Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Urna a patra, banca de la geam

Înainte de a face praf o competiție, trebuie s-o înțelegi. Se pare că României i-au scăpat sensurile Ligii Națiunilor

Permalink to Urna a patra, banca de la geam
joi, 22 noiembrie 2018, 9:27

De la început, acea emblemă policromă a Ligii Națiunilor ni s-a părut un fel de ștergar de artizanat, pe care se înghesuie de-a valma steaguri de națiuni dintr-o Europă globalizată. O beție de culori stridente, o avalanșă de clasamente complicate. Și frustrarea că nu mai avem acele meciuri amicale, atât de dragi nouă, în care facem o grămadă de schimbări, mai ales în repriza a doua, iar la final declarăm, cuprinși de voluptate, că a fost un test util.

Era o șansă pentru noi
Se pot plânge de această Ligă a Națiunilor echipele din primele urne valorice. Francezii pot invoca inutilitatea competiției, bazându-se pe faptul că ei sunt oricum campioni mondiali și că se vor califica la Euro 2020 indiferent de grupa în care vor fi în preliminarii. Dovadă că nici nu s-au prea omorât cu firea, terminând seria în urma Olandei. Deschamps, de la înălțimea la care se află, poate privi meciurile cu nemții și cu olandezii ca pe niște înfruntări de verificare. Dar selecționerii României, Serbiei, Ungariei, am dat doar câteva exemple din grupa a treia valorică, și mai mult decât atât, antrenorii și jucătorii Belarusului, Georgiei și ai altor națiuni din eșalonul al patrulea valoric, au toate motivele de a lua lucrurile foarte în serios. Pot ajunge la Europene fără să fie nevoiți să se ciocnească de rocile dure ale continentului.

Cu cei de teapa noastră
Dacă n-ar fi fost această competiție, acest culoar favorabil, am fi invocat mereu că n-avem cum să ajungem la turneul final în fața unor adversari extrem de puternici. Ce șansă avem noi, de exemplu, împotriva Franței sau a Germaniei? Aproape niciuna. Dar Liga Națiunilor ne-a dat posibilitatea, de care n-am profitat, de a spera la Euro 2020 trecând de Serbia și, mai departe, dacă am fi câștigat grupa, de Finlanda, Norvegia sau Scoția, celelalte națiuni care au mers mai departe în această divizie a treia. Parcă e mai la îndemână să te bați pentru calificare cu aceste echipe decât cu marile puteri.

Distanța față de cei mari
Ultimul adversar de primă mână depășit de România a fost Olanda, iar asta s-a întâmplat cu mai bine de un deceniu în urmă, în preliminariile pentru Euro 2008. Știți povestea, meciul acela de la Constanța, disputat pe vânt, ploaie și noroi, cu puiul de ofsaid de la golul lui Goian, lăsat de amicul nostru de-atunci și de acum, Kyros Vassaras. În ultimii ani am mai smuls remize decente Italiei sau Spaniei în meciuri amicale, în rest n-am fost în stare să ne atingem de reprezentative puternice. Inclusiv calificarea noastră la Euro 2016 s-a întâmplat într-o grupă cu Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord sau Grecia, adică niște competitoare cu pedigree cumva asemănător nouă.

Doamna profesoară UEFA
De-acum nu ne rămâne decât să ne luăm la trântă cu cei mari într-o grupă care va fi mult mai grea decât această serie plăpândă, cu Serbia, Muntenegru și Lituania, pe care n-am reușit s-o câștigăm. Vom fi în urna a patra, banca de la geam și ne vom plânge că doamna profesoară UEFA ne scoate cam rar la tablă și ne ține doar în note mici.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

cris (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 9:54

Poate planul lor e pe termen lung, sa cadem in divizia D si sa participam la baraj cu inca 3 echipe din D, gen Kosovo.

Carol K (61 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 10:18

Se pare ca nici voi ziaristii n-ati inteles ca aproape pe nimeni nu mai intereseaza Nationala si tot ceea ce se intampla in jurul ei. Asta se vede si dupa reactia suporterilor, ei vin in tribune sa-si arate priceperea in manuirea laserului, a efectelor pirotehnice, sa dea mesaje interzise de UEFA, sa bage o coregrafie, sa mai rupa un scaun, sa mai bata un jandarm... Astea-s "obiectivele de interes" in acest moment. Ce tot vorbiti voi de urne valorice, de calificari peste 4 sau 8 ani? Ce conteaza ca esti in 3 sau 4 ? Nu esti in 1 eventual in 2 practic nu existi. Ce simple erau preliminariile inainte. Ce simple si atractive erau turneele finale. .. 16 sau 24 de echipe la start, fotbalul spectacol era pe primul loc, nu organizarea, nu marketingul, nu valoarea de transfer, nu toata nebunia asta a extinderii competitiei, nu pariurile si bataile intre galeriile adverse. Cand incepe turneul final in ziua de azi esti dej chiaun de cat fotbal ti s-a bagat pe gat. Pe langa toate competitiile interne si cele europene dintre cluburi mai vin si astia cu o competitie care sa te califice sau nu intr-o alta urna valorica...Exista o saturatie, omeneste nu este posibil sa te imparti intre atatea "provocari". Eu unul ma multumesc sa urmaresc doar turneele finale DUPA iesirea din grupe... Parca atunci fotbalul isi recastiga farmecul de altadata, altfel e un fenomen chinuit, o zeama lunga, plictisitoare. Revin la subiectul zilei, urna a 4 valorica? Who cares!

Ilie (57 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 10:36

Si nici o vorba despre Daum, ca el ne-a dus in urna a IV-a valorica ?

alb_rosu_in_VN (50 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 11:04

Ca e urna a treia sau a patra nu prea conteaza. Ba, dimpotriva, inteleg ca echipele din urna a treia sunt sub noi in clasamentul FIFA. Asa ca totul e relativ. Echipele puternice sunt in urnele 1 si 2, care sunt si favorite la calificare. De una din astea ar trebui sa trecem ca sa prindem unul din primele doua locuri in grupa de calificare. Poate avem ceva noroc la tragerea la sorti ca sa nu mai facem calcule pentru un eventual baraj.

vlad (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 11:45

Tot vad reprosuri ca FRF, jucatorii echipei nationale, selectionerul, copiii de mingi nu au inteles importanta acestei competitii dar voi ca mari ziaristi ati inteles-o? ca pana sa se termine nu ati putut explica sistemul complet.

mg (84 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 12:11

..e ca-n bancu' ăla cu ţăranu' care-şi tot critica vaca, în drum spre târg. Întrebat de ce o mai duce, el a răspuns : Ca să o fac de râs.. Muuu

addriann (26 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 12:32

Sigur ca modul de abordare a Ligii Natiunilor a fost total gresit, vad ca la ultimul meci jucatorii nici nu stiau ca trebuie sa invinga Muntenegru la 2 goluri diferenta... Iar posibilitatea de a rata calificarea la Euro 2020 a crescut foarte mult, odata cu retrogradarea in urna 4. La tragerea la sorti din decembrie, pe langa 2 echipe foarte bune din urnele 1 si 2, echipa noastra risca sa nimereasca si una din echipele bune din urna 3- Serbia , Norvegia,Scotia, Irlanda, Turcia. Iar de la aceste echipe greu se pot aduna puncte...

Muscat Otonel (5 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 15:49

Un articol de bun simt si care explica foarte simplu posibilitatea pe care am ratat-o. 100 de articole in Gazeta nu au reusit sa lamureasca cum sta treaba cu calificarea la Euro din Liga Natiunilor si a reusit Buzarin. Pai bine, domnule, si acuma spui? De ce nu le-ai soptit celor de la federatie mai devreme? Acu', ce sa mai facem cu sfaturile astea pretioase?

Draculea (7 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 15:58

Ce sa o mai lungim, urna a 4-a sau a 3-a tot aia e, ca sa te califici tr sa bati macar una din echipele puternice din grupa 1 si 2. In rest, toate sunt povesti de adormit copiii.

?????? (286 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 17:20

Ați zice că nea Mitică Dragomir, care este în continuare pasionat de fotbal, după cum zice, ar fi început, și dumnealui, "să își mobilizeze", dintre "simpatizanți" ?

Observator (79 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 18:12

@ addriann Sa fim seriosi, cum sa nu fim in stare sa adunam puncte cu Scotia, Norvegia si cu Turcia? Putem aduna si cu destule echipe din urna a II-a, iar cu sarbii am impartit punctele in ultimele 2 meciuri! O.

Liviu (7 comentarii)  •  22 noiembrie 2018, 18:44

De cand cu intamplarea din Muntenegru, citesc un fluviu de lamentari ca vai am cazut de "pe caii mari" in chimurile iadului. Fas !!! Ce sa zzic ??? Eram fruncea vorba fratilor din Banat. Dupa ce au nimerit "atele" dintr-un mare noroc si au scapat de penalti ipochimenii s-au pus pe plans ca ei nu stiau ca mai trebuie sa dea goluri, de parca ar fi mers acolo sa faca plaja... hai sa fim seriosi ...Inca o saptamana le mai trebuia sa dea un gol. Apoi vai urna a IV, ei si ?? Daca printr-o minune Dumnezeiasca acesta ceata de epigoni ar fi trecuta in urna I ce s-ar intampla ??? La tragere la sorti ar fi cazut cu cele mai bune echipe din grupele urmatoare si ?? si stim ce s-ar fi intamplat ... ceea ce o sa se intample si in situatia data , adica zero barat. Aaaa am fi putut cadea cu altele mai putin valoroase ( sa nu folosim cuvantul slabe), dar, bine chestia asta se poate intampla si acum, pentru noi fiind acelasi lucru. Nu pot incheia fara sa-i dau un sfat antrenorului nostru pe care vad ca unii "ziaristi" il tot intraba cand lasa locul lui Hagi - mare om, mare antrenor - vazut (nu)placut , deci i-as sugera sa lase carjele cand n-o sa mai aiba nevoie , lui Sapunari sa aiba in ce se sprijini in careu ca iar a comis-o si nu e prima data iar lui Keseru = AMAR sa-i spuna ca daca ai mingea l a picior , directie spre poarta si un jucator advers la cca 1 m in fata incerci daca stii sa faci un mic dribling si apoi tragi la poarta nu inchizi ochii si.... fie ce-o fi. DIXIT !!!

motanul incaltat (199 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 2:31

Soarta ce sa-i faci???? Daca cineva credea ca suntem mai sus de urna a 4-a e cel putin naiv. N-ai la ce sa speri de la un asa antrenor si asa un lot.... Lotul e dezastru. numai ca antrenorul nostru s-a facut de ras in Spania si China cu loturi mai bune decit al nationalei Romaniei....Ne imbatam manga cu apa de ploaie ca Ianis Hagi o sa fie mai bun . Nu n-o sa fie.... E o nulitate la fel de mare ca Bogdan Stancu, Chipciu sau toti ceilanti.....Pe de alta parte s-o luam logic: Cum naiba sa fim peste Islanda , Finlanda sau Norvegia cind aia sunt economic pe alta planeta deci posibilitatea sa apara un jucator la ei e infinit mai mare decit la noi?????

ionescu (5 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 8:18

nu cred ca liga natiunilor este in primul rand o cale de calificare la euro 2020, ci este o competitie de sine statatoare, foarte interesanta. nu cred nici ca lui deschamps nu i-ar fi suras sa castige cupa mondiala in 2018, liga in 2019 si euro in 2020. mai cred ca perceptia asta asupra ligii natiunilor e cauzata de faptul ca meciurile nu au fost transmise in Romania. si ce meciuri au fost! anglia-croatia, croatia-spania tur retur, spania- anglia, olanda- franta, elvetia- belgia... aveam ce vedea! probabil ne pregatim antenele de bulgari pentru anii ce vor veni

loro (3 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 9:06

are dreptate pe toata linia ''Liviu''. Am ''scapat '' in victoriosi doar prin noroc si inspiratia de momat a lui Tatarusanu. La 1-1 il primeam si pe al doilea si ne intorceam acasa cu coada intre picioare. Nu aveam nimic de pierdut dacat jucam cu linia de fund de la nationala de tineret, plus cu alti jucatori intercalati printre cei cu experienta. De exemplu nu inteleg de ce a stat in teren ,la propriu , Keseru un meci intreg, in conditiile in care dupa 15 minute se vedea ca e in plus. Nici in atac , nici in aparare, era si el la numar. La fel si Stanciu , care moare speranta . Concluzia ne meritam cu prisosinta locul ocupat in acest moment si trebuie sa inteleg o data pentru totdeauna ca fara seriozitate,munca ,dorinta nu putem realiza nimic .

Claudiu (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 15:42

Scuze dar scriu aici pentru ca nu am gasit nici o alta modalitate de contact cu gsp.ro. Jenant!!!! Un website de 2 lei 20 bani. Pe verisunea de telefon nu se mai poate accesa de de cand ati schimbat formatul. Vorbesc de un telefon nu de ultima generatie. Insa... asa veti pierde multe accesari.

Observator (79 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 19:13

@ motanul incaltat "Ceilalti", stimabile, nu "ceilanti"! Finlanda, Islanda si Norvegia? Prima si ultima nu-s nicidecum niste formatii importante (finlandezii n-au fost niciodata), in timp ce islandezii au inceput sa dea rateuri, dupa exceptionala performanta de acum 2 ani, de la Euro! Unul care scrie astfel si este si un nihilist convins nici nu trebuie luat in considerare! O.

Comentează