Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Olympiastadion, muzeul cu gazon perfect

De 12 ani, fotbalul din Munchen (Bayern, M1860, naționala Germaniei) se joacă pe noul Allianz Arena. Vechiul Olympiastadion nu s-a dărâmat, ci a rămas accesibil vizitatorilor

Permalink to Olympiastadion, muzeul cu gazon perfect
duminică, 9 septembrie 2018, 10:31

O Olimpiadă (1972), un Mondial de fotbal cu finală cu tot (1974), un European, tot de fotbal (1988), cu finala Olanda-URSS în care Van Basten a marcat golul acela fabulos la poarta din stânga, cum privești de la tribuna oficială. Aceeași poartă la care au înscris Breitner și Gerd Muller în finala din iulie 1974, aceeași poartă la care Cruyff s-a străduit, toată repriza a doua, să egaleze. Pe lângă aceste momente de legendă, Olympiastadion a găzduit mai multe finale de Liga Campionilor (anterior Cupa Campionilor Europeni), ultima în 1997, mai multe ediții de Europene și Mondiale de atletism.

Un fel de parc „23 August”. Dar parcă altfel
Parcul Olimpic se află în nordul Munchenului, într-o zonă verde, lipit de uzinele BMW, care au și ele muzeu, unde vezi cam toată istoria automobilului, de la anii roților cu spițe și ai țevii de eșapament îndreptate către cer, până la prototipurile anilor 2020. Firește că la tot pasul ți se țin prelegeri despre materiale reciclabile și despre păstrarea stratului de ozon.

Dincolo de bulevard e Parcul Olimpic. Olympiahalle, adică o imensă sală de sport, Olympiaschwimmhalle (bazinul de natație), un turn de peste 200 de metri, unde poți să urci cu liftul, pentru 7 euro, până la cota 181. Acolo găsești un restaurant care se rotește și, timp de 50 de minute, cât e o rotație completă, admiri cam toată Bavaria, dar și mai departe, vârfurile de peste 4.000 de metri ale Alpilor Austrieci.

Alături e vechiul Olympiastadion, cu scaunele lui verzi. Pe gardul de dinafară, pe o placă de marmură, sunt gravate numele tuturor medaliaților cu aur de atunci, din 1972. Îi găsim pe luptătorii Gheorghe Berceanu și Nicolae Martinescu, dar și pe Patzaichin, al cărui nume a fost hispanizat, fiind scris „Juan”.

Puțin mai încolo, Satul Olimpic. Arhitectura seamănă cu Amfiteatru sau Panoramic de la Olimp, construite cam tot în anii aceia. E și un turn de parașutism, și dacă n-ar fi peluzele perfecte și sutele de gâște și de rațe care să-ți ciugulească din palmă, aproape că te-ai simți ca la București, în parcul din jurul Arenei naționale. Verdeață și sport.

Amintiri triste
Fiind început de septembrie, din difuzoare răsună muzică tristă, cu accente evreiești. Un fel de Hava Nagila mai lentă, mai tărăgănată. La 5 septembrie 1972, în plină Olimpiadă, 11 membri ai delegației israeliene, sportivi și oficiali, au fost uciși într-un atentat revendicat de gruparea teroristă palestiniană Septembrie Negru. Opt teroriști palestinieni și un polițist neamț au pierit și ei în schimbul de focuri. Zeci de domni în costume de culori închise, cu nelipsita chipă pe vârful capului, împart pliante trecătorilor.

Istorie pentru 8 euro
Ca să intri să vizitezi Olympiastadion, dai 8 euro de persoană dacă vrei ghid, acces pe iarbă și în vestiare. Dacă dorești doar să stai în tribune și să te plimbi, dai 3 euro. Ghidul vine special pentru două persoane, se plimbă o oră cu tine, vorbește într-una și, la final, îți pune la dispoziție o minge adevărată cu care să te joci pe gazonul perfect, mai bun ca pe majoritatea stadioanelor Ligii 1. Pe Olympiastadion nu joacă însă nimeni. Gazonul e impecabil doar pentru ochii vizitatorilor.

Picior mic, picior mare
Coridoarele de sub tribune sunt strâmte. Pardoseala e din mozaic, la fel ca la hotelurile noastre sindicale, construite acum aproape o jumătate de veac. În anumite săli e parchet dat cu ceară, iar în incinta pentru conferințele de presă sunt câteva mașini de scris la care jurnaliștii de-acum câteva decenii își scriau textele. Loja oficială interioară e mică, parchetată, cu canapele de pluș, iar vestiarele, ca dimensiune, sunt mult sub ceea ce găsești astăzi la Chiajna, să nu mai vorbim de Craiova și Arena Națională. Dușurile funcționează, apa caldă e prezentă, iar într-un colț sunt niște uscătoare de păr, ca niște căști de la un coafor de dame. Un buton apăsat și aerul cald vine imediat. Același aer cald zvânta coama zulufată a lui Breitner cu patru decenii în urmă.

E și un muzeu, mai degrabă discret și intim decât somptuos. Pe un raft stă torța olimpică din 1972. Alături, încălțări de competiție. Ghetele lui Beckenbauer, numărul 7, adică 41. Curios, pentru că înălțimea oficială a lui Franz e de 1,81, dar se pare că marii fotbaliști au piciorul mic. Tot 7 purta și Gerd Muller, la 1,76. Piciorul lui Rummenigge (1,82) era numărul 8, adică 42. Uli Hoennes, actualul controversat președinte, era mai „dezvoltat”, 44. Ies din tipar pantofii de atletism ai lui Ulrike Meyfarth. Săritoarea în înălțime care lua medalia de aur la Munchen la doar 16 ani (avea să câștige aurul și 12 ani mai târziu, la Los Angeles) are 46 la picior, ce-i drept la o înălțime de 1,88. De fapt, în magazinele nemțești cu greu găsești încălțări de damă 36 sau 37. De regulă, mărimile sunt de la 38 în sus.

De ce muzeu?
Vedem că se dărîmă Ghhencea, iar gazonul se livrează la caserolă, precum salata de vinete. S-a dărâmat vechiul Wembley și s-a făcut altul. Multe dintre stadioanele noi se reclădesc pe locul celor vechi, altele se fac în alte părți, de regulă în afara orașului, pe câmp, precum noul Allianz Arena, inaugurat în 2006, înainte de Mondialul din Germania. Noile arene sunt capsulate, par de afară niște scoici imense și sunt destul de lipsite de personalitate. Zici că sunt toate la fel, diferă doar capacitatea, adică înălțimea tribunei.

Nemții, mai concret bavarezii, au ales să păstreze vechiul Olympiastadion, să nu-l dărâme. Să scoată bani cu țârâita de la vizitatori, 8 euro acum, alți 8 euro peste o oră. Să plătească personal de întreținere, ghizi, utilități. Oare de ce? Pentru că Olympiastadion face parte din istoria lor, care se cuvine să fie cunoscută. Pentru că vechea arenă arată tinerilor de azi ce însemna sportul de ieri, fotbalul de ieri, viața de ieri. Povestește cum se câștiga, cum se suferea în arenă și, în linii mari cum se trăia pe vremea când ochii oamenilor nu erau îndreptați doar spre touchscreen.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Frenemy (22 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 11:08

Vezi ca in poza e Olympiastadion din Berlin, incredibil cata superficialitate! Iti trimit eu o fotografie daca nu gasesti.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 11:16

...la ce ne ajuta pe noi romanii acest articol ?...noi vrem democratie originala ...nu ne luam dupa altii ...

Frenemy (22 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 11:38

Bravo, ai schimbat-o la timp, ma amagesc ca in urma atentionarii mele.

Carol K (61 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 12:53

Vor face ei ceva acolo, ii vor da o destinatie care sa-l si conserve si sa aduca bani in plus, multi bani. De aia sunt germani, nu ca ar avea idei, au talentul de a le duce pana la capat in cel mai scurt timp. N-o sa vedem ca acestei legendare arene i se vor aloca bani de la buget pt a fi intretinut. Daca vrea tovarasul primar sau tovarasul consilier. Acolo nu exista un Badea care sa ia jumatate de tribuna printr-o golanie guvernamentala de tip PSD exact cat sa incurce definitiv reamenajarea locului. Pe scurt, sunt din alt film.

Observator (79 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 13:32

@ Frenemy Este chiar Olympiastadion din Munchen, eroarea (incredibila, de altfel) este a dvs.! Totusi, daca a vizitat Olympiapark, dl. Buzarin ar fi trebuit sa posteze o fotografie originala! Este bine ca s-a mentinut acel parc sportiv , insa arenele noi sunt din multiple motive recomandabile : cu tribune acoperite, loje, unele cu acoperis amovibil sau cu suprafete de joc ce pot fi scoase in afara (Arnhem, Arena auf Schalke, Sapporo, insa si pentru Cjuj Arena ar fi fost recomandabila aceasta facilitate, avand in vedere daunele pe care le sufera suprafata de joc din cauza concertelor de pe durata Untold), cu vestiare si spatii de refacere, cu muzee in interior, sali de conferinte, restaurante, spatii comerciale etc.! Si acestea pot fi vizitate si nu-s lipsite de personalitate! Revenind exclusiv la spatiul german, stadioanele vechi in genul celui din Munchen erau la ordinea zilei pana aproape de editia de CM din 1996; pentru acea ocazie, s-au construit arene noi, fara piste de atletism (Allianz Arena, Gelsenkirchen, Leipzig - in interiorul vechii arene), iar altele au fost complet refacute/reconstruite (Dusseldorf, Koln, Frankfurt, Hamburg), ramanand fara acele tribune de forma ovala! Atunci, in 2006, s-a jucat doar pe 3 arene care aveau piste - Stutgart, Nurnberg si Olympiastadion din Berlin. Ulterior, stadioanele din Stuttgart si Bremen au ramas si ele fara pistele de atletism, in sensul ca au fost reconstruite peluzele! Clasice (cu piste) mai sunt doar cateva dintre cele care conteaza: Berlin, Nurnberg , Erfurt (insa modenrizate, cu tribune acoperite) si Karsruhe. O.

Observator (79 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 13:38

@ Frenemy Din ultima dvs. postare mi-am dat seama ca articolul era insotit, la inceput, de o alta fotografie, a stadionului din Berlin! Scuze, v-am certat degeaba... O.

Dan (30 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 15:52

Parca-l aud pe Becali: "Prosti mai e nemtii astia, in loc sa darime si sa faca blocuri tin vechitura aia" !!!:)

Marco (15 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 18:14

Şi n-ai găsit nimic scris despre Daum pe vreo plăcuță, gen "cel mai prost antrenor din Germania, Bundesliga câştigată nu se pune"? Asta aşa, ca să-ți duci prostia până la capăt!

haoleu (1 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 21:52

Deci, Buzarin a vizitat si el OlimpiaStadium din Viena sau Paris, nu mai stiu care e in Germania Comunista, ca deh, Zidul Frankfurtului s-a demolat in '89! Numai ca Buzarinul nu e urmarit pe Instakilogram sau fessbuk, ca toate pipitzele si nu stie si el cum sa se dea mare! Dar ce pretentii sa ai de la un ziarist care a esuat lamentabil la Branesti, si care mai crede ca Daum e sub Iliesta ca antrenor, desi neamtul a jucat si finale de Champions League, dar nu a avut ce sa faca cu jucatori non-valoare ai Romaniei care sunt mult sub aia luxemburghezi, dar lasa ca face Contra, bate la scor in Serbia! Prevad un 7-0 pentru Romania! Faptul ca a pus poza gresita nu conteaza, decat confirma faptul ca si daca te duci la fata locului nu stii nimic, adica exact ce fac ziaristii astia care se duc la toate meciurile importante si trebuie sa intrebe prin tribune care e Real Madrid sau Barcelona la orice derby pe Camp Nou sau Bernabeu!

Gabone (1 comentarii)  •  9 septembrie 2018, 23:55

Au refacut gazonul ? In 2014 cand l-am vizitat, erau aceleasi preturi, insa in loc de gazon era turnat ... asfalt. Da, asfalt. Deoarece toate marile concerte acolo au loc

alex (16 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 8:20

Am vizitat stadionul/complexul in Decembrie 2014 si era gazon pe stadion. Stadionul nu sta degeaba sunt organizate intreceri/campionate de atletism, activitati culturale: concerte, prezentari. Ar fi de mentionat ca pe locul complexului era initial teren viran. Ei in 2-3 ani au creat toate acele dealuri, lacuri artificiale au schimbat complet relieful, e o munca titanica cu tehnologia acelor ani. Iar constructiile au o arhitectura superba par avantgardiste si astazi.

Poison (1 comentarii)  •  10 septembrie 2018, 9:35

Frumos articolul! Multumim!

alin (1 comentarii)  •  14 septembrie 2018, 1:46

Cred ca ultima fraza e usor populista, sau pur si simplu ignoranta, fiindca noi visam numai fotbal. Daca Olympiastadion era un stadion de fotbal de sine statator, cu siguranta il daramau. Acolo e un parc superb cu o istorie grandioasa si o gramada de atractii, asa cum foarte frumos si corect ati mentionat chiar dvs. Ca o completare la ce ati scris, acum vreo 10 ani se putea urca pe acoperisul stadionului si puteai chiar sa faci un soi de bungee jumping. Nu stiu daca mai e cazul.

Comentează