Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Turul nu ne lasă niciodată plictisiți

Acest articol nu discută despre ce va fi la Belgrad

Permalink to Turul nu ne lasă niciodată plictisiți
vineri, 31 iulie 2015, 6:44

Nu mi se pare deloc deplasată observația unui telespectator al Turului Franței și anume aceea care-l compara pe Froome cu Chelsea. El a cucerit Turul cu doar 1 minut și 12 secunde în fața lui Quintana, așa cum londonezii bat cu banalul și clasicul lor 1-0. Adevărul e că în Tur, anul acesta, m-am plictisit mai mult de 90 de minute, cît durează un meci. De cînd s-a instalat lider în prima etapă a Pirineilor și pînă-n Alpi, m-am fixat în ideea că Froome a ucis Turul. Deși era favoritul meu, „crima” lui nu mă înveselea: omul nu avea opoziție, și nicăieri absența opoziției nu-mi face plăcere. Contador nu conta, iar Nibali nu se simțea nici el prea bine; rămînea Quintana, care nu ataca, oricît îi striga Manolo Terzian să atace în cățărări.

Aveam parte de „finișuri fabuloase” care mă lăsau rece. Un moment cu adevărat pasionant – cel puțin pentru mine – a fost începutul unei discuții în studio în care Alex Ciocan s-a opus lichidării lui Lance Armstrong ca escroc și ticălos. Nu știu de ce, dar discuția nu s-a încins și îmi pare rău. Pînă-n Alpi, am deplîns noncombatul și tacticile apatice, spectacolul celor două curse, una a evadaților ocazionali și alta a grupului maioului galben, aflat uneori și la 10-15 minute distanță. M-am cam plictisit, dar nu am disperat, căci m-am încredințat naturii și am avut parte de ceva nemaivăzut în vreun Tur – serpentinele de la Montvernier, cu care am început ascensiunea Alpilor. Filmate de sus, în șerpuirea lor magică spre piscuri, erau de-o frumusețe care m-a făcut să schimb o literă din Bardet – cel din fruntea cursei – cu un o și s-o contemplu pe Bardot, Brigitte Bardot.

Și fiindcă nu am disperat, Turul ne-a răsplătit cu patru etape alpestre în care Froome, dominatorul, suveranul, era cît pe-aci să piardă Turul în urma atacurilor lui Quintana. Greg LeMond a spus-o foarte clar; fără Richie Porte, coechipierul lui care l-a tras nebunește pe ultimii kilometri, Froome ar fi fost pierdut. Acum, mai toată lumea îi impută lui Quintana de ce nu a atacat mai devreme. E inteligența, cu totul abuzivă, care apare după orice răzbel. Oricîtă antipatie trezește Froome, nu se poate discuta niciodată cu un „dacă” postbelic. E la fel de valabil să ne întrebăm – tot cu „dacă” – în ce măsură ar fi rezistat Quintana în Pirinei, la atacurile lui Froome și ale echipei lui. Oricum, acest Sky a introdus și în ciclism tactica apărării cinice a unui minim avantaj, a unui 1-0, a unui minut și ceva, lăsînd altora plăcerile controverselor mai mult sau mai puțin indignate.

Apropo, e cazul s-o spun răspicat: nu discut ce va fi miercurea viitoare la Belgrad. Nimic nu mă poate abate de la regula mea personală: orice meci din cupele europene are 180 de minute. Restul e deșteptăciune normală.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

seba (8 comentarii)  •  31 iulie 2015, 7:14

eu cred ca baietii de la sky au vrut doar sa para mai umani in alpi.

Rica (1 comentarii)  •  31 iulie 2015, 7:21

Ca deobicei, maestru’ scrie excelent! Multumesc!

GOGOBERIDZE (3 comentarii)  •  31 iulie 2015, 7:51

Nu-i asa domnule Radu Cosasu ca va apuca nostalgia gandindu-va la un Fausto Coppi,Jacques Anquetil sau Eddy Merckx ? O tempora!

Silviu (4 comentarii)  •  31 iulie 2015, 10:26

Cum sa-ti placa Froome?Sau echipa SKY?Asta cu tinutul de rezultat,mi se pare o aberatie.La cat de calculat au evoluat cei de la SKY,sunt sigur ca au controlat in detaliu timpul pierdut de Froome.Spectacol,ca in meciurile de fotbal de caritate.L-au lasat pe Quintana sa creada ca se putea mai mult,si au mai indulcit opinia publica,dupa „demonstratia oribila” din Pirinei.Scenariu demn de un Lance Armstrong al zilelor noastre.Dopati!!!

brazvan (7 comentarii)  •  31 iulie 2015, 11:09

terzian a fost foarte nervos, cam pe toată durata turului, contrându-se din orice, de obicei fără a avea dreptate. comșa e răutăciosul de serviciu, o copie estompată a lui radu banciu, cu calități și defecte estompate față de titanul delabeunu. hovco e tobă de carte, dar toți trei se cred uneori mai deștepți decât pot să fie în materie de ciclism, când se apucă ei de dat sfaturi . alex ciocan este un tip de foarte mare calitate, în special umană, nu degeaba este el împăciuitorul de serviciu. plus că pe partea tehnică îi are la mână pe cei trei neofiți, care își dau drumul la diatribe și se trezesc apoi în pană de idei. oricum, o excursie pe gratis în franța își merită banii…

brazvan (7 comentarii)  •  31 iulie 2015, 11:11

și încă ceva: dacă chiar nu vă interesa returul de la belgrad, era suficient să-l pomeniți cel mult o singură dată.

gicu (305 comentarii)  •  31 iulie 2015, 11:46

Sanatate, maestre!

victor L (127 comentarii)  •  31 iulie 2015, 14:07

Sanatate, domnule Cosasu.
Un tur frumos, in opinia mea.
Ca nu au cistigat alti favoriti, mai ales ai comentatorilor, da, Froome este de vina. Poate fi acuzat ca ” a ucis turul”. Nesimtitul. Yoyo, da, cel mai urit mers pe bicicleta dupa estetii neamului.
Si da, Nibali, Contador si Quintana erau singuri, iar Froome si-a permis sa ruleze intr-o echipa. Englezeasca, piei, Satana!
In plus, sigur ca Bale a fost dopat cind a trecut ca racheta pe linga Bartra in finala Cupei Spaniei, asa ca sigur si Froome era dopat cind isi lasa in urma concurentii.
Cind nu ne iasa pasienta, strugurii sint acri!
Dupa gustul meu, comentatorii Turului sint toba de carte, ba au si umor. Dar sint bolnavi de scenarita care otraveste transmisia.

dudu (3 comentarii)  •  31 iulie 2015, 21:18

Cand pornesti de la acompara ciclismul cu fotbalul, articolul nu poate iesi decat intr-un singur fel – prost.
Iar afirmatia ca „Froome a cucerit Turul cu doar 1 minut și 12 secunde în fața lui Quintana, așa cum londonezii bat cu banalul și clasicul lor 1-0” e total deplasata.
Froome e abia la a doua victorie in Le Tour si la prima la o diferenta de putin peste un minut. In precedenta i-a dat 4 minute lui Quintana. Atunci ce era? Bayern?
Daca Froome e Chelsea pentru ca a terminat la 1 minut de urmatorul, atunci si Contador, Schleck, Sastre, Oscar Pereiro, Floyd Landis si altii sunt la randul lor Chelsea (i-am inclus atat pe castigatorii initiali, cat si pe cei care au fost declarati castigatori ulterior). Si asta numai in ultimii 10 ani. Dumneavoastra nu ati mai deschis televizorul de pe vremea lui Lance Armstrong? (de fapt, pana si Lance Armstrong a castigat un Tour la 1 minut si 1-2 secunde de Ullrich, deci Armstrong este cel putin la fel de Chelsea ca Froome…)
In fine, daca am ajuns sa construim articole pornind de la comentariile aberante ale spectatorilor, ce urmeaza? Sa facem articole cu citate din Gigi B.? Trist…

Albert (1 comentarii)  •  1 august 2015, 5:56

stimabile Victor…imi aduci aminte de prietenii mei ce tot il aparau pe Marele amnstrong…. 🙂
vedem peste cativa ani probabil – asta imi „place” acum la ciclism: un tur nu mai tine 3 saptamani. Ci 5 sau si mai ulti ani – clasamentul se tot schimba!

victor L (127 comentarii)  •  1 august 2015, 16:38

stimabile @ Albert,
din cauza scenaritei nu mai vezi frumosul.
(In urma lui Armstrong, in clasament, 10-15 erau dopati.)
NB,
sa nu te casatoresti, ca e mai mult ca sigur ca vei fi inselat:
„Eu ştiu c-ai să mă înşeli chiar mâine…
Dar fiindcă azi mi te dai toată,
Am să te iert-
E vechi păcatul
Şi nu eşti prima vinovată!…”

dragan (767 comentarii)  •  4 august 2015, 19:05

Ana Popovic,Cristi! „navajo moon”…;ascult-o live…

Comentează