Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Boloni, cel de dincolo de Vama Nădlac

Pentru antrenorii români, străinătatea îmbracă mai ales straie orientale. Foarte puțini reușesc în Occident

Permalink to Boloni, cel de dincolo de Vama Nădlac
joi, 29 noiembrie 2018, 9:20

Când spun că vor să plece „afară”, antrenorii români se gândesc la Arabia Saudită, Emirate, Kuweit, Qatar și alte oaze bine plătite, dar cu fotbal așa și așa. Eventual la spațiul ex-sovietic sau, în cel mai rău caz, la zona Egee, Turcia, Grecia. Sau China, dar e mai degrabă o himeră. Personal, de ani de zile încerc să separ aceste lumi. Dincolo sau dincoace de Vama Nădlac. Foarte puțini reușesc „dincolo”.

Orientul, ca bonus
Da, Boloni a fost și el la arabi. În Qatar. Avea deja 60 de ani, vârstă la care te gândești și la viitorul familiei. Însă până atunci a câștigat campionate cu Sporting și cu Standard Liege, asta după ce s-a școlit în Franța. În discuțiile pe care le avem uneori, mai rar decât ar trebui, la telefon, spune mereu că el s-a considerat mereu un antrenor de inspirație franceză.

Uciderea visurilor arăbești
De la Orient, auzim mai întâi că Reghecampf s-a despărțit de clubul său. Cumva neutru, poate și amiabil. Apoi, arabii vin cu precizări. Că s-au primit nu știu câte goluri, că echipa nu juca. În concluzie, antrenorul român a fost licențiat, demis, dat afară, alegeți ce formulă doriți, pentru că „le-a ucis visurile”.
Aici nu mai e loc de nuanțe. Dacă ai ucis niște visuri, poate chiar pe toate, pleci martelat de comunicatul lui Wahda. Iei și un bonus, niște milioane, acolo (zice-se că vreo cinci), dar oficial rămâi un simplu ucigaș de visuri.

Varianta levantină, intermediară
Se va spune că și Grecia, și Turcia ar fi tot zone occidentale. Mai degrabă nu prea. Sunt țări capitaliste, însă nu și cu mentalități apusene. Sunt zone în care se pupă mâna, iar patronii mai intră uneori pe teren cu pistolul la cingătoare. De aceea, Lucescu tatăl și fiul, Hagi, Șumudică n-au cum să fie plasați în spațiul vestic prin opera lor turco-greacă. Doar Mircea Lucescu, prin felia italiană a carierei sale.

Locul doi în Belgia
În Belgia, visurile sunt mai puține decât în Emirate și, cele care sunt, se ucid mai greu. Firește că și banii sunt mai puțini, dar presiunea e mult mai mare, iar fotbalul, incomparabil mai bun. Vorbim de țara „bronzului” ultimului Mondial, chit că niciunul dintre colegii lui Hazard de la națională nu vine din campionatul intern. Totuși, toți marii fotbaliști belgieni pornesc de acolo. Din acel campionat în care Boloni e pe locul 2, la 3 puncte după liderul Genk, dar înaintea lui Anderlecht, Standard, Bruges. Iar Antwerp, formația sa, nu e un nume de top, ci o trupă disciplinată (cea mai bună apărare), care nu demult, acum trei ani, era în liga secundă.

Occidentali și occidentali
Sigur că Boloni nu e singurul nostru „vestic”. Tot în Belgia a lucrat și Rednic. Gâlcă și Contra au antrenat și ei în Spania, ceea ce e enorm. Dar au fost aleși pe criterii sentimentale, Costel fiind fost jucător al lui Espanyol, iar Cosmin al lui Getafe. E greu de crezut că Gâlcă ar fi fost sunat de Real Sociedad, să zicem, sau Contra de Celta Vigo. Asta ca să nu vorbim de numele foarte mari, ci de echipele de pluton, la fel ca Espanyol sau Getafe.

Structura apuseană
Ca să antrenezi în Occident nu trebuie să fii doar un anumit fel de antrenor, ci și un anumit fel de om. Pentru zona arabă, poți fi oricum, nu e nicio problemă dacă-ți petreci timpul liber pe ponton cu niște manele de calitate. Cei care reușesc în Vest, ca Boloni, bricolează, grădinăresc, citesc. Chiar scriu. Pentru cei care încă n-au aflat, între antrenamente Boloni scrie cartea propriei sale vieți.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Bibi (20 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 9:54

Respect ! Cu el in teren alta ar fi fost si soarta meciului cu River Plate.

Cris (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 10:06

Just! Jos pălăria pentru Boloni și pentru orice antrenor român care își încearcă șansa în fotbalul real, nu prin nisipuri sau țări cu regimuri și mentalități dubioase! Despre ce fac antrenorii noștri prin țările arabe nici nu știu de ce se mai publică știri, parcă ar avea vreo relevanță dacă pierzi sau câștigi cupa nu știu cărui prinț sau emir. Pentru fotbalul adevărat, tot egal cu 0 este.

Cristian (4 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 10:32

Boloni a fost un fotbalist extraordinar. Avea o inteligenta deosebita in joc si o viteza de reactie cum nu au avut si nici nu au multi. Un antrenor bun si un analist obiectiv al fenomenului fotbalistic.

sorin (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 11:04

Alta era situaţia şi la CM din Italia 1990, dacă a E. Jenei nu ar fi fost atât de laş, şi i-ar fi inclus în lotul naţionalei.

teo stemate (10 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 12:16

Acum câţiva ani mă nimerisem, într-o cafenea, la o masă cu mai mulţi români, câţiva algerieni şi doi francezi. Francezul de lângă mine, un tip longilin, cu părul complet alb, deşi nu părea să aibă mai mult de 50 de ani, m-a întrebat, la un moment dat: "Vă rog să mă scuzaţi, să nu interpretaţi ca pe o jignire, dar accentul dumneavoastră e puţin ciudat... din ce ţară sunteţi?" "Din România", i-am zis, aşteptând să văd mutra pe care-o fac de obicei străinii, mai ales francezii, când aud de România: un soi de dispreţ amestecat cu un fel de milă... Dar omul s-a ridicat în picioare şi, spre surprinderea mea, mi-a zis: "Daţi-mi voie să vă strâng mâna! Am un mare respect pentru români! De fapt, tot ce ştiu în meseria mea şi multe din câte ştiu despre viaţă, am învăţat de la un român: Boloni!" Francezul mi-a spus numele lui: Hubert Velud, fost portar la Reims, apoi antrenor prin ligile inferioare din Franţa. Prima echipă importantă unde antrenase: Nancy, ca adjunct al lui Boloni. "Anul ăla, cât am fost adjunctul lui Boloni la Nancy, a fost cel mai bun an din viaţa mea!" Omul avea lacrimi în ochi, când povestea despre mentorul extraordinar care îi fusese Boloni, nu doar în meseria de antrenor, ci, aşa, în general. Iar când povestea despre România, pe care o vedea, desigur, prin povestirile lui Boloni despre România, povestea cu... dor, ca un român autentic. M-a emoţionat, pur şi simplu. În acelaşi timp, nu puteam să nu-mi amintesc că ultimul meci al Naţionalei la care urcasem în tribune, fusese un România-Ungaria. Ai noştri jucau bine, conduceau cu 1-0, iar tribunele scandau: "Afară, afară, cu ungurii din ţară!" Pe banca noastră, selecţioner era Ladislau Boloni. Am plecat de la acel meci cu un gust amar, deşi noi am câştigat meciul. De fapt, de-atunci nu m-am mai dus pe niciun stadion.

patrutreitrei (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 12:29

Păcat, că n-a rămas la națională.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 12:33

Vasile asta se considera francez ...nu roman sau ungur ...el asa spune ca este cetatean francez nascut in Ro

itu52 (51 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 13:13

Fară să vrei ai atins una din cele mai delicate probleme din societate. E problema așa cum cineva a promis, dar cred că ar trebui să se împrumute la Dumnezeu să o realizeze, e problema ”lucrului bine făcut”. Nu o dată, de două ori, ci continuu în tot cea ce faci. E o treabă ce ține de instinctele moștenite și educația orientată spre muncă, care la noi s-a tradus în mai multe feluri. Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc; fuge de muncă ca dracul de tămâie; trasul mâței de coadă, etc. Plătim din greu polițele lucrului de mântuială și sustragerii de la munca serioasă, organizată. Asta e incompatibilă cu vestul, ăia știu ce vor, ce să ceară salariatului, nu guvernanții, ci fiecare patron pe felia lui. Patronii de acolo știu prețui și respectă angajatul, știe să-l motiveze pentru a da tot ce are mai bun. Fii sigur ca Becali în vest nu ar rezista 24 h, cu toată averea lui, așa cum nici exporturile lui nu prind rădăcini. Boloni și Istvan Kovacs la Ajax, au făcut carieră în două țări mici, din vest, pentru că au fost compatibili cu acele zone, probabil că structura lor interioară nu a avut nevoie de prea mult timp, pentru integrare. Poate că în legea lui Marx, au venit cu un plus produs. Asta e, pe unde a bântuit Austria imperială, ordinea și dișciplina a generat instincte genetice care se văd în exprimarea idivizilor și colectivităților. Sunt aproape 30 de ani de când un italian ne povestea decalajul dintre partea de nord și cea de sud a Italiei, punând accent pe amprenta austriacă de pe vremea când această zonă a făcut parte din Imperiu. Orientul și haiducia, dominația de la distanță, tributară, a dat exemplul avuției prin jaf, tâlhărie , trucuri și ghișefturi. E rapidă și prinde ușor dacă-ți pică fraierii în plasă. Partea proastă este că acest carusel al șmecheriei este fragil, e cu picioare scurte și nu poate asigura stabilitate. Când le băgăm la grămadă, zicem mentalitate, cea de grup, colectivă face diferența și ne trezim cu zone bogate și zone sărace, pentru simplul motiv că uniunea de idei reușește să capaciteze forțele necesare realizărilor în plan material. Lucruri bine știute de adevărații politicieni ai țării, baiul este că nu au soluții, se screm și tot încearcă, cum s-ar zice merg pe ”da de”, adică ”pe-a încercatelea”. De aia e lungă și întortochiată calea revoluției, pe care în curând o aniversăm.

mal. (17 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 15:04

@teo stemate: am citit cu mare plăcere comentariul dvs. Vă felicit!

Dan (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 15:59

dar nu e roman, e ungur

scorilo (9 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 16:16

Ei... și acum ajungem la aceeași problemă: dublul standard. Indubitabil, Boloni este cel mai performant antrenor român în fotbalul occidental. Acolo unde a mai antrenat și Rednic, câțiva ani, nerupând gura târgului. Dar a fost angajat acolo, la trei cluburi diferite, ceea ce tot e ceva. Știm cu toții că Boloni e un tip dificil. Unii foști elevi l-au lăudat, alții l-au criticat feroce. Ne amintim și cum a lăsat naționala în mijlocul drumului, optând pentru mult mai atractivul Sporting. A și fost singura descălecare a lui în fotbalul românesc, ca antrenor. În timp ce Rednic a luat două titluri în România, a ajuns în primăvara europeană cu Dinamo, a promovat și șlefuit câțiva jucători români de națională. Cu toate astea, despre Rednic auzim doar că are probleme de caracter. I se pun la îndoială toate reușitele, din "Strâmb" nu este scos. Oare să ne fi mințit Rednic în privința telefoanelor de mulțumire și respect pe care le primește de la Batshuayi? O fi singurul? Mă îndoiesc. Problema e că pe Boloni îl menajăm pentru că nu prea are treabă cu fotbalul nostru, ne amintim de el când și când. Dar pentru că Rednic îndrăznește să reapară pe aici, e mototolit în fel și chip. Kassay românul.

Alex (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 17:48

De acord e "ungur"dar as dori sa mai vad jucatori de fotbal romani sa joace si sa dea macar jumatate din ce a dat Boloni pentru fotbalul din Romania,jucatorii de azi sunt doar caricaturi ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Student (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 18:21

problema culturala sau mai degraba de limba? marea problema a antrenorilor romani e ca nu vorbesc cursiv o limba straina... macar engleza s-o vorbeasca cursiv si au ajuns la jumatatea drumului

cc (24 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 18:29

Bai ovidiu_3003, iar te-ai trezit? Pune naibii capul pe perna, distonocalm(etc) si nani. Boloni l-a lansat pe CR7 prostalaule. Cand a fost antrenorul nationalei am batut Ungaria la Bucuresti intr-o atmosfera super (am fost la meci), apoi a plecat in Portugalia la Sp Lisabona - a castigat un campionat, iar Cristiano Ronaldo a fost promovat la prima echipa de catre Boloni. Mai spui si alta prostie - Cicaldau a ajuns fotbalist la CraiOlgutza\clona voastra. Cand era la Viitorul lui Hagi a dat gol in meciul cu Portugalia(primul gol) la U21.Dar tu esti de pe alta planeta nedescoperita inca.*** somn.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

di livio (37 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 19:15

cc-ule, ești de la Comitetu Central?...vezi ca ai gresit blogu, ma zgubiliticule...ăsta nu-i blogu lu Ioanițoaia...sau administrezi si blogu lu Buzărin, prostalăule?...blogsportu e cam tot ce-a mai ramas din presa noastra de ziare quality...si te bagi tu sa ***, ma *** ***...stai in *** tau, mahalagiule

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasca (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 19:47

Ovidiu3003 si di livio sunt doi penibili care nu trebuiesc luati in seama. Primul e pierdut in spatiu, dar mai putin agresiv. Vorbeste in dodii si merita compatimit. Celalalt e periculos si jalnic, expresia rautatii, urii, marlaniei. Un nevertebrat.

cc (24 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 20:04

Pt. di livio - Nu stiu de ce m-ai atacat asa. Nu te stiu si nici tu nu ma stii. Probabil esti fan ovidiu_3003 si ai ripostat cred eu aiurea . Nu te fac prostalau pt. ca eu nu sunt fan Ioanitoaia sau Buzarin. Doar le apreciez articolele atunci cand sunt de calitate. Si apropo, este singurul ziar de sport de la noi (quality cum ii spui tu) ce il poti cumpara din Romania - Bravo lor(GSP). Sa ai o seara placuta! Iti doresc o seara placuta.

cc (24 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 20:21

Pt Vasca de la cc - bravo - am nevoie de sustinere pt . ca acest di livio pe care nu l-am jignit cu nimic si ma face mahalagiu etc... Ca administrez blogurile lui Ioanitoaia si Buzarin, de parca ei nu ar comenta pe siturile lor bla, bla, bla. Pe ovidiu _3003 stiu ca-i pe pastile, dar cu di livio nu m-am intersectat pana acum.Ii mai dau o sansa. Sau poate NU!

NebulaEXE (13 comentarii)  •  29 noiembrie 2018, 23:24

Da, Boloni a fost și el la arabi. În Qatar. Avea deja 60 de ani, vârstă la care te gândești și la viitorul familiei... Un nou articol in genunchi, facut fara nici cel mai mic sens, al unui om care se pricepe la limbi si imbarligaturi, nu la fotbal. Boloni a fost prima data la arabi acum mai bine de un deceniu, dupa ce a 'reusit' sa aiba cel mai start de sezon din istoria clubului as monaco. a fost dat afara dupa ce a pierdut 8 meciuri din primele 11 si a strans doar sapte puncte. echipa a mai pierdut doar 5 partide in tot restul sezonului. da, performanta cu sporting a fost una exceptionala. aveau super-echipa portughezii. clasa trebuia sa si-o arate cu milan, dar au fost eliminati. mai departe, situatia actuala din campionatul belgiei e speciala. anderlecht a vandut in stilul negoita si a reinceput procesul de crestere a unor jucatori ce vor fi vanduti peste 5 ani. boloni e in scaun de aproape 2 ani, timp in care si-a pastrat jucatorii de valoare. brugge, singura forta cat de cat din belgia in momentul asta, a fost zguduita de scandaluri de coruptie, blaturi etc. oameni arestati, anchetati. e un context favorabil pentru el, dar si pentru altii, dupa cum arata clasamentul. ca sa-ti faci o idee cat de slab e campionatul belgiei in prezent, doar un jucator din competitia interna a bifat minute la nationala intr-o partida oficiala in ultimele 18 luni. iar valoarea primilor 18 din echipa lu boloni cred ca face cat jumate din fc fcsb. vai, cum pacaliti viata(!), cand altii trag 12 ore si n-au de o paine. macar prefaceti-va ca va pricepeti.

di livio (37 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 0:04

cc-ule, vezi celelalte comentarii...sint comentarii civilizate la un articol de bun simt...tu si vasca sinteti din alt film...io nu te-am atacat, am folosit limbaju tau la adresa altui cititor...***...nu cumva tu si Vasca sinteti unu si acelasi?...dupa limbaj, cred ca da...daca tu nu vezi discrepanta de limbaj dintre tine si ceilalti, inseamna ca esti prostanac...la aia ceilalti nu intra Vasca, Franz, Coco, Dana si alte zeci de nume clonate pe blogu lu Ioanitoaia...ii scrisei lu nea Ovi de clone si ma cenzura...nu stiu daca chiar insusi el marele gazetar sau doar adminu de bloc...vad ca Buzarin nu cenzureaza...inca

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Freddy RE (19 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 0:07

Sunt stelist din 1974, deci cred ca am dreptul sa spun asta: Boloni, si oricare altul care abandoneaza Nationala Romaniei pentru orice (Lisabona, de exemplu) nu merita decat beep si pe pagina asta si oriunde altundeva. Ia si de la mine, beep cat vrea mama lu' matale, antrenorule francez de origine maghiara. PS numai unb ou ca tine putea sa rateze penalty in Finala CCE. Hai pa.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 5:48

Bun comentariu. Ai vazut ceea ce trebuia. Sunt toti PRAF..... Vorbind de arabi, astia toti laolalta daca ar mai antrena 100 de ani nu ar aduna trofeele pe care Balaci le-a cistigat la arabi.

hg (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 8:16

...pentru ca cei sapte ani de-acasa au fost in limba maghiara...

Observator (79 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 8:27

Pe acest site, de curand, s-a scris elogios despre Razvan Lucescu si despre ce a reusit in Grecia, un campionat comparabil cu cel belgian (ambele au cate o reprezentanta in Liga Campionilor)! Boloni este o persoana inteligenta si un antrenor de scoala franceza, deci de bun nivel; in conditiile in care Anderlecht isi schimba generatiile si Standard straluceste (de mai mult timp) prin ... inconstanta, Anvers (Antwerpen) are bune sanse la titlu. Totusi, la fel ca in cazul lui Razvan, sansa de a se afirma in Europa dupa un eventula titlu este nula; la fel si pentru orice alt club belgian sau din Grecia, in momentul de fata! O.

cc (24 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 9:59

Pt. di livio - da, tu ai dreptate.Eu, vasco, Franz, Dana,Coco si alte zeci de blog-isti suntem prostalai, ca asa vrei tu.Iar tu esti cel mai destept. Si nu sunt acelasi cu vasca cum insinuezi tu. Eu doar ti-am dorit o seara placuta. Tu ai ramas cu jignirile.Pacat!

xstelu (16 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 13:46

"manele de calitate"...cum draq sunt alea stimabile?poti sa canti asa ,ca mostra? ori sa redai un text ,tot asa ,de calitate?

xstelu (16 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 13:50

@dan.asa e ai dreptate.numai ca tu nu esti idiot,ci foarte idiot.

xstelu (16 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 13:53

clarificare,text al manelelor de calitate ,of course..nu ma refer la ceea ce scrii.mea culpa.

unguru’ (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 22:42

BÖLÖNI - Eu daca as fi jurnalist si as scrie un articol despre cineva anume, cu siguranta i-as scrie numele corect.

Tony (2 comentarii)  •  1 decembrie 2018, 8:08

Boloni chiar scrie si o face intr-un mod asemanator cu antrenoratul -,profesionist : "E vineri seară şi mă plimb într-un parc din Anvers. Copaci seculari mi-au întins pe cărare un covor auriu.Tocmai dădeam să intru în casă, când printre coroanele copacilor am zărit o stea căzătoare ce brăzda tăcută cerul. Gonea strălucitoare lăsând în urma ei o coamă blondă. O găseam frumoasă, dar şi foarte, foarte tristă. Şi de neînţeles.(...)Dimineaţa, computerul mă anunţă că am primit un mesaj. (...). Acum, însă, mesajul a fost ceva mai lung şi cumplit: « A murit Ilie Balaci. (...) Ilie n-a murit! Stelele nu dispar, doar gonesc mai departe pe cer" .

Romeo (9 comentarii)  •  1 decembrie 2018, 18:11

cel mai titrat antrenor rămân este Mircea Lucescu. Boloni este un personaj greu de înțeles pentru români. Fiecare și-a ales drumul lui în viață, dar nu e cazul să denigreze pe alții. Țările calde îți asigură o viață mai scurtă: Oblemenco, Balaci, dar bani mai mulți. Alegeți ce vreți!

Comentează