RG(dar avea 18 si respectiv 20 de ani la data disputarii lor) dar a castigat primul GS la 22 de ani(US Open). Si Kima urcat pe locul 1 inainte de a fi castigat vreun GS(in 2003), dar avea si concurenta serioasa: surorile Williams, Henin, Mauresmo, Zvonareva, etc Desigur, exista asa zisii Hateri(cu H mare) care o urasc tocmai fiindca e romanca si nu ar vrea ca o romanca sa domine clasamentul, sau poate fiindca favoritele lor n-au sansa sa fie in top...(proverbul cu capra vecinului....) Exista si jurnalisti care-i fac mai mult rau in sensul ca fie o lauda peste masura atunci cand castiga si, in plus, gasesc ei fel de fel de scuze pentru infrangeri. Ei bine, acesti jurnalisti prin modul cum trateaza subiectul "tenisul Simonei", pot provoca adversitati printre suporteri. Mie nu-mi plac nici laudele prea prea dar nici escamotarea adevarului in caz de infrangeri... In schimb, alti jurnalisti se lauda ca au jucat ei insisi tenis si, deci, ar detine secretul victoriilor si se erijeaza fara pic de jena in consilieri pe p[robleme de tactica si strategie.... E adevarat faptul ca Simona s-a ridicat gratie eforturilor proprii si sustinuta financiar de familie sau prietenii de familie ai tatalui sau. Mi se pare totusi de prost gust replica: "suporterii n-au nici un drept sa o critice fiindca nici ei nici guvernul nu a contribuit cu ceva la afirmarea ei ca sportiva". Cred ca nu mai e nevoie sa detaliez de ce aceasta pretentie frizeaza ridicolul... Dar sa nu uitam ca tenisul spre deosebire de sporturile de echipa, are alta importanta in ochii federatiilor si deci si a suporterilor... pana la un anumit punct de cotitura in cariera... Dar e, de asemenea, adevarat ca intr-o echipa, succesele vin atunci cand toti sau aproape toti membrii echipei isi fac datoria si se achita de sarcini, pe cand la tenis situatia e cu totul diferita: depinzi exact cum te descurci tu si cu racheta cu adversarul(asa imi explic eu eu "ratiunea" celor care se razbuna pe racheta in caz de ratare a unui punct, game, set ) N-am idee cand va castiga Simona primul GS, nici cate ar urma dupa acela, sau daca va ajunge curand pe locul 1 sau nu va ajunge nicicand. Eu ii doresc, in primul rand, sa fie sanatoasa, fiindca de asta are nevoie cel mai mult : victoriile vor veni si ele pe masura ce se vor decanta reflectiile asupra meciurilor disputate si va reusi sa fie mai stapana pe emotii si sa fie cat mai lucida pe teren..

Emilian (30 comentarii)  •  14 iulie 2017, 11:13

Halep da maximum din ea. Este evident ca sunt jucatoare in circuit care lovesc mai tare, iar Simona trebuie sa compenseze prin deplasare si joc inteligent. Toti ne-am dori ca uneori ea sa fie mai agresiva, sa atace mai tare si mai plasat, insa eu tind sa cred ea evolueaza la potentialul ei maxim. Daca ea ar ataca mai mult foarte probabil ca ar gresi destul de mult, jocul ei s-ar dezechilibra. Ea nu va putea sa dea niciodata ca Sharapova, Serena sau chiar Ostapenko. Nu are fizicul pentru asa ceva. Una peste alta, este un sportiv de exceptie cum nu am mai avut de mult timp in Romania. Indiferent daca ea e nr. 1 mondial, sau 3 sau...8.

JFM (2 comentarii)  •  14 iulie 2017, 11:41

Ganditi-va la inaltimea ei (1,68)si ce inseamna asta azi cand majoritatea au peste 1,75 sa nu spun 1,80,primul serviciu poate fi si castigator etc ! Aici se inchide discutia.Ca sa compenseze acest deficit trebuie sa alerge aproape dublu cat celelalte iar daca intra in decisiv cam mici sansele,e om,nu robot.

mariuta (1 comentarii)  •  14 iulie 2017, 12:03

Citesc forumurile straine si nu gasesc o picatura de venin la adresa Simonei Halep cum gasesc pe ziarele noastre! explicatia sta in faptul ca sportiva deranjeaza! ce? faptul ca prin munca, seriozitate, abnegarie, sacrificiu, neapeland la stat, la guvernanti, la politicieni a reusit sa fie sus de tot! or cei formati in spiritul revolutionar al furtului, al fentarii, al minciunii, al aranjamentelor, toti acesti Corbi, cum ii numeste Tolontan pe detractorii Simonei Halep nu pot accepta asta! Simona Halep pune la incercare capacitatea societatii noastre de a face alegerea corecta!

MihaiS (23 comentarii)  •  14 iulie 2017, 12:09

Tare drag imi e sa va citesc... Abia astept articolul dupa ce Simonetta va fi castigat Roland Garros-ul.

tango (1 comentarii)  •  14 iulie 2017, 12:28

Dle Cosasu multumesc pentru articol. Si cred ca este unul din foarte rarele bloguri unde citesc comentarii de bun simt, echilibrate. Cred ca daca veti insista pe langa hateri sa aflati de ce ei o urasc cu adevarat pe Simona sunt sigur ca veti primi niste raspunsuri absolut ridicole. Pentru mine acest haterism nu este altceva decat un semn al neputintei, ratarii, lipsei de speranta a unora care nu suporta sa vada pe cineva de langa ei ca reusesc in viata.

sim (1 comentarii)  •  14 iulie 2017, 12:30

Simona este acum in momentul in care era Gica Hagi cand era in varful carierei. Acum, ii spunem "Regele"! Acum am vrea sa se mai nasca odata. Acum ne e dor de acei ani. Acum abia, ne dam seama ce ani superbi am trait, cand Romania se lua la tranta cu cei mai mari din lume. Si ii trantea! Fie ca erau Argentina, Columbia sau Anglia . Si gica hagi era mare , dar abia acuma ii spunem REGE. Vor trece anii, si ne va fi dor de vremurile cand Simona Halep se batea cu toate cele din varf. Si le mai si batea, fie ca era Serena Wiliams sau Pliscova. Ok, mai si pierde. Si Hagi a mai pierdut. Dar a fost mare! Si Simona e mare! Mai mare decat realizam noi. Acuma, o jignim, o injuram, o acuzam, o facem mica. Peste putini ani o s-o facem REGINA.

zack (1 comentarii)  •  14 iulie 2017, 12:57

Felicitari Dle Cosasu, in sfirsit am citit ceva scris in favoarea lui Halep si m-am gindit Nu o data, prin ce trebuie sa treaca familia ei cind citesc nebuniile scrise de multi oamenii bolnavi care de fapt, nu sunt oameni ci niste caractere cidate care minjesc tot ce ating. Halep s-a nascut in era lui Sorana si imi amintesc de Singapore, cind Sorana luat bataie de la Simona. Ori asta inseamna enorm, ca Noi, o Tara Mica in Tenis, sa avem Una ca Simona. Ce bine ca Simona are un caracter de exceptie si rezista la atitea comentari ostile si fara bun simt, insa eu intreb de unde vine ura asta la uni si ce au cu acesta Domnisoara Extraordinara. Este o Binecuvintare ca Romania sa fie pomenita in fiecare saptamina din cauza lui Simona. Locul 1 sau 5, ce conteaza, ea mereu este SUS si Multi dintre Noi Suntem Mindrii de Ea. Bravo Simon si Dumnezeu sa te Fereasaca de Acedente caci Tu este Marea Noastra Campioana de Mult Timp. Iar daca vei Cistiga un GS sau Nu, Nu-i Niciun Bai, ca unde ai ajuns tu, Milioane de Romanii Nu pot ajunge Niciodata. Felicitari Parintilor si Familie Tale care te Iubesc si te Sustin insa Trebuie sa Sti ca Sunt Multi care te Respecta si te Iubesc pe Pamintul Acesta. Cu mult Respect Dle Radu pentru un Articol de Exceptie.

adi_stelistul (17 comentarii)  •  14 iulie 2017, 13:48

@ tango Cred ca e mai complex decat crezi. Unii pur si simplu o detesta. A spus cu subiect si predicat un ziarist cunoscut, un inchipuit din punctul meu de vedere, dar nu dezvolt, acum o luna. Pur si simplu! Nici nu conteaza ce face, cum face, cat face, E DETESTABILA! (asa a zis). Ce contraargumente sa aduci? Omul n-o inghite. E o femeie mica, destul de vulnerabila inafara terenului de tenis, dar marele ziarist o detesta. Nu stim motivele, nici nu importa. Pe urma unii au luat dispretul acesta din multele canale prin care circula informatia in zilele noastre si l-au asimilat, facandu-l al lor. Un prieten al meu nu vrea sa auda de ea pentru ca nu vine la meciurile de Fed Cup. Trec peste faptul ca are un singur meci la care n-a venit, in 2015 cu Canada. In rest a fost prezenta - in februarie cu Belgia a fost accidentata, n-a jucat nici in turneele individuale. Sa le vezi pe Wozniacki, Azarenka, Pliskova sau Williams cat joaca in Fed Cup, pentru comparatie. Prietenul meu minte pentru ca de fapt n-o suporta dintotdeauna, taman de cand acelasi mare ziarist o jignea inaintea finalei cu Sarapova (prietenul meu, ai ghicit, fanul ziaristului). Auzim pe urma ca nu e romanca, ca ar fi machidoana (adica aromana). Ca si Caragiale, ca si Caragiu, ca si Saguna!, ca atatia altii, adica. Rar vei auzi vreun ungur spunand ca un secui sau un *** n-ar fi unguri (desi lucrurile sunt mult mai discutabile in aceste cazuri, decat in cel roman-aroman), dar asta cu machidonii, da, o auzi la romani. Sigur, clanul Becali poate fi o explicatie pentru acest dispret, dar machidonii sunt mult mai multi si de cu totul alta calitate. Ura aceasta a unor romani impotriva celui mai bun sportiv roman la ora actuala e un fenomen care si pe mine ma intriga. Cum in perioada in care sursele de informatie erau mult restranse, inainte de aparitia internetului si de concurenta acerba dupa audienta a unor mijloace media clasice care duc la aparitia unor personaje ca ziaristul de care vorbeam si inca multi altii, asa ceva nu se intampla, singura mea explicatie logica este ca tocmai acest fenomen a dus aici. E un lucru foarte simplu sa denigrezi pe cineva. Sa fim seriosi, acest fenomen li se intampla inclusiv unor valori nationale de mult consacrate, ca Eminescu sau Stefan cel Mare... pe langa ei Simona Halep nici nu poate avea pretentii. Tot Eminescu ne lamureste care-i treaba: "...Toate micile mizerii unui suflet chinuit/Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit" si inca "...s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,/C-ai fost om cum sunt și dânșii... Măgulit e fiecare/Că n-ai fost mai mult ca dânsul". Asta e, noi sa fim sanatosi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi_stelistul (17 comentarii)  •  14 iulie 2017, 13:56

Domnule moderator, cuvantul pe care l-ati moderat cum ca ar fi vulgar sau jignitor este exact denumirea populatiei de limba maghiara si in principal de religie catolica din zona Carpatilor Orientali (in principal din Modova) la care m-am referitor. Vine din cuvantul pe care il folosesc ei insisi pentru a se denumi, anume "csango" si nu e deloc nici vulgar nici jignitor. Si, pentru cultura dumneavoastra generala, nu exista niciun alt termen care sa-i desemneze. La asa cultura... ma abtin. A, daca un robot a moderat cuvantul, faceti ceva si reparati-l (robotul, desigur)!

IO (1 comentarii)  •  14 iulie 2017, 15:10

Ea e cea mai buna, cea mai frumoasa, cea mai desteapta, cea mai numarul unu.

Adriann_ (2 comentarii)  •  14 iulie 2017, 15:33

Nu discut fondul articolului, dar am totusi o nedumerire: ce anume face relevante opiniile exprimate de CTP despre acest sport? Acum face istericale pro-Simona, dar acum cativa ani cand aceeasi Simona se lupta sa-si faca loc spre top 20 nu-mi amintesc nici macar de un singur rand scris de CTP despre ea... Vorbim despre un inginer de profesie, a carui singura "realizare" in tenis e ca a avut pilele necesare sa fie copil de mingi la o finala de Cupa Davis. N-a jucat vreodata la vreun nivel acceptabil nici macar la amatori, iar partidele lui cu batranul Tiriac pot intra cel mult la categoria curiozitati. Iar analizele lui despre aproape orce meci de tenis par a descrie partide petrecute in universuri paralele. A-l pune in aceeasi insiruire cu McEnroe si Justine Henin mi se pare un derapaj de la care chiar nu m-as fi asteptat de la maestrul Cosasu...

romanderoman (3 comentarii)  •  14 iulie 2017, 15:40

Maestre, cum sa va explic : Halep nu e Hagi, Halep e ... Dorinel !

taunul. (2 comentarii)  •  14 iulie 2017, 17:31

Avem o romanca in finala de la Wimbledon ! Niculescu .Scriem si noi doua randuri ? Cum ? Nu e machedoanca? Aha ! Ma scuzati. Atunci.... dai inainte cu Halep, Becali, Hagi.....

Denis (1 comentarii)  •  14 iulie 2017, 18:21

Diferenta...Englezii se mandresc cu o unguroaica nascuta in australia, care a obtinut cetatenia britanica in urma cu 5 ani. Romanii nu suporta o jucatoare nascuta in romania si crescuta in romania...

taunul. (2 comentarii)  •  14 iulie 2017, 18:22

Pentru "adi_stelistul" : citeste interviul luat bunicii Simonei. Asta ca sa intelegi ca nu noi, romanii, privim cu atata dispret la machedoni, ci exact invers, ei o fac cu varf si indesat.

octavian (6 comentarii)  •  14 iulie 2017, 19:50

Un comentariu obiectiv, de bun simt.Trebuie sa apreciem ca fizicul nu o ajuta suficient. Este o mare sportiva.Hagi a fost un sportiv cu care ne mindrim cu toate ca nu a luat balonul de aur.Este considerat rege al fotbalului.Ori cum Simona este regina noastra in tenis. Nu este exclus sa obtina un GRAND SLEM.Si o italianca a obtinut un GS la vreo 30 de ani.La gabarit asemanator.

NEMESIS (1 comentarii)  •  14 iulie 2017, 20:25

*** *** ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

petrache (8 comentarii)  •  14 iulie 2017, 22:39

Un articol de exceptie! Clar, la opbiect, bine argumentat. In privinta celor care spun ca Simona e "varza" etc... sunt probabil indivizi care cauta atentia cu orice pret. Daca spun ca pamantul e rotund, numeni nu ma baga in seama; daca spun ca e plat si asezat pe carapacele a 4 broaste testoase - ei da, toata lumea ma asculta cu atentie sa vada daca sunt nebun sau glumet sau caut samanta de cearta etc...

Rapi (3 comentarii)  •  15 iulie 2017, 4:36

Va citesc mereu comentariile. Mereu pline de competenta si spirit. Mereu pline de esenta si mereu ,ca si acum, creatoare de discutii si pareri. De pe urma articolului ,execelent ca de obicei, ramin insa cu altceva : dorinta foarte mare a cititorilor de a-si exprima parerile vis-a-vis de articolele dvs. Sunteti citit si rascitit si zic eu,e extraordinar ,desi e un lucru obisnuit pentru dvs. Altfel, "nu e peste ca stavridu' ,nici echipa ca ..."

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  15 iulie 2017, 6:57

...Problema nu este ca nu i numarul unul in lume ...problema este ca daca va deveni numaruyl unul vreodata ...nu o sa aiba valoare de numarul unul ...

cosas trintoras (1 comentarii)  •  15 iulie 2017, 9:02

Si ce daca cosasu nu-i cosas ci doar un trintor de gazeta? Suntem impasibili in fata acestei prostii monumentale de ziarist, adica ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (112 comentarii)  •  15 iulie 2017, 11:00

Maestre, v-ati decis sa nu mai scrieti despre Federer, ca n-a fost cu noroc in ultimii 3 ani (doua finale pierdute si o accidentare pe parcursul semifinalei de anul trecut)! Maestrul a ajuns in finala de la Wimbledon fara sa piarda vreun set, dar si fara risipa obisnuita de mingi memorabile; mai bine asa, poate imbina esteticul si utilul in fara lui Cilic, fata de care are de luat o revansa dupa Open-ul american! N-am dubii, se va impune, insa este pacat ca nu i-a intalnit pe drum pe Djokovic si pe Murray, pe care i-ar fi invins fara probleme! A.

viorel vrabie (1 comentarii)  •  15 iulie 2017, 13:54

sa lasam carcotelile! sa respectam cel mai bun sportiv roman al momentului! sa ne bucuram de rezultatele ei memorabile, iar ceilalti, care probabil sunt in afara fenomenul sportiv, sa aiba decenta sa comenteze ceva la care se pricep!!...poate ceva politic!

mg (111 comentarii)  •  16 iulie 2017, 8:52

..greu să'ncapă sentimente nobile în suflete mărunte..

mg (111 comentarii)  •  16 iulie 2017, 10:54

Iată pe scurt ideea unui SF recent cu Bruce Willis în rolul principal, care se cheamă Surrogates: În viitor ființele umane, slăbite de boli degenerescente, trăiesc izolate în apartamentele lor, folosind roboți înlocuitori(surogate), pentru activitățile sociale(incluzând aici şi job-ul). Fiecare individ îşi poate alege un surogat cu un aspect asemănător dar îmbunătățit în comparație cu originalul uman. În majoritatea cazurilor respectivii n-au avut parte niciodată de contactul cu lumea reală, până într-o zi... Eu cred că Simona Halep e un surogat pentru mulţi...de aici şi frustrările exagerate. Ce părere aveţi ?

ioan (767 comentarii)  •  16 iulie 2017, 15:12

intreaba Mirka, domnule Radu, daca sa mergem la U.S.Open sau nu? a zis sa nu va grabiti sa-i raspundeti-cica, n-au intrat, inca, toate zilele-n sac...!

ioan (767 comentarii)  •  16 iulie 2017, 19:45

"sindromul copilului sarac", domnule Radu: a detestat aurul! dar a iubit tinicheaua si zorzoanele-general rus (nu sovietic!) intr-o armata de suflete...! l-au speriat cu "vin mosierii" si cu retrocedarile: el ce sa mosteneasa? doua dropii si-un apus de soare-n Baragan? l-au momit cu titlul de academician: patru zile pe luna-simbata-credea ca il merita! n-a inteles ridicolul situatiei: cum sa fii coleg si cu domnul Solomon Marcus, si cu razvan tv-odor-escu? prieteni? nenumarati! unul singur, meritat: Nichita! in jurnalismul sportiv-irepetabil! n-a avut epigoni-au renuntat,toti, mai devreme sau mai tirziu: n-ar fi fost decit epigonii epigonilor lui! imposibilitatea lui de-a invata o limba straina era un dar-traia in limba romana! si-a iubit copiii...!! p.s. nu l-a aparat nimeni-nici macar eu! daca doriti sa-mi gasiti o scuza pentru asta, folositi-o pe cea mai banala: sint timisorean!

ioan (767 comentarii)  •  16 iulie 2017, 19:55

cap limpede: "sa mosteneasca"...!

Ticu (1 comentarii)  •  17 iulie 2017, 11:24

Halep, Nastase, Hagi, Nadia, Lipa, Szabo.....valori recunoscute la nivel mondial, apreciate de straini si de cele mai multe ori ponegrite de romani....ne mai miram ca ne pleaca valorile....pai de ce ar mai sta!? Vrem doar victorii de la Simona....dar oare cei care o critica permanent au realizat ceva in viata, sau sunt doar niste frustrati? Bravo Simona pentru tot ceea ce faci si bafta....peste ani cand o sa ne uitam peste statiatici si o sa vedem ca am avut un number one (pt ca o sa reusesti sa ajungi) atunci nu o sa mai fi ponegrita pt ca si acei hateri de acum parca ii si aud cum o sa zica ,"v-am zis eu".

ioan (767 comentarii)  •  18 iulie 2017, 15:11

Niagara, Cata, nu-i apa curgatoare...! pe Maria o inteleg-ea nu crede ca are un inger pazitor, ea crede ca are un stol!-dar tu, Cata, ai o cheita in buzunarul de la "treiling"...; nu, nu-i "de design"!

ioan (767 comentarii)  •  18 iulie 2017, 20:35

"falls"? aiurea, Cata! e adevarat...!

ioan (767 comentarii)  •  19 iulie 2017, 13:17

p.s. Detroit! concert Metallica! restul, Cata, vine de la sine...

Comentează