Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Mizerii în memoria lui Ilie Balaci

Reușim să lezăm amintirea marilor dispăruți prin dispute politice și prin comportament de neoameni

Permalink to Mizerii în memoria lui Ilie Balaci
joi, 1 noiembrie 2018, 10:38

Craiova și întreg fotbalul sunt încă în doliu, dovadă că meciurile încep cu momente de reculegere. Ilie Balaci încă e plâns și va fi plâns mult timp de aici încolo. I se dedică goluri, Mitriță îi inscripționează pe propria piele ultimul sfat, acela de a juca fotbal cu bucurie.

Poate cel mai frumos gol

În aceste zile se dispută Cupa, o competiție pe care Balaci a câștigat-o de patru ori și într-a cărei finală, în 1977, cu Steaua, a marcat poate cel mai frumos gol al carierei sale. Cursă de la centrul terenului, cu mingea la picior și cu doi steliști neajungându-l din urmă, deși ei n-aveau și preocuparea mingii. Nimănui nu i-a venit ideea să atribuie trofeului Cupei numele lui Ilie Balaci. Dar poate că patru trofee sunt prea puține, o fi nevoie de mai multe, de la zece în sus.

Un bulevard către nicăieri

Bulevardul care trece prin fața noului stadion „Ion Oblemenco” se va numi „Bulevardul Ilie Balaci”. Pe vremuri se chema Strada Luncii, apoi comuniștii i-au spus „Bulevardul 23 August”, într-o vreme în care mai toate se numeau „23 August”. Străzi, stadioane, uzine, localități. De câțiva ani denumirea a fost schimbată în „Bulevardul Știrbei Vodă”. Artera are două benzi pe sens, cu spațiu verde pe mijloc, dar duce cam nicăieri. Spre o zonă de agrement, apoi spre niște localități precum Bucovăț, Leamna, Palilula, Terpezița și, în cel mai bun caz, Cetate. E, poate, cea mai neînsemnată ieșire din oraș. Erau artere mai importante în Craiova care puteau lua numele marelui fotbalist. Eventual străzi din zona centrală care încă au nume impersonale. Romul, Arieș, Crișului. Ce treabă au cele două râuri din Ardeal cu capitala Olteniei?

La Severin n-au vrut consilierii

După ce s-a lăsat de fotbal, Balaci a antrenat în Divizia B la Severin și s-a bătut pentru promovare cu Rapidul. În tribune veneau 30.000 de oameni, în memoria cărora a rămas personalitatea „Minunii blonde”. Nu și în memoria consilierilor locali severineni, care au făcut ce-au făcut și în ședința de zilele trecute au respins prin vot propunerea ca stadionul din Turnu Severin, unul mare, frumos, curat și care a găzduit multe meciuri ale Craiovei din ultimii ani, să poarte numele lui Ilie Balaci. I-a deranjat, se pare, pe domnii consilieri angrenați în mărunte dispute politice, renunțarea la titulatura actuală de „Municipal”, care probabil că în viziunea lor definește autoritatea supremă pe plan local.

Un strigăt din peșteră

Craiova a jucat în Cupă la Turnu Măgurele și, în timpul momentului de reculegere dedicat memoriei lui Balaci un descreierat și-a deversat mizeria din trup și din suflet în spațiul public, zeci de secunde, fără ca aceia care-i erau prin preajmă să-l reducă la tăcere. Abia într-un târziu măscările au fost acoperite cu aplauze, semn că reacționăm greu, dar și că, la media calității umane din jurul nostru, asemenea clipe pioase reprezintă un risc real de a ne da arama pe față.

Până la urmă, nu e nevoie nici de momente de reculegere, nici de străzi, nici de stadioane botezate. Pentru cei mai mulți, Ilie Balaci e în suflet, nu pe gradenele din peluză sau pe caldarâmul de la marginea vreunui bulevard.

Comentarii (37)Adaugă comentariu

Valentin (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 10:48

3(trei) rauri din Ardeal sunt Crisuri(Repede, Negru si Alb).

scorilo (9 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 10:59

Și la meciul Dinamo- Călărași a fost un episod asemănător, în timpul momentului de reculegere ținut în memoria lui Balaci. Eu consider că atât timp cât avem cetățeni care se comportă ca unii care nu merită să aibă drepturi precum toți ceilalți, să le și facem pe plac! Să-i categorisim drept cetățeni de grad doi, trei sau patru, cu drepturi mai puține( inclusiv fără drept de vot), în funcție de educație, comportament etc. Vrei să fii la periferie, stai liniștit acolo!

B-A-C-H (15 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 11:10

Foarte bun articol. Dar trist.

mobutu (3 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 11:15

Poate unul din cartierele Craiovei sa poarte numele lu` Iliuta, desi astea nu apar in acte oficiale deloc: Valea Rosie, Lapus.... si strazi centrale cu nume impersonale mai sunt destule: str. Romul este inca una care ar putea fi redenumita....Nici ideea cu blvd unde e stadionul nu este deloc rea....In primul si-n primul rand trebuie schimbata denumirea scolii unde a invatat Ilie...asta e cel mai usor de facut...

Cosmin (21 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 11:20

Hai sa fim seriosi, o strada , care duce la stadion va purta numele lui balaci. E frumos , e destul. Sa te tangui, sa critici ca la Turnu severin nu exista strada cu numele lui Balaci e ....cam penibil. A fost un fotbalist bun, cu realizari, cu destule alte chestii asa si asa. Sa nu exageram ! Niciunde in lume bulevardele centrale nu poarta nume....de fotbalisti...Dle Buzarin.

Iosif (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 11:24

Cel care a strigat la meciul dInamo-Calarasi la momentul de reculegere se numeste Tiberiu si e cunoscut pe gsp sub nume precum sabaton, davidblack, sadiku etc.

ManX (33 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 11:28

Primii care au întinat memoria lui Ilie Balaci ati fost voi, cei de la GSP prin articole fara noima, bârfe, fotografii de la înmormântare care nu-si aveau locul într-un ziar nici pe prima pagina nici pe ultima. Un monument, o strada cu numele sau, un stadion sau altceva trebuie sa fie dat în localitatea unde s-a nascut si la Craiova. La fel si în alte localitati daca cei care locuiesc acolo considera ca trebuie sa fie facut acest lucru. Asemenea denumiri se dau dupa trecerea la cele sfinte a acestora. Iar acest lucru trebuie sa fie facut cu seriozitate. Dau exemplul statui lui Misa Klein de la Hunedoara. Dupa 25 de ani de la moartea sa, bustul a fost înlocuit cu o statuie penibila ca realizare artistica. Un kitch cum rar vezi care a costat primaria 35 de mii de euro. Dintre milionarii sai de prieteni nu s-a gândit nimeni sa puna toti mâna de la mâna sa faca ceva corect. In plus "sculptorul" este grafician. Numele firmei pentru care lucreaza este scris pe piédestal. Deloc discret, mare sa vada toata lumea. Nu am mai vazut asa ceva. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca-n pace.

Unlucky (3 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 11:33

Trebuie să treacă timp până a se putea evalua modul și măpsura în care o personalitate rămâne în conștiința oamenilor, și gradul de adecvare al inițiativelor cu consecințe definitive în onorarea sau așa-zisa lor onorare. Nu se dau nume de instituții la hei-rup, nu se fac statui, nu se pun poalele în cap. Nici lui Gheorghiu-Dej nu i-au dat nume de bulevarde la nici 2 săptămâni de la moarte. Nu e timp suficient pentru a se așeza lucrurile?!

Viorel stancu (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 11:48

Foarte bun articolul! Eu as propune ca si celor care au facut parte din acea frumoasa echipa”Craiova Maxima” sa aiba onoarea ca unele strazi sau lacase de sport sa le poarte numele , acum cand sunt in viata, nu cand ei nu vor mai fi! Dar asa e la romani , ai parte de recun

ManX (33 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 11:51

Numai un oltean cu mintea-n colturi putea sa spuna ca strazi din Craiova nu pot sa fie numite cu denumirea unor râuri din Ardeal. La Hunedoara exista strada Oltului, strada Tomis,Complex de magazine numit Bucegi iar altul se numeste Dunarea. Nu am auzit pe nimeni sa nu gaseasca asta normal. Aroganta penibila fara limita a oltenilor. Grav cu marea majoritate a oltenilor. Este la Craiova strada Penibilului, strada Arogantei Degeaba, Bulevardul Ma fac de Rusine, cartierul Suntem Muica Neam de Traista…?

Halepiniu (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 11:57

Mai lăsați-l frate să se odihnească în pace. Atâtea dedicații. Acu să se apuce și *** argeș să-i dedice toate înfrângerile lui dobrin? Sau dinamo să-i dedice iminenta retrogradare lui hîldan? Morții cu morții.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian (12 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 12:02

Aceasta este societatea de tip PSD care ni se propune.

ManX (33 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 12:17

Putin bun simt si publica si primul meu mesaj. Nu este nimic jignitor. Acum dai dovada ca trebuie la Craiova un Bulevard Alin Buzarin Frustrat.

gilos (9 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 12:24

Si care este problema ca sunt doua rauri din Ardeal ? Ardealul nu este tot in Romania ? De ce este musai sa ne rebotezam strazi si stadioane ? Auzi, sa re-denumim si Cupa Romaniei... Tot respectul pt Balaci, dar prin acest articol nu faceti decat sa creati controverse inutile. Costica Stefanescu nu si-a facut pe deplin datotria pentru U Craiova ? Pentru el cum ramane ? Dar Crisan ? Tilihoi ? ....unde ajungem cu logica dvstra ?

VLAD (7 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 13:00

Excelent comentariul lui manx. Cat despre Buzarin, a demonstat ce poate la Branesti. Adica NIMIC.

alb_rosu_in_VN (50 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 13:01

Vad ca discutiile sunt deja cam aprinse, insa subiectul e unul important si ar trebui transat intr-un fel. Balaci a fost un mare fotbalist, poate unul dintre cei mai mari pe care i-a dat Romania. Totusi, schimbarea denumirii unor strazi, cu atat mai mult a unor bulevarde, este o operatie administrativa complicata, care pune pe drumuri mii de oameni si presupune schimbarea a mii si mii de documente (cu nervii, timpul pierdut si costurile de rigoare) . In alta ordine de idei, poate n-ar fi lipsi de interes sa ne gandim cine a fost Barbu Stirbei (Stirbei Voda) si ce a reprezentat el pentru tara Romaneasca si pentru Oltenia. Sa lasam istoricii sa se pronunte. Cred ca memoria unei personalitati (inclusiv a lui Ilie Balaci) poate fi cinstita si altfel decat schimband la nesfarsit numele unor strazi cu altele, complicand si mai mult viata unor oameni care n-au nici o vina in situatia asta.

daniel (37 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 13:02

Imi place numele palilula..,,undeva la palilula"

Fane (87 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 13:12

Din editorial,ultimele doua fraze sunt de bun simt.De ce a trebuit toata bolmojeala dinainte? Pentru ca v-ati can-can-izat ingrozitor datorita nivelului scazut genralizat.

ManX (33 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 13:43

@ alb_rosu_in_VN (48 comentarii) • 1 noiembrie 2018, 13:01 Cea mai corecta si gândita analiza.

ManX (33 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 13:59

@Fane (73 comentarii) • 1 noiembrie 2018, 13:12. Exact. Un kilometru de articol pentru ca sa(nu)-si dea seama ca a scris degeaba, limbaj de cauciuc, fals scandalizat. Este un articol Halloween, GSP sarbatoreste zilnic Halloween. Urasc "sarbatoarea" asta.

Danny (7 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 14:08

Bine domnule Buzarin, dar ce a facut Balaci in ultimii 20 de ani? Prin ce a ajutat la promovarea sportului pantru copii, de exemplu? A jucat fotbal si a antrenat pe strangeri de mana sau pe bani? A fost un model de viata si pentru sport? Fara icoane, bulevarde, status, etc... nu se poate?

agi (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 16:06

Cred ca exagerezi cu bulevardul care "duce cam nicaieri". E bulevardul care duce la stadion, dupa ce trece prin zona fostului stadion al Craiovei, stadionul Tineretului. Si daca mergem mai departe si depasim stadionul cel nou, ajungem in zona cantonamentului echipelor Craiovei. Nu cred ca puteau face o alegere mai buna.

Achak (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 17:24

Vorbim te Teleorman ce dracu...

Gogu (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 17:54

Buzarin, o iei pe aratura. Tare de tot!

Radu (11 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 18:12

Alin, gresesti, iar asta ma surprinde. Pe Bd. Stirbei Voda se gasesc asa: Radio Romania, Colegiul "Fratii Buzesti", Stadionul Tineretului, Sala Polivalenta, Stadionul Ion Oblemenco, Stadionul de atletism (in constructie), vechiul cantomanent, Parcul Tineretului. Eu cred ca nu se poate mai bine. Pe strada Aries e pasajul subteran, iar pe Romul sunt 5 blocuri si atat.

Maxentiu (42 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 18:12

La fel de deplasate precum injuraturile din timpul unui moment de reculegere mi se par propunerile astea exagerate de cinstire a memoriei lui Balaci (sau a oricarei personalitati care ne paraseste). Cum vin unii si dau numele unei strazi (strada care duce la stadion, deci are sens), vine altul si pluseaza - ca strada aia nu e destul de importanta, ca ar trebui minim un bulevard, un cartier ceva. Miine o sa vina alt exaltat si o sa vrea sa redenumeasca Craiova in Balaci City, pe urma numim vreo cometa sau chiar vreo constelatie in memoria marelui disparut. Hai sa avem putina decenta, ce ziceti?

nanu (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 18:39

Bulevardul acela este foarte important, este bulevardul stadionului ...acea strada nu duce catre nicaieri duce spre alti olteni. Esti indolent domnule Buzarin, ai bagat ostentativ niste dude ca sa-ti faci articolul.

laurentiu (3 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 18:55

Din pacate a plecat din aceasta lume rea si mizera un geniu era fotbalistul care avea știința jocului, avea viziune putea de unul singur sa alerge 100 de metrii sa dribleze 10 jucatori si sa dea gol, avea un sut fantastic la poarta. Odihnește in pace ilie balaci la un urma un fotbal mediocru, urat si murdar si o românie dominantă de haos si dezbinare si plina de prosti.

Leutu (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 20:21

Nu conteaza ce strazi, stadioane sau cartiere ii vor purta numele. Cat timp a fost in viata nu a cerut nimanui sa i se faca un favor, sa scrie cineva ceva frumos pentru el, sa intervina cineva cu o vorba buna...Balaci niciodata nu a fost sluga, nimeni nu ii sufla in ciorba (pe teren), intotdeauna a dorit sa fie cel mai bun si i-a reusit, avea talent, tupeu, era geniu...cand il intrebi pe Gentile dupa ce a luat titlul mondial cu Italia in 82, ala e Rossi, raspunde da, ala e Zoff, raspunde da....dar tu cine esti? il intreaba pe Gentile....oricum s-a distrat cu toti jucatorii campioanei mondiale....Gentile a fost ridiculizat in ultimul hal... Respect si odihna vesnica Iliuta!

Lestie (15 comentarii)  •  1 noiembrie 2018, 22:54

Eu nu va inteleg: ce are Turnu Severin cu Balaci? Balaci a fost idolul Craiovei, de Craiova, de craioveni sa fie cinstit. Si apropo de cinstire: cu Stefanescu, care a fost cel mai bun jucator al Universitatii, cum ramane? El n-are dreptul la un stadion, la o strada?

the _gunner (6 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 0:06

In nici un oraș nu exista o strada cu numele Di Stefano . Nici la Buenos Aires ,nici la Bogota ,nici la Madrid .Imi place sa cred ca stii cine a fost Di Stefano .

NebulaEXE (13 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 0:36

cand unul ca buzarin pronunta sau scrie numele Balaci, il ponegreste. il umple de ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 1:40

Ce n-ai inteles???? N-a fost omul partidului a fost omul multimilor. Dar astea , multimile nu prea conteaza. Conteaza doar partidul.

tatik”U” (14 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 3:19

Nu stiu daca iti dai seama de ironia situatiei, nea Buzarine, dar si articolul matale se incadreaza in aceeasi categorie a *** in memoria lui Balaci.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (146 comentarii)  •  2 noiembrie 2018, 7:47

@gilos,@fane,corect!In rest,apa de ploaie.

Carol K (61 comentarii)  •  4 noiembrie 2018, 10:26

Ati vazut aseara Arsenal-Liverpool ? Un moment de reculegere cum rar poti vedea, 60.000 de spectatori tot ce inseamna oficiali, antrenori, jucatori capul in pamant, liniste absoluta, tot Emirates degaja respect si compasiune pentru cei disparuti la Leicester. Portretul patronului fostei campioane aparea in toate colturile stadionului, capitanii purtau pe banderola imaginea unei vulpi, simbolul celor din Leicester. Nu era vorba de o legenda a fotbalului insular, nu era un simbol al lui Arsenal sau Liverpool. Dupa care a urmat un meci de vis. Or sa spuna unii ca ce meci de referinta ar putea fi ala in care s-au dat doar doua goluri. Atat pot, astia sunt aia "iunteligenti" care fluiera la momentul de reculegere in memoria unui Cruiff sau al unui simbol al fotbalului din tara lor si mai ales al Olteniei, Ilie Balaci. Indivizi limitati din nascare, reziduri, chiar nu stiu ce mai cauta printre oamenii normali.

Comentează