Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

CFR, fotbal și sărituri

În Gruia, jocul stă în umbra calităților atletice, care sunt folosite la maximum pentru atingerea scopului

Permalink to CFR, fotbal și sărituri
luni, 7 mai 2018, 10:11

Moldoveanul Caras, antrenorul secund al clujenilor, ne-a spus că Dan Petrescu nu s-a simțit bine și n-a putut să vină la flash-interviul de după meci. Sănătate multă, Dane! Dar până la cincizeci de ani probabil că te-ai convins că pentru antrenorat nu-ți trebuie doar analize perfecte, ci mai mult decât atât. Ai nevoie de acel gen de detașare care să-ți permită să fii mereu lucid, limpede, necuprins de furie. Iar cu Craiova, Petrescu s-a agitat mai puțin decât alteori. N-au fost mătănii, tumbe, pumni în copertina băncii, urlete către arbitri, geci aruncate pe jos de furie. Camerele tv l-au căutat, și l-au dorit spumegând, cerând faulturi și cartonașe pentru adversari din minutul unu, dar l-au găsit nesperat de liniștit. Doar o singură dată s-a răstit la fundași, ceea ce pentru el e un record nemaiatins în întreaga-i carieră.

Săritura la cap
O vreme, contra Craiovei, CFR-ul a jucat cum ne obișnuise în celelalte 33 de meciuri ale campionatului. Tăios, pe sus, atletic, la limita regulamentului, folosind doar arareori fotbalul adevărat și tehnic ca mijloc de exprimare. În angrenajul CFR-ului, Cristi Manea a devenit un om extrem de important. Execută auturile precum islandezul acela cu barbă, lung, zeci de metri, spre careul advers, unde niște decatloniști precum Vinicius, Țucudean, Boli, Hoban sar la cap. Probabil că în Gruia se exersează mult după antrenamente. Nu e clar dacă insistă cineva pentru lovituri libere, dar e limpede că tânărul Manea bate sute de auturi, iar apoi merge la sală să facă exerciții pentru mușchii brațelor.

Săritura în față
Contestat pentru fotbalul puțin și pauper, Dan Petrescu a făcut, probabil, cea mai ofensivă mișcare a sa din ultimii ani. În minutul 63 l-a scos pe Hoban, favoritul său și al publicului, și l-a băgat pe Ioniță, genul de jucător care nu va figura niciodată în topul opțiunilor sale tactice. Lui îi plac rocile dure, mușchii, tacklingul, nu prea prizează pișpirei tehnici care dau și cu altceva decât cu latul. Din acel moment însă, CFR-ul a făcut un salt în față, a căutat, până când a rămas în zece, acel fotbal de atac, pe jos, pe care l-a ocolit un campionat întreg.

Săritura în lățime
O mare parte a calităților tehnice ale celor de la CFR sunt folosite în raporturile cu arbitrul. Când a fost eliminat Boli, pentru acea intrare primitivă la Popov, nepotul lui Basile a rămas pe loc, cumva consternat, dar coechipierii săi au sărit cu elan pe Marius Avram. La penaltyul dat Craiovei salturile au fost și mai spectaculoase, deși arbitrul nu prea avea ce explicații să dea, lucrurile erau extrem de clare.

Și săritura în înălțime
Ilustrativă e însă o fază petrecută spre finalul primei reprize, în marginea terenului, chiar în fața băncii clujene. Băluță a ajuns greu o minge, chiar pe linia cu var și a făcut eforturi s-o țină în teren. Așa cum e posibil s-o fi scăpat un centimetru-doi afară, la fel de bine e posibil să n-o fi scăpat. Greu de spus. Banca vișinie a țâșnit, revendicând acel aut extrem de plăpând în economia meciului. Fără copertina de plexiglas deasupra, cei câțiva îmbrăcați în bluze cărămizii, aflați pe locurile adiționale, au demonstrat calități atletice de invidiat, punând în pericol recordurile lui Sotomayor. Sus, cât mai sus! Pentru ce? Pentru un aut la patruzeci de metri de poarta proprie! Preparatorul fizic al CFR-ului merită o mărire de salariu, oamenii săi sunt ireproșabil antrenați!

De ce n-a repetat Avram penaltyul?
Tot din motive de sărituri! Regulamentar, trebuia să-l repete, Camora, care a și bubuit mingea respinsă de Arlauskis, intrase cinci metri în careu. Dar când pentru un aut în minutul treizeci și ceva recordurile lui Sotomayor sunt în pericol, la repetarea unui penalty ratat în prelungiri s-ar fi putut depăși nu doar recordurile la lungime și triplusalt, ci și limitele ființei umane. Dacă există vreun arbitru român în activitate care ar fi dictat acea repetare în acel minut, la acel scor, pe acel stadion, să ridice mâna! Cine știe, poate doar Sandu Tudor, dacă era în stare de revelație!

Comentarii (29)Adaugă comentariu

patrutreitrei (5 comentarii)  •  7 mai 2018, 11:07

Sunteți conștient, că și de marca craioveanul, conform regulamentului, se impunea repetarea penaltiului? V-ați fi sinchisit în acest caz, să mai amintiți, măcar în treacăt de această împrejurare? Nu credeți că este cam exagerat, că după Ioanițoaia și Paraschivescu și dumneavoastră vă legați de faptul că nu s-a dictat REPETAREA unui penalti RATAT? Nu vi se pare ciudat, că în play-off clujul are un raport de penaltiuri pentru-contra de 0-4? Și în fine, fiind cam de vârsta dumitale, îmi aduc bine aminte de Dan Petrescu anternor la Sportul sau la Urziceni, unde se manifesta fix la fel, fără ca acest lucru să îi fie reproșat de cineva din presa de la București, și fără să fie arătat în prim-plan (vânat?) de camere la fiecare a treia fază, de jur că l-am văzut mai mult pe el decât oricare jucător la meciul cu Craiova (de Mangia niciu nu îmi amintesc să-l fi văzut măcar odată). Ca și redacție, sunteți într-o campanie similară anti-Petrescu, cum ați fost anti-Daum, și cred că ar cam trebui să vă fie rușine pentru asta. Nu dau doi bani nici pe cluj, nici pe echipa lui Becali, îmi displace atât tactica cât și comportamentul lui Petrescu (chiar nu înțeleg de ce trebuie arătat obsesiv la televizor, ca să... ce?), socotesc că CFR ne-a făcut un serviciu la toți că nu l-a lăsat să vină selecționer la națională, dar găsesc de prost gust campania pe care o duce gazeta împotriva lui (și a cfr-ului).

JFM (79 comentarii)  •  7 mai 2018, 11:24

Daca ar fi repetat Avram penaltiul Camora ar fi ajuns inaintea lui Gustavo la punctul cu var. Una peste alta ca o batea Gustavo sau Camora mingea ar fi fost trimisa cu grija tot acolo, asa era scenariul. La 1-1 se termina campionatul si televiziunile dadeau faliment, in traducere toata lumea ar fi murit de foame din acel moment. Dar scenaristii au plusat, au vrut tensiune dusa la extrem, au vrut cam mult. E ca la petrecerea aia cand toata lumea e multumita si mai bagi la final si niste manele porcoase ca sa strici totul.

Andrei F (98 comentarii)  •  7 mai 2018, 11:24

@patrutreitrei (1 comentarii) • 7 mai 2018, 11:07 Regulamentul se aplica indiferent daca se inscrie sau se rateaza...Pentru ca acum va vad indignat de ce pateste Dan Petrescu indraznesc sa va intreb :cand Alibec sau Budescu erau criticati si arbitrii ii sanctiona pentru manifestarile din teren le-ati luat si lor apararea?Dar a lui Cioinac?...

octavian (4 comentarii)  •  7 mai 2018, 11:43

Provincia nu conteaza.Numai capitala.

Carol K (61 comentarii)  •  7 mai 2018, 11:52

Vedeti reactiile(total relaxate) ale lui Becali si MM imediat dupa meci. Am senzatia ca doar lui Petrescu nu l-au pus in tema. Televiziunile, casele de pariuri si cine naiba mai finanteaza aceasta caricatura de campionat au interese comerciale la final, acum isi mai pot scoate parleala la audiente. Vor astfel de scenarii duse la extrem ca sa umfle audientele. Cum spuneam, daca Becali si MM sunt atat de relaxati inseamna ca titlul e deja promis. Restul sunt artificii. Pacat. Increderea publicului NU asa se recapata, cu fumigene colorate. Mai aveti timp sa bma contraziceti, lasati Iasul,Craiova si Astra sa joace la adevarata lor capacitate cu FCSB, lepadati-va de astfel de kitschuri de scenarii tragi-comice.

Chis Alexandru (11 comentarii)  •  7 mai 2018, 11:53

Propun ca la meciurile echipei CFR Cluj ambulantele sa aiba in dotare si o ***, "asezonata" cu 3-4 "brancardieri" care sa faca fata oricarei situatii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex (65 comentarii)  •  7 mai 2018, 11:55

Buna ziua! Salutare @patrutreitrei..... ai fi avut dreptate daca jucatorul ar fi dat afara sau portarul ar fi respins in corner, asa.... ce s-a intamplat la penalty are legatura cu faptul ca a fost influentata decisiv faza, exact ca la un offside....jucatorul intrat 4-5 m in teren ajunge la mingea respinsa inaintea executantului si o trimite in aut....deruleaza faza si pune, sa spunem, un 2 m mai in spate in careu! @Andrei F ...ai dreptate ....nu uita si de Grozavu ....iar lumea se ia de Petrecu Dan pentru ca exagereaza .....o zi faina sa avem!

mickey13 (5 comentarii)  •  7 mai 2018, 12:00

Oricum am da-o, penalty-ul trebuia repetat. Si pentru ca Arla era la vreo 5m de poarta cand a parat lovitura si pentru ca (virgula) Camora era la 1m de Gustavo! Erau 2 motive de repetare. Vad ca @patrutreitrei aduce niste argumente hilare cum ca daca si cu parca. Penalty-ul trebuia repetat. Ca Gustavo l-ar fi ratat inca o data, asta-i alta mancare de peste, dar Camora nu avea ce cauta acolo, cum si Arla nu prea avea ce sa faca la 5m de poarta... Vad si comentariul lui @octavian... provincia a luat ultimele 2 titluri. Asta-ti spune ceva??? Doamne, cati hateri fara logica sunt pe site-ul asta!!!

Hajra Sepsi! (56 comentarii)  •  7 mai 2018, 12:02

Buzarine, ***? "Mmmmmmmm!" Dar "****rezele"? "Mmmmmmmm!" Cat despre Tudorul tau iconar habotnic si fariseu la fel de habotnic, vezi ca tocmai a dat un penalti inexistent echipei militienilor, la Medias, au egalat si asa au reusit sa si castige meciul. Tudor a dat, Tudor a luat (****), Tudor fie laudat! De ***. Cu habotnicia cum stai? Ca toti care stati strans uniti in jurul ciobanului mult iubit cu cazier academic trebuie sa va declarati ortodocsi pursange. ***. ***. Fideli. Antrenati. Atletic. Fizic. "la sală ...exerciții pentru mușchii brațelor", ca sa puteti sa "scriti" corespunzator si sa faceti ploconeli ample insotite de ***. Iar acum sa vedem ce ai scris si despre folbal: " Ioniță, genul de jucător ... pișpirei tehnici care dau și cu altceva decât cu latul. Din acel moment însă, CFR-ul a făcut un salt în față, a căutat, până când a rămas în zece, acel fotbal de atac, pe jos, pe care l-a ocolit un campionat întreg." Glumesti? Ionita, de cand a ajuns la Cluj joaca orice, numai fotbal NU! Zero! O fi de vina infatuarea pentru suma IMENSA data de Paszkany pe el, inca un rateu cum Arpi a dat zeci, de-a lungul carierei lui de finantator si manager in fotbal. Costache, catastrofa, la fel ca Ionita, dar il ignori la laude. Probabil vrea ciobanul sa-l transfere, si n-ai voie sa-l remarci, ca-i ridici cota.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ManX (33 comentarii)  •  7 mai 2018, 12:56

@patrutreitrei (1 comentarii) • 7 mai 2018, 11:07 Afirmi "Sunteți conștient, că și de marca craioveanul, conform regulamentului, se impunea repetarea penaltiului?" Cu riscul de am ma însela, daca se înscrie în aceasta situatie, adica patrunderea în careu a jucatorilor, penalty-ul nu se mai repeta. Este gol. Cât despre faptul ca nu a fost repetata lovitura de pedeapsa, istericalele lui Petrescu de a lungul campionatului, cred ca si-au atins scopul. Presiunea pe "albitrii". Plus ca meciul s-a disputat la Cluj. In cazut în care s-ar fi disputat la Medias cu Pustai antrenor, eu spun ca acest penalty s-ar fi repetat.

ManX (33 comentarii)  •  7 mai 2018, 13:07

patrutreitrei (1 comentarii) • 7 mai 2018, 11:07 Continuare la mesajul precedent. Cam asta am gasit despre penalty în IFAB, legea 14...sper ca se întelege ceva pentru ca am facut un copy-paste. Intrare în sup. de pedeapsă a jucătorului atacant Rezultatul loviturii de pedeapsă Gol Nu este gol Lovitura de pedeapsă Lovitură liberă indirectă se repeta Intrare în sup. de pedeapsă a jucătorului apărător Gol Lovitura de pedeapsă se reia Abatere comisă de portar Gol Lovitura de pedeapsă se repeta și se acordă avertisment pentru portar Mingea lovită spre înapoi Lovitură liberă indirectă Lovitură liberă indirectă Fenta neregulamentară Lovitură liberă indirectă și avertizare pentru executant Lovitură liberă indirectă și avertisment pentru executant Un coechipier al executantului Lovitură liberă indirectă și avertisment pentru executantul greșit Lovitură liberă indirectă și avertisment pentru executantul greșit

ManX (33 comentarii)  •  7 mai 2018, 13:11

patrutreitrei (1 comentarii) • 7 mai 2018, 11:07 Nu se întelege nimic din precedentul meu mesaj, dar cauta cum se interpreteaza penalty-ul în IFAB, legea 14.

Cristi (1 comentarii)  •  7 mai 2018, 13:46

Nu-ți este rușine sa publici asa un articol, lingaule?? Numără câte șuturi a tras spre poarta marea Craiova în meciurile cu CFR și apoi dă-ți cu părerea despre joc..

itu52 (51 comentarii)  •  7 mai 2018, 13:47

După Barcelona - Real de ieri seară, parcă pornirile împotriva corpului de arbitraj autohton, ni se mai inmoaie. A fost o demonstrație a oamenilor în negru mai apropiată de stilul ninja, neavând nimic în comun cu apelativul cavaleri ai fluerului. Să nu vezi cum Suarez, nărăvit de când a folosit umărul lui Chelini, pentru a-și lua amprenta dentară, mușcă cu crampoanele gemenii lui Varane, e mult peste limitele fotbalului actual. Suntem mielușei, nu cred că apucam să le mai facem față, cel mult îi imităm și o facem jalnic, din cauza forței și gabaritului. Culio și Camora defilează pe aici, acolo după cum s-a văzut nu au loc nici în eșalonul secund. Avem numai două alternative, îl punem pe Hagi să scoată o serie de supertehnicieni sau îl ajutăm pe Bumbescu să-și facă academie, punându-i la dispoziție câteva duzini de gladiatori. Am rămas în urmă cu trucurile, prea ușor ne tăvălim și ne apucăm rapid de cerșit. Marcelo a mormăit ceva după upercutul ce l-a trimis la numărăt, s-a ridicat, apoi din nou la luptă. Dacă o tabacheră de la noi încasa așa ceva, sigur ajungea în plasă pe post de minge sau chelălăia de se auzea din afara stadionului. CFR are forță și avantajul acestor străini crescuți în fotbalul de angajament. Trebuie analizați, vezi și Tiago, cutate soluții, că afară ne așteaptă profesorii lor.

TUDOR (4 comentarii)  •  7 mai 2018, 14:51

una la mână, te rog spune-mi când s-a dat repetarea unui 11 m ratat în minutul 92. doi la mână, ai analizat penalty-urile acordate în liga 1 să vezi de câte ori au intrat jucători în careu și câte din ele au fost repetate ?

Poli 21 (55 comentarii)  •  7 mai 2018, 15:37

Mai buzerantule, de ce te dai ziarist cind de fapt nu esti decit un scribalau *** sau eventual un cirac al altui neprofesionist pe nume ovidiu ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  7 mai 2018, 18:55

...nu putem sa visam mai sus de locul trei ...

luis (14 comentarii)  •  7 mai 2018, 19:34

"Când a fost eliminat Boli, pentru acea intrare primitivă " mda.Poate nu ai observat ca Bpli a fost tras/impins si din inertie a lovit adversarul/Apoi poate nu ai vazut/auzit (eu am si vazut si auzit) cum a fost lovit un jucator de la CFR,s-a auzit pana-n tribuna,fara sa se acorde cartonas celui de la Craiova.***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pop ion (23 comentarii)  •  7 mai 2018, 21:24

*** buza face ce face de-o viata: ii proslaveste pe oamenii ciobanului, ***. Deci nu trebuie sa mire pe nimeni ca fituica scrie cum scrie, tot ce nu este stelist este toxic si trebuie lichidat. Asta este lozinca miticilor de la gsp si nu numai de la gsp. Bravo miticilor, halal sa va fie !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol K (61 comentarii)  •  7 mai 2018, 23:14

Felicitari arbitrului Petrescu. E singurul care a trecut cu brio "proba Tanase" ! L-a vazut toata lumea acum cum intentionat se repede in adversar si cade ca secerat ca si cum lovitura ar fi venit din partea celuilalt, cade pe burta ridica privirile si desface bratele, pozitia clasica a pomanagiului care-si asteapta pomana. Pacat de el, e fotbalist bun, tanar... il vor ocoli toti, nu va ajunge nicaieri, cine ar avea nevoie de un triseur la un nivel mai inalt?

Che Guevara (96 comentarii)  •  7 mai 2018, 23:21

Asa este fotbalul modern. In primul rand jucatorii trebuie sa aiba calitati atletice. Cu "varza" degeaba stii daca esti amarat ca Lutu.

Altmayer A (1 comentarii)  •  8 mai 2018, 0:11

Nea Buzarine, practic, in ultimele doua fraze ai sintetizat perfect trei lucruri care caracterizeaza orice arbitru roman: 1. Le lipseste ce trebuie sa aiba orice barbat si se vopsesc de Paste 2. NU SE PRICEP ABSOLUT DELOC LA ARBITRAJ 3. toti au atributul antonimului cuvantului "cinstit"

Marian Iordachescu (1 comentarii)  •  8 mai 2018, 2:52

Marius Avram este stiut ca este arbitrul de casa al FCSB-ului

Albusibiu (33 comentarii)  •  8 mai 2018, 9:08

Cica atunci cand a intrat Ionita s-a schimbat jocul. E clar ca vedem alt meci decat Buzarin. Apropo, de Victoria Branesti se mai stie ceva? :)

cfr mai smekeri (2 comentarii)  •  8 mai 2018, 10:06

apropos de steaus-iasi: transferul/banii clujenilor au fost mai eficienti decat cei ai lui bekali in a-l convinge pe budescu- care n.a miscat in front la iasi. clujenii sunt mai smekeri si cu un singur pion otravit (budescu)au castigat meciul de la iasi si implicit campionatu

corneliu (6 comentarii)  •  8 mai 2018, 11:30

Am mai spus-o și în alte locuri: " ar fi frumos ca fcsb să prindă al treilea sezon consecutiv în care nu ia campionatul. Ați muri!"

Comentează