Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Jose, fă și tu ca nenea Berti!

La apariția lui Einstein în cultura fotbalistică

Permalink to Jose, fă și tu ca nenea Berti!
vineri, 30 septembrie 2016, 6:10

De oricâte antipatii se bucură Mourinho – nu și de a mea -, nu i se va putea nega meritul de a-l fi adus pe Albert Einstein ca punct de referință în cultura noastră fotbalistică.

De când mă știu în meseria asta păcătoasă nu am întâlnit antrenor mare sau mijlociu de pe Tamisa sau de pe Olt care să îl citeze pe Einstein în gâlcevile sale cu lumea. Fără să-i pese câți dintre noi, de pe planeta fotbal, știm sau mai ales nu știm cine a fost Einstein, el l-a luat ca simbol în polemica lui cu toți atotștiutorii în ale balonului rotund. Căci așa figurează savantul în clișeele inculturii generale – ca o inteligență maximă pricepută în toate, inclusiv în sistemele 4-3-3 și 5-4-1.

E clar pe cine ia la mișto Jose când declară: „Știu că lumea e plină de Einsteini… Ăsta e noul fotbal, plin de Einsteini”. Se ia de noi, comentatorii, specialiștii care ne-am permis, după trei rezultate proaste, „să-i ștergem 16 ani din carieră, precum și istoria lui United”. Omul poate că exagerează, poate că nu, în Anglia or fi existat asemenea critici devastatoare – mie, pe Dâmbovița, ca fan United, nu mi-a trecut prin minte să-l fac praf pentru aceste eșecuri. Cu Van Gaal am dus-o și mai rău.

Am observat doar că e straniu de tăcut pe tușă, că e departe de nervozitatea lui Guardiola, că încă nu e în apele lui. Scriam că se întâmplă ceva cu el, la Manchester. Nu mai e Mou de la Inter, Real și Chelsea.

Acum, după acest totuși stupefiant 4-1 cu Leicester, după acea primă repriză în care am avut un ireal United, întrevăd o altă problemă: Mou e încă intimidat în a tranșa – la nivelul milioanelor investite – între Ibra al lui și Rooney al locului, între geniul care nu prea face faza defensivă și cel care e pe tot terenul, riscând o pierdere din viteză, meci după meci. Nu uit că acea primă repriză, cu 4-0 la pauză, a fost fără Rooney pe teren.

Sigur că niciun Einstein nu-i poate da vreun sfat. Nenea Berti – cum îi spuneau unii intimi – îi poate transmite altceva, la obiect. De ani de zile e bine cunoscută în toată lumea, cultă și incultă, o poză uluitoare a savantului suprem: un fotograf l-a surprins într-un gest incredibil – Einstein scoțând limba către cineva, fără obrăznicie, fără vulgaritate, ca un ștrengar simpatic, râzând de convențiile și conformismul general. Cel care a descoperit legi univerale era vesel și pueril.

Altă polemică nu întreținea cu lumea, scotea limba la ea, fără a fi limbut, ci concis. Dacă mă faci de Einstein, așa îți răspund și îi dau dreptul și lui Mourinho să-mi răspundă la fel când îl enervez prea mult. Eu țin această poză pe birou. Desigur că o puteți găsi pe Google. Pentru mine e mai inteligibilă decât teoria relativității.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

ciupi (16 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 8:22

ce-are *** cu limba scoasa?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

drucker (11 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 9:00

Pe Einstein il caracterizeaza teoria relativitatii iar pe Mouriho limba scoasa.QED.

Mihai (23 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 11:05

Domnule Cosasu, stiti prea bine ca Mou e un tip conflictual si ca se simte perfect in medii otravite si impatimite. Asa ca un facut cu ochiul strengaresc mi-e greu sa-mi imaginez, nu va va urma sfatul. O placere sa citesc ce scrieti, ca intotdeauna.

Sorin (8 comentarii)  •  1 octombrie 2016, 11:36

Dl.Cosasu si si sunt fan You!

gicu (305 comentarii)  •  2 octombrie 2016, 16:57

Sanatate, maestre!

Anonim (112 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 6:11

Maestre, toate cluburile mari ale Europei au pierdut puncte importante pana acum, unele chiar si in Europa; totusi, sa pierzi 2 puncte pe teren propriu este cam neplacut pentru Jose si suporterii lui United! Daca Mourinho nu reuseste anul acesta (un loc de Liga Campionilor ar fi un obiectiv rezonabil), cariera sa de antrenor de inalt nivel se va termina; va mai antrena pe la Porto, Benfica, Valencia sau Sevilla, adica pe la cluburi de rang secund (acum, pentru ca Porto si Benfica au castigat de cate 2 ori CCE/Ch. League)!A.

Comentează