Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Case roș-albastre

Au apărut recent niște poze luate printre uluci, cu un crâmpei verzui din suprafața de joc a Arenei. Gazon e mult spus, persistă ultimele amintiri, cu acea arătură maronie. Se ițește în obiectivul semiilicit ceva verzui, care pare a fi […]

...

Lupo

Nu vorbim despre candidatul la șefia FRF, că s-a vorbit. Nici despre fostul oficial federal. Nici despre înaltul funcționar de la UEFA. Nici despre antrenorul care și-a început cariera la Bacău și la Brașov, lăsând-o baltă repede când a observat […]

...

A patra oară ar fi prea mult!

Azi e FCSB-Viitorul, meci pe care lumea de pe lângă fotbal se pregătește să-l întâmpine într-o cheie deja cunoscută, anticipând o victorie stelistă aproape tradițională, reparatorie, în contul acelui 2-5 legendar, devenit cap de pod al istoriei moderne și contemporane […]

...

Guvernul maghiar investește în naționala României

Deasupra stadionului din Sfântu Gheorghe plutește aromă de Kurtos calacs. O zonă care n-a prea avut fotbal niciodată, savurează aerul primelor locuri cu o voluptate nebănuită. Oamenii se pricep la fotbal, miros jocul, simt fazele, le comentează în limba maternă. […]

...

Micul Mozart, șahul și penaltyurile

Pe 30 noiembrie, norvegianul Magnus Carlsen a împlinit 28 de ani. Cu alte două zile înainte, la Londra, a obținut al patrulea său titlu mondial la șah, pe care l-a dobândit în 2013 de la indianul Vishwanathan Anand. Atunci, în […]

...

9 U21

Titlul nu e codul PIN al vreunui card, ci numărul de selecționabili de la ”tineret” chemați de Contra la prima reprezentativă

Permalink to 9 U21
sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 9:27

Frumos, spectaculos și rotund acest 3-3 cu Belgia, chiar dacă (sau, mai ales pentru că) atunci când s-a arătat tăblița cu minutele de prelungire, scorul era 1-3. Adversarii au ca arie de selecție o jumătate de planetă, de unde imigranții se tot îndreaptă spre Grand Place și Atomium în speranța unei vieți mai bune. Noi avem drept sursă de inspirație campionatul de toate zilele, plus câțiva copii de compatrioți care, tot cu speranța unei vieți mai bune, au ales să-și crească fiii pe alte meleaguri.

Altă reţetă
Splendid golul lui Darius Olaru, un fotbalist care poate pleca direct „afară”, fără să aibă neapărată nevoie de mult discutatul transfer la FCSB, însoțit de riscurile aferente intrării în gura vocalului patron. Mulți vor întreba cum se poate ajunge în străinătate direct de la provinciala Gaz Metan Mediaș. Simplu, făcând un turneu final foarte bun, la nivelul minutelor lui Darius de joi seara, de pe stadionul din Gruia.

Aproape o echipă întreagă
Dar va apuca promițătorul Darius Olaru să prindă turneul final? El a apucat să debuteze în Gruia la echipa lui Rădoi (și) fiindcă 9 selecționabili U21 au fost chemați la prima reprezentativă. Notați formula: PORTAR – Cr. Manea, Nedelcearu, Pașcanu, FUNDAȘ STÂNGA – R. Marin, T. Băluță, Cicâldău – I. Hagi, Pușcaș, Ivan. L-am inclus și pe Ivan, care, până să se accidenteze, fusese și el pe lista lui Contra. Formula de mai sus arată că aproape toți posibilii titulari ai „tineretului” sunt în cantonamentul echipei mari. Oricând, portarul Ionuț Radu și fundașul stânga Ștefan, titular de drept la U21, pot completa lista.

Câți vor juca?
Dacă i-a convocat la prima reprezentativă înseamnă că selecționerul are nevoie de cei 8 de la „tineret”. Ce înseamnă să ai nevoie de un jucător? Înseamnă să-l bagi, să mizezi pe el măcar o repriză din cele patru ale „dublei” Lituania-Muntenegru, nu doar să-i prilejuiești un debut simbolic, de câteva minute, pe care să și-l treacă apoi în CV. Convocându-i pe cei 8, probabil că așa va proceda Contra, îi va băga să joace, pentru că altfel i i-ar fi lăsat lui Mirel Rădoi la „tineret”.

Și cu miza ce facem?
Scopul nostru în Liga Națiunilor încă este să câștigăm grupa și să ne calificăm. Sigur, există și varianta locului doi, care într-o conjunctură ne-ar putea aduce anumite avantaje, dar cele mai mari avantaje ni le aduce calificarea directă. Ca să putem sta de vorbă despre acest subiect, trebuie să batem Lituania și Muntenegru. O putem face mizând pe Pașcanu în loc de Moți? Pe Ianis în loc de Stanciu? Pe Cicâldău în loc de Anton? Pe George Pușcaș în loc de Țucudean sau Keșeru? Dacă da, înseamnă că lista de 9 convocați de la U21, din care au rămas 8, se justifică. Dacă nu, înseamnă că n-a fost vorba decât de o acțiune de imagine. Dar parcă nu-ți arde de exerciții de imagine atunci când încă ai destule șanse de calificare.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Fane (74 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 10:02

Da-i si da-i cu sanse de calificare,ca sa ne aflam in treaba. Suntem pe locul pe care il"meritam",adica 3. Ce tot visam cai verzi pe pereti? Un meci test ar fi cu Kosovo care conduce in grupa ei,e drept League D.Nu cred ca-i batem. La fel tot asa mai zic unii ca vor fi gata stadioanele de antrenament pentru Euro 2020,nici in vis nu sunt sanse.Metroul de Otopeni are acum visatori care spun ca va fi gata in 2023.Eu unul ma intreb daca avem numai gulgutisti in tara asta.

ovidiu_3003 (312 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 10:15

Alexandru Cicaldau este un mare fotbalist ...Cum sa l compari cu Anton ?...Alex are 2 clase peste el ...

?????? (59 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 12:07

Opinați că domnul Rădoi ar putea să îi propună domnului Hagi un post de secund cu program redus, pentru pregătirea și participarea reprezentativei U21 la Campionatul European ?

fgh (35 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 12:13

-dacă se mizează pe improvizații (respectiv „tineret”) putem pierde ambele meciuri...

?????? (59 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 14:19

Remarcați totuși că în comentariul anterior este despre o propunere a domnului Rădoi pentru domnul Gică Hagi, care i-a antrenat pe mulți dintre cei care au participat la campania de clalificare a reprezentativei U21 la Campionatul Europen ?

teo stemate (9 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 15:05

Poate c-a venit vremea să rupem definitiv cu trecutul. Băieţii ăştia, gen Chiricheş, Săpunaru, Pintilii, Chipciu, Keşeru, Budescu etc, în jur sau trecuţi de 30 de ani, au fost o generaţie... hai să-i zicem "nefericită", sau "nenorocoasă". Au crescut într-o perioadă tulbure (anii '90), s-au format ca fotbalişti sub nostalgia apăsătoare a generaţiei lui Hagi, apoi au activat în nişte vremuri în care nu jucătorii, ci impresarii-rechini şi patronii-mercenari erau vedetele. Să zicem că ei au fost o generaţie experimentală. Dar poate că experimentul ar trebui abandonat, mai ales că rezultatele au fost dezastruoase. Băieţii ăştia tineri şi foarte tineri (Man, Cicaldău, Drăguş, Rus, Puşcaş, Ivan, Ianis Hagi, Olaru, Moruţan etc) arată o mentalitate pozitivă. Mie mi se par talentaţi, dezinvolţi şi determinaţi. Sunt lipsiţi de complexele noastre, ale "bătrânilor". Sunt tupeişti. E o calitate a acestei generaţii, să-i zicem "mileniste", care, celor născuţi-crescuţi în comunism, ni se poate părea uneori că-i "nesimţire". În alte părţi, această "nesimţire" poartă numele de "curaj". Eu aş paria pe ei, încă de la meciul de astăzi. Şi ce dacă nu câştigăm grupa? Sau pierdem şi locul doi? Le-am putea pierde şi mizând pe generaţia "experimentală". Dar, jucând cu cei tineri şi foarte tineri, am putea demonstra că, măcar în fotbal, avem un proiect serios pe termen lung.

?????? (59 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 22:43

În partida de la București, Alexandru Maxim a șutat în plasa laterală din aceeași poziție din care a înscris în deplasarea din Lituania, în prelungiri, ?

Zagna (15 comentarii)  •  19 noiembrie 2018, 15:52

Aline, cum vezi tu viitorul ? Contra cu gasca lui a jucat degeaba aceste calificari ! U 21 are rezultate, ca echipa, iar individual se incearca sa fie promovati...O solutie: U 21, CU ANTRNOR CU TOT, SA FIE NATIONALA MARE, eventual pastrat Tatarusanu.

Comentează