Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Există prag în clemență?

Cazul Messi nu e de nasul nostru

Permalink to Există prag în clemență?
vineri, 30 iunie 2017, 9:40

…și cu aiureala asta ce facem? O lăsăm în pace? De o săptămână de când am citit-o în Gazetă, nu a apărut niciun comentariu și nicio dezmințire. Nu, nici o vorbă – rămâne așa cum stă scris: condamnarea lui Messi de către Curtea Supremă la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru o evaziune fiscală cifrată la 4,1 milioane de euro a fost rejudecată și schimbată într-o amendă calculată la 255 de mii de euro.

Judecat în același dosar, tatăl său – care luase inițial 15 luni – urmează să plătească o amendă de 180 de mii de euro. Se poate spune că s-au scos amândoi frumos, motivația fiind și mai și: „Ministerul Public a dat dovadă de clemență, având în vedere că ambii inculpați sunt la prima abatere, fără alte antecedente penale”. Așa pusă problema, nu mai avem de-a face cu o aiureală – e aici o logică de-o seriozitate cu care, sincer vorbind, nu prea putem opera la noi. Cum adică ambii inculpați, dacă sunt la prima abatere, se pot bucura de clemență, chiar dacă fură Fiscul cu 4 milioane de euro?!

Până la ce prag – s-ar întreba la noi – se poate exercita o clemență? Dați-ne nouă pe mână un prag în dreptul la suspiciuni și nu mai scapă niciun Messi, nici ta-su, de pușcărie. Dar, cu aceeași sinceritate, vin și întreb de ce să îl faci pe Messi sau chiar pe Ronaldo de băcănie, după câte bucurii și minunății ne-au dat? Sigur, e o întrebare urâtă, imorală, totuși uite că acolo, la ei, ea poate fi înlocuită cu o amendă ușurică… La noi, hotărât, nu ar fi posibilă o asemenea soluție, ba chiar ar putea stârni indignare. Oricum am întoarce-o, problema asta nu e de nasul nostru, pentru că, pur și simplu, în statul nostru de drept, nu avem un Messi, nici un Ronaldo. Nicăieri nu se cere ca un stat de drept să aibă și un Messi, și o legislație corespunzătoare pentru abaterile lui și ale altor genii în orice domenii publice.

Încât propun – fiindcă fără propuneri poți fi acuzat de lașitate sau mai știu eu ce… – să nu fim în cazul Messi nici indignați și nici apatici. Propun un drept cu totul special și mai puțin exercitat decât clemența: dreptul de a rămâne perplecși în fața unor probleme pe care nu le putem deocamdată rezolva cu mintea și mijloacele noastre. De pildă. Ultima mea perplexitate a fost aceea în fața celui mai competent finanțator din fotbalul nostru, care repetă zi și noapte că el nu se pricepe decât în cumpărarea atacanților, lăsând altor salariați achiziționarea celor din defensivă. Nu l-am putut nici ironiza, nici lăuda. Am încremenit într-o perplexitate, mă înțelegi?

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Anonim (112 comentarii)  •  30 iunie 2017, 11:09

Gica Popescu nu ne-a dat chiar atatea bucurii si minunatii, dar a ajuns dupa gratii pentru un prejudiciu mai mic! Mai rau decat atat, a fost catalogat in toate felurile de catre imberbii care nu l-au vazut jucand sau de catre cei care fac pe purii si durii! Acesti indivizi care-si aroga dreptul de a-i judeca pe ceilalti vor considera ca este absolut normal ce s-a intamplat in Spania cu Messi! A.

gicu (305 comentarii)  •  30 iunie 2017, 12:48

Sanatate, maestre!

Sile (3 comentarii)  •  30 iunie 2017, 13:19

E clar, singura țară in care statul de drept funcționează este România.... Sa i jjdecam pe toti aici...

W (1 comentarii)  •  30 iunie 2017, 13:35

"La noi" toti pustii se cred Messi, toti jurnalistii sportivi se cred Bob Costas si toti politicenii dorm cu ghiulul in gura si viseaza in italiana. Nu putem sa avem clementa pentru ca notiunea in sine e rezervata unor oameni cu totul deosebiti. Cat sa mai inghitim mediocri... pardon, senzational - cat sa mai inghitim senzational? Popescu e senzational. Becali e senzational. Borcea e senzational. *** de treaba...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jos_cenzura (4 comentarii)  •  30 iunie 2017, 14:09

Nu e corect ca insasi ideea de evaziune fiscala sa existe intr-o tara cu oameni liberi. Ce libertate e cand trebuie sa-ti justifici toate tranzactiile si sa expui tot ceea ce ai statului? Cum e corect ca cineva sa plateasca milioane de euro in impozite, altul sa nu plateasca nimic, si amandoi sa aiba exact aceeasi putere de vot care va influenta cum se vor cheltui banii publici? Cel mai corect ar fi ca fiecare sa plateasca o suma fixa - de ex 1000 euro pe an, daca ai platit-o bravo, daca nu, atunci e evaziune fiscala.

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  30 iunie 2017, 16:54

...cine poate ...oase roade ...

Romulus65 (3 comentarii)  •  30 iunie 2017, 17:14

Recunosc ca nu prea ma intereseaza problemele lui Messi si Ronaldo cu fiscul spaniol, probabil ca se va gasi o solutie asemanatoare si pentru Ronaldo, dar ma deranjeaza felul in care este tratat Gica Popescu de unii dintre conationalii nostrii care ii contesta pana si dreptul la opinie.

nick70 (2 comentarii)  •  30 iunie 2017, 21:29

Îmi este foarte greu să cred ca Messi si taică-său sunt evazioniști și au facut de capul lor vreo manevră financiară, acolo sunt niște „baieți deștepți” ca și la noi care învârt bănuții!

Marcel (1 comentarii)  •  1 iulie 2017, 5:19

Calul moare de drum lung si prostul de grija altuia. Mai bine uitati-va ce jaf au facut golanii din Romania si vedeti daca se compra cu ceva, cu orice, din Spania. Asta ca sa nu vorbim si de crime si de alte abuzuri, de negandit in alte tari.

Viorel (1 comentarii)  •  1 iulie 2017, 5:56

Ar trebui spus ca primul lucru pe care l-a facut fiscul a fost sa recupereze prejudiciul. Filozofia romaneasca ar suna asa: "las' ca fur si eu 4 milioane si platesc acolo o amenda de cateva sute de mii...".

iulian (6 comentarii)  •  1 iulie 2017, 7:32

Felicitari,imi plac mult articolele scrise de dumneavoastra!

Alex One (19 comentarii)  •  1 iulie 2017, 8:03

Exista si la noi clementa, ohoho si inca cata, dar e selectiva maestre.Finantatorul la care va referiti macar isi recunoaste limitele, crede ca se pricepe doar la inaintasi ce ne facem cu cei care zic se pricep la toate si nici macar nu baga banu' ? Inclusiv la viteza telecabinei !

D. (1 comentarii)  •  1 iulie 2017, 8:56

Din ce inteleg eu, ei vor plati pe linga amenda si ceea ce datoreaza statului. Deci inchisoarea s-a transformat in amenda si atit.

Jean-Paul (35 comentarii)  •  1 iulie 2017, 11:37

D-le Cosasu Intai de toate, acel prejudiciu de 4,1 milioane a fost platit de Messi. Deci, pana aici nu e vorba de clementa. Apoi, a primit 21 de luni de inchisoare cu suspendare, care in caz de recidiva, s-ar transforma in inchisoare cu executare. Amenda aceea de 250.000 de euro nu este altceva decat contracostul orelor ce trebuiau prestate de Messi in folosul comunitatii. Deci, cum stam cu clementa? Si, nu uitati, in 31 iulie anul acesta, da si \cr7 nas cu judecatorii pentru un prejudiciu mult mai mare(14,7 milioane euro). Credeati pana acum ca Ronaldo este curat ca lacrima? Inca de acum aproape 2 ani cei de la Der Spiegel scriau ca Ronaldo a fraierit fiscul spaniol ca n-a platit impozit pentru vreo 165 milioane de euro, dositi prin paradisuri fiscale. Cam tarziu s-au trezit procurorii sa-l ancheteze, desi aveau toate datele.... Sunt curios ce pedeapsa va primi ronaldo, data fiind prietenia dintre Perez si procurori, judecatori, plus simpatia casei regale pentru real madrid.....

Radu (1 comentarii)  •  1 iulie 2017, 12:59

domnule Cosasu, dupa parerea mea este destul de clar ca justitia spaniola nu ar fi dat nici o dovada de "clementa" daca nu ar fi aparut cazul Ronaldo. E un aspect esential al acestei povesti si am fost surprins sa nu il regasesc in articolul dvs. Se pregateste terenul pentru a permite justitiei sa dea cel mult o sentinta cu suspendare, pentru a nu pata imaginea lui Real Madrid. Aceasta intrucit la prima vedere cazul Ronaldo e mai dificil de "solutionat" fara executare, intrucit in cazul Messi s-a dat deja sentinta maxima de acest tip (la Ronaldo suma e de 3 ori mai mare, se vorbeste despre posibile falsificari de documente si dovezi ale unei implicari directe a jucatorului in crearea lantului de societati etc). Pe Bernabeu se trag multe sfori si FloP s-a pus imediat in miscare.

Redolddog (1 comentarii)  •  1 iulie 2017, 19:32

Gica Popescu primiae cu suspendare dar a facut recurs. A avut avocati si mai ales prieteni buni si priceputi!

mg (111 comentarii)  •  2 iulie 2017, 7:35

..dom'le se fură. Băieţii ăştia nu-s de lăudat da' parcă nici de băgat la zdup, păcat talentul de lor. Messi, CR7 şi'al nostru Gică Popescu s-au înhăitat cu cine nu trebuie şi acum plătesc. Sper să le fie învăţătură de minte lor şi altora mai tineri. E drept că într-o ţară serioasă, cum e Germania de exemplu, justiţia a fost aplicată fără excepţii sentimentale în cazul lui Uly Hoeness sau al tatălui lui Steffi Graf.

ioan (767 comentarii)  •  2 iulie 2017, 20:07

n-am de gind, domnule Radu, sa le explic culoarea banilor! cum domnul Paul e actorul meu preferat, ar fi ,din partea mea, o lipsa de fair-play-chiar vreti ca despre viitoarele infringeri ale "fecesebeului" sa mai povesteasca doar d-na Esca? Audrey? plecata, domnule Radu! intr-o vacanta la Roma! daca pentru Totti se deschid, azi, in orasul etern, magazinele la miezul noptii, va dati seama ce-ar fi fost daca, tot azi, Audrey ar fi dat lovitura de incepere la un Lazio-Roma? vorba Leliei: "se sparie (inclusiv!) gindul"...! pe indelete: cum va fi o vara fierbinte, eu zic sa ne intoarcem la "aurora" noastra: lumina de gaz sau anastasia? dupa cum puteti observa, va las sa alegeti-e vorba, totusi, de 12 ani si de doua "Oscar-uri"...! p.s. e O.K. Oana! chiar mai bine decit ma asteptam...

ioan (767 comentarii)  •  4 iulie 2017, 8:34

...si nu uita, Cata, sa-i amintesti Mariei ca eu imi platesc, intotdeauna, datoriile! singur! datoria voastra e alta...!

ioan (767 comentarii)  •  5 iulie 2017, 20:20

Leliei, cu tot dragul din lume! sora-mea, odata cu plecarea domnului Radu Cosasu, vei ramine singura jurnalista din tara! o vreme! "catalinii" vor creste dar nu in ritmul nostru:domnul Eco avea dreptate-se inchid birturile prin sate si ei, "catalinii", vor avea parte de un "alt fel de concurenta"! dar vor fi cei care trebuie sa fie...! in rest, sintem chit: eu nu ti-am cumparat mercedesul ala, tu...

ioan (767 comentarii)  •  6 iulie 2017, 20:10

"seralistii"? geambasii astia (inclusiv, de idei!), domnule Radu, vor navali in "boreala" noastra! stiu, n-au numere pe tricouri- au doar cuvinte...! de fapt e vorba de un singur cuvint-probabil "tras la xerox": wanted! "legenda spune", de fapt adauga si "pragul" de care vorbiti: mort sau viu! aiurea, domnule Radu! cum eu sint legenda, va asigur ca nu mai e nimic de adaugat...! p.s. "viata bate filmul"? mar, domnule Radu!-aveti cuvintul meu de onoare...!

Comentează