Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Naționala cu un singur laureat

Dintre câștigătorii Anchetei din ultimii zece ani, doar Tătărușanu joacă frecvent în echipa națională. Ceea ce explică într-un fel plasarea noastră în urna a patra

Permalink to Naționala cu un singur laureat
duminică, 25 noiembrie 2018, 1:35

Nu mai e mult până la o nouă Anchetă de final de an a Gazetei. Cea cu numărul 53, cu prima ediție în 1966. Nu se știe încă laureatul, dar atmosfera de final de an împinge către retrospectivă. Să ne uităm puțin în spate la lista învingătorilor. Dobrin, Balaci, Hagi, Gică Popescu, Liță Dumitru, Dinu, Dudu Georgescu, Boloni, Duckadam, Adi Ilie, Mutu, Chivu. Cam tot ce-a avut România mai bun.

Dar să insistăm doar asupra ultimilor zece învingători, din deceniul care ar putea defini forța actuală a echipei naționale. Așadar: 2008 Mutu, 2009 și 2010 Chivu, 2011 Torje, 2012 Rusescu, 2013 Chiricheș, 2014 Sânmărtean, 2015 Tătărușanu, 2016 Alibec, 2017 Budescu. De aici începem discuțiile.

Piese de muzeu
Mutu, Chivu și Sânmărtean s-au lăsat. E vârsta, care nu iartă pe nimeni. Lucian, unul dintre marile noastre talente, a devenit fotbalistul anului la 34 de ani, ca dovadă că și-a arătat adevărata clasă abia spre final de carieră, făcând lucruri bune la echipa națională la o vârstă la care alții s-au retras deja.

Chivu și Mutu ne-au dus în cârcă atât cât au putut, de generația lor legându-se participarea noastră la Euro 2008, dar și două ratări dramatice, Slovenia 2001 și Danemarca 2003, care puteau, cu puțin noroc, să însemne calificări la turnee finale. Din cei 10 ani despre care vorbim, cei trei, Mutu, Chivu și Sânmărtean, au acoperit patru ani. Mai rămân alți șase.

Doar Ciprian
Singurul care confirmă de pe această listă a ultimului deceniu e Tătărușanu. Întâmplător, sau mai degrabă nu, el e cel mai bun fotbalist al echipei naționale în recenta Ligă a Națiunilor și mai ales în ultimul meci, de la Podgorica, când a apărat acel penalty „cu ochiul”. Și, la fel de explicabil, el e singurul care joacă la o echipă puternică, dintr-un campionat puternic.

Nantes și Ligue 1 înseamnă mult mai mult decât pașalâcul Kayseri, gubernia rusă a lui Anton, salata bulgaro-braziliană Ludogoreț sau chiar decât rafinata, dar nu foarte productiva Sparta Praga. Iar clubul lui Tătă se vede în nivelul lui și s-a văzut la fel de bine și atunci când apăra, tot meci de meci, la Fiorentina.

Efemerii
Sigur că pe listă mai e și Chiricheș, dar în ultimii ani Vlad a fost mult timp accidentat. Când e valid, e rezervă la Napoli, dar nu e rezerva oricui, ci a lui Koulibaly și Albiol. Dar ceilalți? Torje, Rusescu, Alibec sau Budescu au devenit fotbaliștii români ai anului prin străluciri de-o vară. Aflați la vârste încă bune pentru performanță, între 27 și 30 de ani, ei au dispărut, din diferite motive, din circuitul echipei naționale. Torje ne-a arătat în puținul timp petrecut astă-primăvară la Dinamo că e la nivel scăzut, Rusescu pare umbra golgeterului de odinioară, Alibec dă din mâini, iar Budescu, până să marcheze un gol istoric împotriva Kazahstanului, s-a lăudat multă vreme cu reușita din Feroe.
Iar concluziile aproape că se trag singure. Anume că n-ai cum să faci o echipă națională zdravănă, sănătoasă, când din ultimii tăi zece laureați cei mai mulți sunt fie piese de muzeu, fie ansamble aflate mai mereu în reparații.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Mircea (24 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 14:28

Yep !! in sfarsit o postare ok in care recunosti lipsa de valoare si ai lasat deoparte nationalismul ruginit.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 15:01

Tatarusinea ne a ingropat de multe ori ...

antiprostie (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 18:54

ovidiu_3003, mai ai frati acasa?

Barbu Secure (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 21:51

Nu imi vine sa cred... nu mai e Daum de vina? Cum asa? Ce ch3stie nea Buzarine... ai de mine. Ai varsat laturi vreo trei ani de zile. Te luai la intrecere cu ioanitoaia si geambasu, qare e mai "bun"... ai scris astazi corect ceea ce ai stiut dintotdeauna. Daum nu a fost omul potrivit, dar nu el ne-a ingropat, cum inca si acum sustine nen-tu ovi. Adevarul e altul. Cel scris de dumneata. Pur si simplu nu avem valoare. Din ce cauza, e alta mancare de peste. Impachetat sau nu.

mg (84 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 12:25

..domnule Buzărin aţi intrat într-o nouă paradigmă.. În sfârşit, un diagnostic corect. Să sperăm că pacientul va supravieţui.

cc (24 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 14:46

ovidiu_3003, vorba unui coleg, dar sper ca nu mai ai frati acasa.La cata prostie e in tine ...

constantin (6 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 21:15

Aşa cum merg lucrurile în România, eu cred că singurul candidat cu merite va ieşi pe locul doi.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 0:56

De ce *** nu poate sa faca si GSP un lucru normal macar o data in existenta sa si pur si simplu sa nu dai la nimeni premiu , pt ca nu-l merita nimeni. In schimb sa zica pe locul 8 Tatarusanu, pe 120 Alibec etc.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Geo (11 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 9:56

Asta e presa romana...la fel ca si fotbalul...sarac. Pana acum ceva timp daca era sa ne luam dupa presa aveam jucatori. Ba chiar i-mi aduc aminte cum domnul Ioanitoaia critica la sange faptul ca sarmaluta Budescu si agentul de circulatie Ali Bebec nu sunt luati in lot. Dupa acele critici (nu constructive, ci doar pt a denigra selectionerul si a pacalii suporterul) Alibec a dat 2 goluri in 80 de meciuri si Budescu a plecat la fotbal pe nisip. Si acum nu avem valori...nu domnul Buzarin..nu avem inteligenta. Nu avem chef de munca si de sacrificiu. Ca nu avem valori acum ok..dar stam si plangem ca poate cade drobul peste copil. In loc sa ne plangem de mila mai bine am face ceva pt viitor. Din 20 de jucatori tineri mai rasariti, doar 2 3 s-au ridicat cat de cat si au iesit din anonimat. Dar ia sa fi fost 200...300. Din aia se poate face 1. un campionat bunicel fara sa aduci expirati din congo, serbia sau polonia, 2. competivitate la nationala. Dar asta fara ajutorul presei nu se poate face. Cand tu ziar cu 100 de ani de istorie, cel mai renumit ziar sportiv din Romania scrii despre aventura patronului iasului cu domnisoara blonda sau despre fabuloasa suma cheltuita de Becali pe nu stiu cine...nu mai are rost sa vorbim. Mergeti dupa cum bate vantul..tipic mioritic...Rusinos.

Durden (126 comentarii)  •  27 noiembrie 2018, 10:17

Da, dar sa ne aducem aminte ce super jucatori aveam pe vremea lui Daun, nu? Adica probabil d-aia il criticati voi atunci..ca altfel nu inteleg..

Comentează