Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Amintiri la caserolă

Vechiul stadion Ghencea și-a încheiat existența printr-un eveniment cazon, lipsit de emoție și, mai degrabă, ratat

Permalink to Amintiri la caserolă
joi, 30 august 2018, 12:54

Tot ce ține de armată se întâmplă în prima parte a zilei. Deșteptarea, sectoare, apelul, raportul, revista de front. Masa de dimineață, nu micul dejun. Cel puțin în anii optzeci, la blocul alimentar, la șase și ceva în zori, nu se mâncau mezeluri sau brânzeturi, ci varză, fasole sau tocană de cartofi.
În prima parte a zilei a avut loc și evenimentul de trecere în amintire a arenei din Ghencea. Nu i se spune nici ceremonie, nici festivitate, nicicum altfel. Doar eveniment. Milităros, destul de rece, cu prea puține nostalgii. Și cu un marketing discutabil, deși Oștirea se cam ferește să folosească termeni corporatiști.

Anumiți steliști
Colonelul Petrea, bățos, apretat și țanțoș în fiecare gest, de parcă era Eremia Grigorescu la Mărășești, Iordănescu-tatăl, Lăcătuș, Bumbescu, Balint, povestind cum învăța pentru Bac pe o pătură întinsă pe gazon, Mirel Rădoi, probabil ca semn că Steaua a existat și după 1989, nu doar înainte. Alocuțiuni, vorbe, amintiri libere, neambalate.

S-a încercat cuprinderea cât mai multor generații, dar s-a greșit esențial. N-a fost chemat Ienei, Ilie Bărbulescu tună și fulgeră de la Pitești că nu l-a anunțat nimeni. N-a fost Pițurcă, bornă istorică a Stelei, încurcat în plasa porții după golul memorabil cu Anderlecht. Nici vorbă de Duckadam, că doar e omul lui Gigi. Nu Ilie Dumitrescu, pentru că e văzut și el ca fecesebist, nu mulți alții, pe care trecutul îi recomanda să fie acolo la ultima suflare a arenei care timp de 44 de ani a găzduit nu doar Steaua, ci și multe meciuri ale echipei naționale. Marea majoritate a meciurilor Generației de Aur.

Iarbă take-away
Sub formă ambalată, mai încolo, pe o măsuță, bucăți de gazon ambalate în caserole. Cine vrea pleacă acasă cu caserola, așa cum pleci de la cârciumă cu papanașii pe care i-ai comandat de lăcomie, dar nu mai poți să-i mănânci, pentru că a fost prea mare porția de coaste. Nu-i nimic, îi iei acasă, încălziți puțin la microunde sunt buni și mâine.

Caserola e un mijloc universal de producție la început de mileniu, un obiect de mare utilitate în transportul alimentelor, însă pare o formă extrem de cinică de ambalare a nostalgiei. Înseamnă, dacă la biroul de relații cu sufletul al Oștirii se poate pricepe așa ceva, înghesuirea în acea cutiuță de plastic a amintirilor, a emoțiilor, apoi transportarea lor prozaică spre casă, alături de alte caserole care conțin, după caz, mâncare chinezească, ciorbă de burtă, salată de vinete sau orice alt produs de îngurgitat produs de impetuoasa filosofie contemporană a hrănirii tip take-away.

Nostalgia înseamnă altceva
În locul caserolelor și al invitațiilor selective ale colonelului Petrea, trecerea în amintire a vechii arene din Ghencea se putea face altfel. Cu mii de oameni în tribune (așa, părăginite cum sunt ele) și cu alți oameni pe gazon, așa, îngălbenit cum se află. Cu un meci între foste vedete, cu steliști din mai multe generații pe teren, cu old-boys burtoși, încărunțiți, dar însemnând, fiecare, câte ceva în istoria Stelei. Cu suporterii aproape, alături, nu exilați, cu bannerele anti-Petrea cu tot, pe un teren anexă, departe de cătarea camerelor TV. A fost însă aleasă această cale complet neinspirată, crezându-se că se conferă un ambalaj festiv momentului. Din păcate, acțiunea a fost ratată complet și ambalată rece și cinic în acele caserole. Pe loc repaus!

Comentarii (13)Adaugă comentariu

mg (84 comentarii)  •  30 august 2018, 13:19

..parc-au fost caserolele cu sarmale de la praznic, pentru cei care n-au putut veni să-l cintească pe răposatul. Da, aproape totul se-ntâmpla în prima parte a zilei, până când talpanii, cu mantăile şi cazmăile lor, plercau la casele lor. Dar puteai să ai "norocul" ca OS-ului pe regiment să i se pună pata şi să faci sectoare, apelul, raportul şi revista de front în miez de noapte, într-un avânt al stupidităţii care, se vede treaba, nu s-a pierdut.. Dă Doamne minte, că avem pe ce pune caşcheta..

Cristian (29 comentarii)  •  30 august 2018, 13:50

Nici nu merita citit articolul tau. E pierdere de timp pretios...

Ioan (1 comentarii)  •  30 august 2018, 14:05

Corect punctata importanta momentului. STEAUA a insemnat infinit mai mult pentru suporteri din toata tara! Oradea va saluta.

NebulaEXE (13 comentarii)  •  30 august 2018, 14:11

pentru ce invitatii speciale? se putea duce. si daca n-au fost, ce? e doar un stadion. o sa apara altul si gata. prea ii divinizati pe niste indivizi care in viata lor n-au stiut decat sa dea cu picioru in minge. unii inca nu stiu sa vorbeasca limba romana. a, daca era vorba de medici, de oameni de stiinta, ok, intelegeam. dar sa faci atata caz pentru niste pierde vara e bataie de joc.

Gdr (1 comentarii)  •  30 august 2018, 14:32

Si acum va intreb, cine e mai cioban? Becali sau astia care au plecat cu iarba de pe Ghencea in caserole?

Dragos (1 comentarii)  •  30 august 2018, 14:47

ADEVARAT! Mare pacat ca s-a intamplat asa ceva!

viorelu (3 comentarii)  •  30 august 2018, 15:13

tot ce atinge statul roman moare incet si sigur. din pacate fotbalul nu face exceptie. in plus am ajuns sa ne suparam ca islanda nu trece de grupe la mondialul din Rusia. o alta echipa din Luxembourg e pe cale sa scoata campioana romaniei din europa. majoritatea ziaristilor intelegand ca nu mai pot vorbi de fotbal scriu cancan.

FANE IOVAN (3 comentarii)  •  30 august 2018, 16:23

Pardon! Piturca borna istorica a Stelei! Hai sa fim seriosi. Evenimentul a fost o ratare completa. N-ai voie sa organizezi asa ceva daca esti stelist adevarat, te respecti si tii la blazonul, gloria, faima si tot palmaresul acestei MARI echipe care a fost STEAUA BUCURESTI. Eu il aduceam si pe Lita Dumitru din America. Vino Lita si cere-ti iertare, acum in al 13-lea ceas, stii tu mai bine pentru ce, pentru ce stii tu, si pentru ce stim si noi si mai ales pentru ce nu stim noi , cazi in genunchi si cere-ti iertare in ultimul ceas intocmai ca talharul pe cruce. Adu-ti aminte cum plangeai la moartea lui nea Tinel. Apoi, nu-l chemi pe Jenei?? Marcele (tu pe unde esti Marcele?), Tudorele (tu unde ai disparut?), Miti, tu??!! Hai baieti la APEL, ULTIMUL APEL. Cum domnule Dukadam? Tu nu esti acolo? Pai daca nu erai tu, poate ca era Sevilla, dar altfel, cine stie? Belo, dar tu pe unde faci armata? Ca uite bunul tau prieten Balint raspunde la apel! Prezent si neasistat! Piturca nu vine, cica el e satana, nu stie nici cum il cheama, ca afara de golul de la Lahti si dubla cu Anderlecht, mai nimic! Dar e borna, mai mult pentru mainile alea in plasa portii de la bulevard, cand cu al treilea in atele belgienilor. Lacatus a fost, Colonelu la fel, Motatei si el, trebuia sa fie si Ilie Balamuc, macar pentru al treilea cu Honved, si Dumitrescu si Petrescu, si Rotariu, cred ca si Hagi ar fi putut sa se deranjeze un pic, ca daca ramanea la Sportul, avea sa se aleaga doar cu jocu pe mese si fetele din Regie, (asta a spus-o el), dame misto nu zic nu, ca la un moment al vietii mele le-am ,,cunoscut '' si eu! Hai baieti, nu va predati! Ca la armata, mai aveti sansa ultimului asalt, cu totii, care mai sunteti IORDACHE, ANGHELINI, AGIU, TROI, ADRIAN IONESCU zis Chioru, ala care l-a nenorocit Andone, COSTICA ZAMFIR (nici nu stiu daca mai traieste) si care nu mai sunteti, e loc si pentru voi, BALAN, SAMES! E loc pentru toata lumea, nimeni nu ramane pe afara cum zicea Ioan Gura de Aur la Ospatul Imparatiei! Sambata pe 1 septembrie sigur nimeni nu ramane pe afara! Veniti macar atunci! Si il asteptam si pe Vali, stim noi care Vali. Doar noi stim care Vali, ca restul care stiu, de ei chiar nu ne intereseaza! Aflu ca mai traieste si Ion Coman. Sa vina si el. sa spuna macar cum l-a busit pe Lita Dumitru cand cu Galatiul la 6-2-ul ala celebru, dupa care era sa faca Teasca infarct! Am cazut, recunosc, am cedat, m-a pus pacatul sa sa-mi pun castile cu Yiruma ,, River flows in you'' in bara si pe ecran, tot din you tube bineinteles...meciuri!! Multe meciuri, fara sonor! Doar cu Yiruma in casti!! E o senzatie tare stranie. Ghencea frematand, fara sonor, dar cu Yiruma. Cum pot rula imaginile! Ne vedem sambata! Mai intai ma duc sa-mi pup scaunul la peluza 1, sector 10 si apoi daca s-o putea si ne-o lasa plantoanele, cobor si in iarba. Daca s-o putea, daca nu.... gata. Aceasta a fost ARENA GHENCEA. FAȚĂ DE CE A FOST, BECALI E APROAPE UN ZERO.

itu52 (51 comentarii)  •  30 august 2018, 18:52

În situații de acest fel, organizatorii ar fi bine să se inspire de la alții care au trecut prin astfel de situații. Trebuiau consultați cei de la Cluj sau cei de la Craiova, să le împărtășească din reușitele sau rateurile evenimentelor organizate de ei. Cu alte cuvinte prea multă tobă pentru un eveniment normal. Este bună ideea cu ambalarea gazonului în caserole, probabil o să ajungă la toți cei care au fost amintiți ca absenți. Sper ca o brăzduță să fie dusă și replantată la mormântul lui Țopescu, în semn de respect pentru activitatea depusă la acest club. La fel și în cazul fotbaliștilor și demnitarilor clubului care au trecut la cele veșnice. Poate, dar nu după un referendum și la mormântul odiosului, care se pare că a fost cel care a semnat certificatul de naștere al CCA. Fiecare are amintirile lui legate de această arenă, sunt convins că au multe înregistrări și fotografii de la începuturile partidelor și din timpul meciurilor. La ce bun un prohod de masă, pentru un stadion în renaștere. La câte bisericuțe s-au născut în generațiile care s-au perindat pe acolo, nici prohodul nu era reușit. Era ca la înmormântarea unui magnat fără testament, unde descendenții privesc chiorâș ciolanul și se sfâșie între ei. Când ceva se naște nu e loc de jelanie și pălăvrăgeală, e motiv de speranță și bucurie. Că va fi ceva frumos, sunt convins, dar grija cea mare, mai toți o avem, dacă va fi util. Va mai bucura generații de suporteri? Va mai genera nostalgii pentru sportivii de mâine? Pentru că o să fie un templu al fotbalului la care contribuim cu toți, ar fi cazul să ne descălțăm la intrarea pe gazon, la trecerea prin turnicheți sau la oficială. Să ne descălțăm de comportamentul vulgar, bădărănisme, obrăznicie, amatorism și lăcomie. Să fie într-un ceas bun și cu noroc!

Alex One (87 comentarii)  •  31 august 2018, 7:30

Bine punctat. Intr-adevar penibil momentul. D-l Buzarin,visati, de unde mii de spectatori la vreo susa fotbalistica ? PS. L-ati uitat pe Talpan in binecunoscutele lui straie,daca si asta a ajuns personaj de legenda in istoria Stelei ? !

FANE IOVAN (3 comentarii)  •  31 august 2018, 9:54

Si ii asteptam si pe LADISLAU BOLONI, IOSCA VIGU, SILE AELENEI, ION ION (Ozonel), NITU ION, FLORIN MARIN, mai sunt, sa vina toti, e loc pentru toata FAMILIA STELEI.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  1 septembrie 2018, 2:51

Se demoleaza un simbol comunist. Cu 30 de ani intirziere. Eu as fi invitat doar citiva *** cu carute sa ia fierul vechi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

FANE IOVAN (3 comentarii)  •  2 septembrie 2018, 9:04

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează