Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Arbitrul Tudor fusese invitat la teatru

Duminică seara, când Alexandru Tudor fluiera începutul meciului din Gruia, pe o scenă din centrul Bucureștiului se juca "Bună seara, domnule Wilde!".

Permalink to Arbitrul Tudor fusese invitat la teatru
marți, 22 mai 2018, 9:48

Spre final de prim act, actorul care-l juca pe părintele-doctor Chasuble a schimbat un pic textul original și și-a pus un fular alb-vișiniu în jurul gâtului, peste reverendă. A improvizat două replici pe care nu le scriseseră nici Oscar Wilde, în originalul care se numea „Ce înseamnă să fii Onest”, și nici autorii adaptării în limba română, Eugen Mirea și Henry Mălineanu.

În două replici, „părintele” a urat succes CFR-ului în meciul decisiv pentru titlu. Sala din Câmpineanu a izbucnit în aplauze, semn că Gigi Becali nu e foarte simpatizat în lumea celor care obișnuiesc să ia loc în stal. Apoi „părintele” a băgat fularul sub odăjdii și a continuat schimbul de replici cu Cecily, cu Jack, cu Algernon și cu celelalte personaje.

„Părintele” nu e actor profesionist și nici ceilalți nu sunt. Sunt elevi la „Tudor Vianu”, liceul de profil real de lângă Statuia Aviatorilor. Joacă, generație după generație, de zece ani, cam totul. De la Wilde la „Chirița” lui Alecsandri și de la „Romeo și Julieta” la „Fantoma de la operă”, care e ceva pretențios chiar și pentru profesioniști. Unii dintre elevi sunt convertiți de la științele exacte, dau la „Teatru” și devin actori. Cu liceu de mate-info!

Fularul CFR-ului fusese o dedicație pentru organizatorul trupei, profesorul Marcel Homorodean. Fan CFR, printre puținii bucureșteni cu această opțiune. Predă informatica, e trecut bine de șaizeci de ani și toată lumea îi spune „Dirigu'”, deși n-are cum să fie dirigintele tuturor. Pare modelul „old school”, dar nu e, se simte bine între adolescenți.

La aplauzele de final, când în Gruia deja cursese vreo jumătate de oră din meci, toată trupa a scandat pentru CFR. Mulți dintre tineri, sunt și fete, poate că habar n-aveau de complicatele calcule pentru titlu, dar au făcut asta pentru mentorul trupei lor de teatru.

Care după ce-a coborât de pe scenă, a țâșnit cu viteza lui Omrani către mașina parcată în fața intrării teatrului și a demarat în trombă să prindă repriza a doua. Posibil să nu fi ajuns la primul semafor când Djokovici marca golul decisiv pentru titlu.

Ce legătură are arbitrul Tudor cu Cecily și cu părintele Chasuble? Are. De ani buni, Alexandru Tudor arbitrează meciul anual dintre profesorii și elevii de la „Vianu”, iar profesorul Homorodean îl invitase la „Bună seara, domnule Wilde!”. Ar fi venit, dacă n-ar fi fost delegat în ultimul moment la meciul de la Cluj. Și poate că l-ar fi iertat de „galben” pe părintele Chasuble, care a schimbat replica originală de dragul lui „Dirigu'”.

P.S. Mâine, la „Vianu”, Alexandru Tudor mai are o delegare. E meciul dintre profesori și elevi.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

aciduzzo (60 comentarii)  •  22 mai 2018, 10:41

Ce sa-ti spun....mare smecherie de articol......o fi si baietasii si fetitele de pe scena aia niste tfl-isti sau # rezistenti. Iar dirigu m-a dat pe spate. Praf m-a facut. CFR domle....Ardealu domle.....Cu Brad Pitt Tudor....mare meci facut de macho...mare de tot.....da nu mai spune nimeni cate alte meciuri le-a facut zob fluierasul nostru cu porecla de Holywood! Cine vrea spectacol sa se duca la Barcelona sau Madrid!!! Taci Petrescule ca te faci de basm!! Cum i-ai pus tu in teren acum ai curaj sa te bati cu orice echipa!!!! Ai norocul ca nu vei ajunge in grupele UCL....ca daca te prinde Barca sau Real sapte iti da cu tot cu omranii tai si cu hobanii tai si deaci tai de doi lei, pseudofotbalisti. Ca ai luat un campionat in cel mai urat mod cu putinta asta o stie toata lumea....ca in ultimii 15 ani asa s-au luat toate campionatele de fotbal din Romania! Ne-am saturat sa avem doua campioane....una pe teren si alta morala!! Sanchi!! Morala domle.....aici la morala an de an Rapidu batea toate recordurile!! Ne umflam in pene cand luam cate-o *** de campionat si cand iesim afara cu echipe de mana a doua sau chiar a treia din Europa nu mai stim cum sa-i oprim sa nu luam sapte!! Cand se infoaie pe noi cate-o echipa mai acatarii ne-o luam de nu ne vedem.....aduceti-va aminte ce batai a incasat echipa asta de doi lei fcsb cand i-a prins City sau Lazio...ce omor!! Si facem pe zmeii!! O sa crapam aici in saracia noastra de fotbal si campionat de doi lei.......si ne vom bucura sau intrista in functie de simpatii, de reusitele sau nereusitele altora!! Ce blestem pe natia asta si la fotbal....!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gintonic (19 comentarii)  •  22 mai 2018, 10:49

Foarte frumos articolul ! Felicitari, Alin !

Maxentiu (42 comentarii)  •  22 mai 2018, 10:55

S-ar putea ca subtilitatea acestui text sa depaseasca pina si intentiile autorului, daca ne gindim cite dintre meciurile CFR-ului au fost niste piese de teatru de nivelul artistic al unui liceu de mate-info, piese in care dl. Tudor si colegii sai au fost actori principali.

caneto (7 comentarii)  •  22 mai 2018, 11:05

@Maxentiu, acum aproape 6 ani, şi CFR-ul fusese invitat la teatru, în Theatre of Dreams, dar, spre deosebire de Tudor, a şi onorat invitaţia. La fel cum spui tu acum, CFR-ul a fost şi atunci distribuită de către unii jurnalişti în diferite piese de teatru, cum a fost de exemplu „Spărgătorul de nuci”. Ba, stai, cred că ăsta e balet, confund cu „Spargerea zidului” ori „Gaura din zid”, nu mai reţin exact. Dar îmi amintesc perfect de alte piese celebre cu CFR-ul în rol principal: „Slovan”, „Slovan”, „Basel”, „Basel”, „Braga”, „Galata”, Braga”, „Old Trafford”.

Carol K (61 comentarii)  •  22 mai 2018, 11:32

Si eu am facut liceul de pe str. Arhitect Ion Mincu, prima promotie de Mate Fizica nr.1 sau Liceul de Informatica. Pana atunci se numea Dr. Petru Groza si era Liceul preferat al mai marilor zilei. Culmea, la ora de sport exista o regula, fara fotbal!!! Prioritare erau mingiile medicinale, atletismul, handbalul. La celalalt profesor preferat era baschetul dar era mai tolerant, inchidea ochii la cate o miuta. La noi nu, profesoara era de treaba pana la punctul in care erai prins ca bateai mingea cu piciorul. Asa era dansa. La Neculce prietenii mei rupeau portile, fotbal pe paine, campionate intre clase dupa care faza pe liceu si daca aveai prieteni si la alte scoli faceau si un campionat intre licee, era voie. Lipseau doar majoretele in rest toata recuzita. Deci cum iti este scris. Eu jucam dupa ore in cartier la baza "parcul Copilului. Pana se intuneca, recuperam. Frumos articol.

Carol K (61 comentarii)  •  22 mai 2018, 11:43

@ Maxentiu Tot campionatul e o piesa de teatru, este un turneu prin tara al trupelor de teatru. ideea e sa ai cat mai multi spectatori platitori, in cazul fotbalului telespectatori. Cred ca nu prea au, totul a devenit previzibil, doar invingatorul e lasat sa se stabileasca la final, numele sau e secret, in plic. Regie totala. Trebuie facut ceva, s-a rasuflat si scenariul asta cu "suspans pana in ultima clipa" ... O sa ma uit doar la ultima etapa din Play Off daca ma ambitionez pentru ca pana atunci ne cam pierdem timpul. De acord ca au castigat Astra, Viitorul, CFR...poate singura chestie pozitiva in tot acest scenariu. Asta mai lipsea, sa castige echipa cu cei mai multi bani si unul dintre cele mai proaste jocuri.

TUDOR (4 comentarii)  •  22 mai 2018, 11:55

și eu sunt bucureștean și sunt mare fan CFR CLUJ

Sile (7 comentarii)  •  22 mai 2018, 11:57

Teatru mult se joaca si pe stadioanele unde se produce cfr-ul. Asta-i concluzia logica a acestei insailari de fraze expusă de buza.

aciduzzo (60 comentarii)  •  22 mai 2018, 12:02

Stai ca mi-a scapat titlul.... ,,Arbitrul Tudor fusese invitat la teatru''.....de papusi!!!

Fane (87 comentarii)  •  22 mai 2018, 12:50

De doi ani nu mai ma uit la bascalia de asa-zis fotbal de la noi,nivel execrabil.Eventual cand aflu ca a fost un gol deosebit,caut sa-l vad. De cel putin 10 ani vreau sa aflu cine a intretinut o creatura precum "suporterul neimplicat" si ce sa vezi de atunci imi este clar ca mass-media e raspunzatoare,fara sa raspunda in niciun fel,ca nu-i asa e a patra putere in stat.Pai atunci toate aceste "ganduri" sunt egale cu zero. O greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Unde ati vazut ca si-a recunoscut cineva greseala ca l-a promovat pe "suporterul"neimplicat oficial?

gigix (27 comentarii)  •  22 mai 2018, 13:07

Exact...dirigu' a rezolvat cu Tudor sa ii opreasca pe cei de la Viitorul... Poate ca de asta ai fost un super conducator de club de fotbal. Ma si mir ca nu te-au ofertat alte echipe dupa ce ai RETROGDRADAT cu Branestiul

daniel (37 comentarii)  •  22 mai 2018, 13:13

vezi bine, tinerii artisti de la Vianu, tin cu CFR Cluj, nu cu craiova olguteasca...semn de sanatate mintala!

ciuke (1 comentarii)  •  22 mai 2018, 14:05

Nu deranjeaza pe nimeni ca a iesit campioana chefere. Deranjeaza modul in care a facut-o. Teatru intre Trecutul si Chefere in 2017, teatru intre Chefere si Trecutul in 2018. Ce te lasa fara replica in Romania...un tip hulit de toata lumea (pe buna dreptate si din varii motive) baga bani sa-si faca echipa si sa joace pe teren, in timp ce sustinatorii asa zisului fotbal curat aplauda un titlu castigat in culise. Iar cand le citesti argumentele,iti dai seama ca nici ei nu sunt diferiti de primul antrenor al tarii...George Becali.

dan b (47 comentarii)  •  22 mai 2018, 14:20

Ca microbist, la sfarsitul unui campionat esti bucuros sau trist. Cum sunt, in primul rand, fan al nationalei ma uit cu speranta la tinerii care apar, doar-doar o iesi o noua generatie care sa ne aduca satisfactii. De aceea nu am motive prea mari sa ma bucur pentru CFR, mai ales daca Manea pleaca, Ionita, Costache, Paun si Mailat lustruiesc banca. Ar fi totusi ceva: apropiata retragere a lui Tudor, acest prea-cinstit distrugator de spectacol sportiv, care fluiera orice (si ce e si ce nu e). Daca-as fi carcotas as zice ca delegarea lui la Cluj a fost facuta cu talc. Nu degeaba era Petrescu asa calm... Pai daca omu' fluiera tot, baietii lui de "lupta" (Deac, Hoban, Culio) stiu prea bine sa puna corpul, picioru', cramponul si numai la peste 30 de metri. Pai cum sa aiba Viitorul suturi pe poarta cand totul se termina la 30-40 de metri cu lovitura libera. Nu-i bai, a folosit aceeasi masura. Da, insa asa a dat Cluj golul: libera de la 35 m, centrare in careu si gol cu capul. Se mai intampla... In ce a constat tactica lui Dan: luati-i de sus, tavaliti-i la mijlocul terenului, nu-i lasati sa paseze. Si aici a intervenit si stilul de arbitraj al lui Tudor: a omorat jocul fluierand cu sarg totul: si duritatile, si atingerile nevinovate, si simularile, rezultand de aici multe faze fixe pentru CFR (mana cereasca) si multe faze fixe pentru Viitorul (absolut nefolositoare). O sa mearga chestia asta si in preliminariile CL?

kunta kinte (1 comentarii)  •  22 mai 2018, 14:54

Nu ma topesc dupa articolul asta a fost o pierdere de timp ca l-am citit. Despre cfr cluj nu pot sa spun decat ca in opinia mea nu reprezinta nici Romania, nici Ardealul si nici Clujul. Niste mercenari straini refulati imbatraniti. Nu pot sa zic nici de fotbalul lor ca are ceva interesant. Se joaca la rupre in aparare si la milocul terenului, iar in atac se astepta penaltiuri sau cornere sau lovituri libere din proximitatea tusei sau careului obtinute in urma simularilor grotesti ale lui culio. Despre Muresan imi este greata sa scriu ceva. Iar marele antrenor dan petrescu, care si-a aratat masura talentului sau antrenand prin alte campionate si fiind izgonit invariabil fara vreun rezultat notabil (nota bene nu avea vreun muresan sa-i aranjeze neputintele), poate in meciurile din preliminariile CL, reuseste sa injure si acolo de morti pe arbitrii sau pe jucatori. Ar fi incununarea acestei campioane a fotbalului romanesc. Rusine!

Rapi (5 comentarii)  •  22 mai 2018, 17:32

Frumos articol. Altceva decat despre ciondanelile zilnice. Despre cativa dintre antescriitorii mei... mai nimic. Adica NIMIC.

George (4 comentarii)  •  22 mai 2018, 22:03

Pe mine m-a arbitrat Dan Petrescu in finala elevi-profesori (nu antrenorul, arbitrul, pentru cei mai tinerei). Pe atunci 90 % eram steliști, epoca prebecaliota, vreo câțiva dinamoviști care jucau la juniori in Groapa, restul doar rara avis. Mă bucur sa citesc despre fostul meu liceu, ma bucur sa văd ca se mai joaca finala profi elevi, sper ca se si defilează. Dar sensul articolului nu îl văd. Poate a fost doar pentru bucuria mea.

vasco (146 comentarii)  •  23 mai 2018, 8:49

@aciduzzo,corect!

aciduzzo (60 comentarii)  •  23 mai 2018, 11:49

Da @vasco....multumesc dar mi-e necaz! Rau! De ce sa nu ma bucur si eu de performantele oricarei echipe de fotbal din Romania atunci cand iese in Europa....ca la Mondiale sau la Europene.....s-a gratiat tot!!! De ce sar din fotoliu la un El Clasico sau ma uit cum frige gazonul la un derby de la Madonnina....noi ce-avem??.....ciunga-n par?....muci la cur??...militia la poarta??.....pompieri pă casa.....ce-avem fratilor??....suntem cea mai nedorita nationala de fotbal la un turneu final ...european sau mondial!! De ce??....PENTRU CA NU JUCAM NIMIC SI ARATAM CEL MAI URAT SI NEPRODUCTIV JOC DE FOTBAL! De ce? PENTRU CA AVEM O COMPETITIE INTERNA DE NIMIC! Si cantam osanale cfr-ului...sau oricarei echipe care ar castiga acest anemic campionat intern....

vasco (146 comentarii)  •  23 mai 2018, 15:18

@Aciduzzo,explicatia ,sau ma rog una dintre ele,la frustrarile noastre legate de fotbal si nu numai,a dat-o Albert Camus,un scriitor si filozof francez,care se zice ca ar fi si jucat un pic fotbal si care incercand sa isi explice si sa inteleaga de ce fotbalul e cel mai iubit sport de pe planeta,ar fi zis ceva cam de genul ca fotbalul exprima cel mai bine caracterul individului si al natiei care-l practica.Asa se explica de ce noi romanii nu putem juca in stilul nemtilor,rusilor,spaniolilor si al altora,fiecare transpune ,si individual si colectiv caracterul specific...Mi se pare destul de rezonabil.Noi ,romanii,cam asa,in stilul in care jucam si organizam fotbalul facem si restul...Asa suntem.

Popescu (1 comentarii)  •  23 mai 2018, 16:56

Ia uite, tocilarimea trebuie sa fie arbitrata de arbitru fifa.

di livio (37 comentarii)  •  23 mai 2018, 23:02

splendid articol...chiar ca esti povestitor cu har...articole de genu asta as vrea sa gasesc mai des aici la blogsport...nu din alea incrincenate cu daumi, ciurli-burli si proverbe cica perene...da sigur ca sefu-i sef si poate sa scrie ce vrea...foarte frumos comment-ul lui Carol K...despre asta era vorba in articol...niste liceeni...ca si noi faceam recuperari pina seara tirziu

Comentează