Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Omrani intră în istoria fotbalului

Să ne întoarcem la derby-ul de la Cluj și să încercăm să-l vedem și de dincolo de declarațiile patronului fecesebist despre fumatul lui Florinel Coman. Pentru că în Gruia s-a petrecut una dintre fazele memorabile ale istoriei fotbalulu, iar despre […]

...

CFR în feudalism

Derbyul prinde FCSB-ul într-un moment prost (fără Pintilii, cu mulți jucători veniți obosiți de la echipele naționale) și CFR-ul într-un moment și mai prost. Cu rănile post-Dudelange încă necicatrizate, cu Toni Conceicao mergând pe sârmă de la un meci la […]

...

Generația U21 trebuie să fie bună până la U30!

Ne vom califica. Îi vom felicita, îi vom premia pe băieții lui Isăilă&Rădoi, nu e exclus chiar ca, în anchetele care se apropie, fotbalistul anului 2018 să iasă unul dintre cei de la U21. Vara viitoare vor merge la turneul […]

...

Olympiastadion, muzeul cu gazon perfect

O Olimpiadă (1972), un Mondial de fotbal cu finală cu tot (1974), un European, tot de fotbal (1988), cu finala Olanda-URSS în care Van Basten a marcat golul acela fabulos la poarta din stânga, cum privești de la tribuna oficială. […]

...

Românii și omul în plus

Cu Muntenegru, România și Contra au avut om în plus aproape 20 de minute (Mugosa a fost eliminat în minutul 77 și s-au dat 6 minute suplimentare), însă tabela a rămas 0-0. Înainte de a despica în patru firul omului […]

...

Generația U21 trebuie să fie bună până la U30!

Ne bucură calificarea aproape parafată a tinerilor. Dar și mai bucuroși vom fi dacă acești tineri vor duce fotbalul nostru pe umeri încă vreo zece ani de-acum încolo

Permalink to Generația U21 trebuie să fie bună până la U30!
vineri, 14 septembrie 2018, 8:23

Ne vom califica. Îi vom felicita, îi vom premia pe băieții lui Isăilă&Rădoi, nu e exclus chiar ca, în anchetele care se apropie, fotbalistul anului 2018 să iasă unul dintre cei de la U21.

Vara viitoare vor merge la turneul final din Italia, unde vor face niște rezultate. Încă nu știm ce fel de rezultate, bune sau mai puțin bune. Și alte națiuni au școli puternice de fotbal, nu numai noi. Probabil că după competiția din iunie 2019, care fără îndoială că ne va capta atenția, unii dintre tineri vor prinde contracte bune în străinătate. Alți câțiva vor rămâne să țină pe umeri campionatul intern, așteptând și ei telefoanele impresarilor.

Cei mai mulți dintre acești tineri vor face pasul către echipa națională. Dar nu ajunge un simplu debut formal sau un șir de apariții simbolice în prima reprezentativă, risipite prin ani. E nevoie de multe meciuri la rând, ale cât mai multor băieți care compun ceea ce acum înseamnă o gașcă talentată, ambițioasă și promițătoare.

„Decrețeii”

Performanța de vârf a fotbalului nostru de până acum înseamnă, am convenit, SUA 1994, plus cele cinci calificări la turneele finale dintre 1990 și 2000. Nucleul acelei echipe era format din fotbaliști născuți cam între 1964, cu Belodedici, Lăcătuș – ultimul absent în America, însă fotbalist important al deceniului -, și 1970, Răducioiu. Majoritatea aveau pe buletin 1965, 1967, 1968. O generație numeroasă, influențată și de acel decret care interzicea întreruperile de sarcină, dar și o generație bine crescută, la Luceafărul și la Steaua, Dinamo, Craiova sau Sportul Studențesc, cluburile importante ale vremii.

Sârbii și portughezii

În 1987, Iugoslavia toată, întreagă, devenea campioană U20 în Chile, învingând Germania Federală în finală, după lovituri de departajare. Din acea formație, Prosinecki, Boban, Suker, Mijatovici, Jarni și alții au fost fie stâlpi ai Stelei Roșii care cucerea patru ani mai târziu CCE, fie piloni vreme de un deceniu nu pentru o singură reprezentativă, ci pentru două, Serbia și Croația.

Patru ani mai târziu, în 1991, competiția mondială de tineret era adjudecată de Portugalia, într-o finală cu Brazilia, decisă tot la penaltyuri. Ca fapt divers, disputată în fața a 127.000 de spectatori pe Da Luz. În trupa portugheză, condusă de pe bancă de Carlos Queiroz, erau Figo, Rui Costa, Joao V. Pinto, Abel Xavier sau Jorge Costa, ultimul, fost antrenor al CFR-ului.

Acea generație a hrănit fotbalul portughez mai bine de un deceniu, cu rezultate remarcabile.
Am ales aceste două exemple, Iugoslavia și Portugalia, pentru a arăta cum niște țări care nu sunt chiar în prima linie a fotbalului pot profita ani la rând de câte o generație de excepție. Aceste țări, în rândul cărora poate intra (cu destul de multă indulgență) și România, nu sunt Franța, Spania, Anglia sau Germania, care produc mereu. Nici măcar Olanda nu mai are eticheta productivității perene, iar Italia nici atât.

Iugoslaviei ’87 şi Portugaliei ’91 li se poate adăuga Belgia zilelor noastre, care profită și ea de generația lui Lukaku, Hazard sau Courtois. La polul opus găsim Serbia 2015, campioană mondială de tineret. Din acea trupă, doar doi jucători au evoluat contra României, la Belgrad, în septembrie 2018!

Tinerii de azi, maturii de mâine

E obligatoriu ca promoția Isăilă&Rădoi să nu rămână la stadiul de poveste frumoasă ori de gașcă nebună. Cluburile românești au nevoie de acești băieți ca să fie iarăși în grupele cupelor europene și, mai departe, în fazele superioare. Să nu mai tremurăm de teama luxemburghezilor, să nu ne mai măsurăm de la egal la egal cu Hajduk și cu Rapid Viena, ci cu alții, mult mai mari. Dacă întâmplător mai avem câte un rezultat de răsunet, cum a fost victoria CFR-ului pe Old Trafford acum cinci ani, acest rezultat să fie obținut nu de conglomerate de străini, ci de formații românești cu câte șapte-opt români titulari.

Și naționala de la competițiile din anii 2020-2030 trebuie să-și tragă seva tot din acest lot și să se califice la Europene și Mondiale. De asta trebuie să ne ocupăm, nu să ducem polemici de luni în șir dacă această generație i se datorează lui Hagi sau regulii U21 impuse de Federație. Contează mai mult încotro îndreptăm generația, nu de unde vine ea!

Comentarii (11)Adaugă comentariu

JFM (37 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 8:52

Daca vor forma un grup o vor face. Generatia de Aur era in primul rand o familie, cel putin asta razbatea inspre noi. Dincolo de rivalitatile dintre cluburi erau f. uniti cand venea vorba despre Nationala. Problema lor o reprezinta cluburile la care joaca. Acolo, se pare, situatia nu sta pe roze. Cei de afara joaca la echipe mici, cei din tara joaca la FCSB acolo unde afla ca sunt Mbappe, Lampard, Vamn Basten samd Asta pune o presiune inutila, le taie aripile. Cei de la Viitorul sunt OK dar cat o sa mai stea acolo. Cine stie pe unde vor ajunge, poate la terminatorul din Pipera, fereasca Dumnezeu. Aici vom avea o mare problema.

P.M. (2 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 8:59

S au calificat?

Flaviu (39 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 9:13

Echipa - tip a Stelei din Belgrad in 1991 era Stojanovic - Sabanadzovis , Najdoski , Belodedici, Marovic — Savicevic, Jugovic , Prosinecki, Mihailovic-Pancev , Binic. Se știe ca Savicevic a ajuns la Milan , Jugovic la Juve , Robert Prosinecki la Real și Barca , Mihilivic a făcut cariera in Italia la Roma , Sampdoria , Lazii și Inter , Darko Pancev la Inter. Deci nici vorba ca Jarni , Boban sau Suker sa fii jucat la Steaua Roșie . Jarni a jucat la Hajduk iar Boban și Suker la Dinamo Zagreb ( ar trebui sa știi domnule Buzarin istoria acelui meci Dinamo Zagreb - Steaua Roșie de dinainte de război. Toți au plecat intr-adevăr in 91, Boban la Milan , Suker la Sevilla și apoi la Real iar Robert Jarni undeva in Italia , la Torino parca și apoi la Real Madrid. Deci nici vorba de Steaua din Belgrad. Putina atenție la detalii maestre. Poate sunt cititori care au urmărit cu atenție fotbalul din fosta Iugoslaviei și fotbalul in general , iar ceea ce ai scris in articol e o enorma greșeală . P.S. : plus ca România 90 nu este același lucru cu România 94, in 90 se îmbina doua generații , pe când in 94 este intr-adevăr 64-72. La jumătatea anilor 70, Pisti Covaci a implementat modelul Luceafărul. Primul rezultat a fost bronzul din Australia U21 și apoi generația lui Andone Rednic Balinț Gabor , Miși Klein ( care n-a fost in Australia, era din 59) este prima din cele care au făcut rez din anii 80 și este prezenta și in Italia90. Corect , maestre?

a dica (21 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 9:41

Este adevarat, conteaza incotro indreptam aceasta generatie, multi jucatori tineri talentati se pierd pe drum, mai mult din cauze subiective. Este important sa stim si de unde vin ca sa stim ce si cum sa perpetuam> Multiplicam la scara nationala modelul Hagi sau continuam si eventula extindem regula U 21. Parerea mea este ca desi centrul de greutate gliseaza catre Hagi, trebuie facut ceava ca tinerii sa joace si sa fie tot timpul sub observatie. Cum varianta extinderii actualei reguli U 21 poate diminua valoarea echipelor si discrimineaza jucatorii trecuti de 21 ani, reinfiintarea campionatului echipelor de tineret (U 23) la echipele de Liga 1, in locul echipelor II din divizia C, cu sprijin financiar din partea federatiei, ar fi o solutie.

Mircea (20 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 10:28

Este o chestie idioata in psihologia romanului. Foamea de afirmare este atat de mare incat orice mic succes este sarbatorit disproportional. de la oile negre la eroi ! Cam asa se intampla de fiecare data iar urmarile sunt nasoale pt ca nimeni nu invata din asta, din contra, este alimentata buba psihicului la romani: "low self esteem" .

mg (73 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 12:54

..da, şi poate nu-i mai intrebăm după fiecare succes individual sau de echipă, unde vor să se transfere..

gin (3 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 13:30

Un articol competent, la mare distanta de aberatiile gen Viitorul vs. regula U21/

n_grecu (3 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 13:33

Un articol competent, departe de aberatiile gen Hagi vs regula U21

ovidiu_3003 (305 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 20:52

Ianis Hagi a fost selectionat pe pile ...si tu dai exemplu de tari in care nu se intampla asa ceva ...treaba ta ...crezi ce vrei ...performanta faci numai atunci cand castigi ...nu cand te califici ...dar depinde ce ti doresti .

11 (6 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 22:03

Ce bine e cand esti platit sa asezi pe hartie ce ai visat noaptea si sa o prezinti drept realitate...

Sorinache (2 comentarii)  •  15 septembrie 2018, 9:57

Nenea Alin, nu ne-ai lămurit, e bună regulă U 21 sau nu? Ce-a vrut să spună poetul? Uite ce zicea poetul acu vreo doi ani:" cluburile noastre răscolesc cenușa cu vătraiul pentru a scoate la iveală acei tineri Under 21 pe care regulamentul îi cere. " Sau acum ți-e rușine să recunoști?

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord