Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Doi arbitri, o Ligă și un Derby

Hațegan și Kovacs au condus miercuri meciuri de Champions. "Clasicul" românesc de azi îi revine celui de-al doilea. Primul are altă treabă

Permalink to Doi arbitri, o Ligă și un Derby
duminică, 11 noiembrie 2018, 11:29

Miercuri seara, cu puțin timp înainte de meciurile de Liga Campionilor, am dialogat în direct, dintr-un studio tv, cu Alexandru Deaconu (eu pe scaun, cu lavalieră, el la telefon), al doilea om din structura actuală a arbitrajului românesc. Tema, justă și actuală, a fost dubla delegare din marea competiție. Hațegan la Juventus-Manchester United, Kovacs, aflat la debut, la mai puțin sonorul Valencia-Young Boys Berna. Un mare succes al arbitrajului românesc, fără îndoială! E nevoie de aprecieri la adresa CCA, poate că mai trebuie puțin pilite vârfurile săgeților îndreptate mai mereu către Vassaras. Avem în față o realizare vizibilă, palpabilă, a Comisiei și am fi cârcotași, revanșarzi și ingrați dacă am ignora-o.

Obligația Comisiei față de Derby
După felicitările de rigoare și neștiind încă delegările pentru etapa internă din weekend, i-am spus lui Deaconu că acest succes evident al arbitrajului românesc pe plan internațional creează obligația de a-l trimite pe unul dintre cei doi la proximul Dinamo-FCSB. Că orice altă delegare e o eroare și că dacă arbitrajul românesc deține astfel de valori, e obligat să le exploateze așa cum se cuvine. Lucru realizat, „Clasicul” din această seară va fi condus la centru de Istvan Kovacs. Dar realizat doar în parte.

De ce nu Hațegan?
De ce delegarea lui Kovacs mulțumește doar în parte, și nu pe de-a-ntregul? Pentru că, în mod logic, Derbyul trebuia să fie condus de Ovidiu Hațegan, căruia i-a ieșit perfect un Juve-Man United extrem de greu, cu Bătrâna Doamnă pierzând acasă (ceea ce se întâmplă rarisim) după ce avea 1-0 în minutul 85. În schimb, Istvan a avut ceva probleme la Valencia, poate și pentru că a fost la debut. Nu mari, dar existente. Iar Hațegan vine după o toamnă extraordinară, cu TSKA Moscova-Real, Barcelona-Inter și deja amintitul Juve-United, ultimele două conduse aproape impecabil. Când reprezinți arbitrajul românesc la un asemenea nivel, ai obligația de a-i asigura și necesarul de acasă. De a împărți dreptatea între Florinel Coman și Nistor cu aceeași măsură cu care o împarți între Akinfeev și Benzema, Messi și Icardi sau Cristiano Ronaldo și Pogba.

Derbyul nostru vs derbyul din oază
Dinamo-FCSB va fi condus de Kovacs, ceea ce e bine, dar doar pe jumătate bine. Hațegan fusese antamat mai demult pentru un derby arăbesc, cu mult mai mulți bani în ecuație. E bine că i se dă această posibilitate, de a-și rotunji veniturile. Merită, e un arbitru de prim rang european. Dar în oricare alt weekend, nu în cel al „Clasicului” nostru! După meciurile pe care le-ai avut în Champions League, nici nu mai aștepți delegarea la derbyul românesc, pentru că nu mai e nevoie. Vii direct la stadion, intri în cabină și te pregătești de meci. Pentru oaze și pentru specialități arăbești ai apoi tot timpul din lume.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

a dica (47 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 13:43

De ce ar trebui laudat CCA-ul? Se vede cu ochiul liber ca acesti arbitri cand merg in Europa arbitreaza intr-un fel (probabil urmand indicatiile UEFA), iar in tara arbitreaza in alt fel. Inseamna ca fac meciuri praf in campionatul intern la indicatiile CCA din moment ce alta le e valoarea. Si atunci, de ce sa laudam CCA-ul? Pe noi ne intereseaza ce se intampla cu fotbalul nostru nu castigurile arbitrilor ce vin din meciurile de afara.

Mugurel (5 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 14:42

Buzarin , esti un myserabyl clonat pe care facem pypy toți suporterii adevaratei ȘTIINȚA FC U 1948. Du-te draq de ***, ai uitat istoria. S-a *** pe tine G. Safta la emisiunea de la Radiosport 1 și fierbe sangele-n tine. V-a făcut psdragnea și Olgutza echipă...și nu mai recunoașteți adevărul...?

di livio (37 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 14:45

tutankamoane, tutankamoane...ce clasic, ce derby visezi?...militienii cu apv-istii?...echipe inventate de rusi...sticletele cu catana...bine facu Hategan ca marsa la arabi, face un ban cinstit...cum fuse si un mare gazetar sa scrie cronica de meci la Scornicesti si veni cu portbagaju plin de pui congelati...si-i risipi prin pomii de linga sosea ca facu accident...iti dai seama ce derby o fo la Scornicesti...ca marsa insusi el, marele maestru al gazetariei cu 50 anisori cariera, una suta tari vizitate si sumedenie de biblioteci citite...cel putin asa-l perie clonele lui personale...cre ca era bataie in redactie la Sportu pt locu de cronicar la Fc Olt...asa si la arbitri, o fo bataie pt arabi...invingator la puncte, Hategan

Poli 21 (55 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 17:18

Doi arbitri, un *** numit liga si o susanea intre un chior si un schiop.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (286 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 19:48

Abundă GSP-ul și probabil și alte publcații sportive, de "superlative" ?

uny (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 21:15

buzarine..daca ai lasa condeiul..si te.ai duce la sapa.. ai fi genial; habar n.ai de arbitraj .. nici Kovacs nu trebuia delegat (un meci de juniori era mai bun...sau doar pauza...dpdv mental fiind mult mai indicat)... Poate un Fesnic era mai indicat.. Sa vedem insa ce va fi...mult succes ii doresc lui Kovacs... Tu insa..ia.l si pe geambasu...si duceti.va la pacanele .. numai aberatii debitati ..amandoi..

Daminuta (7 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 22:07

Un articol logic și de bun simț. Eu cred că oricare din cei doi arbitri sunt foarte buni pentru un așa zisul derby care de fapt e un meci pârât între 2 echipe mai mult decât mediocre.

?????? (286 comentarii)  •  11 noiembrie 2018, 23:10

Arbitrul a oferit suporterilor celor două echipe satisfacția de a fi văzut câte un gol înscris de către fiecare dintre echipe ?

uny (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 6:47

Dupa cum ziceam..poate o pauza era mai buna pentru Istvan.... - la penalty.ul lui FCSB intra toata lumea in 16m inainte de executare, deci trebuia repetata lovitura; - cand dai cartonas (rosu la Gnohere), astepti sa se ridice jucatorul; niciodata nu ridici/arati cartonasul cand jucatorul e la pamant; nu exista scuza ca "vezi, tensiunea jocului", oricum il dadeai - decizie CORECTA; .. Deci, pe langa geambasu, il puteti lua si pe mimi in clanul vostru....ca numai prostii vorbeste la tv...iar gsp preia de pe fb toate ironiile lui de puscarias cultivat.. al patrulea cavaler din clan e ctp ... nu poate Nadal ***la cat isi scoate pantalonii din cur dupa fiecare minge...ca ctp trebuie sa vorbeasca el de tenis; de cand cu Halep...e un Mouratoglou national...omul de casa al protv.ului...daca nu chiar cat si McEnroe si Wilander la un loc; e o somitate milenara in ale tenisului...nu putem respira daca nu isi expune el teoria cunoasterii acestui fenomen...un Dumnezeu, ce mai...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zorrozabal (36 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 14:47

Nu l-au vrut cei de la fcsb pe Hategan!Si nici el cred ca nu ar fi vrut,saturandu-se de presiunile celor de la fcsb!

Zagna (18 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 16:20

Cine imi traduce si mie ce a vrut sa zica asta ? Aline, am crezut ca ai momente de criza de inspiratie, dar vad ca, din pacate, acesta este nivelul tau, adica vid !

Lestie (15 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 16:24

Presa straina nu i-a laudat pe cei doi. Noi de ce o facem? Hategan si Kovacs au masacrat numeroase meciuri din campionatul intern, ultimul permitand duminica hoardelor dinamoviste din tribune sa se manifeste ca in Vestul Salbatic.

Milici (78 comentarii)  •  12 noiembrie 2018, 17:08

Meciurile grele ale FCSB sunt arbitrate invariabil de Kovacs şi Haţegn , ambii având un dinte istoric contra militarilor . Rizibilă susţinerea unuia sau a altuia dintre cei doi din punct de vedere al deontologiei ziaristice , cât timp problema e - De ce numai cei doi arbitrează meciurile decisive ale FCSB şi implicit ale campionatului ?

Comentează