Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Fețele noi ale fotbalului

Pe primele pagini de peste tot, din toată lumea, sunt, deocamdată, chipurile împietrite și perplexe ale lui Messi și Ronaldo.

Permalink to Fețele noi ale fotbalului
luni, 2 iulie 2018, 10:04

Suferința celor mari, puternici și bogați atrage mereu. Tragedia se vinde bine, se savurează, semnele de exclamare fac accesări.

Prezentul începe abia pe paginile următoare. Oricât de fulminantă ar fi ascensiunea unui tânăr ca Mbappe, oamenii întâi ronțăie niște texte despre prăbușirea miturilor și abia apoi încep studii de mecanică despre mișcarea uniform accelerată a lui Kylian. La 19 ani, puștiul are deja tricoul de decar al lui Platini sau Zidane, ceea ce e enorm. În Argentina 1978, la 23 de ani, Michel încă purta 15 pe spate, iar în 1994, când Zizou putea bifa primul Mondial, la 22 de ani, stătea acasă cu Franța cu tot, eliminat în ultima secundă de vecinul nostru, Kostadinov. Platini a jucat cu 10 la Mondiale abia la 27 de ani, iar Zidane la 26. „Zen”-ul anului 2018 face acest lucru când încă e adolescent.

Da, Mbappe e figura cea mai reconfortantă de până acum a Mondialului. Dar nu e numai el. Lucas Hernandez are 22 de ani, ca și celălalt lateral, Benjamin Pavard. Faza de la golul al doilea, egalizator, al Franței, e a celor doi tineri. Demaraj Hernandez pe stânga, a lui Lucas, tatonat, centrare înapoi de la limita fracturii de tibie și șut cu mingea învârtită al necunoscutului Pavard, fotbalistul lui Stuttgart. Probabil că e cea mai frumoasă fază din istoria fotbalului lucrată de doi fundași laterali!

Și nu sunt doar ei. Uruguayul megastarurilor Suarez și Cavani propune trei ministaruri pentru acest Mondial, dar și pentru următoarele două-trei. Optarul Nandez, de 22 de ani, ară mereu, ca un plug de lux, și probabil că nu va mai sta mult la Boca Juniors.

Lucas Torreira, de la Sampdoria, tot 22 de ani, un metru și-un pic, avea doar două selecții înaintea Mondialului, dar nu l-a lăsat pe Crstiano Ronaldo să respire. Însă peste ei e Rodrigo Bentancur. Omul lui Juve a împlinit 21 de ani zilele trecute, pe 25 iunie și în meciul cu Portugalia a reușit cel mai frumos dribling al Mondialului, cu călcâiul, în tușă, în fața lui Bruno Fernandez, care nu e nici el vreun ageamiu. Dacă nu credeți, întrebați-i pe fecesebiști, nu-l uită din meciul cu Sporting. Pentru conformitate, driblingul de vis, cu călcîiul, vine de la un fotbalist de 1,87m, care joacă mijlocaș central, un post în care principalul mijloc de producție e latul piciorului.

Și ar mai fi câțiva englezi, câțiva belgieni, poate Gabriel Jesus (21), poate mexicanul Hirving Lozano (22), sigur columbianul Yerry Mina (23), dar și colegul său de linie, Davinson Sanchez (21), titular la Tottenham și autorul celei mai frumoase deposedări a Mondialului, în meciul cu Senegal. Toți aceștia sunt semnalul de alarmă că fotbalul Planetei cam încremenise în războiul Messi-CR7, aceși York și Lancaster ai pasiunilor și ai Baloanelor de Aur din ultimul deceniu.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

daniels (11 comentarii)  •  2 iulie 2018, 10:34

Da domle, aici recunosc ca ai dreptate!!! Corect : lumea fotbalului a uitat sa se uite în viitor! Mizând pe bătrâni a uitat sa vadă tineretul! Campionatul asta mondial a reliefat aceasta problema și uite asa se explica de ce cr7, messi, ozil și ramos au plecat acasă și de ce Franta încă e în cărți! Bravo! Jos pălăria! Nu ma așteptam!

Adrian (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 11:17

Bruno FernandeS (Sporting Lisabona, culoarea pielii: alba, mijlocas defensiv cu valente de conducator de joc) nu a jucat niciun minut in meciul amintit. Probabil va refereati la Manuel FernandeS (Lokmotiv Moscova, culoare pielii: neagra, mijlocas defensiv 100%). Deci nu avea cum sa il dribleze Betancur pe primul. Destul de greu de confundat cei 2.

Fane (87 comentarii)  •  2 iulie 2018, 12:10

O avea numarul 10 pe tricou,dar ca joc nu are rolul unui decar,nici pe departe. Asa ca alaturarea numelor lui Platini si Zidane e un moft.

Agamitza (17 comentarii)  •  2 iulie 2018, 20:10

Buzarine esti penibil. Ar trebui sa fii amendat pentru participare ilegala la emisiunele TV despre CM.

di livio (37 comentarii)  •  2 iulie 2018, 22:10

El Matador...mult peste CR7 si M10...Uruguay in finala

Observator (79 comentarii)  •  3 iulie 2018, 10:33

@ di livio El Matador a marcat doar contra Portugaliei, cum putea fi cu mult peste Ronaldo? Ultimul a plecat acasa, dar a marcat de 2 ori mai multe goluri decat Cavani, pana acum. Ca sa ajunga in finala, Uruguay va trebui sa treaca de Franta, ceea ce-i mai greu (desi nu imposibil). Prevad un titlu pentru Franta sau Anglia! O.

Boeangiu Marian (15 comentarii)  •  4 iulie 2018, 0:22

E adevarat ca Mbappe e ff bun dar cu limite. Inca nu m-a convins pe spatii mici ,impotriva echipelor care se apara aglomerat. Pe spatii largi ,pe contraatac e letal. Platini si Zizou erau net superiori. Aveau un arsenal complet de arme tehnice iar prin personalitate si post( evident diferit de al lui Mbappe) un impact mai mare in exprimarea tactica a echipei. Oricum, este un jucator urias ce iti face placere sa-l vezi jucand si au mai aparutsi alti tineri numiti si nenumiti (Lozano , nedreptatitul Rabiot s.a.) . Dupa ce am ascultat vorbind multi jucatori emblematici trebuie obligatoriu observata inteligenta acestora. Concluzia este ca cei inteligenti de tipul Cruyff, Beckembauer, Zidane si cei mai multi jucatori actuali ai marilor echipe sunt cei care fac ,cu adevarat, diferenta si vor fi mereu si ca rezultate personale si cu echipele de club mult peste "ceilalti". Aici ii putem aminti pe Dumitrache, Dobrin, chiar Hagi care ne dau senzatia ca puteau obtine si oferi mult mai mult in contextul unui IQ ceva mai generos.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  4 iulie 2018, 1:05

Comentariu total aiurea..... Lasa-i in pace pe Messi, Ronaldo, Mesut Ozil sau Sergio Ramos..... Au facut enorm pt fotbalul mondial si au cu singuranta o amprenta a piciorului intr-un templu al fotbalului....... Ar trebui insa sa te iei de ratatii nostrii, niste golani penibili care nu fac nimic.... N-o sa avem sanse la vreun European sau Mondial nici in 200 de ani. Ma astept sa fii un ziarist lucid si sa nu semeni in nici un fel cu Stoichita care ar tebui internat de urgenta dupa afirmatiile pe care le face....Dar o sa vorbim pe fapte- extrem de curind dupa primul meci cu sirbii la Bucuresti.Cu toate ca sunt extrem de aproape deplasarea la Belgrad e un non-sens, o cheltuiala fara rost a Federatiei.

Comentează