Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

La sârbi e și știință, nu doar eroism

Steaua Roșie ne arată cum ne-am putea așeza și noi la celebra masă a bogaților dacă am fi mai deștepți și mai dedicați decât suntem

Permalink to La sârbi e și știință, nu doar eroism
joi, 8 noiembrie 2018, 9:34

Expresia cu masa bogaților e tocită, dar ea e adusă de sârbi în actualitate tocmai în zilele în care se vorbește insistent despre încă un proiect de competiție (al câtelea, oare?) menit să cuprindă doar cluburile extrem de bogate, impecabile financiar.

Stratul de ozon moral
Care să fie scutite de astfel de deplasări, gen Belgrad, unde globalizarea încă mai are fisuri, unde se urlă din zeci de mii de piepturi Fuck you Liverpool, absolut incorect politically. Și unde, tot dintr-o grijă față de stratul de ozon moral al planetei, maestrul Klopp nu-l deplasează pe helveto-albanezo-kosovarul Shaqiri, ca să nu-l expună furiei sârbilor. Decizie bună de salon diplomatic, dar decizie proastă de vestiar transpirat. Semnal pentru echipă că la Belgrad nu e cine știe ce meci, că se poate și fără Shaqiri, și fără oricare dintre ei.

Puțină istorie
Nu ne ducem la acea Crvena Zvezda cu Sinișa, cu Il Genio Savicevici, cu Prosinecki și cu Belo, care a luat Cupa Campionilor Europeni. Povestea ei se știe, e mai recentă. Mergem mai în spate, prin 1979, la Crvena cu Geaici la apogeu, jucând finala Cupei UEFA contra Borussiei Monchengladbach. 1-0 pentru nemții danezului Allan Simonsen la ei, 1-1 pe „Maracana”, cu aproape o sută de mii de spectatori în tribune și cu un arbitru făcând orice ca trofeul să nu ajungă în lagărul socialist.

Cu toate libertățile permise de croatul Tito, aflat atunci în ultimul său an de viață, Iugoslavia tot lagăr era.Venim mai spre noi, în a doua jumătate a anilor optzeci, când Zvezda a reușit două victorii istorice acasă, cu Real și cu Bayern. E adevărat, pe terenuri pline de zăpadă (de fiecare dată s-a jucat la început de martie), și de fiecare dată urmate de ratarea calificării în retur, în deplasare. Dar sârbii, mai ales prin Steaua Roșie, au avut mereu tupeul de a se lua la trântă cu acei mereu invocați „bogați”.

Și ceva fotbal
Revenind la meciul de marți seara, sârbii au avut 2-0 din minutul 29, iar Liverpool, un meci întreg în față ca să așeze lucrurile pe făgaș normal. Prin fața statisticienilor au trecut isprăvile relativ recente ale altor balcanici, cei de la Ludogoreț, care au avut și ei avantaj pe teren propriu cu unii sau alții dintre granzi, însă au sfârșit prin a pierde.

Steaua Roșie n-a pierdut pentru că a continuat să joace, cu fotbaliștii ei, mulți sârbi (fie și cu alte cetățenii, de exemplu, portarul Milan Borjan, fost și pe la Vaslui acum câțiva ani, are pașaport canadian), care n-au niciunul loc în acea echipă națională întâlnită recent de România.

De exemplu, atacantul Pavkov, autorul ambelor goluri cu Liverpool, trebuie să aștepte să curgă multă apă pe Sava și pe Dunăre ca să poată năzui la postul lui Mitrovici.

Plus lecția
Da, există și o lecție. Aceea că lamentarea cu excluderea de la masa bogaților nu ajută la nimic. Noi ne-am culcat în coșciug, am împreunat mâinile pe piept și așteptăm slujba de prohod, plus derbyurile cu Dudelange. Sârbii s-au calificat eroic cu Salzburg, au luat 6-1 la Paris atrăgând atenția „leaks”-urilor de pretutindeni, dar au scris istorie prin 0-0 cu Napoli și 2-0 cu Liverpool.

Pentru aceste rezultate n-ajunge să fii eroic. Trebuie să fii și bun, și speculativ, ba chiar și deștept. Altfel, e 0-5 cu City sau 1-5 cu Sporting și tu o tot spui, la nesfârșit, pe aia cu masa bogaților.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

JFM (79 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 10:08

Nu cred ca sarbii au strigat *** *** Liverpool din moment ce trupa de pe Anfield este cea mai iubita echipa straina la ei. Poate asa in euforia marcarii golurilor. Sarbii sunt suporteri darji, infocati dar nu triviali, ghiolbani cum sunt caricaturile astea ale noastre. Pe teren la fel ca in tribune, tot caricaturi. Ma mir ca n-a iesit Becali sa spuna ca-l vrea pe Milan Pavkov, si-a dat seama ca e atacantul care-i trebuie lui si ca va iesi cu o oferta de nerefuzat, 1 milion de euro. El crezand ca Steaua Rosie Belgrad este Botosani sau Viitorul unde el comanda si ia pe oricine vrea, cand vrea. Bai baiatu' acum cand toata planeta si-a dat seama va e valoare te-ai trezit si tu, "marele descoperitor de valori"? Fara 20 de milioane nu te atingi. Sau incearca sa te bagi peste antrenorul ala nervos de la ei. In secunda a 2-a te-a si lasat in drum, iti trage si-o mama de bataie caricatura ce esti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Perkele (5 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 10:09

imi pare rau ca autorul articolului e prea putin documentat pentru un jurnalist si o da ca si amicul TRU in lamentatii despre corectitudine politica. ca sa fie clar, Shaqiri nu a fost adus la Belgrad din motive de siguranta, gestul din meciul cu Serbia de la cupa mondiala (mimarea vulturului albanez dupa inscrierea golului Elvetiei) a starnit furia multor sarbi, multi dintre ei probabil de teapa lui Alin Buzarin, si a existat riscul ca toata deplasarea lui Liverpool sa fie doar despre Shaqiri: proteste si injuraturi la aeroport, stadion, antrenament, pe teren, plus probleme de integritate fizica a jucatorului (se stie ca unii sarbi nu sunt cei mai civilizati oameni de pe planeta, mai ales daca sunt intartati pe teme nationaliste). In plus, Shaqiri nici nu este jucator de baza la Liverpool, iar pe postul lui e suficienta concurenta, asa ca s-a evitat un scandal inutil si am dubii foarte mari ca rezultatul jocului era altul daca el era pe teren.

Bibi (20 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 11:46

Si la unul din meciurile alea cu Real sau Bayern a fost o poveste, parca cu ceva ceata, nu mai stiu exact, tot in avantajul granzilor. M ise pare ca s-a rejucat partida de la 0-0, sarbii conducand in meciul intrerupt.

Sasa (4 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 13:49

Acest 2-0 al Crvena Zvezda cu Liverpool demonstreaza inca o data ca cele 2 rezultate de egalitate ale Romaniei cu Serbia (2-2 la Belgrad si 0-0 in Romania) au fost excelente la ce jucatori au cele 2 nationale. La sarbi, Pavkov, care a dat 2 goluri lui Liverpool, e rezerva, pe cand titular pe postul de atacant al Romaniei, Tucudean, nu a dat niciun gol lui Dudelange.

Andrei F (98 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 14:38

Ca sa vezi...Daca nu as fi vazut cate ceva din meci poate va credea,...Totusi eu in mare am vazut doar o miuta la o singura poarta,a sarbilor...Stiinta nu poate fi sa rateze ceilalti...!?Stiinta si sa fi pentru prima data in fata la astfel de meciuri!?...Altfel un oltean rautacios care vorbeste de stiinta dar nu de Stiinta...E clar de ce...

Observator (79 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 15:38

N-au fost sarbii atat de buni pe cat de slabi au fost "cormoranii"! Cu un Salah abulic, care nu va repeta niciodata sezonul trecut, cei din Livepool n-au putut sa marcheze nici macar golul de onoare! Dincolo, Steaua Rosie a ultimilor ani fost o umbra a echipei care a castigat competitia suprema in Europa la inceputul ultimului deceniu al mileniului trecut! Pana si CFR Cluj, Urziceni si Otelul au jucat inaintea lor in grupele Ligii Campionilor! In ciuda victoriei de acum doua seri, nu vor repeta cele doua rezultate cu PSG si nu se vor califica mai departe nici in Europa League, unde vor ajunge "cormoranii"! O.

teo stemate (10 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 17:55

E, probabil, ştiinţă, dacă aşa se numeşte capacitatea unei echipe de a trage de timp încă din prima repriză. Ca "amărăştean" din Est, am ţinut cu Steaua Roşie la meciul ăsta, dar mi-a fost cam jenă să-l văd pe Borjan îmbrăţişând drăgăstos, culcând la pământ şi mângâind îndelung fiecare minge care ajungea la el, încă de prin minutul 35. Parcă juca într-un film de la Bollywood! În rest, tot respectul pentru victoria sârbilor, dar tare mi-e teamă că nu-i decât un accident.

dan (30 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 18:28

"Cu toate libertățile permise de croatul Tito, aflat atunci în ultimul său an de viață, Iugoslavia tot lagăr era"...vorbesti prostii !!! Sint din vestul tarii, nu din "regat" si am avut/am o gramada de prieteni peste frontiera si nu numai care ti-ar putea confirma asta...

Zagna (18 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 20:05

Aline, in ultimul timp esti neinsprat ! Nu te baga in subiecte delicate, pe care nu le stapanesti.

Che Guevara (96 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 23:03

Felicitari Crvena Zvezda! Chiar daca eu sunt suporter Partizan. Mi-a placut Steaua Rosie de fiecare data cand a facut performanta in Europa. Si cred ca in anii 80-90 campionatul de fotbal al Iugoslviei era la nivel occidental. Erau atat de multe echipe tari si meciurile erau foarte disputate. Rar au trecut formatiile romanesti de ei. Craiova a eliminat italieni, englezi, francezi si nemti. Dar iugoslavi nu a scos niciodata din cupele europene. Si fiindca am ajuns sa vorbim de Stiinta, draga Alin te-am vazut in emisiunea lui Gabi Safta alaturi de Aurica Ticleanu. Transmite-i toata dragostea noastra lui Aurica si aprecierea suporterilor din Banie. Pentru tine nu am de zis decat ca esti un om exact de nivelul Olgutei Vasilescu sau al lui Marcel Popescu. Un razgandeanu ca Tariceanu. Te-ai cocosat de tot, mai baiatule!

Che Guevara (96 comentarii)  •  8 noiembrie 2018, 23:06

Si fiindca vorbim de Steaua Rosie Belgrad, cati jucatori tatuati ati vazut in lotul lor? Cati cu barbi si figuri in cap? Care dintre ei avea cercel in ureche ca Razvan? Asta spune ceva despre disciplina din echipa de la ei si ce catastrofe avem la noi.

Toader (52 comentarii)  •  9 noiembrie 2018, 7:16

Ce are barba cu tatuajul sau cu cerceii? Barba ne-a dat-o D-zeu bărbaților, ultimele două le-a dat dracu'. Bărbații au purtat de cînd lumea barbă. Tăierea ei de către altcineva era cea mai mare umilință. „Moda” rasului a venit odată cu armatele „moderne”, luatul la oaste, unde, precum azi în Legiunea Străină ți se dă un alt nume, ți se tăia barba și pletele, singura pricină fiind că odată călcat în picioare ești mai supus. Vezi îmblînzitul cailor, „break the will” numit în engleză. Vezi Petru cel Mare din dinastia uzurpatoare a Romanovilor, dinastie din Germania, și tăiatul bărbilor. „Și mi-au tăiat pletele, de mă rîd fetele” (Cântec de cătănie din Ardeal)

Gica Paunescu (6 comentarii)  •  9 noiembrie 2018, 8:56

E drept ceea ce spune Alin in articolul de astazi. Vecinii de la vest sunt mai haiduci decat noi din mai multe puncte de vedere. Iar la disciplinele sportive de echipa, palmaresul le este favorabil in comparatie cu noi ( handbal, baschet, polo). Vedeti si faptul ca multi sportivi sarbi joaca in campionatul romanesc ( tot asa, la handbal, baschet; nu stiu daca si la polo, desi cred ca nu, poate in Ungaria).

Alexandru (2 comentarii)  •  9 noiembrie 2018, 9:26

Nu se mai vrea ajungerea la Belgrad pentru a nu iti mai aduce nici suporterii pe stadioane cu 2 turnicheti la 1800 oameni si 4 toalete la acelasi numar. Sa fie tinuti suporterii 2 ore in autobuze fara nicio comunicare si fara explicatii, doar pentru a intarzia la meci. Sa fie permis ca in o tara complet necivilizata sa se dea 4% din capacitatea stadionului doar pt a nu exista niciun raspuns vocal al suporterilor echipei adverse. Tot respectul pentru suporterii sarbi, toata greata din lume pentru autoritati si organizare si nivelul de cilizatie. Ultima oara cand o lucrare a fost facuta la acel stadion a fost cred cand l-au deschis, ceea ce e penibil :)

Durden (126 comentarii)  •  9 noiembrie 2018, 16:04

@che guevara da bro. gata, ai descoperit secretul fotbalului din univers.barbi si tatuaje. s-a terminat cu smecheria. klopp, jose, pep si zidane au iesit la pensie. geniul asta si-a dat seama in ce consta geniul unui fotbalist

Filbert (11 comentarii)  •  9 noiembrie 2018, 20:16

@che guevara Ia gindeste-te un pic de la ce vine cuvintul 'barbat', daca tot sustii ca esti barbat...Daca nu-ti iese cu ginditul, te ajutam.

Observator (79 comentarii)  •  10 noiembrie 2018, 11:26

@ Che Guevara Campionatul iugoslav n-a fost niciodata la nivelul celui vestic, sa fie clar, iar actualul campionat ale Serbiei este modest! Si cum sa nu fie asa, cand, in anii '80, ei aveau DIN CAND IN CAND 5 echipe in prima liga, in conditiile in care croatii si bosniacii aveau DE REGULA tot atatea! Cum am spus, "cormoranii" au fost de nerecunoscut si cred ca orice echipa mai rasarita (de nivelul 2, sa zicem) si cu jucatori cu tupeu ar fi izbandit contra lor in acea seara! O.

Comentează