Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Omrani intră în istoria fotbalului

S-a spus că FCSB a marcat în Gruia după o mare eroare a lui Adam Lang. Incomplet. Eroarea maghiarului a fost, într-adevăr, mare, dar a lui Omrani e de-a dreptul antologică

Permalink to Omrani intră în istoria fotbalului
miercuri, 19 septembrie 2018, 9:26

Să ne întoarcem la derby-ul de la Cluj și să încercăm să-l vedem și de dincolo de declarațiile patronului fecesebist despre fumatul lui Florinel Coman. Pentru că în Gruia s-a petrecut una dintre fazele memorabile ale istoriei fotbalulu, iar despre ea s-a vorbit puțin spre deloc.

Ceva ce se întâlnește rarisim și trebuie tratat ca atare, cu deferența cuvenită rarităților. E vorba de faza din minutul 24, când eterna vicecampioană a deschis scorul prin Florinel Coman în urma a ceea ce toată lumea a numit „imensa greșeală a lui Adam Lang”.

Așa ceva nu se face!

Într-adevăr, stoperul maghiar a greșit un stop pe piept, nu și-a încordat suficient pectoralii și în loc să amortizeze mingea pe tricou i-a pasat-o, involuntar, șeptarului stelist, singur cu portarul. Dar de unde a venit acea minge care l-a pus în încurcătură pe Lang? De la vreo 40 de metri, de la Omrani.

Francezul, care juca atacant dreapta, era aproape de banca de rezerve a clujenilor, la un metru de tușă!

A ales soluția pasei acasă de acolo, deși înapoia sa, cu excepția lui Arlauskis, mai erau alți opt oameni, cinci în echipament alb, trei în roș-albastru. Bilel și-a așezat mingea pe stângul și a trimis-o destul de tare, șutat, spre marginea careului propriu. Așa ceva nu se face niciodată! Niciodată nu dai mingea din margine în centru. Niciodată nu pasezi „acasă” când e lume multă prin preajmă. Dai tare doar spre poarta adversă, nu spre poarta ta!

Ce alte soluții avea?

Oricare altă soluție era mai bună și mai puțin periculoasă decât cea pe care a ales-o. Putea să încerce să avanseze. Chiar dacă exista riscul de a pierde mingea, asta s-ar fi întâmplat la 40 de metri de propria poartă, într-o zonă neutră.

Sau putea să-i trimită balonul în brațe lui Conceicao. Un aut pentru adversar de acolo, de lângă banca de rezerve, nu e un capăt de țară. Sau putea să dea înainte, oriunde, aiurea, dincolo de centru. Sigur nu s-ar fi lăsat cu gol primit!

Școala OM

Omrani vine de la Marsilia, ca oraș. Vine și de la OM, ca echipă. Vine e un fel de a spune. În cinci ani, a adunat 10 meciuri și două goluri pentru marsiliezi. Ceea ce e echivalent cu doar câteva dușuri în vestiarul în care s-au echipat pe vremuri Papin și Deschamps și unde e șef astăzi Dmitri Payet.

Până la urmă, nu contează atâta cât a jucat efectiv Omrani pentru OM, cât faptul că și-a făcut junioratul acolo, că are noțiunile de bază, că a absolvit școala la zi. Dar oare a absolvit-o? Orice antrenor de juniori de la Marsilia, de la Dolhasca sau din Groenlanda te trimite la plimbare dacă te vede că pasezi acasă de la 40 de metri, cu opt oameni între tine și portar.

CFR l-a înregimentat pe absolventul de la Mediterana, l-a făcut campion al României și-l plătește cu vreo 20.000 de euro pe lună! Bună afacere!

Comentarii (10)Adaugă comentariu

JFM (79 comentarii)  •  19 septembrie 2018, 9:38

Inchideti pravalia si plecati cu totii acasa!!! Asta nu mai e campionat. Lasati-ne. Avem ce vedea, 16 meciuri / saptamana doar din UCL, plus EL pus campionatele mari, 5 la numar... Al nostru e praf, e un chin prelungit, ne-am saturat. Fara suparare, n-am nimic personal cu nimeni.

Fane (87 comentarii)  •  19 septembrie 2018, 9:49

Chiar asa? Lang a vrut sa-i paseze lui Arlauskis cu pieptul pentru a putea sa prinda mingea in maini,nu a incercat sa o stopeze, se vede clar dupa miscarea corpului.

Cristian (29 comentarii)  •  19 septembrie 2018, 13:09

Buzarin, demisia !!!! faptul ca esti lasat sa scrii critic despre fotbal si fotbalisti pe site-ul GSP mi se pare o imensa gafa...tocmai tu, creierul din spatele operatiunii Branesti :(

Cristian (29 comentarii)  •  19 septembrie 2018, 13:23

*** *** ?? Este plin de minciuni: 1. Omrani era la 25-30 m de poarta lui; 2. Omrani era inconjurat de 2 stelisti, Gnohere si Tanase, deci nu putea sa avanseze nicaieri 3. Urmatorii 2 fotbalisti din preajma lui Omrani sunt tot 2 stelisti, singurul clujean era Manea aflat in spatele lui; practic Omrani este haituit de 4 stelisti 4. Adam Lang paseaza mingea cu pieptul exact pe directia lui Florinel Coman, si nu perpendicular pe poarta, direct la portar, cum era normal ( in cazul unei pase moi cu pieptul ). Nu dau doi bani pe CFR, Lang sau Omrani, dar nu suport minciuna si manipularea, asa cum constient incerci sa le induci cititorilor. Da-ti eject !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mordved (1 comentarii)  •  19 septembrie 2018, 13:29

Articolul e lipsit de sens. Da, a fost o pasa prosteasca, dar si Lang, daca avea creier, o trimitea in aut sau o lasa in corner. Mai util era sa ne spuna ce individ infect e acest Omrani, numai faulturi si simulari, ca sa nu mai vorbesc de acea minge in botul lui Lung (si a mai facut asta si in alt meci, tot dupa ce jocul fusese oprit). Dar din Marsilia e si golanul de Zidane (macar ala stia fotbal). Merci.

daniaania (11 comentarii)  •  19 septembrie 2018, 15:18

De acord d-le Buzarin cu ce scrieti despre CFR. La aceasta ora echipa nu joaca deoarece are antrenor super modest. Numai lui Iuliu Muresan ii pare ca totul merge bine acolo.Nici fcsb -ul nu are antrenor.

Marian Boeangiu (15 comentarii)  •  19 septembrie 2018, 23:30

Si golul CFR-ului a fost gol de portar. Obsesia patologica a portarilor de a respinge toate mingile si cand e si cand nu e cazul ,la moda aproape peste tot in lume duce la rezultatul acesta. Si mai respinsese Pufi la fel cu putin timp inainte dar....scapase.

haideusicfr (55 comentarii)  •  20 septembrie 2018, 7:18

De buna vreme CFR pierde puncte pe greseli copilaresti.Inainte de acest meci fusese gafa lui Muresan in meciul cu Viitorul.Asta este ,Hoban e in tribuna si joaca toti neavenitii.Nu stiu de unde a aparut Lang asta.

acciduzzu (1 comentarii)  •  20 septembrie 2018, 18:31

si ksv mai are cativa de-astia

bazicuzzu (56 comentarii)  •  20 septembrie 2018, 20:34

@ acciduzzu, 18:31 Nu-i "ksv" (că nu-i echipa sașilor din Cluj și în consecință nu se numește "Klausenburg Sport Verein"), ci e KVSC (că-i echipa creată în 1907 de lucrătorii unguri din gara orașului, și se numește Kolozsvári Vasutas Sport Club)! "Nu sunt cunoscute cu certitudine anumite date despre înființarea echipei ce astăzi poartă numele de "C.F.R.-Ecomax 1907" Cluj. Kolozsvári Vasutas Sport Club, echipa feroviarilor clujeni, precursoarea "C.F.R.-Ecomax 1907" de astăzi, a luat ființă în noiembrie 1907, la 2 ani de la disputarea primei partide oficiale de fotbal la Cluj. Potrivit documentelor vremii, este a treia echipă înființată la Cluj și a zecea apărută pe teritoriul ce azi aparține României. La acea dată, Clujul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Primul rezultat a fost o înfrângere cu 0-23 în fața celor de la KKAC. Următoarele rezultate, tot mai strânse, o plasează la sfîrșitul sezonului pe ultima treaptă (a treia) a clasamentului - participau doar trei echipe. Un an mai târziu, în 1908, KVSC marchează 2 goluri în poarta celebrului Károly Zsák, portarul titular al echipei naționale de fotbal a Ungariei, în meciul cu 33 F.C. Budapest, încheiat cu scorul de 2-8. Au urmat succese în meciurile de campionat - rezultatul: locul 2 în sezoanele 1908-1909 și 1909-1910. Încă din vara lui 1910, meciurile dintre studenți și feroviari, KKAS - KVSC, devin adevăratele derby-uri fotbalistice ale Clujului. Feroviarii cîștigă pentru prima oară campionatul la a patra ediție la care participă, 1910-1911, impunându-se în partida decisivă cu 3-2 în fața studenților, la capătul unui meci dramatic." Dar (revenind la istoria actuală), DA, mai are câțiva dintr-ăia, că de-aia joacă echipa cum joacă...

Comentează